"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

"Δεν έχει σημασία τί λένε οι γιατροί, κάποιος πρέπει να λειτουργήσει!"

Κατά την διετία 1968-1970 απείλησε την ανθρωπότητα η πανδημία της γρίπης του Χονγκ Κονγκ (Η3Ν2), με συνολικό αριθμό θυμάτων περίπου ένα εκατομμύριο. Μια ορθόδοξη μοναχή από το Σαντιάγκο της Χιλής, η Μητέρα Ιουλιανή, περιγράφει σε γράμμα της, το πως αντιμετώπισε την κατάσταση ο οικείος Αρχιερεύς, ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος Φιλίπποβιτς [1]: 

"Την ημέρα της διακηρύξεως της αγιότητας του Αγίου Γερμανού [2], ο δεσπότης μας, ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος, είχε λάβει απαγορευτικές οδηγίες από τον γιατρό του [3] όχι μόνο να μη λειτουργήσει, αλλά και να μη βγει έξω από το δωμάτιό του. Αλλά ο Δεσπότης δεν άκουσε καμία από τις προειδοποιήσεις του γιατρού και ήρθε μαζί μας το Σάββατο το βράδυ στην Ολονύκτια Ακολουθία, η οποία εορτάστηκε πολύ πανηγυρικά. Η εικόνα που μας είχε σταλεί, εμφανίστηκε την ώρα που ψαλλόταν θριαμβευτικά ο Πολυέλεος. Αργότερα, ο δεσπότης μου είπε ότι δεν έχει σημασία τί λένε οι γιατροί, κάποιος πρέπει να λειτουργήσει! "Ο Άγιος Γερμανός θα μας βοηθήσει". Ο δεσπότης προσευχήθηκε για την υγεία του Αρχιμανδρίτη Βενιαμίν και των πολλών Ρώσων ενοριτών που δεν μπορούσαν να είναι στην εκκλησία λόγω της γρίπης του Χονγκ Κονγκ.
Το πρωί της Κυριακής, έγινε επίσημη Λειτουργία και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι. Ο δεσπότης δεν μπόρεσε να κηρύξει, καθώς ακόμη και οι αιτήσεις του κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας μόλις που ακουγόντουσαν. Και έκανε και Παράκληση. Αυτή η μέρα πέρασε για εμάς με πολύ ζέση και προσευχή, ακόμη περισσότερο επειδή ήταν συνδεδεμένη με τον ουράνιο Θεραπευτή, τον Άγιο Παντελεήμονα. Στο ορφανοτροφείο [4] έχουμε 28 κορίτσια και γύρω στα εκατό παιδιά στο σχολείο. Όλα αυτά τα παιδιά γνωρίζουν πλέον για τον Άγιο Γερμανό, επειδή τους είπαν να προσευχηθούν σε αυτόν.
Τώρα βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμες στιγμές στη Χιλή. Ο Θεός ξέρει τι θα συμβεί!
Άγιε Πατέρα Γερμανέ, πρέσβευε στον Θεό για μας!
Μητέρα Ιουλιανή" [5]

Τέλη δεκαετίας του 1960 έξω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Σαντιάγκο της Χιλής με τα παιδιά του Ορφανοτροφείου. Στο κέντρο, από αριστερά προς τα δεξιά, ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος, ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος και η Μητέρα Ιουλιανή.

Όχι μόνο, κανείς από την ενορία δεν πέθανε τότε από την πανδημία, αλλά η Μητέρα Ιουλιανή (85 ετών σήμερα), καθώς και ο π. Βενιαμίν (95 ετών) ζούνε ακόμη!
Την ευχή τους να έχουμε!

[1] Περί του σεπτού τούτου ανδρός: https://katanixi.gr/2019/07/01/%ef%bb%bf%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b5%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%af%cf%80%cf%80%ce%bf%ce%b2%ce%b9%cf%84/
[2] Η αγιότητα του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας διακηρύχθηκε από την Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς στις 27.7/9.8.1970.
[3] Εκτός του ότι η υγεία του δεν ήταν καλή, ανήκε και ηλικιακά σε ευπαθή ομάδα.
[4] Το Ορφανοτροφείο/Οικοτροφείο/Σχολείο "Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης" είχε ιδρυθεί τον Οκτώβριο του 1967 στο Σαντιάγκο από την Μητέρα Ιουλιανή με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου.
[5] Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "The Orthodox Word" (αρ. 33, Ιούλ.-Οκτώβ. 1970).

1 σχόλιο: