"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ο Παντελής-Παναγιώτης, ο Θεόφιλος-Φιλόθεος και η αλεπού με την κολοβή ουρά: άλλη μια πράξη ενός αποτυχημένου θεάτρου του παραλόγου

Για ακόμη μια φορά ο γνωστός διαδικτυακός ιεροεξεταστής Παναγιώτης Σημάτης τα έβαλε μαζί μας, δημοσιεύοντας ένα άρθρο με τον πομπώδη τίτλο "Το μεγάλο ΨΕΜΑ των Γ.Ο.Χ.". Το άρθρο αυτό είναι μια ακόμη επανάληψη ("τα ίδια Παντελάκη μου", αναφώνησαν οι συνεργάτες μας) των ψεμάτων και των διαστροφών που μας έχει συνηθίσει η σέχτα των Τρικαμηνικών.
Αιτία για τη νέα αυτή επίθεση υπήρξε το "θράσος" μας να δημοσιεύσουμε το εξαιρετικό άρθρο του κ. Κ. Γεωργίτση (εδώ), ενέργεια η οποία εξόργισε τον επικριτή μας.
Το άρθρο του αρχίζει με μια συκοφαντία: ότι τάχα τον υβρίσαμε! Όμως δεν τολμά να παραθέσει ούτε μία "ύβρη" την οποία υποτίθεται ότι του εξαπολύσαμε· αφού βεβαίως είναι δύσκολο να παρατεθεί από τη σφαίρα της φαντασίας του, όπου και μόνον υπάρχει...
Συνεχίζοντας τα βάζει και με τους αγωνιστές Αγιορείτες Πατέρες (για τους οποίους δεν αρκούν μόνο οι διώξεις από τους αιρετικούς Οικουμενιστές, αλλά έπρεπε να διωχθούν -έστω και λεκτικά- και από τους σεχταριστές, όπως άλλωστε πάντοτε συνέβαινε με τους αληθινούς Ορθοδόξους), επειδή και εκείνοι είχαν το "θράσος" να μη συμφωνούν με τις παράλογες θέσεις των Τρικαμηνικών.
Εν συνεχεία έχουμε δύο φοβερές διαστρεβλώσεις. Στην πρώτη, θύμα είναι ο Άγιος Νικόδημος, τον οποίο ο επικριτής μας παρουσιάζει ως εχθρό των Συνόδων και των Πατέρων - οι οποίοι κατέκριναν "πάντας τοὺς τολμῶντας παραλύειν τὸν ὅρον τῆς ἁγίας καὶ μεγάλης συνόδου τῆς ἐν Νικαίᾳ συγκροτηθείσης ἐπὶ παρουσίᾳ τῆς εὐσεβείας τοῦ θεοφιλεστάτου βασιλέως Κωνσταντίνου, περὶ τῆς ἁγίας ἑορτῆς τοῦ σωτηριώδους Πάσχα" - και τον βάζει τάχα να πρεσβεύει ότι "ἡ διαφορὰ στὸν ἑορτασμὸ τῶν ἑορτῶν, ἀκόμα καὶ τοῦ Πάσχα, ἀκόμα καὶ ὁ συνεορτασμὸς μὲ τοὺς Λατίνους δὲν εἶναι ἔγκλημα". Προς επίρρωση της, κατά του Αγίου Νικοδήμου, συκοφαντίας του, παραπέμπει σε ένα απόσπασμά του φρικτά κολοβωμένο (και για αυτό δεν τολμά να δώσει την πηγή που το έγραψε ο Άγιος, ώστε να μη καταλάβουν οι αφελείς αναγνώστες τί ακριβώς έλεγε εκεί, αλλά παραπέμπει στο αποτυχημένο βιβλίο "Ου βουλόμεθα ζην ψευδολογούντες"). Το τί όμως έχει πει ο Άγιος Νικόδημος το έχουμε αποδείξει εδώ: Ο Άγιος Νικόδημος και ο Ιερός Χρυσόστομος απαντούν στον π. Ευθύμιο Τρικαμηνά για το Ημερολογιακό Ζήτημα Αν όμως επιμένουν οι Τρικαμηνικοί να (παρ)ερμηνεύουν τοιουτοτρόπως τον Άγιο Νικόδημο, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: ας εορτάσουν φέτος το Πάσχα μαζί με τους Λατίνους για να μας αποδείξουν ότι ακολουθούν (κατά την δική τους ερμηνεία βεβαίως) τον Άγιο Νικόδημο! 
Δεύτερο θύμα, είναι ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, τον οποίο ο οπαδός των "ακύρων Μυστηρίων στους Γ.Ο.Χ." επικριτής μας αναβάπτισε σε ...Θεόφιλο (και μετά παραπονιούνται που τους κατηγορούμε ότι "ὀφθαλμοὺς ἔχουσι καὶ οὐκ ὄψονται")!


Βέβαια και το τί διδάσκει ο Γέρων Φιλόθεος πολλές φορές έχουμε δείξει και μάλιστα τα κείμενά του τα παρουσιάζουμε ολόκληρα (εδώ όλα τα άρθρα του που έχουμε δημοσιεύσει) και όχι φρικτά κολοβωμένα, όπως συνηθίζουν οι επικριτές μας. Και σαφώς συμφωνούμε με τον Γέροντα και απορρίπτουμε τις ακρότητες ορισμένων Γ.Ο.Χ. (π.χ. των λεγόμενων Ματθαιϊκών, με τους οποίους άλλωστε δεν έχουμε εκκλησιαστική κοινωνία), αλλά ας μας απαντήσουν οι σεχταριστές αν συμφωνούν κι εκείνοι και με τις υπόλοιπες θέσεις του Γέροντος Φιλοθέου π.χ. περί "αγίου Ιουλιανού ημερολογίου" ("Τόσον πολὺ δὲ τὸ Ἰουλιανὸν ἡμερολόγιον συνυφάνθη μὲ τὴν ζωὴν τῆς Ὀρθοδόξου Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας, ὥστε νὰ μὴ εἶναι ποσῶς εὔκολον νὰ θιχθῇ τοῦτο, ἄνευ κλονισμοῦ ἰσχυροῦ εἰς αὐτὸ τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ οἰκοδομήματος. Τὸ ἡμερολόγιον τοῦτο διὰ τῆς τοιαύτης ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ χρήσεως, καὶ ἡγιάσθη, ὥστε καὶ διὰ τὸν λόγον τοῦτον νὰ μὴ δύναται εὐκόλως νὰ περιφρονηθῇ"-εδώ) ή περί μασωνικού, καινοτόμου και αναθεματισμένου νέου ημερολογίου ("Ἐπειδή τό παλαιόν ἑορτολόγιον εἶναι παράδοσις ἔγγραφος, ἐπειδή τό νέον εἶναι καινοτομία παπικῆς καί μασωνικῆς προελεύσεως, ὅσοι καταφρονοῦν τό παλαιόν ἑορτολόγιον καί ἀκολουθούν τό νέον εἶναι ὑποκείμενοι τῷ ἀναθέματι"-εδώ). Αναμένουμε την απάντησή τους (μάταια μάλλον, για άλλη μια φορά).
Όλα τα υπόλοιπα, που η ιοβόλος κάλαμος του κ. Σημάτη γράφει εν συνεχεία, έχουν ήδη απαντηθεί και αναιρεθεί (χωρίς να τα αντικρούσει κανείς) στην εργασία "Ορός της Αλήθειας".

85 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, Νίκο, εδώ έχουμε να κάνουμε με παθολογική κατάσταση. Πολύ φοβάμαι ότι ο κατήφορος των Τρικαμηνικών δεν θα έχει τέλος και κάποια στιγμή ο Θεός θα επέμβει ξαφνικά και παραδειγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυμενοπουλος Διονυσιος15 Φεβρουαρίου 2019 στις 4:13 μ.μ.

      Γραφεις αδελφε Ιωαννη οτι πολυ φοβασαι οτι ο κατηφορος των Τρικαμηνικων δεν θα εχει τελος. Αδελφε εκεινοι που θεληματικα αντιπιπτουν στην αληθεια καποια στιγμη το εργο τους εχει τελος αλλα πολυ διαφορετικο απο οτι νομιζαν. Ειναι σκληρον προς κεντρα λακτιζειν

      Διαγραφή
  2. Διά μίαν ἀκόμη φοράν, οἱ τῆς "Π.Π." διαστρέφουν τούς λόγους τῶν Ἁγίων Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου καί Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου, γράφοντες τά ἀκριβῶς ἀντίθετα ἀπό αὐτά πού εἶπαν οἱ ὡς ἄνω "Ἅγιοι γιά τό θέμα τῆς ἀκριβείας τοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα καί τό πρώτιστον θέμα τῆς ἑνότητος τῆς Ἐκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο π.Ειρηναιος που συλλειτουργησε τα Χριστουγεννα μαζι με τον π.Ευθυμιο στην πανηγυρικη αγιορειτικη Θεια Λειτουργια στις Σταγιατες του Βολου εχει πνευματικα παιδια που εξομολογει και μετα τα στελνει στις εκκλησιες των οικουμενιστων να κοικωνησουν (επειδη δεν εχουν ναο να λειτουργησει ο ιδιος). Αρα ο π.Ευθυμιος μηπως εχει μαι εμμεση κοινωνια με τον οικουμενισμο? Απλα ρωτα, δεν ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει , ένα τυπογραφικό λάθος για ένα όνομα δεν αξίζει τέτοιας προβολής για να πληγεί αντικανονικά η ικανότητα του έχοντος αντίθετη γνώμη. Ειδικά όταν δεν έχουν απαντηθεί οι ιστορικές θέσεις του. Θα μπορούσε να είναι το κερασάκι αφού όμως υπήρχε δυνατή αναίρεση με ανάλογα ιστορικά στοιχεία εκκλησιαστικης ιστορίας (και όχι μόνο ερμηνευτικοί ατραποί επί λόγων Αγίων που αναδεικνύουν ασυνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σπουδαίων εκκλησιαστικών Ανδρών), πράγμα που δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής. Να κοιτάμε τον Ήλιο και όχι το ματωμένο δάκτυλο που τον δείχνει...

    Η επί της ουσίας συνδετική και όχι αποσπασματική απάντηση (προσφιλή προτεσταντικη τακτική), στο ΣΥΝΟΛΟ των επιχειρημάτων μετράει και όχι η αποσπασματική ή διαφορετική ερμηνεία και απόδοση λόγων Αγίων όπως του Νικόδημου και Χρυσοστόμου. Από μόνες τους οι αμφιλεγόμενες ερμηνείες που είχατε δημοσιεύσει δεν εξηγούν την στάση των υπόλοιπων Α.Πατέρων και των γεγονότων της εκκλησιαστικης ιστορίας επί αιώνες.
    Αυτά είναι νέα συντριπτικά ιστορικά επιχειρήματα όπου δεν υπάρχει απάντηση από την πλευρά σας για την ώρα και συνηγορούν στην δικιά τους ερμηνεία στα περί Α.Νικόδημου και Χρυσοστόμου. Διότι αλλιως θα έχουμε τρομακτική ασυμφωνία Αγίων και Εκκλησιαστικών Πράξεων και δεν καταλήγουμε πουθενά..

    Επίσης έχει τεθεί το ερώτημα για τον όρο "ταυτόχρονος" συνεορτασμός που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με κοινό ημερολόγιο λόγω της κατασκευής του πλανήτη και δεν έχω πάρει απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Βασίλειε, δεν πρόκειται απλά για τυπογραφικό λάθος, αλλά για απόδειξη υπάρξεως προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα εκκλησιαστικά θέματα.
      Η διαστρέβλωση των Πατέρων είναι τόσο εμφανής που τους κάνεις δύο απλές ερωτήσεις, τις οποίες δεν τολμούν με τίποτα να απαντήσουν!
      Και ερωτώ εσένα, ως αυτόκλητο συνήγορό τους - μιας και έχεις αναλάβει δυστυχώς αυτόν τον άχαρο ρόλο - να απαντήσεις εκ μέρους τους ή έστω ως Βασίλειος προσωπικά:
      α. Είσαι διατεθειμένος να εορτάσεις φέτος το Πάσχα στις 21 Απριλίου μαζί με τους Λατίνους και όχι στις 28 μαζί με τους Ορθοδόξους, ώστε να αποδείξεις ότι ακολουθείς την (κατά την γνώμη σας) διδασκαλία του Αγίου Νικοδήμου;
      β. Αποδέχεσαι τις θέσεις του οσίου Γέροντος Φιλοθέου περί αγιασμένου παλαιού ημερολογίου και αναθεματισμένου μασονικού και παπικού νέου ημερολογίου;
      Όσον αφορά τα δήθεν "συντριπτικά" νέα ιστορικά επιχειρήματα, αν διάβαζες τον "Ορό της Αλήθειας" θα έβλεπες ότι αυτά αφορούν μόνο τους πρώτους αιώνες και πως το ΤΟΤΕ και ΚΑΠΟΤΕ πρόβλημα της εορτολογικής ασυμφωνίας εξαλείφθηκε από κάποια στιγμή και μετά παντελώς και για πάνω από 1000 χρόνια επιτεύχθηκε η εορτολογική συμφωνία στην Εκκλησία, μέχρι που κάποιοι μασόνοι την γκρέμισαν σε μια στιγμή το 1924 και έγιναν αίτιοι σχίσματος. Θα τους δικαιώσουμε, λέγοντας "δεν πειράζει, μιας και τους πρώτους αιώνες δεν υπήρχε συμφωνία" και θεωρώντας παραβάτες αυτούς που αντέδρασαν;
      Το δε επιχείρημα περί μη ταυτόχρονου εορτασμού είναι παντελώς έωλο, διότι η διαφορά μεταξύ της ώρας που υπάρχει μεταξύ δύο σημείων του πλανήτη, ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ τον συνεορτασμό εφόσον αυτός γίνεται την ίδια ημερομηνία, ασχέτως αν αυτή επέρχεται λίγο νωρίτερα στο πρώτο σημείο του πλανήτη ή λίγο αργότερα στο άλλο. Είναι δηλαδή ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό πράγμα με το να γίνεται 13 μέρες μετά και μάλιστα μαζί με τους αιρετικούς, με τους οποίους μάλιστα ανταλλάσονται και οι σχετικές ευχές στα πλαίσια της προωθήσεως του Οικουμενισμού! Τώρα αν εσάς σας αναπαύει να εορτάζεται π.χ. Χριστούγεννα μαζί με τους Παπικούς, όταν η Βηθλεέμ σιωπά, δικαίωμά σας, αλλά εμάς μας ενοχλεί πολύ και δεν το ανεχόμαστε.

      Διαγραφή
    2. Φίλε δεν αντέδρασαν,αλλά έκαναν Σχίσμα.Η διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας χωρίς νόμιμη αιτία,είναι Σχίσμα.Δεν είναι δόγμα το ημερολόγιο,δεν είναι παράδοση,δεν είναι αιτία σχίσματος εδώ και 1985 χρόνια!Έχουν απαντηθεί αυτά από τον π.Ε.Τ.,αλλά και από τον κ.Ρίζο.Οι δυο ερωτήσεις θα απαντηθούν σε 22 ώρες.Έκανε αρκετά λάθη στην αρχή ο π.Φ.Ζερβάκος(από άγνοια),όπως και ο π.Σ.Ρόουζ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε, έχεις λάθος για δύο βασικούς λόγους:
      α. Διότι η, αυθαίρετη και χάριν οικουμενιστικών σκοπών, αλλαγή του ημερολογίου αποτελεί ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΗ αιτία διακοπής εκκλησιαστικής κοινωνίας και
      β. Διότι ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος και ο π. Σεραφείμ Ρόουζ είναι πιο αξιόπιστοι (ως σύγχρονοι Πατέρες της Εκκλησίας, στη συνείδηση του πιστού λαού) από τους πλανεμένους σεχταριστές π.Ε.Τ. και Ρίζο.

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε μου, λόγιε αδερφέ μου, με όλη την αγάπη και σεβασμό,
      Επειδή όλη η επιχειρηματολογία σου, συνοψίζεται σε αυτά τα δύο σημεία, τα οποίο είναι θολότατα από όλους εμάς : Nα αποδείξεις την πλάνη λοιπόν, νήστεψε, πίστεψε ακόμα πιο πολύ και συμπεριέλαβε με όλο σου το είναι και την προσοχή το παρακάτω στο τελευταίο τμήμα πριν το τέλος της τακτικής προσευχή σου στον Kύριο:
      ++++++++++++++++++++++++++++++++
      " Κύριε Ιησού Χριστέ, υπέρτατε άρχοντα της αγάπης και της δικαιοσύνης, Θεέ των Δυνάμεων. Γνωρίζεις την εργασία την οποία προκλήθηκα να εργαστώ και να συνοψίσω τις μέχρι τώρα θρησκευτικές και εκκλησιαστικές επιλογές στη ζωή μου . Βοήθησε με και φώτισε με να επιστρέψω είτε τους λανθασμένους αδελφούς στην πληρότητα της πίστεως και εκκλησίας, είτε τον εαυτό μου σε Σένα μέσω της καθοδήγησης αυτών , αν αποτύχω στην πρόκληση που μου έχει τεθεί. Γεννηθήτω το θέλημά σου να έρθω εγώ ή να φέρω ψυχές στην αλήθεια σου. Σε κάθε περίπτωση Κύριε, συγχώρεσε την αναξιότητα μου και ενίσχυσε με, φώτισε και λύτρωσε με, ότι εσύ είσαι πάντοτε εις τους αιώνες, Η δυνάμις και η δόξα του τριαδικού Θεού, να υπάρχει στους απέραντους αιώνες των αιώνων. Αμήν. "
      ++++++++++++++++++++++++++++

      Κατηγορηματικά δηλώνω ότι αν τεθεί σε δημόσια εκφορά γνώμης και ψηφοφορίας το θέμα , τότε αντικειμενικά θα αποδειχτεί περίτρανα ότι έχεις λάθος εσύ μέχρι να αποδείξεις:

      1) τη σαφή και καταγγελλόμενη γνώση των οικουμενικών σκοπών τότε.
      2) ένα τουλάχιστον παράδειγμα από την εκκλησιαστική ιστορία που δικαιολογεί σχίσμα ή αποτείχιση πρόωρα για κάτι που θα συμβεί μελλοντικά.
      3) να εξηγήσεις πειστικά τις διαφορετικές και αντικρουόμενες φράσεις, ως έχουν καταδειχτεί από την Π.Π αυτών που ονομάζεις ως σύγχρονους πατέρας, και επιπλέον να αναιρέσεις την εργασία που δήλωσαν ότι ετοιμάζεται για το θέμα.
      4) Να αποδείξεις την αγιότητα του π.Σεραφειμ και την συνοδική πράξη της από κάποια εκκλησιαστική ομάδα ανθρώπων και όχι να επικαλείσαι γενικά κι αόριστα την συνείδηση
      5) να εξηγήσεις πείστικα γιατί αυτοί οι σύγχρονοι πατέρες έρχονται σε αντίθετη γνώμη με τους παλιούς και σίγουρους Α.Πατέρες
      6) Να τεκμηριώσεις γιατί πιστεύεις ότι ο μικρότερος αριθμός τους και ο μεταγενέστερος χρόνος τους είναι προτερήματα υπερίσχυσης της γνώμης τους.
      7) Να σταματήσεις με εμπάθεια να ονομάζεις πεισματικά ΣΕΚΤΑ την πλευρά Τρικαμηνά, μέχρι να καταφέρεις να αποδείξεις αναλυτικά ότι πληρούν τον όρο και τα χαρακτηριστικά, όπως αυτά εμπεριέχονται σε ελληνικά και διεθνή λεξικά.

      Καλή δύναμη αδερφέ, για να φωτίσεις όλους εμάς , κάποιους καλοπροαίρετους από εμάς ή τον εαυτό σου και κάποιους που επικοινωνείς.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ μου φίλε, πολύ ωραία η σκέψη της προσευχής σου (εικάζω ότι την χρησιμοποιείς), αλλά έχει δύο - αλληλένδετες μεταξύ τους - αδυναμίες: α. δεν είναι προσευχή που συνέταξε κάποιος Άγιος, ώστε να είναι αξιόπιστη και απαλλαγμένη από λάθος αντιλήψεις και β. ως εκ τούτου περιέχει μία εντελώς λάθος αντίληψη, την αντίληψη περί του ανθρώπου-φωτιστού. Ο αληθινός Ορθόδοξος δεν έχει την ιδέα ότι είναι φωτιστής. Μόνο ο Χριστός είναι το Φως. Ο αληθινός Ορθόδοξος επομένως δεν προσεύχεται να φωτίσει ανθρώπους ή να φωτιστεί από ανθρώπους, αλλά ζητά από τον Χριστό να του φωτίσει το σκότος. Προσεύχεται λοιπόν στον Θεό και Του ζητά να μη πλανηθεί και να μη πλανήσει.
      Για όλα τα άλλα που γράφεις, είναι προσωπικές σου γνώμες και σέβομαι μεν το δικαίωμά σου να πιστεύεις ό,τι θέλεις, αλλά τις απορρίπτω ως σφαλερές και γεννήματα στρεβλής αντιλήψεως των πραγμάτων.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    6. Επέτρεψέ μου Βασίλη να δώσω και εγώ μερικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις στον Νίκο:

      Κατ’ αρχάς ποιός είναι αρμόδιος να συνθέτει αφ’εαυτού του προσευχές και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Από πότε κάνουμε ειδικές προσευχές για τις «προκλήσεις» που μας θέτουν άλλοι; Τι παλαβομάρες είναι αυτές; Εσύ την επινόησες ή μήπως ο π. Ευθύμιος; Όποιος και να είναι ο «υμνογράφος», άραγε απέκτησε τόση «αγιότητα επί της γης» και «φωτοβολεί παντού το φως της Θεότητος» ώστε να συνθέτει μόνος του προσευχές κατά το δοκούν και μάλιστα στη νεοελληνική; Δεν αρκούν οι ευχές στα ιερά βιβλία της εκκλησίας;

      Δεύτερον, τι δουλειά έχει η δημόσια ψηφοφορία που αναφέρεις σε ένα ζήτημα το οποίο επιλύεται αγιοπνευματικά και όχι πλειοψηφικά; Ότι λένε οι πολλοί είναι και αλήθεια; Και ποιοί είστε «όλοι εσείς» που αναφέρεις; Πόσοι πια είστε που ακολουθείτε τον π. Ευθύμιο; Πλήθος ολόκληρο; Μου προκαλούν πραγματικά εντύπωση αυτοί σου οι χαρακτηρισμοί.

      Στα 1), 2), 3), 5) και 6) έχουν δοθεί επανειλημμένως απαντήσεις (αν και πολλά από τα ερωτήματα που θέτεις είναι διαστρεβλωτικά και μπερδεμένα από μόνα τους) από το Νίκο και άλλους τις οποίες η μερίδα του Τρικαμηνά καταφρονεί επιδεικτικά και επανέρχεται στα ίδια και στα ίδια. Άραγε τις διαβάζουν καθόλου ή με το που δουν απάντηση αμέσως πιάνουν το μολύβι να γράψουν αντίλογο χωρίς καλά-καλά να καταλαβαίνουν σε τι απαντάνε;

      Για το 3) τι θα πρέπει να κάνει ο Νίκος; Να περιμένει να εκδόσει η Π.Π. την εργασία που λες, να την αναιρέσει όλη και μετά να σου απαντήσει; Σοβαρολογείς;

      Η αγιότητα του π. Σεραφείμ ομολογείται όχι μόνο από τους παλ/τες αλλά και από πολλούς ν/τες (που φυσικά αποσιωπούν τη σχέση του π. Σεραφείμ με τους παλ/τες Ελλάδος αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Εσύ δεν έχεις πάρει είδηση τίποτα και ζητάς ειδικά από το Νίκο αποδείξεις;

      Πως να μην λέει ο Νίκος ΣΕΚΤΑ την πλευρά του Τρικαμηνά τη στιγμή που διαρκώς επιτίθεται και λυσσάει με το παραμικρό, που μέλος της με το που «αποτειχίστηκε» αντί να φροντίσει να σταθεί στα πόδια του (ομολογιακά εννοώ) έσπευσε να βγάλει βιβλίο κατά των παλ/των λες και αυτό τον έκαιγε, που τα μέλη της επιδεικνύουν τρομακτική προσωπολατρεία στον «ηγέτη» τους, αρρωστημένο πείσμα και αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων πραγμάτων όλη την ώρα; Όταν μια και δύο δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, τότε απλά σταματάνε οι συζητήσεις και ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Παρά ταύτα, η επιθετικότητά της πλευράς του Τρικαμηνά αυξάνεται ραγδαία και αναίτια και όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει. Είναι αυτά εκδηλώσεις ισσοροπημένων και υγιών ανθρώπων;

      Αδελφέ, πρόσεξε πολύ που εμπιστεύεσαι την ψυχή σου. Έχεις πέσει σε κακούς δασκάλους. Πρόσεχε!

      Διαγραφή
    7. Καλά δάσκαλος Αυτό κατάλαβες από την προσευχή;

      1) πώς θα μπορούσε να είναι προσευχή Αγίου, από τη στιγμή που εσύ καλείσαι να γίνεις δια βίου υποστηρικτής μιας μοναδικής στα εκκλησιαστικά χρονικά ανυπακοής που δημιούργησε σχίσμα καταδικασμένο για αποκοπή από την εκκλησία με συνοδική εγκύκλιο. Ποιες ακριβώς είναι οι λάθος αντιλήψεις, ή άδικες έστω; φοβήθηκες μη χάσεις το αλάνθαστο;

      2. Δεν ήξερα ότι οι προσευχές των Αγίων γίνονται αξιόπιστες όταν προφέρονται από αναξιόπιστες καρδιές και το αντίθετο! μπορείς να με διδάξεις για αυτό μέσω Κάποιου Αγίου;
      Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους Αγίους, σου είπα να τα συμπεριλάβεις στην τακτική σου προσευχή και στο τελευταίο μέρος, εκεί δηλαδή που αιτούμαστε.

      Τι παραμύθι αραδιάζεις περί ανθρώπο- φωτιστου που τα είδες αυτά; Ο φωτισμός από τον Κύριο Ζητείται στο κείμενο που έστειλα. Τελικά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διαστροφής παραποίησης και παρανόησης ακόμα και στα βασικά.

      Χάνεις κάθε αξιοπιστία όταν κάνεις τέτοιες ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ παραποιήσεις στα πιο απλά πράγματα.

      Οι ερωτήσεις μπορεί να διαμορφώνονται από προσωπικές γνώμες αλλά παραμένουν ερωτήσεις. Δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε ένα που τολμάει να διδάσκει δημοσίως να προβάλει μέσω της απάντησης τη δική του θεώρηση των πραγμάτων σε σχέση με τη διατύπωση της ερώτησης. Αν δεν θέλεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις εμένα μου αρκεί, έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου όχι μόνο βάσει των στοιχείων, της συμπεριφοράς, της αναλυτικής ποιότητας των αναγραφομένων, αλλά και επί του πνευματικού μέρους του θέματος.

      Καλή συνέχεια και σε σένα

      Διαγραφή
    8. Θεώρησα χρήσιμο για πολλούς λόγους να γράψω μία αυθόρμητη προσευχή, κυρίως για να έχουμε μία καλύτερη Ευκαιρία να βοηθηθούμε στο θέμα από τον Ύψιστο. Αν ταράχτηκες Συγχώρεσε με. Δεν το κάνω όμως πρώτη φορά, δόξα τω Θεώ!
      Εσύ όμως αδερφέ που το θεωρείς παλαβομάρα, δεν μου ανοίγεις και εμένα τα μάτια ποια αξιόπιστη ιερή πηγή το Απαγορεύει; Ποιος Απαγορεύει τη σύνθεση επιπλέον ύμνων και προσευχών σε κάποια γλώσσα η διάλεκτο; Δεν ισχυρίστηκα ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην θεία λατρεία. Πιστεύεις αδερφέ μου ότι υμνογράφοι της εκκλησίας μας θεωρούσαν τον εαυτό τους Άγιο κατά τη διάρκεια της σύνθεσης; Ή μήπως έχεις προδικάσει εμένα και με έχεις αποκλείσει από κάθε πιθανότητα να αγιάσω; Διδάσκει κάποιος Άγιος ότι ο Θεός αρέσκεται μόνο στις προϋπάρχουσες ευχές των βιβλίων; Αλήθεια γνωρίζεις τα βασικά μέρη μιας προσευχής;
      Το πρόσεξες οτι συνέστησα συμπερίληψη και όχι αντικατάσταση της βασικής του προσευχής; Το πρόσεξες αυτό με το τελευταίο μέρος ότι σύννομο με το ευχετικό μέρος όπως μας διδάσκει μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας για την προσευχή και τα μέρη της; Αλλα εδώ ο ..δάσκαλος κατάλαβε για άνθρωπο φωτισμούς, τι προσευχή να κάνει άραγε...Η προσευχή πέτυχε τον σκοπό της με άλλο τρόπο!

      2 . Επειδή το θέμα λύνεται αγιοπνευματικα, Και επειδή δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα, προτείνω την προσευχή. Αντιδρά για αυτό! Αλλά αφού απέρριψε την ιδέα και δεν κατάλαβε και το περιεχόμενο της προσευχής, ας πει οποία δικιά του θέλει.
      Την επικύρωση του έργου του Αγίου Πνεύματος λοιπόν, που θα τον βοηθούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις, θα κάνει η πλειοψηφία από ένα σύνολο πιστών το κατά δύναμη, κατά τον ίδιο τρόπο που το έργο Του μέσω των οικουμενικων συνόδων επικυρώνεται. Ποιά καλύτερη συμβατότητα μεθοδολογίας!
      Όταν είναι έργο του Αγίου Πνεύματος, η Σοφία φαίνεται μέσα από την ποιότητα των κειμένων, και την συμφωνία με την ορθόδοξη παρακαταθήκη. Γιατί σου φαίνεται παράξενο;
      Προτιμάς κατά διαστροφή να αποφασίζει η μειοψηφία για να νιώθεις εκλεκτός;
      Δεν γνωρίζω το πόσoi είμαστε εμείς, και οι αναγνώστες του Π.Π. αλλά το συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέρει πέρα από τα όρια των ειδικών θεμάτων του συγκεκριμένου ιστότοπου. Γιατί σου κάνει εντύπωση; Συνηθισμένος στην υποτίμηση των άλλων χριστιανών δεν είσαι από επιλογή σου και νομίζεις ότι είσαι εκλεκτός;
      Oπως εξήγησα, οι περιεκτικές και εύστοχες απαντήσεις υψηλής ποιότητας θα έδιναν αξιοπιστία στις θέσεις του κρυφού σχολειού και δυνατότητα καλύτερης κατανόησης και προβολών. Δεν υπάρχει δικαιολογία διαστρεβλωμένη ερώτηση, διότι η απάντηση χωρίς περιττές επαναλήψεις, πολυλογίες, ασυναρτησίες και παραλογισμούς, έχει την δυναμική να τοποθετήσει τα πράγματα στο σωστό Πλαίσιο.
      Πιστεύω ότι αυτό που κατηγορείς περί επαναλήψεων και αβάσιμης επιχειρηματολογίας, ανήκει στην πλευρά σας Ως επί το πλείστον.

      Διαγραφή
    9. 3) Μπορεί να ξεκινήσει να απαντάει στις υπόλοιπες, η ανακοίνωση μίλαγε για μία μέρα. Εάν καθυστερήσει, δεν είμαι παρανοϊκός να αποδώσω ευθύνη για αργή απάντηση. Άλλωστε δεν έχω σκοπό να είμαι συχνά εδώ πλέον, εκτός εάν υπάρξει κάτι νέο. Υπάρχει χρόνος όπως λέει ο Νίκος εδώ είμαστε.

      Περί αγιότητας Σεραφείμ: δεν αποκλείεται αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα κριτήρια για την αγιοκατάταξη. Το μεγαλύτερο είναι η έγκριση του Θεού ότι θέλει να γίνει φανερό, μέσω θαυματουργιων πριν και μετά την κοίμηση. Γνωρίζεις να υπάρχει κάτι τέτοιο;
      Η ερώτηση μου περί σέκτας είναι πολύ συγκεκριμένη όπως είναι και ιεροί κανόνες και τα λόγια και τα παραδείγματα των Αγίων και η εκκλησιαστική ιστορία το θέμα του ημερολογίου. Δεν ισχύει λοιπόν ότι θα ήθελες να ισχύει αλλά ισχύει ότι πρέπει να ισχύει. Βάσει αυτού και επειδή δεν είσαι σε δυνατότητα να αιτιολογήσεις το χαρακτηρισμό βάσει των λεξικών δίνεις δικιά σου ερμηνεία. Παρομοίως όλη η επιχειρηματολογία σας και Οι ερμηνείες σας βασίζονται στη διαστροφή Και στις δικές σας αυθαίρετες ατάκες, για να δικαιολογήσετε ένα αδικαιολόγητο σχίσμα, που και καταδικασμένο είναι συνοδικά και ποιμαντικά Έγινε προσπάθεια να λυθεί με Την διατήρηση του ημερολογίου και την κοινωνία από την πλευρά της Ελληνικής εκκλησίας. αυτό δείχνει καθαρά ποιος φταίει. Πιστεύεις ότι η πατερική παράδοση για το σχετικό θέμα προσπαθεί να μεταπείσει όσους είναι αδιάλλακτοι και δεν καταλαβαίνουν Μετά από τόσες νουθετήσεις το θανάσιμο πραγματικό κίνδυνο; Όχι φίλε μου, γίνεται Απλά για να φωτιστεί η αλήθεια από όλες τις πλευρές της και να προστατευτούν άνθρωποι που φεύγουν από την αίρεση και μπαίνουν στο σχίσμα, όπως αντικειμενικά προκύπτει από τα πραγματικά γεγονότα και τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Αν κάναμε λοιπόν μία ψηφοφορία στην παγκόσμια ορθοδοξία για το θέμα, αφού πρώτα γινόταν ενημέρωση των βασικών θέσεων αποδείξεων και στοιχείων, Να είσαι σίγουρος, όσο κι αν πονάει, ότι ήττα θα ήταν συγκλονιστική.

      Φωνή Θεού φωνή λαού αν σου λέει κάτι.

      Αυτός είναι και ο λόγος που οι πραγματικά αποτειχισμενοι από οποιοδήποτε ημερολόγιο, θα πρέπει να ξέρουν το ευρύτερο Πλαίσιο για να προστατευτούν από τους πειρασμούς δεξιά και αριστερά.

      Διαγραφή
    10. Επειδή κατά την προσφιλή τακτική χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις για να δημιουργηθούν κατηγορίες και δικαιολογίες, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα περί ανθρωποφωτισμού προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Ενώ στη προσευχή
      σε προηγούμενο μήνυμα καθαρά φαίνεται ότι αίτηση φωτισμού απευθύνονται στο Θεό, στο κλείσιμο του ευρύτερου κειμένου μου μετα τις ερωτήσεις και βάσει του ευρύτερου νοηματικού πλαισίου, χρησιμοποιείται μία κοινή, πεζή έκφραση, όπως λέμε Δώσε μου τα φώτα σου, διαφώτισε μας, δηλαδή δίδαξε με,μάθε μου. Υπάρχει όμως θεολογική προέκταση. Επειδή ο χριστιανός έχει μάθει να αποδίδει όλα τα καλά στα χαρίσματα του Θεού, κατ' επέκταση, ένας θερμός ιεραπόστολος, ένας ασκητικός άγιος, ένας λόγιος με γνώσεις είναι παραδείγματα που μεταδίδουν τα αποτελέσματα από το φως του Θεού στους άλλους ανθρώπους. Δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι αυτόφωτοι!
      Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ένα μέλος της εκκλησίας λαμβάνει μία δωρεά Η γνώση από το Θεό, Ο σκοπός πάντα είναι να βοηθηθούν έμμεσα ή άμεσα κι άλλα μέλη της εκκλησίας,να δυναμώσουν άνθρωποι στην πίστη Και ούτω καθεξής. Αυτό φαίνεται στην Γραφή:
      Α ΚΟΡ 12:4 Διαιρέσεις δὲ χαρισμάτων εἰσί, τὸ δὲ αὐτὸ Πνεῦμα·
      Α ΚΟΡ 12:5 καὶ διαιρέσεις διακονιῶν εἰσι, καὶ ὁ αὐτὸς Κύριος·

      Άλλωστε το φως στα ιερά κείμενα χρησιμοποιείται να περιγράψει από τον ίδιο τον Θεό μέχρι και το υλικό φως.
      Ο Δαμασκηνός Στουδίτης σε ένα Λόγο στα Άγια Θεοφάνεια γράφει τα εξής: «Και Φως ονομάζεται ο Πατήρ, ο Υιός, και το Άγιον Πνεύμα… Φως ονομάζεται και εκίνο που έδιωξε το πρωτόγονον σκότος· Φως ονο­μά­ζεται και η ε­ντολή, πού έδωκεν ο Θεός εις τον Αδάμ, ... Φως ονομάζεται και εκείνο που εφάνη εις τους ποιμένας, όταν εγεννήθη..."

      Διαγραφή
    11. Άκουσε, Βασίλη: πρώτα να σκέπτεσαι καλά τι γράφεις και πως το γράφεις και μετά να «διαρρυγνύεις τα ιμάτιά σου» ότι τάχα οι άλλοι κάνουν προσθετικές παραποιήσεις κλπ. στα λεγόμενά σου. Καλώς ή κακώς, οι απαντήσεις που δίνονται σε γραπτούς διαλόγους δίνονται αποκλειστικά πάνω στα γραφόμενα του κάθε συνομιλητή και όχι στο τι ενδεχομένως να έχει ο ίδιος στο νου του όταν τα γράφει. Αυτή είναι και η δυσκολία ενός τέτοιου διαλόγου, ότι δηλαδή πρέπει να γράφονται μακροσκελή κείμενα που περιγράφουν επακριβώς το σκεπτικό κάθε συνομιλητή. Εν συνεχεία, θα απαντήσω στα ουσιαστικότερα σημεία των σχολίων σου, μιας και το μεγαλύτερο μέρος τους αναλώνεται στην έκφραση των προσωπικών σου απόψεων (που είναι σεβαστές αλλά δεν χρήζουν απάντησης) αλλά και σε πομπώδεις φράσεις και διαμαρτυρίες χωρίς ουσιαστικό νόημα.

      Όσον αφορά το θέμα της προσευχής για το οποίο διαμαρτύρεσαι, εγώ απλά απάντησα και αντέδρασα πάνω σε ακριβώς αυτό που είδα: είδα εσένα να προτείνεις μία συγκεκριμένη ευχή, η οποία δεν υπάρχει πουθενά στα ευχολόγια της ορθοδόξου εκκλησίας, με ένα εμφανέστατα εγωκεντρικό πνεύμα στα λόγια της. Όμως, δεν είναι ο καθένας μας αρμόδιος να συντάσσει ευχές και να τις προτείνει δημόσια. Αυτό αποτελεί πάγια τακτική της εκκλησίας και απορώ που ζητάς και αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Όταν, δε, τέτοιες ευχές είναι και στη δημοτική, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο διότι η δημοτική δεν έχει την καλλιέργεια και τη λεπτότητα των νοημάτων του εκκλησιαστικού λόγου ώστε να αποδίδει με ακρίβεια τα πνευματικά νοήματα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της πλάνης να πολλαπλασιάζεται. Αυτό χαρακτήρισα ως παλαβομάρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αιρέσεων που ξεκίνησαν από κακή απόδοση ή μετάφραση κειμένων. Το αν μία τέτοια ευχή συμπεριληφθεί απλώς στις διατεταγμένες κατ’ ιδίαν προσευχές του χριστιανού όπως λες, δεν αναιρεί τον κίνδυνο της πλάνης αφού και έτσι χρησιμοποιείται από τον πιστό. Δεν αναφέρομαι με αυτά βέβαια στα λόγια της προσωπικής αυτοσχέδιας προσευχή του καθενός μας, διότι αυτό αποτελεί προσωπική υπόθεση του κάθε χριστιανού, ο οποίος χρησιμοποιεί τα λόγια του όπως εκείνος θέλει να τα εννοήσει. Τα ίδια λόγια όμως μπορεί να βλάψουν κάποιον άλλον αν τα χρησιμοποιήσει αυτολεξεί.

      Για να μην σε αδικώ όμως, σου ξεκαθαρίζω πως εάν εσύ ήθελες να πεις απλά «βρε παιδιά ας κάνουμε μία ειδική προσευχή για το θέμα, να σαν και αυτή που ενδεικτικά σας παραθέτω», χωρίς να ορίζεις συγκεκριμένα λόγια, τότε το πράγμα αλλάζει και δεν θα είχα κανένα λόγο να σου απαντήσω όπως σου απάντησα. Το είπες όμως αυτό; Εγώ πως έπρεπε να το καταλάβω; Μπορούσα να μπω στον τρόπο σκέψης σου όταν δεν τον εκδηλώνεις γραπτώς; Αναγκαστικά λοιπόν σου απάντησα όπως σου απάντησα από αυτά που διάβασα και όχι από αυτά που ενδεχομένως εσύ σκεπτόσουν όταν έγραφες. Επίσης αν, αντί των όσων έγραψες για την προσευχή, πρότεινες μία ευχή που έχει εγκριθεί από τη συνείδηση της εκκλησίας και υπάρχει στα βιβλία της (πχ. έναν ψαλμό), τότε και πάλι δεν θα σου απαντούσα έτσι. Για παράδειγμα, ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης είχε κατηγοριοποιήσει τους ψαλμούς του Δαυΐδ ανά περίσταση και σύστηνε στο ποίμνιό του να διαβάζουν τους ανάλογους ψαλμούς για κάθε τους ανάγκη. Συνεπώς, δεν έκανα απολύτως καμία προσθετική παραποίηση, όπως λες, στα όσα έγραψες.

      Διαγραφή
    12. Όσον αφορά τα περί «ανθρώπου-φωτιστού» που λες τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της απάντησής σου, μάλλον δεν διάβασες καλά τι σου έγραψα. Δεν είπα ότι η προσευχή αυτή βάζει τον ίδιο τον πιστό στη θέση του φωτιστή των άλλων και τα παρόμοια που λες. Εγώ είπα απλά ότι ποιός είναι άραγε εκείνος ο πιστός που έχει το φωτισμό ώστε να είναι σε θέση να συνθέτει μόνος του τέτοιες ευχές και μάλιστα να τις προτείνει και σε άλλους. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι χαώδης. Ξαναγράφω την πρόταση που είχα γράψη για να φαίνεται καλύτερα: «Όποιος και να είναι ο «υμνογράφος», άραγε απέκτησε τόση «αγιότητα επί της γης» και «φωτοβολεί παντού το φως της Θεότητος» ώστε να συνθέτει μόνος του προσευχές κατά το δοκούν και μάλιστα στη νεοελληνική;». Το καταλαβαίνεις τώρα;

      Ούτε απέκλεισα την αγιότητα από εσένα ούτε τίποτα άλλο παρόμοιο. Μην επιχειρηματολογείς όμως βάσει αυτού και μην παραλληλίζεις τον εαυτό σου με τους αγίους διότι από κάτι τέτοιες αφετηρίες γεννιούνται οι μεγάλες πλάνες.

      Εσύ Βασίλη μπορεί να μας κατηγορείς ότι έχουμε ως «προσφιλή τακτική» τη χρήση μεμονωμένων λέξεων ή φράσεων προς εύρεση κατηγορίας, εμείς όμως διαπιστώνουμε στους ανθρώπους της δική σου γραμμής μία μόνιμη περιφρόνηση των απαντήσεων που τους δίνουμε, πράγμα που τους δημιουργεί το άλλοθι για τις παραπάνω κατηγορίες τους. Μαζί με αυτό, δε, παρατηρούμε και μία επίσης μόνιμη τακτική περιοδικής επιστροφής στα ίδια και τα ίδια, σαν να μην τα έχουμε συζητήσει ποτέ στο παρελθόν. Χαρακτηριστική απόδειξη αυτού αποτελούν αφενός τα επαναλαμβανόμενα κάθε τόσο μηνύματα της Π.Π. που ανακυκλώνουν την ίδια επιθετική θεματολογία και αφετέρου η επανέκδοση του βιβλίου του κ. Ρίζου (αυτό εννοείς άραγε ως την εργασία που ετοιμάζουν για το θέμα;), του ίδιου βιβλίου που ο Νίκος ανήρεσε πριν λίγα χρόνια. Αντί να λες λοιπόν γενικολογίες, πάρε και διάβασε το βιβλίο του Νίκου, βαλ’το δίπλα-δίπλα σε αυτό του κ. Ρίζου και αν νομίζεις ότι σφάλλουμε, δείξ’το μας σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτό ο κ. Ρίζος δεν τόλμησε να το κάνει, για αυτό και μιλάμε για συγγραφική αποτυχία. Καν’το λοιπόν και μην απαιτείς από το Νίκο να το αναιρέσει γιατί το έχει ήδη κάνει και εσύ ως αδιάβαστος (ή καλύτερα ως επιλεκτικά διαβασμένος, με κείμενα μόνο από την Π.Π.) έχεις μείνει πολύ πίσω!

      Διαγραφή
    13. Κατά τα άλλα, για το ότι σου γράφω ότι πολλά από τα ερωτήματα που θέτεις είναι διαστρεβλωμένα και μπερδεμένα από μόνα τους, σου εξηγώ το γιατί αναλυτικά:

      Πρώτον: Οι θέσεις σου διαπνέονται μονίμως από το σκεπτικό «δώσε μου εξαντλητικές αποδείξεις για αυτό που λες, διαφορετικά είσαι λάθος και ισχύει οπωσδήποτε αυτό που λέω εγώ», ή μάλλον η Π.Π.. Εσύ όμως πότε άραγε έδωσες τις ανάλογες αποδείξεις για τους δικούς σου ισχυρισμούς; Απλά τους είπες και τελείωσε. Δηλαδή, πάντα η Π.Π. πέφτει μέσα στις εκτιμήσεις της και πάντα εκ προοιμοίου έχει δίκιο; Αν αυτό αποτελεί δική σου πεποίθηση, κανείς δεν σε εμποδίζει από το να την έχεις. Δεν είναι όμως επιχείρημα διαλόγου. Να’την λοιπόν η νοοτροπία σέκτα σε όλο της το μεγαλείο!

      Δεύτερον: Στα περισσότερα αιτήματά σου ζητάς με μία πρόταση να πάρεις απάντηση που χρειάζεται έκταση σελίδων. Είναι αυτό δυνατόν σε επίπεδο σχολίων ιστολογίου; Προφανώς όχι. Άρα τι θα πεις; Ότι έχεις εσύ δίκιο; Να τη πάλι η διαστρέβλωση και η σύγχυση των πραγμάτων. Το ένοχο της εορτολογικής αλλαγής βοά από κάθε πλευρά, την οικουμενιστική, την κανονική, τον τρόπο που έγινε, τα γεγονότα της εποχής λίγο πριν και λίγο μετά την αλλαγή κλπ. κλπ. κλπ. Όλα αυτά έχουν γραφτεί αναλυτικότατα σε πολλά έργα και υπάρχουν τόσα στοιχεία που όμως δεν συνοψίζονται με δυο προτάσεις ή μια παράγραφο. Αυτά που γράφει λ.χ. ο Νίκος στο ιστολόγιο είναι ελάχιστα μπροστά στα όσα έχουν λάβει χώρα. Σε αυτό το σημείο σε δικαιολογώ σε ένα βαθμό επειδή ως μελετητής του εορτολογικού ζητήματος και της εν συνεχεία οικουμενιστικής πορείας γνωρίζω καλά ότι το θέμα είναι δύσκολο και πολύ εύκολα μία μικρή διαστρέβλωση ή παράλειψη των γεγονότων μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει τελείως διαφορετικές εντυπώσεις από την πραγματικότητα. Όταν κάποιος καταπιαστεί με το θέμα, διακατέχεται όμως από προκατάληψη, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάπου θα «σκαλώσει» και θα αποτύχει, όπως οι καθοδητές σου. Για αυτό και σου τόνιζα σε άλλο μήνυμα ότι η αρνητική αντιμετώπιση του θέματος είναι κατά βάση θέμα προκατάληψης (αλλά και ελλειπούς γνώσης θα προσθέσω τώρα). Αυτά δεν τα λέω για να σε πείσω έτσι στα λόγια, στα λέω για να σου δείξω τις σωστές προϋποθέσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείς με αυτό το ζήτημα.

      Τρίτον: Όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτεις, σου απαντώ πιο συγκεκριμένα ως εξής: για τα 1 και 2 να διαβάσεις την σειρά αναρτήσεων στο ιστολόγιο «Εν Τούτω Νίκα» με τίτλο «Γνώριζαν οι πρώτοι παλ/τες τα ενωτικά σχέδια των καινοτόμων;». Τα ερωτήματα 3, 5 και 6 τα στήνεις επί των προσωπικών σου πεποιθήσεων. Τις πεποιθήσεις σου όμως δεν μπορεί κανείς να σου τις αλλάξει παρά μόνο εσύ. Άρα τι ζητάς; Να σου αλλάξουμε τις πεποιθήσεις; Επιχειρηματολογία βάσει πεποιθήσεων δεν νοείται. Κατά τη δική μου κρίση δεν υφίσταται ουδεμία διαφορά παλαιότερων και νεότερων πατέρων με την έννοια των ιερών παραδόσεων να διατηρείται ατόφια μέχρι τις μέρες μας. Αν εσύ το βλέπεις διαφορετικά, τότε απλά πορεύου έτσι και μη ζητάς τεκμήρια επ’αυτού. Για σημεία αγιότητας του π. Σεραφείμ Ρόουζ μπορείς να δεις εδώ: https://simeiakairwn.wordpress.com/2016/07/09/σημεία-αγιότητος-του-π-σεραφείμ-ρόουζ/.

      Διαγραφή
    14. Για τον χαρακτηρισμό των τρικαμηνικών ως σέκτα σου έγραψα ορισμένα πολύ συγκεκριμένα δείγματα της δράσης τους αλλά από ότι είδα τα προσπέρασες σαν να μην υπήρχαν. Τι να πω περισσότερο; Το ίδιο ακριβώς έκανες και με το θέμα της συνοδικότητας της εκκλησίας της Ελλάδος σε όσα σου έγραψα στις 17 Φεβρουαρίου 2019 – 3:55μμ. Έκανες σαν να μην γράφτηκαν. Γιατί; Από τη μία λοιπόν καταφρονείς επιδεικτικά αυτά που σου λένε και από την άλλη κόπτεσαι για «περιεκτικά» κείμενα «υψηλού επιπέδου». Ωραία τακτική!

      Τα κριτήριά σου όσον αφορά την ορθότητα των αποφάσεων των πλειοψηφιών με κάνουν να απορώ πραγματικά για τον τρόπο σκέψης σου. Η πλειοψηφία για να δώσει ορθή μαρτυρία πρέπει να έχει και ορθό φρόνημα και ορθή επίγνωση του υπό μελέτη θέματος. Εσύ ζητάς σήμερα (έστω και σχηματικά) παγκόσμια ψηφοφορία εν μέσω οικουμενιστικής αιρέσεως και περιμένεις ορθόδοξα αποτελέσματα; Δεν βλέπεις σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εκκλησίες στο εξωτερικό; Δεν καταλαβαίνεις σε τι αφασία βρίσκονται οι απλοί πιστοί; Πως εξισώνεις κάτι τέτοιο με την Οικουμενική Σύνοδο, που αποτελεί έκτακτη εκδήλωση της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω! Περιμένεις ότι η πλειοψηφική γνώμη ανθρώπων ακόμα δέσμιων με τον οικουμενισμό θα δώσει ορθό αποτέλεσμα για ένα ζήτημα (το εορτολογικό) που αποτελεί γέννημα-θρέμα του οικουμενισμού. Αν είναι δυνατόν! Τότε εσύ θα πρέπει να διακόψεις την αποτείχισή σου και να επανέλθεις στους κόλπους της «εκκλησίας» επειδή έτσι θα σου πει η πλειοψηφία. Θα το κάνεις; Και μετά έλα να μου πεις για «Φωνή λαού οργή Θεού»...

      Γνώριζε ότι μετά από αυτό δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις όποιες διαμαρτυρίες σου αφού δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Σε περίπτωση δε που παραπονεθείς ότι στέλνω τις παραπάνω απαντήσεις μου έχοντας εσύ ήδη αποκλειστεί από το ιστολόγιο και ως εκ τούτου μη δυνάμενος να απαντήσεις, λάβε υπόψιν σου ότι εάν είχα χρόνο θα σου απαντούσα νωρίτερα, οι υποχρεώσεις μου όμως δεν το κατέστησα εφικτό.

      Διαγραφή
  5. Φίλτατε Δάσκαλε,

    Όχι δεν είμαι, δεν βλέπω το λόγο να το κάνω. Αν παρόλα αυτά έπεφταν μαζί, δεν θα με ενοχλούσε καθόλου. αντίθετα θα το έβλεπα ίσως και σαν αφορμή να ανοίξω συζήτηση επί ευκαιρίας με παπικό περί πίστης και διαφορών.
    Όχι, δεν τις αποδέχομαι στον απόλυτο βαθμό που εκφράζονται. ένα ειδωλολατρικό ημερολόγιο δεν μπορεί να λέμε ότι είναι αγιασμένο εξ ορισμού, ούτε και βέβαια δαιμονικό, αφού εξυπηρέτησε για αιώνες
    τον προγραμματισμό της λατρείας των ορθοδόξων. Όμως έχει καταδειχθεί, η χρήση ταυτόχρονων πολλών ημερολογίων στην εκκλησιαστική ιστορία και το Μη δογματικό του θέματος. Το πρόβλημα λοιπόν είναι η επιμονή στην ακοινωνησία και όχι το (κατανοητό)
    το που αναπαύεσαι. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να επιλέξει να ακολουθεί το Παλαιό και να είναι σε κοινωνία και με αυτούς του νέου και με τις υπόλοιπες εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό. Η κοινωνία είναι το σοβαρό πρόβλημα, και η διακοπή Αυτής λόγω του ημερολογίου. Θα μπορούσε κάλλιστα να υπήρχαν κατά τα πρότυπα του Αγίου Όρους και ενορίες που θα ακολουθούσαν το παλαιό σε κάθε Μητρόπολη Για όσους δηλώνουν πρόβλημα εσωτερικής Αναπαύσεως και συνείδησής. Έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα.
    Οι σκοτεινοί κύκλοι έκαναν πολλά σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, δεν είναι περί δικαίωσης, αλλά κατανόησης ότι ο Θεός τα επιτρέπει
    ΟΛΑ για να δοκιμάσει προαίρεση, ψυχές και αντοχές. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτό το πρόβλημα διακοπής σχέσεων με το νέο ακολούθησε και διακοπή σχέσεων εγωιστικά και με τα υπόλοιπα παγκόσμια πατριαρχεία και δεν έγινε συζήτηση και υποταγή στην
    παγκόσμια πλειοψηφία της Εκκλησίας που σωστά είχε εντοπίσει το μή δογματικό του ζητήματος.
    θα μπορούσε να είχε γίνει συζήτηση μαζί τους και πίεση προς την αυτοκέφαλη της Ελλάδος προς μία λύση οικονομίας, συνύπαρξης και των δύο και καλύτερης ιστορικής και θεολογικής ενημέρωσης. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, να καταλάβουν όσοι καταλάβουν και αυτή την πολύ κρίσιμη ώρα να βγουν από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να χαράξουν μία πορεία Ειρήνης αγάπης και αγώνα για την αγιότητα που είναι και το ζητούμενο. Αυτό είναι και το κεντρικό σημείο του άρθρου στην Π.Π, η ευκαιρία που δίνει ο Θεός στους αφανάτιστους και μετριοπαθείς μέσα στις παρατάξεις Γ.Ο.Χ για να ενωθούν εκκλησιολογικά στο περιθώριο και στα όρια της αποτειχισης με τους αντιδρώντες στον οικουμενισμό από το Νέο.

    Είναι κρίμα μία λατρευτική εκτελεστική λεπτομέρεια, μια μη υπάρχουσα θεολογικά και δογματικά διαφορά , μία ευσεβιστική παρανόηση του παρελθόντος, μία μασονική πονηριά Αν το θες, να προκαλεί ρήξη και να πετυχαίνει το σκοπό της. Και να αποτελεί και αποτελέσει για πολλούς εμπόδιο για αγώνα και Σωτηρία. Ξέρεις στη στρατηγική καμιά φορά μπορεί να συμφέρει να χαθεί μία μικρή μάχη, να νομίζει ο εχθρός ότι νικάει για να κερδηθεί για πάντα ο μεγάλος πόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "κάποιοι μασόνοι την γκρέμισαν σε μια στιγμή το 1924 και έγιναν αίτιοι σχίσματος. Θα τους δικαιώσουμε, "

    Μα αυτοί πέτυχαν τον σκοπό τους καλύτερα και από τα πιο τρελά όνειρά τους.

    η ανασύνταξη πώς γίνεται είναι το θέμα. δεν θα σώσει το εορτολόγιο κανέναν,

    αλλά η ταπείνωση, Ειρήνη, αγάπη με τους αδερφούς με ένθεο ζήλο και με την ένωση μαζί Του υπό τις γνωστές προϋποθέσεις. σε εποχή αιρέσης, δεινων και επερχομενου διωγμού,

    το ημερολογιακό ζήτημα είναι κυριολεκτικά Κόκκος στην άμμο. Ο Κύριος θα ευφρανθεί

    πολύ περισσότερο με την ταπείνωση, διόρθωση, επαναφορά και ένωση των αληθινών Πιστών του στον αγώνα μέχρι θανάτου, παρά με τη διατήρηση της γνώμης περί Ημερολογίου που δημιουργεί τρομερότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται λύνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς vas019 :

      Μία ερώτηση :

      Το εορτολόγιο το θεωρείς κάτι ουδέτερο και άνευ σημασίας στο Σώμα της Εκκλησίας. Να υποθέσω ότι για εσένα οι Κολλυβαδες ήταν κάποιοι γραφικοί τύποι (όχι μνημόσυνα της Κυριακές, συχνή Θεία Κοινωνία) , και ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος είναι στην κόλαση καθώς καταδικάσθηκε το 1776 από το Οικουμενικό Πατριαρχεῖο?

      Διαγραφή
    2. Για το εορτολόγιο δεν έχει σημασία τι θεωρώ εγώ αλλά το μήνυμα που εκπορεύεται από την εκκλησιαστική ιστορία και τη θέση των Πατέρων. μου αρέσει η θέση του πάτερ Σεραφείμ ΡΟΟΥΖ. Ότι είναι ένα εργαλείο λατρευτικής οργάνωσης και υπενθύμισης πνευματικών αγώνων και τιμών στους επιτυχημένους.
      Δεν τους θεωρώ γραφικούς σε καμία περίπτωση. Κάθε μέλος και ομάδες και τύποι Αγίων¨προσφέρουν μία αφορμή για να θαυμάσουμε την ποικιλομορφία των αρετών και των διαφορετικών δρόμων με κάποιες κοινές συνισταμένες που οδηγούν στον ίδιο σκοπό.
      Από τη στιγμή που ο Άγιος Αθανάσιος αναφέρεται ακόμα ως Άγιος από μέλη της εκκλησίας σημαίνει ότι η απόφαση του Πατριαρχείου δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι είναι στην κόλαση και δεν το πιστεύω κιόλας μεταξύ μας.

      Διαγραφή
    3. Δεν άλλαξαν το Εορτολόγιο φίλε,άλλαξαν το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.Δεν είναι ταυτά αυτά τα δυο.Τις ίδιες εορτές έχουν οι του Π.Η. και οι του Ν.Η.,η αλλαγή ήταν " ημερομηνιακή".Οι αριθμοί άλλαξαν,το 1 το έκαναν 13.Δεν είναι αυτό λόγος για να δημιουργηθούν νέες εκκλησίες στον πλανήτη( Σουηδία,Αυστραλία,Αμερική κ.λπ.).Αυτό αν δεν το καταλάβουν οι γνήσιοι ορθόδοξοι,θα ακολουθούν μια λάθος εκκλησιολογία που οδηγεί στον πνευματικό θάνατο.Το σχίσμα είναι φόνος.Δεν είναι φόνος αν θα εορτάσει Πάσχα ένας Ορθόδοξος τον Απρίλιο ή τον Μάρτιο.Αυτό είναι πτέσμα.
      Ένα δεύτερο λάθος τον γνησίων ορθοδόξων είναι που θεωρούν δόγμα όχι το Π.Η.,αλλά την ενότητα της Εκκλησίας.Την ενότητα της Εκκλησίας όμως,δεν μπορούν να την διασπάσουν ημερολόγια και εορτολόγια,νηστείες κ.λπ.(όπως την διέσπασαν αυτοί που δεν ακολούθησαν τους Πατέρες της Α' Οικ.Συνόδου),αλλά μόνο τα θέματα δικαιοσύνης και ευσεβείας.Δεν μπορείς να κάνεις διακοπή κοινωνίας και νέα εκκλησία γιατί το 1 το έκαναν 13.Αυτό δεν είναι μόνο φόνος,αλλά είναι και αφέλεια.Ο μή συνεορτασμός για 1000 χρόνια δεν διέσπασε την ενότητα της Εκκλησίας.Φονεύουν και τώρα την ενότητα οι γνήσιοι ορθόδοξοι.Γιατί όμως;

      Διαγραφή
    4. http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2017/06/blog-post_21.html

      Διαγραφή
    5. Προς vas019 :

      Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα σου συνιστούσα (αν έχεις την καλή ανησυχία για την σωτηρία σου) να διαβάσεις τα βιβλία του αειμνήστου π.Θεοδωρήτου Μαύρου.

      Καλή δύναμη.

      Διαγραφή
    6. @ Ανώνυμος16 Φεβρουαρίου 2019 - 8:05 π.μ.

      Ευχαριστώ για την ετυμολογική ακρίβεια. Δες όμως και την άποψη περί της διευκόλυνσης της συμμετοχής παπικών στην Θεία Λατρεία κατά τεκμηρίωση. Εξυπηρετεί την αλλοίωση του φρονήματος των απλοϊκών πιστών ότι συνεορταζουμε πολλά με την αδερφή εκκλησία. Συμφωνώ ότι δεν ήταν τότε αιτία σχίσματος, αλλά να βλέπουμε και το δαιμονικό σχέδιο δράσεως που θα πρέπει να εντείνει τον πνευματικό αγώνα του καθένος..

      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2017/06/blog-post_21.html

      Διαγραφή
  7. Όσο για τον Γέροντα, η πλευρά της Π.Π έχει τη γνώμη του πιο επικεντρωμένα στο πρόβλημα του σχίσματος που δημιουργείται λόγω του μη αγιασμένου ημερολογίου! Πρέπει να την λάβεις και αυτήν υπόψη σου γιατί είναι σε συμφωνία με παλαιότερους Α.Πατέρες όπου είναι και θεώρημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.Δηλαδή καλό θα ήταν η μη αλλαγή του, αλλά τώρα βαδίζουμε εμπρός στην Πίστη ακόμα και με νέο επιπλέον παγκόσμιο εορτολόγιο αρκεί να μην αλλάξουμε την βάση της Πίστης μας και όχι τα δευτερεύοντα και ασήμαντα στην εκκλησιαστική ιστορία στοιχεία της παράδοσης μας. Κρίμα να σωθούν οι πολυημερολογείτες αρχαίοι χριστιανοί και να χαθούμε εμείς από ημερολογιακές αντιπαραθέσεις αντί για διένεξη με τα πάθη μας και τον εχθρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Βασίλη, δες και αυτό σε παρακαλώ, αν δεν το ξέρεις ήδη:
      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2016/09/208-29-1982_5.html
      Είναι πολύ σημαντικό.
      Ο Θεός μαζί σου!

      Διαγραφή
  8. Το Πασχάλιο είναι το θεσμοθετημένο συνοδικά , το μη αλλαζων, και το σημαντικότερο , οι άλλες τοπικές, ακόμα και θεομητορικές γιορτές είναι δευτερευουσας σημασίας και διαφέρουν και τα τιμώμενα πρόσωπα από τόπο σε τόπο. Όλα αυτά είναι προφάσεις για τον αγώνα της ψυχής μας και της συνεχής μνήμης και τιμής Αυτών που τα κατάφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τον αδελφό Βασίλειο: Αγαπητέ, κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα σήμερα δεν έγκειται στο αν το ημερολογιακό ζήτημα είναι αναγκαίος όρος για την κοινωνία μεταξύ των αποτειχισμένων αλλά το γιατί να υπάρχουν άνθρωποι που πεισματικά αρνούνται τη σημασία και τη σύνδεση αυτού του ζητήματος με τον οικουμενισμό. Το πρόβλημα δηλαδή δημιουργείται από την εμμονή ορισμένων προσώπων που μονίμως δεν θέλουν να καταλάβουν τα αυτονόητα, πράγματα που για τους παλαιότερους αγωνιστές (παλαιού και νέου) ήταν δεδομένα και αποδεκτά χωρίς συζήτηση (εννοώ το ότι η έμπρακτη αρχή του οικουμενισμού είναι το εορτολογικό ζήτημα). Το να αγωνίζεται κανείς κατά της παναιρέσεως και παρά ταύτα να αποδέχεται τις καινοτομίες της είναι παράλογο, δεν συμφωνείς; Δεν ξέρω βέβαια εσύ σε ποιόν χώρο ανήκεις και πως πορεύεσαι, πάντως θα σε συμβούλευα να μην δίνεις και τόση σημασία στην επιχειρηματολογία του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά και των συν αυτώ επειδή ο σκοπός τους δεν είναι απλά να ενωθούμε όλοι οι αποτειχισμένοι και να αφήσουμε τα δευτερεύοντα ζητήματα για αργότερα αλλά το να φύγουν τελείως οι παλαιοημερολογίτες από τη μέση και τα ηνία του αγώνα να τα αναλάβουν αυτοί. Αυτό φαίνεται πεντακάθαρα από το ότι αφορμής δοθείσης χαρακτηρίζουν τα μυστήρια των παλ/των άκυρα. Αν δηλαδή οι παλ/τες δεχτούν (λέμε τώρα...) αυτό που λέει ο π. Ευθύμιος και έρθουν σε κοινωνία οι δύο μεριές, τότε ξαφνικά τα μυστήριά τους θα γίνουν έγκυρα (πάντα κατά τους τρικαμηνικούς); Αλλά και πέρα από αυτό, επειδή οι τρικαμηνικοί αδυνατούν να απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα: άραγε πριν 10-15 περίπου χρόνια που δεν είχαν εμφανιστεί αυτοί, ποιοί κρατούσαν ψηλά τη σημαία της ομολογίας (έστω και με τις αδυναμίες τους); Δεν υπήρχε καμία αντίδραση πριν από αυτούς; Και οι αγώνες των παλαιοημερολογιτών που πάνε; Ιερείς φυλακίζονταν και κακοποιούνταν, άλλοι πέθαναν από τα βάσανα, άλλοι τυφλώθηκαν, άλλοι σακατεύτηκαν, άλλοι... άλλοι.. άλλοι... Όλα αυτά οι τρικαμηνικοί τα πετάνε στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη λες και ο αγώνας ξεκινάει με αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλλά ξέρεις γιατί το κάνουν αυτό οι τρικαμηνικοί; Επειδή πάσχουν από την δυσθεράπευτο νόσο της προκατάληψης και της υπεροψίας απέναντι στο μικρό ποίνιο που δεκαετίες τώρα αγωνίζεται και είναι «πεταμένο» στη γωνία από τους «καθώς πρέπει» κληρικούς, μοναχούς και θεολόγους οι οποίοι μόνο τα αρνητικά αυτού του κινήματος ήξεραν και ξέρουν να διατυμπανίζουν (πολλά για τα οποία ευθύνονται πρωτίστως οι ίδιοι) ενώ τους διωγμούς που οι ίδιοι έχουν συστηματικότατα διενεργήσει στο παρελθόν οι ίδιοι ή οι πνευματικοί τους προϊστάμενοι τους αποσιωπούν επιμελέστατα. Αυτό το νόσημα το υϊοθέτησαν και από ότι φαίνεται τους κοστίζει πολύ να το αποβάλλουν επειδή όντως είναι βαρύ και δυσβάσταχτο πράγμα η «ρετσινιά» και η καταφρόνηση του κόσμου. Είναι το ίδιο νόσημα που εμποδίζει κόσμο και κοσμάκη από την επίσημη εκκλησία να αποτειχιστεί διότι τότε θα φανεί ότι αντιδρά σαν τους παλ/τες. Είναι μνημειώδης η φράση του γνωστού π. Επιφανείου Θεοδωροπούλου σε επιστολή του: «Αχ, αν δεν ήταν αυτοί οι παλαιοημερολογίτες τι θα έκανα!», εννοώντας ότι θα αντιδρούσε διαφορετικά στα οικουμενιστικά ανοίγματα της εποχής του αν δεν υπήρχε αυτή η «πέτρα του σκανδάλου» και δεν κινδύνευε να χαρακτηριστεί και ο ίδιος ως παλ/της. Αφού λοιπόν οι παλ/τες πρόλαβαν και έκοψαν το μνημόσυνο, εμείς πρέπει να βρούμε άλλες διεξόδους διότι δεν είμαστε δα και ίσα και όμοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλήθεια λοιπόν δεν ξέρει από λίγο ή από πολύ. Το ψεύδος είναι ψεύδος είτε είναι μικρό, είτε μεγάλο. Η συνέπεια λοιπόν απέναντι στην Ιερά Παράδοση μας επιβάλλει να προσέχουμε και το παραμικρό. Όσοι διαστρεβλώνουν τα πράγματα και μιλάνε για «δογματοποιήσεις ημερών», «δόγμα ημερολογίου» κ.α. οι ίδιοι είναι που επιμένουν να μην θέλουν να καταλάβουν και αυτά που λένε είναι απλώς κατασκευάσματα των δικών τους εμμονών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννη, όλοι οι χριστιανοί ανεξαρτήτως ημερολογίου ακόμα και εκτός Ελλάδος, ξένοι υπήκοοι, γνωρίζουν πολύ καλά το αγωνιστικό φρόνημα τους. Το γνωρίζω και εγώ αρκετά καλά από διάφορες συγκεντρώσεις για ταυτότητες και άλλα ιντερνετικά στο παρελθόν. Νομίζω όμως ότι έχεις μία αγκύλωση στο ότι εάν αποχωρήσεις παραταξιακά προς χάριν της αλήθειας που θα έχεις προκρίνει ως την ορθότερη οδό της μετανοίας, θα προδώσει τους αγώνες των προγενέστερων σου. Θέος συγχωρές τους και μόνο Εκείνος πλέον κρατάει την τύχη τους. εάν εκείνοι είχαν λιγότερη πληροφόρηση από εσένα ως προς την ακρίβεια και την σωστή κίνηση θα έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση από τον δίκαιο Κριτή. Εσύ όμως για παράδειγμα μπορεί να μην λάβεις την ίδια αντιμετώπιση. Είναι πραγματικά τρομακτική η ακρίβεια της κρίσης του Θεού, και για αυτό είναι τρελό κάποιος θνητός να διανοηθεί ότι μπορεί να κρίνει την πολυπλοκότητα των περιστάσεων της ζωής κάποιου ανθρώπου. Δυστυχώς στο θέμα των γοχ, τα μυστήρια κάποιων παρατάξεων είναι σίγουρα προβληματικά και άκυρα Κατά περίπτωση. Υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από μένα σε αυτό, και ξέρουν καλύτερα πώς γίνεται η επαναφορά, ποιοι έχουν κανονική χειροτονία με Αποστολική διαδοχή και ποιοι απλά θα πρέπει να ζήσουν και να αγωνιστούν σαν λαϊκοι πλέον ή θεωρητικά στο μέλλον να χειροτονηθουν εάν υπάρξουν Επίσκοποι στην αποτείχιση. Το θέμα αδερφέ είναι η Σωτηρία και τα άνω παράσημα και όχι εγωιστική κατάληψη αξιώματος , που περισσότερες ευθύνες και ρίσκα ως προς τη Σωτηρία εμπεριέχει. Επέτρεψε μου να αμφιβάλλω για ότι ισχυρίζεσαι περί της αρχής του οικουμενισμού, καθώς φίλε ενωτικές κινήσεις υπήρχαν και πριν το 20. Το ημερολογιακό εκκλησιαστικά και αντικειμενικά ήταν σχίσμα . Αν και ακόμα δεν έχει οικουμενικά και συνοδικά καταδικαστεί, τεχνικά όμως ήταν σχίσμα, διότι υπήρξε διακοπή κοινωνίας όχι μόνο με τον ελλαδικό χώρο αλλά με την παγκόσμια εκκλησία. Μπορεί να μη σου αρέσει αλλά η ωμή αλήθεια και τα στοιχεία είναι πάνω από όλους μας. Η δυναμική των γοχ και η αγωνιστικότητά τους είναι σαφέστατα πηγή έμπνευσης για πολλούς δειλούς από το νέο , όταν όμως γίνεται με ταπεινό πνεύμα, αγάπη, σεβασμό, επικοινωνία και χωρίς ακρότητες. Δεν ξέρω αν οι τρικαμηνικοί πετάνε στα σκουπίδια όλες τις περιπτώσεις. Αλλά και πάλι επειδή η κατάσταση είναι όντως μπερδεμένη δεν μπορούν να πάρουν το ρίσκο της κρίσεως του Θεού, αλλά ούτε και να αναγνωρίσουν την ακρίβεια Και κανονικότητα στους αγωνιστές που αναφέρεις.

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι να αγωνιστεί ο καθένας με τα καινούργια δεδομένα και όχι να θεωρήσει ότι βάσει προηγούμενης συμμετοχής και αγωνιστικότητας δικαιούται κάποιον προνομιακό ρόλο. Αν κάποιος προορίζεται από τον ουρανό για μεγαλύτερες ευθύνες και διακονία Αργά ή γρήγορα θα αναδειχθεί από άλλους καλοπροαίρετους αδερφούς. Διαβλέπω όμως ότι αποδίδεις ευθύνες σε όσους συμμετέχουν στο νέο παρόλο που μπορεί να μην έχουν την παραμικρή ευθύνη για ότι έγινε τότε. Είναι όμως υποχρεωμένοι από τους εκκλησιαστικούς κανόνες και την δεοντολογία να πορευτούν απλανώς το κατά δύναμη, με βάση την παρακαταθήκη αιώνων. Τέλος δεν νομίζω ότι ήταν διακοπή μνημοσύνου το ημερολογιακό και δεν θα μπορούσε να ήταν εξ' ορισμού. Είχε καθαρά τα χαρακτηριστικά σχίσματος διότι υπήρξαν συνοδοί και ψευτο συνοδοί και όλα τα υπόλοιπα, με τις γνωστές καταλήξεις. Ξέρεις κάποιες φορές μέχρι την τελική επιτυχία κάποιοι αγώνες πρέπει να πετιούνται στην άκρη και να κρατάμε μόνο την εμπειρία και το συνδυασμό της εμπλουτισμένης γνώσης με τη νέα κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε με θάρρος , μετάνοια και παρρησία το τελικό βήμα στην επιτυχία, δηλαδή την αγιότητα που είναι το ζητούμενο μας. Επίσης δεν κρύβω, την επιλογή μου για τον πατέρα Ευθύμιο, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά συγκλονιστικά μέσα από τα γραπτά διακρίνω ευκρινέστερα από ποτέ άλλοτε την απόλυτη αγιοπατερική ακρίβεια στο θέμα. Δικαιωματικά για την εικοσαετή του γνώση ενασχόληση και φώτιση πρέπει να έχει το ρόλο του επίτιμου Διδασκάλου στα σχετικά θέματα. Η άδικη καθαίρεση του και ο πολυετής αγώνας του, δίνουνε μία καλή υποψηφιότητα για δυνατή αγιότητα μετά υπερφυσικών χαρισμάτων επί της γης, κάτι που πολλοί χριστιανοί θα χρειαστούμε στις δραματικές εποχές που έρχονται ( Για όσους βέβαια το διακρίνουν από αυτά όλα που συμβαίνουν γύρω τους και μέσα τους). Δεν περιμένω να συμφωνήσεις σε όλα και άμεσα, αλλά εγώ κάνω το καθήκον μου και τα καταθέτω για τροφή για σκέψη και πάτημα για κάθε μελλοντική επιλογή.
      Καλή Δύναμη, Αντίσταση και Φώτιση σε κάθε περίπτωση.
      Ο Κύριος ας φωτίσει την ψυχή σου και ας σου δείξει τον Δρόμο.
      Ταπείνωση, Έλεος και προσευχή και δεν θα σε αφήσει.
      Ο Δρόμος χωρίς Εκείνον είναι πολύ μοναχικός και σκληρός.

      Διαγραφή
    3. Κατ’ αρχάς, Βασίλη, τα εν λόγω θέματα είναι δύσκολο να εξηγηθούν εν πλάτει μέσω μηνυμάτων κυρίως επειδή δεν είναι εν γένει γνωστό ποιά άποψη έχει προσχηματισμένη εκ των προτέρων ο εκάστοτε συνομιλιτής με αποτέλεσμα τα λόγια του ενός να ερμηνεύονται (ή να παρερμηνεύονται) από τον άλλον. Μετά από την απάντησή σου, στην οποία διαφαίνονται καθαρότερα τα φρόνηματά, οφείλω να επισημάνω ορισμένα στερεότυπα που θεωρώ ότι κυριαρχούν στον τρόπο σκέψης σου και που αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων. Επειδή, δε, αυτά τα θέματα δεν μπορούν να απαντηθούν σε λίγες γραμμές και ως εκ τούτου τα γραφόμενά μου είναι πολλά, ζητώ εκ των προτέρων την κατανόηση των αναγνωστών.

      Α) Διακρίνεις σε μένα μία αγκύλωση παραταξιακού τύπου. Γιατί όμως; Τι είπα και έδειξα προσκολλημένος σε κάποια συγκεκριμένη παράταξη ή ότι ομιλώ εξ’ονόματος συγκεκριμένης συνόδου του παλαιού; Δηλαδή, όποιος μιλάει υπέρ του αγώνα των παλ/των πρέπει αναγκαστικά να είναι φορέας του παραταξιακού φρονήματος όπως το εκλαμβάνεις εσύ; Κάθε παλαιοημερολογίτης λοιπόν «δένεται» τρόπον τινά με την παράταξή του και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει αυτή και προσπαθεί τους πάντες να τους φέρει σε αυτή; Τότε, γιατί υπήρξαν (και υπάρχουν ακόμα βέβαια) κληρικοί και μοναχοί οι οποίοι και με το παλαιό πήγαιναν και εκτός συνόδων παρέμεναν; Να με συγχωρείς, αλλά εν προκειμένω ο δικός σου τρόπος σκέψης πάσχει που δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πράγματα. Άλλο πράγμα είναι οι παρατάξεις και οι σύνοδοι και άλλο πράγμα το ζήτημα καθεαυτό. Οι παλ/τες δεν απετειχίσθηκαν το ’24 για να φτιάξουν δική τους παράταξη επειδή δεν τους άρεσε η επίσημη εκκλησία. Απετειχίσθησαν επειδή κατάλαβαν ότι η εορτολογική αλλαγή, πέρα από καινοτομία, κρύβει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται, εξ’ου και το «μας εφράγκεψαν» που αυθόρμυτα εξεφώνησε ο λαός τότε. Το αν δικαίως οι παλ/τες αντέδρασαν δεν έχει καμία σχέση με το πόσες παρατάξεις δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων ή το ποιές είναι οι σχέσεις τους μεταξύ τους. Είναι μεγάλο λάθος και αδικία προς το όλο ζήτημα η σώνει και καλά ταύτιση παλ/των και παρατάξεων εκ των προτέρων. Αν δεν μας αρέσουν οι παρατάξεις του παλαιού, τότε θα πρέπει να επισημάνουμε τα αρνητικά τους προς διόρθωση και όχι να απορρίπτουμε όλον τον αγώνα ο οποίος (το ξαναλέω) δεν ξεκίνησε ούτε από τις παρατάξεις ούτε και για τις παρατάξεις.

      B) Λες ότι τα μυστήρια ορισμένων παρατάξεων είναι προβληματικά κλπ. Συμφωνώ απολύτως. Και εδώ όμως διαφαίνεται η εσφαλμένη αντίληψή σου, ότι δηλαδή τάχα ομιλώ για όλες τις παρατάξεις αδιακρίτως. Όταν αναφέρομαι στους παλ/τες αναφέρομαι στο κίνημα εν συνόλω και όχι στα επί μέρους, στα «εσωτερικά» του. Αυτό αποτελεί άλλη συζήτηση.

      Διαγραφή
    4. Γ) Όσον αφορά για την εγωιστική κατάληψη αξιωμάτων, ουδέποτε είπα ότι μόνο οι παλ/τες (δηλ. αυτοί που ιστορικά «κατάγονται» από τους πρώτους αντιδράσαντες) δικαιούνται να έχουν τα ινία του αγώνα. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ μεταγενέστερος αποτειχίζεται και ασπάζεται την ορθότητα αυτού του αγώνα ως την απαρχή του αντιοικουμενισμού, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ εντάσσει εαυτόν στο χώρο αυτό και από εκεί και πέρα τα «ινία» αποδίδονται σε εκείνους που εν τη πράξει ορθοτομούν, υπό την έννοια ότι ο λαός αναγνωρίζει την ορθότητα των θέσεών τους και εμπιστεύεται την καθοδήγησή τους.

      Δ) Περί των ενωτικών κινήσεων πριν το ’24: Τόσο το χειρότερο που έγιναν και αυτά. Δεν βλέπω πως αθωώνεται η αλλαγή του εορτολογίου από αυτά. Εξάλλου αυτές τις κινήσεις τις αναφέρουν και οι παλ/τες στα γραπτά έργα τους. Απάντησέ μου όμως εσύ στο εξής: τα γνώριζε αυτά ο τότε απλός λαός; Και αν τα γνώριζε, μπορούσε να καταλάβει την σημασία τους και να αντιδράσει αναλόγως; Υπήρχε επαρκής πληροφόρηση για το που αποσκοπούν αυτές οι ενέργειες; Μήπως ο λαός (αν δεχτούμε ότι είχε σαφή εικόνα περί αυτών) τα εξέλαβε ως μεμονωμένες αστοχίες ή απροσεξίες κληρικών και όχι ως οργανωμένη κίνηση αθέσμου ενώσεως; Η ευθύνη των πιστών ξεκινάει με την επίγνωση, όχι πριν από αυτή. Η εορτολογική αλλαγή όμως ήταν ένα πολύ «βαρύ» διάβημα που οι πάντες ήταν δυνατόν να καταλάβουν ότι «μπάζει». Για αυτό και χαρακτήρισα την αλλαγή ως την «έμπρακτη αρχή του οικουμενισμού», τουλάχιστον βέβαια στον ελλαδικό χώρο.

      Ε) Περί σχίσματος: Σχίσμα αγαπητέ δεν διαπράττει σώνει και καλά όποιος διακόπτει την εκκλησιαστική κοινωνία αλλά πρωτίστως εκείνος ο οποίος διαπράττει ενέργειες και διαβήματα που κατ’ ουσίαν σχίζουν την εκκλησία. Σαν αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών έρχεται και η διακοπή της κοινωνίας με αυτός και με όσους κοινωνούν με αυτόν. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κανείς δεν διακόπτει το μνημόσυνο έπειτα από κάποια σχισματική ενέργεια, παρόλα αυτά το σχίσμα υφίσταται εκκλησιολογικώς. Το νόημα της διακοπής της κοινωνίας των πρώτων παλ/των με όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες ήταν ακριβώς το να συνειδητοποιήσουν οι υπόλοιπες ότι στην Ελλάδα κάτι συμβαίνει και να συνέλθουν συνοδικώς ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Αυτό είναι και το νόημα της αποτείχισης και δικαίως οι παλ/τες δεν προσχώρησαν σε άλλες τοπικές εκκλησίες, που εξάλλου δεν θα είχαν και κανονικό δικαίωμα να κάνουν μιας και η τοπική τους εκκλησία ήταν (και είναι) η Εκκλησία της Ελλάδος. Βλέπω δυστυχώς ότι εδώ υϊοθετείς την λάθος αντίληψη του «αποτείχιση από τον (δυνάμει) αιρετικό όχι όμως από την Εκκλησία». Με την ίδια λογική όμως, λάθος θα πρέπει να είναι και η αποτείχιση από τον οικουμενισμό αφού συνοδεύεται με ακοινωνησία προς όλες τις επίσημες τοπικές εκκλησίες. Άτοπο, δε νομίζεις;

      Διαγραφή
    5. ΣΤ) Γράφεις ότι «δεν ξέρω αν οι τρικαμηνικοί πετάνε στα σκουπίδια όλες τις περιπτώσεις». Πως γίνεται όμως να μην ξέρεις; Δεν βλέπεις τι θέσεις έχουν; Όταν σου λένε εξαρχής ότι οι παλ/τες δεν έχουν μυστήρια και είναι σχισματικοί, τότε τι νόημα έχουν οι αγώνες τους αφού εις μάτην γίνονται; Και δεν εννοώ τους αγώνες για τις ταυτότητες ή για άλλα άσχετα θέματα που ανέφερες αλλά ειδικά τους αντιοικουμενιστικούς αγώνες με κυριότερο το ότι τόσες δεκαετίες κρατάνε αντίσταση. Αλλά και από την άλλη μεριά, πως είναι δυνατόν η Εκκλησία του Χριστού σε προηγούμενες δεκαετίες να διώκει τα παιδιά της; Διότι οι τότε διωγμοί γίνονταν με την υποκίνηση των οικείων επισκόπων, ενίοτε δε και με ενεργό συμμετοχή των ιδίων! Σε αυτό τι απαντάς; Διάβασε ενδεικτικά το βιβλίο του θεολόγου κ. Σταύρου Καραμήτσου «Η αγωνία εν τω κήπω της Γεθσημανή» για να καταλάβεις για τι διωγμούς μιλάμε. Η ορθόδοξος εκκλησία ποτέ δεν ασκεί διωγμό σε κανέναν και αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρότατο τεκμήριο αληθείας.

      Ζ) Στους μακροχρόνιους αγώνες υπέρ της αληθείας δεν υπάρχουν «νέα» και «παλιά» δεδομένα. Η αλήθεια μένει πάντα σταθερή και αμετάβλητη, διαφορετικά δεν είναι αλήθεια. Κάθε θέμα έχει . Όποιος θέλει να καινοτομεί και να θέτει «νέα αρχή» αφ’ εαυτού του, τότε βρίσκεται σε τρομακτικό κίνδυνο ο ίδιος! Ξαναλέω ότι άλλο είναι το να αποβληθούν σα σάπια από έναν αγώνα και άλλο να αποβληθεί ο ίδιος ο αγώνας. Είναι (τρόπον τινά πάντα) σαν να κατηγορούμε την Ελληνική Επανάσταση κατά των Τούρκων επειδή συνέβησαν και ακρότητες από ελληνικής πλευράς.

      Η) Δεν έχεις δίκιο όταν λες πως αποδίδω ευθύνες αδιακρίτως σε όλους όσοι ακολουθούν το νέο ημερολόγιο. Πουθενά δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα που προσωπικά δικαιολογώ τα μέγιστα τον απλό κόσμο ο οποίος δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Και αυτό φοβάμαι πως οφείλεται σε στερεότυπη αντίληψή σου για τους παλ/τες. Ενδεχομένως να την έχεις δει σε άλλους (ή έτσι τέλος πάντων να έχεις ερμηνεύσει τα λόγια τους), δεν επιτρέπεται όμως να την φοράς εκ προοιμοίου «καπέλο» στον κάθε έναν.

      Διαγραφή
    6. Συνοψίζοντας, Βασίλη, έχω υποχρέωση να σου επισημάνω ότι στον τρόπο σκέψης σου κυριαρχούν πολύ συγκεκριμένα στερεότυπα για το τι είναι ένας παλ/της. Το μοντέλο που χρησιμοποιείς, δηλαδή ενός ανθρώπου στενά προσκολλημένου στην παράταξή του που δεν βλέπει τίποτα άλλο πλην αυτής, που θέλει όλους να τους τραβήξει ειδικά στο δικό του χώρο, που όλους τους αλλους τουε θεωρεί «άκυρους»,που χαρακτηρίζεται από ακρότητες και υπερζηλωτισμούς κλπ. είναι εντελώς λάθος και άδικο, ειδικά όταν μιλάμε για το σήμερα. Φυσικά και υπάρχουν και τέτοιοι παλ/τες, δεν είναι όμως έτσι το σύνολο και μάλιστα εξαρχής δεν ήταν έτσι. Απλώς, λόγω διαφόρων ιστορικών συγκυριών (και βέβαια των σκοπιμοτήτων των αντικειμένων) συνέπεσε να ακούγονται περισσότερο αυτές οι φωνές παρά οι υγιείς. Σε αυτά δέον όπως προστεθούν και οι βάναυσοι διωγμοί που, πάντα στα πλαίσια των ανθρωπίνων αδυναμιών, όξυναν τις αντιδράσεις ορισμένων. Καθήκον όμως των συγχρόνων είναι να συμβάλλουν στην «κάθαρση» του υπάρχοντος αγώνα και όχι να τον πετάνε ολόκληρο στα σκουπίδια. Αν οι υγιείς φωνές ενωθούν, τότε σιγά-σιγά θα φτιάξει όλος ο χώρος και σταδιακά θα εξαλειφθούν και οι ακρότητες. Το θέμα είναι απείρως βαθύτερο από ότι φαίνεται με μία πρόχειρη ματιά. Για αυτό και οι προκαταλήψεις κάνουν θραύση σήμερα και εμποδίζουν πολλούς να κάνουν το αυτονόητο.

      Αν εσύ ή ο π. Ευθύμιος και οι περί αυτόν δεν αναπαύεστε στις συνόδους (και με τα δίκια σας θα σας πω), μπορείτε να ακολουθήσετε το παλαιό, εντασόμενοι με αυτό τον τρόπο στο γενικό πλαίσιο του αγώνα που ΗΔΗ έχει αρχίσει και δεν τον αρχίζετε εσείς, να μνημονεύετε το «πάσης επισκοπής ορθοδόξων» και να φροντίσετε όσο σας αναλογεί να οργανώσετε και να κατευθύνετε τους αποτειχισμένους από αυτό το βήμα σε συνεργασία με άλλους ομόφρονες πατέρες. Το να ακολουθήσετε το παλαιό και να αποδεχτείτε το δίκαιο αγώνα δεν συνεπάγεται ένταξη σε σύνοδο ή παράταξη. Κάντε δηλαδή ότι έκαναν (και κάνουν) άλλοι σύγχρονοι πατέρες όπως οι Γέροντας Χρυσόστομος των Σπετσών, Ιερομόναχος Θεοδώρητος, π. Μάξιμος Αγιοβασιλειάτης, π. Μελέτιος στην Βερδικούσα, π. Σταύρος Βάιος, π. Γεώργιος Αγγελακάκης κλπ.

      Τέλος, πρέπει να σου πω ότι τα όσα λες στο τέλος της απάντησής σου εκθειάζοντας τον π. Ευθύμιο με κάνουν να ανησυχώ. Η αρετή του κάθε προσώπου, κληρικού ή λαϊκού, είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα και δεν στέκει ως επιχείρημα σε έναν διάλογο δημοσίου τύπου, ούτε αποτελούν επιχείρημα ορθοπραξίας τα όποια χαρίσματα φέρει ο κάθε ένας. Λέω ότι ανησυχώ επειδή στους ανθρώπους του π. Ευθυμίου παρατηρείται μία πέραν του δέοντος δημόσια προβολή του προσώπου του ως «φωτισμένου», «οδηγού», «πνευματοφόρου» κλπ. που παραπέμπει σε άσχημα πνευματικά αποτελέσματα.

      Σου έγραψα όλα αυτά σαν απάντηση επειδή και εγώ θεωρώ ότι έχω καθήκον να εκθέσω τις σκέψεις μου σε έναν «χαλαρό» διάλογο μέσω σχολίων, προς προβληματισμό και τροφή για κάθε προβληματιζόμενο, όπως γράφεις και εσύ. Αν κάπου το κείμενο φαίνεται επιθετικό είναι καθαρά λόγω περιορισμένου χρόνου στη συγγραφή της απάντησης. Δεν υπάρχει από μέρους μου ουδεμία εχθρική διάθεση απέναντί σου!

      Διαγραφή
    7. Ισοπεδωτικός ο αδελφός Ιωάννης! Αγαπητέ Βασίλη μην αφήσεις την υπερηφάνεια να σε νικήσει και παραδέξου τα λάθη που σου υπέδειξε τόσο εύγλωττα ο αδελφός! Αλλά αν το κάνεις τότε θα καταλάβεις τι θα πει "σέχτα" (όπως λέει και ο αδελφός Δάσκαλος τόσο εύστοχα) γιατί οι Τρικαμηνιστές θα σου κόψουν όλα τα σχόλια από το ιστολόγιό τους...

      Διαγραφή
    8. @ΙΩΑΝΝΗ

      Από όλα τα κείμενα που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών κειμένων, δεν προκύπτει από πουθενά νόμιμη αποτείχιση. Και φυσικά Δεν υπάρχει αυτό το δικαίωμα για μελλοντικά γεγονότα, Τέλος. Είναι ανόητο και να προσπαθεί να τεκμηριωθεί δήθεν.Επίσης τα απολογητικά κείμενα που γράφτηκαν από ανθρώπους του τότε, για τον λόγο για τον οποίον προέβηκαν στην ανυπακοή, αποδεικνύουν μία πεισματική και αυτόκλητη συμπεριφορά προστάτη δήθεν της παράδοσης, εις βάρος της υπακοής στους ποιμένες. οι ποιμένες εξήγησαν τον λόγο, διασφάλισαν το πασχάλιο και καμιά τότε καχυποψία δεν δικαιολογούσε την ανυπακοή, στην δομή του Θεού και τους ποιμένες που εκείνος Όρισε. Ήταν μία ευσεβισμού αντίδραση, που έγινε δραματική λόγω Του εγωισμού των πρωτεργατών και της έλλειψη διακρίσεως και Σοφίας. Σαφώς το γεγονός ήταν λυπηρό, θα ήταν ευχάριστο να μην είχε γίνει, αλλά πάλι η τότε Σύνοδος είχε κάθε δικαίωμα από Οικουμενική Σύνοδο να το αλλάξει κατά βούληση, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αιτία σχίσματος και διακοπής κοινωνίας με τις άλλες εκκλησίες.
      Η αμετάβλητη επίσημη θέση της τοπικής Ελλαδικής Εκκλησίας του νέου,χωρίς να έχει προκληθεί καμία αντίδραση από τις υπόλοιπες εκκλησίες παγκοσμίως, είναι ότι τα μυστήρια των ΓΟΧ είναι σχισματικά και άκυρα. Αναγκαστικά αυτή την αλήθεια διατυπώνει και η πατερική παράδοση. Επίσημη θέση της τότε εκκλησίας μέσω συνοδικής εγκυκλίου απείλησε μέχρι και κόλαση για τους ανυπάκουους. Συνεπώς 10 χρόνια πριν το κίνημα απόκτησει επισκόπους, το σχίσμα έχει ήδη καταδικαστεί συνοδικά και η καταδίκη είναι νόμιμη και καμία εκκλησία παγκοσμίως δεν έχει θέσει θέμα αδικίας της απόφασης. Δεν υπάρχει καμία αναφορά αίρεση, αποτείχιση Και ούτω καθεξής. Είναι μία πολύ καθαρή περίπτωση σχίσματος με ευσεβής αιτία που δεν δικαιολογεί τις ακρότητες.
      Αυτοί όμως οι πρώτοι άνθρωποι, μπορούμε να πούμε ότι έχουν ελαφρυντικά. Εποχές με φτώχεια, μειωμένη πρόσβαση στη γνώση και τα λοιπά και τα λοιπά. το παράδοξο είναι η ισημερινή εμμονή παρ' ολη την κατάδειξη λαθών και προσφερόμενων λύσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες από την Ελλαδική εκκλησία που δέχτηκε κάποιους από τους σχισματικούς, μαζί με τον ιερέα τους και Την διατήρηση του ημερολογίου τους.

      Η μεγάλη πλειοψηφία των μυστηρίων είναι άκυρα εξ ορισμού,με επιφύλαξη αυτά που έχουν ρίζες από τη Ρωσία.

      Διαγραφή
    9. @ΙΩΑΝΝΗ ΝΟ2
      θα πρέπει να προσκομίσεις αποδείξεις για τα φίλενωτικα.
      Ποιος Άγιος κτλ δίνει τον ορισμό του σχίσματος έτσι όπως τον δίνεις εσύ; Ποιος ορίζει Ποιανού οι ενέργειες και διαβήματα σχίζουν την εκκλησία, αν όχι η σύνοδος
      και η Οικουμενική Σύνοδος και γενικότερα όλες οι τοπικές εκκλησίες; όταν το αίτιο δεν είναι δογματικό δεν υπάρχει αποτειχιση έγκυρη. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ούτε μία δήλωση αποτείχισηs, ούτε κάποιος που επικαλείται
      15ο κανονα και γράφει καθαρά τον λόγο στον επίσκοπο του.

      Αντί αυτού βλέπουμε παράνομες από τον επίσκοπο και κρυφές ιερατικές πράξεις, κατά παράβαση της συνοδικής αποφάσης. ποιος ξέρει Ποιος επίσκοπος μνημονεύονταν 10 χρόνια; Αν όλο αυτό δεν είναι ο ελέφαντας της παράβασης σε σχέση σπουργίτι του ημερολογίου τι είναι;

      δυστυχώς βάσει των στοιχείων, διαφαίνεται ότι οι διωγμοί ήταν δίκαιoi για την επίσημη εκκλησία και κατά παραχώρηση Θεού για τους εγωιστές και παραβάτες εκείνης της εποχής που εργολαβικά έχεις αναλάβει να τους υπερασπίζεσαι. υπήρξε σαφής προειδοποίηση ότι όσοι δεν εφαρμόσουν Η συνοδική απόφαση τίθεται αυτόματα εκτός εκκλησίας. κάποιοι θεώρησαν καλό να αθετήσουν την προειδοποίηση. εσύ όμως επιμένεις να τους κατατάσσεις αυθαίρετα και όχι με τους νόμους μέσα στην εκκλησία , ενώ ήταν παραβάτες. οι νόμοι είναι νόμοι και εμείς οι χριστιανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, χριστιανών συμπεριλαμβανομένων θα χαθούν και δεν θα σωθούν. δεν μπορώ να διαφοροποιηθω

      Ούτε εγώ προσωπικά ούτε η πατερική παράδοση ούτε κάποιος εχέφρων πιστός από τους αιώνιους νόμους, Όση καλή θέληση και συμπάθεια να έχει σε πρόσωπα.

      Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για νέα αρχή, ρέπει να καταλάβει απόλυτα το άτοπο της υποστήριξης του ημερολογίου και να σταματήσει να προσπαθεί να υποστηρίξει τους τότε στασιαστές. το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ενταχθεί με τον σωστό τρόπο στην αληθινή εκκλησία, μετανοωντας για την υποστήριξη στους επιπόλαιος και αγράμματους εκκλησιαστικούς επαναστάτες και τυπολάτρης και ημερολατρες,
      και μέσα στο σωστό εκκλησιαστικό Πλαίσιο το μνημόσυνο του Για όσους παρασύρθηκαν... θα έχει μεγαλύτερη δύναμη. το δικό σας το κακό είναι απείρως μεγαλύτερο από το δικό τους τότε φίλε μου, διότι η επιμονή σας στο να δημιουργήσετε δικαιολογία για τους αδικαιολόγητους ξεπερνάει κάθε φαντασία, και κάθε εχέφρων και αντικειμενικός μελετητής,
      Διαπιστώνει εύκολα σε μερικές ώρες ή μέρες τακτική φαιδρότητα και δημιουργική σύγχυση σε αυτή σας την προσπάθεια. Δεν είναι θέμα λοιπόν αντίληψης για τους Ακολουθώντας το παλαιό αλλά για τον εγωιστικό τρόπο τον οποίον επιλέγουν να το πράξουν οταν παραμένοντας με αυτό το φρόνημα , αυτού δηλαδή της προσπάθειας δικαιολογήσης

      του σχίσματος , παραμένουν σε σχίσμα από την αληθινή εκκλησία και δεν διαφέρουν σε τίποτα ως προς τα χαρίσματα από τους αιρετικούς. η κρίση φίλε μου δεν είναι δική μου,
      αλλά βασίζεται στα γεγονότα και τους νόμους της εκκλησίας. αυτή φοράει το καπέλο στον καθένα μας όχι εγώ. αυτό δε που είναι πραγματικά συντριπτικά εναντίον της μετριοπαθούςς θέσης που εκφράζεις, είναι Το δυσάρεστο γεγονός της μη επαναφοράς
      Στην εκκλησία παρόλο το άνοιγμα και την ικανοποίηση του αιτήματος για την διατήρηση του παλαιού ημερολογίου για τους αντιρρησίες. να θυμάσαι κάτι, οι διωγμοί πρέπει να είναι ένεκεν υπεράσπισης δικαίου και δόγματος και όχι να τον έχουμε προκαλέσει εμείς λόγω Του εγωισμού μας Και ισχυρογνωμοσύνη μας.
      Ας ελπίσουμε, ότι θα καταλάβουμε ότι ο εγωισμός είναι καταστροφικός.Σε τέτοιες περιπτώσεις Θέλει μεγάλη προσπάθεια να δούμε καθαρά την αλήθεια.

      Διαγραφή
    10. Βασίλη, διάβασα όλα τα παραπάνω σχόλια και κατάλαβα ότι δυστυχώς βρίσκεσαι δέσμιος πολλών πλανών. Είσαι πολύ πλανεμένος αγαπητέ και αν ο Θεός δεν βάλει το χέρι του, να θεραπεύσει δηλαδή παιδαγωγικά την οίησή σου (ίσως και κάποιο άλλο κρυφό σου αμάρτημα) δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.
      Και μόνο από την αιρετική και δαιμονική θα έλεγα θέση σου ότι "οι διωγμοί ήταν δίκαιoι", σε αντίθεση με όσα διδάσκουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της πλάνης σου.
      Λυπάμαι, διότι πίστεψα ότι είσαι καλοπροαίρετος. Δυστυχώς, πάσχεις αδελφέ. Ο Θεός να σε ελεήσει.

      Διαγραφή
    11. Οι θέσεις σου Βασίλη είναι τρομακτικές, ανισόρροπες και πέρα ως πέρα αντορθόδοξες, ειδικά σε αυτά που λες περί των διωγμών. Προσωπικά, θα σταματήσω εδώ την συζήτηση γιατί δεν έχει νόημα η συνέχισή της. Μόνο θα σου πω το εξής: Αφού τόσο πολύ βασίζεσαι στην Εκκλησία της Ελλάδος ως συνοδικό σώμα, έχε κατά νου πως συνοδικά αυτή έγινε ιδρυτικό μέλος του Π.Σ.Ε., συνοδικά στέλνει αντιπροσώπους τα διάφορα οικουμενιστικά συνέδρια και συνάξεις (πχ. στο Bose και αλλού), συνοδικά στήριξε τα ανοίγματα του πατριάρχη Αθηναγόρα προς το Βατικανό και γενικότερα, συνοδικά έφερε τον αρχιεπίσκοπο του καντέρμπουρι ο οποίος λειτουργήθηκε κανονικότατα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου δήμου των Αθηνών το 2009 (αν θυμάμαι καλά) και ένα σωρό άλλα διαβήματα «ων ουκ έστι αριθμός». Επί πλέον, η ανά τον κόσμο "ορθοδοξία" συνοδικά έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στην οικουμενική κίνηση και τους διαλόγους με τους αιρετικούς και ουδεμία τοπική εκκλησία ή σύνοδος (πλην του Αγίου Φιλαρέτου των Ρώσων της Διασποράς) έχει προβεί σε καταδίκη όλων αυτών των ενεργειών. Συνεπώς, κατά το δικό σου φρόνημα πάντα, εσύ που λες ότι "αποτειχίζεσαι" αντιπίπτεις στην ίδια την εκκλησία αφού καμία τοπική σύνοδος δεν κρατάει άλλη στάση. Άρα εσύ πρώτος είσαι σχισματικός και πλανεμένος, πάντα σύμφωνα με το δικό σου τρόπο σκέψης. Αν ούτε και αυτό δεν σου λέει κάτι, τότε το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι η περίπτωσή σου ανθρωπίνως δεν θεραπεύεται. Έως εδώ λοιπόν.

      Διαγραφή
    12. Δάσκαλε μου, παρόλο το σεβασμό και την αγάπη και τη συμπάθεια μεταξύ μας στο ανθρώπινο, γνωσιακό, Εθνικό και κυρίως Χριστιανικό πεδίο, επέτρεψε μου ακριβώς τα δικά σου κριτήρια και γνώμη να τα χρησιμοποιήσω ακριβώς για τον ίδιο σκοπό και συμπέρασμα. Έκαστος από εμάς, θεωρεί ΣΕ ΠΛΆΝΗ τον άλλον και με αγάπη και γνώσεις προσπαθεί να τον αφυπνίσει για να κάνει την επιλογή στην αλήθεια. Περί διωγμών σχισματικών και κόλαση αμετανόητων αμαρτωλών, οι πατέρες ποτέ δεν έχουν δικαιώσει κάποιους. Είναι πολύ βασικό να το καταλάβεις, και να μην επαναλάβεις το λάθος των εγωιστών και αγράμματων του τότε που πρωτοστάτησαν στο σχίσμα. Προσπαθείς να τους αποδώσεις τιμές Αγίων και Μαρτύρων ενώ ήταν καθαρά σχισματικοί.Δεν μαρτύρησαν καθαρά για τον Χριστό, αλλά για ένα ημερολόγιο και μια ευσεβιστικη αντίληψη και μια ανυπακοή στους αρχιποιμένες. Προσπάθησαν να αυτοδικαιωθουν, αντί να κάνουν τον αγώνα επαναφοράς από μέσα, με υπακοή και σύνεση. Υπάρχει ελαφρυντικό αλλά Κύριος ξέρει πόσο! Δεν μπορούμε να το προβάλουμε όμως σαν τον ιδανικό τρόπο δράσης, σε ότι αλλαγή δεν μας αρέσει.
      Και επίσης άλλο ο σταυρός με τα τρία δάκτυλα, που συμβολίζει το δόγμα και άλλο το ημερολόγιο που είναι εργαλείο για να υπηρετήσουμε το δόγμα. Εργαλεία μας δίνει και μας αφαιρεί πολλά ο Θεός στην διάρκεια της ζωής. Αν είχες προγόνους και φίλους που έφυγαν Σε καταλαβαίνω και πονώ! Το καλύτερο είναι να βρεις όσο γίνεται συντομότερα την αλήθεια που είναι πάνω από όλους μας και να προσεύχεσαι για αυτούς όσο έχεις ακόμα χρόνο.

      Καλή δύναμη, ζωοποιό ταπείνωση και συνέχεια εύχομαι και κυρίως φώτιση προς ευρύτερη κατανόηση.

      Με Αγάπη Χριστού,
      Βασιλειος

      Διαγραφή
    13. Σε ευχαριστώ για το τελευταίο σου σχόλιο, ώστε να φανεί σε όλους η πλάνη σας, μέσα από τα δικά σας γραπτά και να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τις κρίσεις μας απέναντί σας. Ιδού, αγαπητοί αδελφοί: αυτή είναι εν τέλει η "ορθοδοξία" των σεχταριστών! Δικαίωση των διωγμών και των βασανιστηρίων, όταν μάλιστα γνωρίζουμε όλοι μας, πως πάντοτε οι αιρετικοί εδίωκαν τους Ορθοδόξους και ποτέ το αντίθετο. "Οὐ γὰρ ξίφεσιν ἢ βέλεσιν οὐδὲ διά στρατιωτών ἡ ἀλήθεια καταγγέλεται, ἀλλὰ πειθοῖ καὶ συμβουλίᾳ", διδάσκει ο Μέγας Αθανάσιος.
      Κατόπιν αυτών των ξεκάθαρα αιρετικών θέσεών σου, Βασίλειε, αποκλείεσαι από τα σχόλια του παρόντος ιστολογίου.
      Σου συνιστώ να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου:
      α. Με την εύρεση ενός αληθινά Ορθοδόξου πνευματικού,
      β. Με την ενδελεχή μελέτη των πηγών περί των ζητημάτων που με προχειρότητα και αναίδεια καταπιάνεσαι και
      γ. Με την ταπεινή και ειλικρινή προσευχή, μέσα από εγκεκριμένα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και όχι από αμφιβόλου ορθοδοξίας "προσευχητικές εμπνεύσεις".
      Με αγάπη Χριστού και ευχόμενος ειλικρινά για την ανάστασή σου.

      Διαγραφή
  12. περί ΜΗ αγιασμένου ημερολογίου

    και τα αρχαία ελληνικά οι ειδωλολάτρες τα είχαν
    άρα με την τετράγωνη λογική να τα βγάλουμε απο το ευαγγέλιο γιατί είναι μια γλώσσα ειδωλολατρών
    ...όπως ο Κύριος χρησιμοποίησε τα αρχαία των Ελλήνων έτσι χρησιμοποίησε και το ημερολόγιο δια των οικουμενικών συνόδων και πανορθοδόξων [ το ίδιο βάρος έχουν οι αποφάσεις των ]

    ταύτα περί ΜΗ αγιασμένου ημερολογίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. SCRIPTA, δεν είναι αγιασμένο το ημερολόγιο σαν έννοια αλλά τα πρόσωπα του εορτολογίου όπως σωστά με διορθώνει αδερφός παραπάνω. Το ημερολόγιο είναι απλά ένα εργαλείο μέτρησης χρόνου. Με την ίδια λογικά και τα διάφορα ημερολόγια που χρησιμοποιησαν χριστιανοί στο παρελθόν είναι και αυτά αγιασμένα. Τα περί οικουμενικών συνόδων και τις ασυμφωνίες των ημερολογίων ειδικά τότε , αναλύονται στο ΝΕΟ άρθρο της Π.Π που είτε δεν διάβασες είτε δεν κατάλαβες. Δεν είμαστε κατά του παλαιού ημερολογίου, ούτε κατά του νέου σαν εργαλεία μέτρησης χρόνου που υπηρετήσαν τον ίδιο σκοπό, την οργάνωση των χριστιανών στον αγώνα τους. Είμαστε κατά του να γίνεται αιτία διακοπής κοινωνίας και σχίσματος. Να προτιμάται δηλαδή μια ευσεβιστικη επιλογή, να εξισώνεται ως παράδοση ενώ είναι εργαλείο για να τηρείται η παράδοση! Αυτη η αντιστροφή έννοιας να νομίζεται ότι υπόκειται σε ανάθεμα, που ολόκληρη η εκκλησία παγκοσμίως που ακολουθεί το παλιό δεν τόλμησε να αναθεματίσει από την αρχή του θέματος έως σημερα. Το παλαιό είναι το κλασσικό, το πρώτο θα λέγαμε καμιά αντίρρηση, αλλά όχι να γίνεται αιτία αυτονόμησης, την στιγμή που στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν και παλαιά ημερολόγια σε κοινωνια με την τοπική εκκλησία που ακολουθεί άλλο, όπως γινόταν και στην εποχή των συνόδων που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς vas019 :

      Στο Μοναστήρι του Αγίου Κυπριανού γίνονται εξορκισμοί. Οπότε σε βγάλει ο δρόμος σου από κει μπες μέσα και ζήτησε βοήθεια.

      Διαγραφή
    2. Δεν χρειάζομαι τέτοια βοήθεια έως τώρα (Θεός Φυλάξει) , έχω και το ψαλτήρι του Δαυίδ για ώρα ανάγκης και δεν έχω διαγνωστεί ποτέ ως χρήζων τέτοιας βοηθείας από άλλους πολύ έμπειρους πνευματικούς ιατρούς. Και ειδικά αμφίβολη βοήθεια αδερφέ!
      Αν και θα ήθελα να δω βίντεο από περιέργεια, αν μπορείς να με βοηθήσεις σε αυτό, θα ήμουν ευγνώμων!

      Είχα κάποτε πνευματικό τον μεγαλύτερο γνωστό εξορκιστή στο ΝΕΟ, τον μακαριστό και θεοφόρο π. Σαββα Αχιλλέως, που παύθηκε για αυτό τον λόγο!
      Ευχαριστώ πάντως που με διάβασες και σκέφτηκες και έβγαλες τα συμπεράσματά σου. Κέρδος το έχω έτσι και αλλιως γιατί έκανα το καθήκον μου.
      Να σαι καλά, καλή ταπείνωση και καλή φώτιση προς την Αλήθεια!

      Διαγραφή
    3. Έτσι εξηγείται!

      Τώρα το πώς " ο μεγαλύτερος γνωστός εξορκιστής στο Νέο (άλλος ένας θεοφορος) " την πάτησε και δεν κατάλαβε την μηχανή που του έστησε ο κακοδοξος Λιακοπουλος, αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσεις. Έτσι δεν είναι?

      Διαγραφή
    4. Όχι δεν είναι έτσι, δεν τον επικαλέστηκα για άποψη του και δεν οφείλω. Είχα άλλον μετά από αυτόν και δεν ήμουν μαζί του στα περί λιακόπουλου! Άλλωστε πλατιάζουμε και δεν με ενδιαφέρει το Θέμα. Εν συντομία και οι Θεοφόροι δεν είναι αλάνθαστοι και αυτό είναι αξίωμα στην ορθοδοξία. Συμφωνία Πατέρων, μην ξεχνιόμαστε, ότι τυχάρπαστες γνώμες Λυκων ρασοφόρων του παλαιού και του νέου που γράφουν στα παλιά των υποδημάτων τους τους κανόνες και τους Θεοφόρους Πατέρες Όλων των αιώνων. Και ο Νοων Νοειτω!

      Διαγραφή
  14. Γραφεις,
    Το ημερολόγιο είναι απλά ένα εργαλείο μέτρησης χρόνου. Με την ίδια λογικά και τα διάφορα ημερολόγια που χρησιμοποιησαν χριστιανοί στο παρελθόν είναι και αυτά αγιασμένα.

    ΣΧΟΛΙΟ
    δεν προβληματίζει κανέναν γιατί οι οικουμενικές και οι πανορθόδοξες δεν μπήκαν στον επιστημονικό ορθολογισμό της διόρθωσης [δεν βρεθήκαμε ξαφνικά με 13 μερες απόσταση...]

    και δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι η καινοτομία εγινε απο διαπιστευμένους μασόνους προς ανατροπή της εκκλησίας
    και δεν προβληματίζει κανέναν το ότι ο παπαδόπουλος που άλλαξε το ημερολόγιο και εκανε σχίσμα στην εκκλησία ήταν αυτός που μόλις 4 χρόνια πρίν διατυμπανούσε ότι η επερχόμενη αλλαγή ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΧΙΣΜΑ

    και ο νοών νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παραλειπόμενα

    για το π.π. Ρίζο π. Ε.Τ. και άλλους
    δεν με ενδιαφέρει ο σχολαστικισμός
    και τον Αρειο δεν μπορούσαν να τον νικήσουν οι ορθόδοξοι, μεχρι που επενέβη ο βοσκός με το κεραμίδι και έκλεισε το ζήτημα [ αγιε Σπυρίδωνα την ευχή σου να εχουμε ]

    Η εκκλησί εχει λυσει προαιώνια το ημερολογιακό ζήτημα όπως εχει λυσει και ενα σωρό άλλα
    πχ με ποιον τροπο κοινωνουν οι λαικοι σε σχδση με τους κληρικους, ο νηπιοβαπτισμός, ο επισκοπος να ειναι αγαμος κλπ
    ...ετσι λυθηκε και το ημερολογιακό
    Συνεπώς αυτός που το ξανακάνει θέμα χρεώνεται αιρετικός γιατί τορπιλίζει [ όπερ και εγένετο ] την εκκλησία.
    Με την ιδια λογική να επαναφερουμε τα παραπάνω γιατί ετσι γινόταν τότε και δεν υπήρχε θέμα κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. SCRIPTA..τα ίδια και τα ίδια, μελέτησε τις αντίθετες θέσεις και πες κάτι ουσιαστικό που δεν έχει απαντηθεί. Αφού δεν ήταν αιρετικός στο παρελθόν, δεν μπορεί να είναι τώρα από την στιγμή που δεν μιλάμε για αλλαγή πασχάλιον και μόνο. Αν δηλαδή καταργήσουν το πασχάλιον όπως δόθηκε, τίθεται θέμα και δογματικό. Το να πείσεις περί δογματικού θέματος για το τότε όπως έγινε, από μασόνους ίσως, καμιά αντίρρηση, όταν πολλοί και εδώ μέσα ξέρουν ότι δεν είναι δογματικό, είναι κουραστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΑΤΕΡ ΓΡΗΓΟΡΙΕ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ!
    ΕΚΕΙ ΣΤΗ Π.Π. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ..!ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ!ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ..!ΑΝΤΙΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κύριος να σε ευλογεί

      δεν καταλαβαίνουν το αυτονόητο
      δλδ οτι αυτός που αντιστρατευεται την παράδοση της εκκλησίας [ η αγραφη παράδοση ευαγγέλιο χρεώνεται ] ΘΕΟΜΑΧΕΙ

      ας κανουν υπακοη στους μασόνους αφου δεν αναπαυονται να κανουν υπακοη στην εκκλησια
      τελος με δαυτους εχουμε κι αλλες δουλειες

      Διαγραφή
    2. Λάθος, είναι και τα δύο, όπως πρέπει βάσει των κανόνων .

      Είναι σίγουρα κατά της αιρέσεις που έχει εισχωρήσει στην επίσημη διοικούσα εκκλησία.
      Είναι όμως και εναντίον οποιασδήποτε οργανωμένης παράταξης διεκδικεί το ρόλο του σώματος του Χριστού, ενώ δεν έχει κοινωνία ΜΕ τα αληθινά πατρώα ημερολόγια των παγκόσμιων εκκλησιών και χωρίς να μπορεί η εκάστοτε οργανωμένη αναμφισβήτητα να το αποδείξει ότι ανήκει με εκκλησιαστική δομή της μίας Αγιάς καθολικής και αποστολικής εκεί. Και ξαναλέω τη λέξη μιας, ούτε δεύτερης ούτε χιλιοστής και ανεξάρτητης..
      Δεν είναι θέμα ημερολογίου, καθώς όπως εξήγησαν δέχονται πολύ ευχαρίστως αποτΕΙχισμενους από το Άγιο Όρος, τη Ρωσία και το Σινά με το παλαιό εορτολόγιο. Φαντάζομαι ότι θα ξέρουν να κατευθύνουν και όποιον πιστό θέλει να φύγει από αυτές τις Γ.Ο.Χ παράταξεις.

      Διαγραφή
    3. SCRIPTA, παράδοση εκκλησίας Δεν είναι αυτό που νομίζεις εσύ, τα κεριά, άμφια συγκεκριμένου τύπου, τα ημερολόγια, τα καντήλια και τα σχήματα των ναών.

      η Εκκλησία στις καίριες στιγμές της πατερικής θεολογίας, την οποία γενικά χαρακτηρίζει ιερή Παράδοση, αποδίδει κύρος και σημασία ίση με εκείνη πού αποδίδει στην Αγία Γραφή, προπαντός όταν έχει κυρώσει την Θεολογία αυτή με Σύνοδό της, και μάλιστα Οικουμενική.

      όταν φέρνεις λοιπόν απόφαση οικουμενικής Συνόδου που Απαγορεύει την αλλαγή ημερομηνίας κάποιας εορτής Εκτός του Πάσχα φυσικά, τότε να το δούμε. άλλωστε το ημερολόγιο άλλαξε και όχι το εορτολόγιο. εσύ πιστεύεις ακόμα ότι είναι το ίδιο σαν Αλλάζεις την Αγία Γραφή; Αν ήξερες καλύτερα την Αγία Γραφή Θα καταλάβαινες ότι Απαγορεύει αυτό που κάνεις, αλλά δεν θέλεις να ακούσεις.

      Διαγραφή
  18. ακραιφνώς ουσιαστικά γράφω, αλλα εσεις τον δρόμο τον κάνατε παράδρομο και το μονοπάτι Δρόμο


    Οποιος δεν θέλει να ταπεινωθεί θα καταθέσει όλη την πατρολογία προκειμένου να συνεχίσει τον σχολαστικισμό οπως στην π.π.

    απλά ειναι τα πράγματα
    ποια ηταν η παράδοση της εκκλησίας;
    ποιός την άλλαξε επί τούτω;
    και για ποιόν λόγο; [ όπως απεδείχθη...]
    τι ορίζει η Ζ οικουμενική για όσους αλλάξουν ακόμα και την αγραφη παράδοση; [ ΑΝΑΘΕΜΑ ]

    Για να μαθαίνεις τον πνευματικό νόμο
    οταν κάποιος σου επιβάλει ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ έστω και το ελάχιστο προς ανατροπη της πίστεως, τότε αυτομάτως γινεται ΔΟΓΜΑ ΠΙΣΤΕΩΣ [οι Μακκαβαίοι σου λένε τίποτα ]

    αν λοιπον δεν μπορεις να φυλάξεις την παρωνυχίδα, τότε πως θα φυλάξεις τα σοβαρά ζητήματα; [ βλ. που κατάντησαν οι ΝΗτες οικουμενιστές ]
    Ολα εχουν μια αρχή και το κακό κόβεται στην ρίζα αλλέως ξαναφυτρώνει γιατί η ρίζα υπάρχει... [ βλ. τους νεο-αποτειχισμένους τύφλα ναχει η Βαβέλ ]

    κλεινω άπαξ διαπαντός
    αρκετοι αποτειχισμένοι που γνωρίζω και με εχουν βρεί δια ζώσης και τηλεφωνικώς κατόπιν κατήχησης ταπεινώθηκαν και ακολουθησαν το ιουλιανό [ το που τους εστειλα δεν ενδιαφερει κανέναν ]
    καποιοι μαλιστα μου ειπαν
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ

    ο νοων νοειτω και χαιρετε

    Τελος οπως λένε και οι αγιορείτες
    αδόκιμος στα μικρά - αδόκιμος και στα μεγάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλά scripta,

      εσένα κανείς θνητός δεν μπορεί να σε μεταπείσει αφού νιώθεις περήφανος πού απλοϊκός ο συλλογισμός σου, υπερισχύει των τομών της πατερικής Σοφίας και ενεργειών, υπερκαλύπτει τις κατηγορίες σου για τους Παΐσιο και Πορφύριο και έχειs σαν απόδειξη και την διανομή της γνώμης σου σε τρίτους.
      ο Θεός να σε βοηθήσει κ εύχομαι πριν είναι αργά να καταλάβεις και να ταπεινωθείς, καλή πορεία!

      Διαγραφή
    2. Αφού γράφει ότι το Ημερολόγιο είναι ΔΟΓΜΑ,γιατί κανεις διάλογο μαζί του αδελφέ Βασίλη;Ήλθαν 2-3 άτομα από τους Αποτειχισμένους στην σέκτα του(αυτός έκανε κανονική σέκτα κ.Μάννη)και νομίζει ότι είναι μεγάλος θεολόγος και παντογνώστης.Ο διάλογος με τον π.Γρηγόριο Ζιώγο δεν βγάζει πουθενά.Είναι καθαρός αγιομάχος(και τον άγιο Ισαάκ τον έκανε αιρετικό).

      Διαγραφή
    3. Μάθε πρώτα ταπεινά τι είναι ιερά παράδοση σε σχέση με την Γραφή και μετά μίλα. Επί δογμάτων και θεολογίας αναφερόμαστε, σε έννοιες και όχι στοιχεία εξωτερικά και βοηθητικά..Αλιιως και οι Ρώσοι που έχουν διαφορετικά σχήματα ναών και άλλη ψαλμωδία άλλαξαν την παράδοση..Αν είναι δυνατόν ο κάθε ημιμαθείς να ορίζει τι είναι τι..

      Διαγραφή
    4. ταπεινολόγε της κακιας ώρας

      η ψαλμωδία δεν εκανε σχισμα στην εκκλησια
      αν δεν μπορεις να απαντησεις σε αυτα που εγραψα τουλαχιστον σιώπα

      για πες μου
      που γραφει στο πηδαλιο για το ΑΒΑΤΟ του αγιου ορους

      περιμενω απαντηση



      Διαγραφή
    5. 7.12
      ο ισαακ ηταν νεστοριανος
      τα υπολοιπα για παντογνώστες και μεγαλους θεολογους μονο στην κακή σου την διαθεση υπαρχουν

      κλεινω
      πρωτον δεν κρατησα κανεναν αποτεισμενο σε εμενα
      δευτερον για σεκτες μπορεις να απευθυνθεις στην τρικαμήνιο πλανη

      Διαγραφή
    6. Για τα πρακτικά, οφείλω να δηλώσω την διαφωνία μου με την άποψη του π. Γρηγορίου (ουσιαστικά πρόκειται για άποψη του γνωστού αγιομάχου Αθανασίου Σακαρέλλου) περί του ότι ο μεγάλος Άγιος Ισαάκ ο Σύρος ήταν τάχα νεστοριανός.

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε εκτιμώ την παραδοχή της Αλήθειας στην περίπτωση του θεοφόρου Ισαάκ. Ευγε!

      Ο π.Γρηγόριος άλλωστε ειδικεύεται σε γρήγορες αντιρρητικές γνώμες (για να το πω ήπια για το καλό του..) για πολλούς αγίους. Άλλωστε στο SCRIPTA, όταν αναιρέθηκαν οι παισιακές πλάνες του, εξαφάνισε τις υβριστικές ατάκες του και το έπαιζε ότι εμείς δεν συκοφαντούμε, τα βιβλία τους τα λένε, με το γνωστό υπογραμμισμένο κείμενο του Πορφύριου.

      Άλλα εδώ επέμενε την χειραψία και την ψηφηλατική σφυγμομέτρηση να την ονομάζει Καμπάλα..

      ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ λέγεται αυτό ή ειλικρίνεια άραγε;

      Διαγραφή
    8. vas 019 εφεξης δεν ασχολουμαι με τα ψεματα που γραφεις
      για να κερδισεις τις εντυπωσεις

      ποιες ατακες εξαφάνισα
      για πες τες και θα τις ανεβασω αυτη την στιγμη με αλλες τοσες

      οσο για τα αστρικα ταξιδια του πορφυριου σε ολη την υδρογειο τα ξερει ολος ο κοσμος εκτος απο εσενα προφανως

      ξαναδιαβασε το αρθρο να το εμπεδωσεις

      Διαγραφή
    9. δες τωρα στην σελιδα μου και για τον άλλο τον αγιο...τον βατοπαιδινο

      https://scripta---manent.blogspot.com/2019/02/blog-post_448.html


      η σιωπη ειναι χρυσος μερικες φορες....

      Διαγραφή
  19. ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ :

    Οι ταλαίπωροι άνθρωποι της Π.Π. και οι οπαδοί τους δαιμονίστηκαν 1 ημέρα πριν ανοίξει το Τριώδιο. Τυχαίο ? Δεν νομίζω.

    Έχουν φτάσει σε απίστευτα επίπεδα πνευματικής ιταμότητας με ευθύνη του "πνευνατικού" τους.

    Χαρακτηριστικό δείγμα η παρακάτω ανάρτηση :

    https://paterikiparadosi.blogspot.com/2019/02/blog-post_249.html?m=1

    Ας μην ασχοληθούμε ξανά μαζί τους. Μόνο ο Κύριος μπορεί να τους μεταστρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Kyriakos Varveris
      Eσύ όλους τους άλλους που δεν συμφωνούν μαζί σου τους βγάζεις δαιμονισμένους και δεν έχεις δείξει το παραμικρό δείγμα λόγιας ικανότητας και επιχειρημάτων να αντιπαρατεθείς μαζί τους εις το ελάχιστο. Κανένα χάρισμα ευφράδειας και αναλυτικής σκέψης ή γνώσης δεν είναι μέχρι τώρα διακριτό σε σένα, παρά μόνο περηφάνια συμμετοχής κάπου. Το ότι δεν μπορείς να αναιρέσεις το κείμενο το καλύπτεις με το αποκαλείς τους άλλους δαιμονισμένους σε δημόσιο βήμα για να εκφραστείς ανούσια και αναπόδεικτα. Πρόσεχε λοιπόν τον πνευματικό νόμο του μπούμερανκ. Πιστεύεις ότι στους αντικειμενικούς κάνεις την καλύτερη εντύπωση;

      Αν συνεχίσεις με θράσος και περηφάνια πολύ φοβάμαι ότι ούτε ο Κύριος θα σου χαλάσει την πορεία της Ελεύθερης βούλησης. Λίγη σύνεση δεν βλάπτει, διότι μπορεί να βρίζεις έναν Αγιο. Χωρίς ικανότητα στοιχειώδους έστω αντιλόγου από την πλευρά σου, αμολάς κατηγορίες για δαιμονισμένους και αυτό είναι ασυγχώρητο όπως ξέρεις..
      Στη θέση σου πάντως δεν θα τολμούσα να πω περί δαιμονισμού ατεκμηρίωτα, επειδή δεν συμφωνώ με τις θέσεις κάποιων. Όλοι γνωρίζουμε ότι και η πλάνη είναι προϊόν δαιμονικής ενέργειας και λογισμού που όλοι παλεύουμε. Αλλά μέχρι την πλήρη κατάληψη από πονηρό πνεύμα έχει μία απόσταση.Σοβαρέψου!
      Ελπίζω να μην είναι αργά για να καταλάβεις τα ρίσκα που παίρνεις.. καλή φώτιση!

      Διαγραφή
  20. Δεῖτε εἰς ποῖον σημεῖον ΨΕΥΔΟΥΣ καί ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ἔφθασεν ἡ Σέκτα "Π.Π." Εἰς σημερινήν ἀνάρτησίν της μέ τίτλον "ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ. (Β)" γράφει τά ἑξῆς "ὡραῖα," τά ὁποῖα τήν καθιστοῦν αὐτοκατάκριτον:

    "Τὸ ψεῦδος τοῦ «ἁγίου» Χρυσοστόμου Καβουρίδη!
    Πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομος Καβουρίδης: Ἡ νεοημερολογίτικη «Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος χωρισθεῖσα τῶν …(!!!) λοιπῶν Ἐκκλησιῶν κατέστη σχισματική»! (Πότε χωρίσθηκε ἡ Ἐκκλησία μας τῶν λοιπῶν Ἐκκλησιῶν; ΠΟΤΕ! Ὁ χωρισμὸς ἦταν μόνο στὴν ψευδόμενη διάνοια τοῦ «ἁγίου»!...)"

    Ἐπειδή ἔχω διαβάσει τά κείμενα τοῦ Ἁγίου, καταθέτω ὅτι ὅποτε γράφει ὁ Ἅγιος ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐχωρίσθη τῶν λοιπῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν προσθέτει καί τήν διευκρίνισιν "ὡς πρός τόν ἑορτασμόν τῶν ἑορτῶν," τό ὁποῖον εἶναι βεβαίως ἀληθές. Ἑπομένως, ἡ ὡς ἄνω συκοφαντία καθιστᾶ τήν "Π.Π." αὐτοκατάκριτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κυριάκο και Δημήτριε, μη νευριάζετε! Είναι για γέλια οι άνθρωποι! Επιστράτευσαν και δεύτερο συγγραφέα για να επανεκδόσουν ένα αποτυχημένο βιβλίο, που έχει αναιρεθεί απ᾿ άκρη σ᾿ άκρη και δεν διόρθωσαν καν τα λάθη που τους υποδείχθηκαν.
    Η δήθεν ρήση του Αγίου Χρυσοστόμου είναι απόσπασμα από τη διατριβή του Χριστοδούλου! Τα είχα γράψει εδώ: http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2017/05/a-2.html
    Δες Βασίλειε ψεύδη. Ζήτα τους αν τολμούν να σου δείξουν το τεύχος 94 της Φωνής της Ορθοδοξίας και επειδή δεν θα στο δείξουν (γιατί δεν το έχουν!), στείλε μου στο email μου να σου το στείλω κι εκεί θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοιο απόσπασμα του Αγίου Χρυσοστόμου! Κατάλαβες γιατί τους λέω σέχτα; Γιατί λειτουργούν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οὐδόλως νευρίασα, ἀγαπητέ μου Δάσκαλε! Ἀντιθέτως, εἶμαι γαλήνιος, διότι μόνοι τους ἀπέδειξαν ὅτι ψεύδονται καί μᾶς συκοφαντοῦν, τώρα δέ ἔγιναν καί ἁγιομάχοι! Καί μή χειρότερα! Εἰλικρινῶς, τούς λυποῦμαι πού ἐπέτρεψαν στόν Διάβολον νά τούς περιπαίζῃ! Κρῖμα!

      Διαγραφή
    2. καλά το να υπάρχει το να υπάρχει η χρήση ενός λανθασμένου στοιχείου χωρίς δόλο Δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η χρήση του όρου σέκτα. μπορεί η πηγή να είναι η εργασία του πρώην Αρχιεπισκόπου. αφού ασχολείσαι με την έρευνα τόσα χρόνια Γιατί δεν έχεις δημοσιεύσει το αντίγραφο του περιοδικού, ώστε η πηγή αντιπαράθεσης στο σημείο να είναι διαφανή;

      Διαγραφή
    3. Το δημοσίευσα στην αναίρεση του αποτυχημένου βιβλίου (του δήθεν άδολου, κατ' εσέ) του Ρίζου, ήτοι στον "Ορό της Αλήθειας", τον οποίο ούτε καν διάβασες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν σε ενδιαφέρει η Αλήθεια, ούτε έχεις τελικά καλή προαίρεση και φιλαλήθεια.
      Είσαι δυστυχώς η μεγαλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη σεχταρισμού*.

      * Και αφού θες και ορισμούς από λεξικά ορίστε (και δείτε αδελφοί πως ταιριάζει τέλεια στην περίπτωσή του):

      "Σεκταρισμός ή Σεχταρισμός (αγγλ. sectarism < λατ. secta) ονομάζεται η αυστηρή προσκόλληση στις πεποιθήσεις μιας σέκτας.
      Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει την στενότητα πνεύματος και την έλλειψη ανεκτικότητας όσον αφορά την στάση και συμπεριφορά ομάδας ατόμων, που παρουσιάζεται σε θρησκευτικό, πολιτικό ή άλλο επίπεδο και εκδηλώνεται με την προσκόλληση σε μια ιδεολογία, δόγμα ή παράδοση με αδιαλλαξία και φανατισμό. Ο σεκταρισμός την περίπτωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει διακρίσεις και αποδοκιμασία προς εκείνους που είναι εκτός σέκτας" (από εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 )!!!

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ μοι κε Μάννη, χαίρετε εν Κυρίω Ιησού!
      Νομίζω ότι ο χρήστης vas019 είναι κλασσική περίπτωση τρολ. Περί τρολ δείτε ενταύθα:
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CE%BB_(%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF)
      Ο προφανής στόχος διττός: αφενός μεν, να προκαλέσει/ερεθίσει τους αναγνώστες, αφετέρου δε, να σας αναγκάσει εν τέλει να αποκλείσετε παντελώς τα σχόλιά του με αποτέλεσμα να διατυμπανίσει στην Π.Π. ότι "ιδού, και το Κρυφό Σχολειό κόβει σχόλια"!

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ μου Ανώνυμε, σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
      Ακόμη και αν χρειαστεί να αποκλείσουμε τα σχόλια του, αγνώστων λοιπών στοιχείων, Βασίλη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας εξισώσει με την Π.Π. που "κόβει" συστηματικά τα σχόλια ΔΕΚΑΔΩΝ επωνύμων και ανωνύμων, όπως γνωρίζουμε από επώνυμες καταγγελίας προς ημάς από τους ίδιους τους παθόντες!

      Διαγραφή
    6. ΠΕΡΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΦΡΑΣΗΣ
      Το διάβασα μερικώς το έγγραφο σου και δήλωσα ξεκάθαρα ότι σκοπεύω να δω τον αντίλογο σε Βασικά επιχειρήματα. Ευχαριστώ πάντως που μου υποδεικνύεις το συγκεκριμένο. Παρόλα αυτά επειδή ο χρόνος όλων είναι περιορισμένος και το θέμα Έχει συζητηθεί αμέτρητες φορές και για δεκαετίες, αναγκαστικά γίνεται επιλογή των δυνατών επιχειρημάτων. Μία φράση ακριβής ή όχι κάποιου μη Αγίου δεν αλλάζει πολλά στην γενική βαθμολογία , όταν υπάρχουν τόσα στοιχεία και επιχειρήματα. Έτσι λοιπόν, με γνώμονα τα βασικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς και την αδυναμία σου να απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα, αυτόματα, η απόδειξη ή μη,της συγκεκριμένης φράσης έχει πολύ μικρή σημασία πλέον και δεν αλλάζει τη βασική συμπερασματική ροή σε καμία περίπτωση.
      ΠΕΡΙ ΣΕΧΤΑΣ
      Με την Πηγή που χρησιμοποιείς για να περιγράψεις τον όρο σεχταρισμός και επιλεκτικά να επιλέξεις την αναγωγή χρησιμοποιώντας τα σαφή γενικά χαρακτηριστικά, Δεν είναι κάτι σοφό. Και αυτό γιατί αυτή η γενική περιγραφή ταιριάζει πολύ καλύτερα στην δικιά σου παράταξη σε σχέση με την Π.Π. θα έλεγα μάλιστα ότι δεν ταιριάζει καθόλου στην Π.Π, αλλά μόνο στη δικιά σου παράταξη. Και δεν θα σταθώ στον όρο φανατισμός,
      ο οποίος περιέχει μίσος.Η αλήθεια είναι στη δικιά σου Παράταξη δεν είναι ευδιάκριτο, όπως είναι σε άλλες ΓΟΧ παρατάξεις. Επίσης στη δικιά σου παράταξη υπάρχει ανεκτικότητα, Η αλήθεια να λέγεται.Δεν μπορείς να κατηγορήσεις όμως, για τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, ούτε την αντίθετη πλευρά. Άρα, αντικειμενικά, με τον γενικό όρο
      που πας να χρησιμοποιήσεις, ούτε η Π.Π, αλλά ούτε και η δική σου παράταξη πληρούν τις προϋποθέσεις. Να διευκρινίσω όμως τη μεγάλη διαφορά σε ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό. Η στενότητα Πνεύματος, εάν αποδοθεί στην πατερική παράδοση, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο εξ ορισμού! Η ευρύτατη χρήση των Αγίων Πατέρων αλλά και πλήθος συγγραφέων, θεμάτων και άρθρων, παρουσίασης και αναιρέσεων θέσεων της άλλης πλευράς απέχουν πολύ από την στενότητα πνεύματος και την προπαγάνδα.Δεν δικαιολογούν όλα αυτά,με τίποτα αυτόν το χαρακτηρισμό.
      ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΕΚΤΑΣ
      Εάν προχωρήσει κάποιος στην πηγή σου όμως παρακάτω, και δη στην εξειδικευμένη σύνδεση του όρου με τον χριστιανισμό, ούτε η Π.Π αλλά ούτε και η δική σου παράταξη πληρούν τον όρο. Εδώ τίθεται θέμα όμως, γιατί δεν χρησιμοποίησες τον ειδικό ετυμολογικό προσδιορισμό για την περίπτωση! Και ο νοών νοείτω! Ήθελες πάση θυσία να κάνεις προσπάθεια να δικαιολογήσεις τον άδικο χαρακτηρισμό χρησιμοποιείται κατά κόρον για να υποβιβάζετε! Η ετυμολογική συσχέτιση με τον χριστιανισμό δεν βόλευε! Συγνώμη αλλά άκυρη η νομιζόμενη εναρμόνιση του όρου με την Π.Π. Άλλωστε η παράταξη σου, αν και δεν πληρεί τους όρους, είναι πλησιέστερα λόγω της μειωμένης ευρύτητας πνεύματος σε σχέση με την Π.Π. Βασικά Νικόλα, το δικό σου πνεύμα κυρίως αποτυπώνεται εδώ και έχει κάποια λογιότητα και ερευνητική ικανότητα κάποιου επιπέδου. Στην Π.Π, πέρα των Α.Πατέρων, υπάρχει σαφέστατα μεγαλύτερη συμμετοχή αξιόλογων αρθρογράφων, προσώπων και θέσεων που στηρίζονται σε αυτούς τους Πατέρες, μια τεράστια διαφορά στην ορθοδοξία.
      ΠΕΡΙ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
      Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες σου για την προαίρεση και την αλήθεια, διότι χαρακτηριστικά δήλωσα ότι θα επιχειρήσω να διαβάσω εν καιρώ όλες και όχι μερικές τις ΒΑΣΙΚΕΣ σου θέσεις και επιχειρήματα και στοιχεία και Άρα δεν μπορείς να με κατηγορήσεις.

      Διαγραφή
  22. κύριε Χατζηνικολάου,
    Πρώτα από όλα καλό θα είναι να τεκμηριώνεται τους χαρακτηρισμούς σας. Ο χαρακτηρισμός σέκτα είναι ψευδές και απαράδεκτος, όπως έχω αποδείξει σε σχόλιο σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο χωρίς να την έχει αναιρέσει κάποιος μέχρι τώρα. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν Εάν θέλετε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε, να αναιρέσετε την προηγούμενη θέση και ετυμολογία αποδεικνύοντας διαφορετικά.
    Διαφορετικά όσο συνεχίζεται, και εσείς και ο δάσκαλος και οποιοσδήποτε άλλος διανοείται να το σκέφτεται, Απλά αποδείχνει την εμπάθεια, αδόκιμη προκατάληψη, ανισορροπία και έλλειψη αντικειμενικότητας. Άλλωστε υπάρχουν άλλοι χαρακτηρισμοί που είναι αυταπόδεικτοι ή ηπιότεροι χωρίς κάποια ένσταση.

    Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δηλαδή εσείς υποστηρίζετε κ. Χατζηνικολάου ότι η τελική πρόταση στο αυθεντικό κείμενο είναι "Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐχωρίσθη τῶν λοιπῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν ὡς πρός τόν ἑορτασμόν τῶν ἑορτῶν κατέστη σχισματική"! Δεν γνώριζα ότι υπάρχει ελαφρού τύπου σχίσμα ως προς τον εορτασμό. Μπορείτε να το αποδείξετε; Διότι στην πατερική παράδοση έχουν περίτρανα αποδείξει από την εκκλησιαστική ιστορία ότι ποτέ δεν έχει γίνει σχίσμα η αποτείχιση για λόγους εορτασμών και ημερολογίων. Μάλιστα, ο κύριος Σημάτης έχει δείξει και καταδίκη χρόνολατρων.Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει στο κείμενο η λέξη σχισματική; θα μπορούσε να ανέβει μία φωτοτυπία από το δικό σας κείμενο;
    Τέλος Αφήστε τα βιαστικά συμπεράσματα, διότι ακόμα και στην περίπτωση του λάθους δεν απορρίπτουμε ολόκληρη πατερική παράδοση με τόσο πλούσιο υλικό και εργασίες. Eλεος!!, Ψάχνουμε να διυλίσουμε τον κώνωπα για αυτοδικαίωση ή την αλήθεια; Για ψαχτείτε βαθύτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εσύ εάν χωρίσεις τη γυναίκα σου για ένα πολύ δίκαιο λογο,δεν θα έχεις ως αποτέλεσμα σχισει την οικογένεια σου;εάν κάποιος σε σκοτώσει επειδή είχε δίκιο,το "σκότωμα"σου δε θα είναι σκότωμα,επειδή δικαιολογειται;
      Αυτοί που έφεραν έστω αυτόν τον "μη λογο"(νέο ημερολογιο)για σχίσμα;δεν είδαν ότι προκαλούν σχισιμο;Μόνο οι άλλοι φταινε;και μόνο το ημερολόγιο είχαν να φοβηθούν οι αντιδρουντες;όχι ότι ήταν πρόταγμα του εχθρού πάπα που το δέχθηκαν οι εδώ "προστάτες"της εκκλησιας;όχι ότι αυτή η εισαγωγή του νέου εσχιζε εορτολόγικα τουλαχιστον την εκκλησια;Όχι ότι ερχόταν σε αντίθεση με την ως τότε παραδοση;τα δικά μας;
      Ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό;

      Διαγραφή
  24. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ16 Φεβρουαρίου 2019 στις 11:30 μ.μ.

    Σήμερα εκδηλώθηκε καινούργια επίθεση του Π. Σημάτη εναντίον των Ορθοδόξων του Πατρίου σε δημοσίευμα, με ειδική στόχευση τον Άγιο Της Εκκλησίας μας Χρυσόστομο τον Νεό Ομολογητή. Στις 23:15 έστειλα σχόλιο στην Π.Π. για την επίθεση αυτή, αλλά επειδή ο Π. Σημάτης με έχει συνηθίσει στην λογοκρισία, το δημοσιεύω και εδώ, με την διατύπωση της γνώμης μου, ότι η ομάδα Σημάτη δεν βγήκε στον αγώνα για να πολεμήσει την Αίρεση και να ενώσει τους Ορθοδόξους, αλλά να πολεμήσει περισσότερο όλων τους Ορθοδόξους του Πατρίου. Το σχόλιο μου γράφει : (Εσείς δεν αξιωθήκατε ούτε ένα Επίσκοπο σαν Τον Αγιο Χρυσόστομο Τον Νέο Ομολογητή και πιθανόν να μην αξιωθείτε και στο μέλλον. Τόσοι Επίσκοποι είτε στην Ελλάδα, είτε σε άλλη χώρα, δεν τόλμησε ουδείς να μιμηθεί το παράδειγμα του Αγίου στις μέρες μας θυσιαζόμενος για Τον Χριστό μας και Την Αγία Του Εκκλησία. Αντί λοιπόν να κρίνετε με τόση ευκολία εκείνους που δεν εισθε άξιοι να κρίνετε, αφήστε τον εαυτό σας ολίγον ελεύθερο, μήπως και πληροφορηθείτε το τι πρέπει να πράξετε, διότι άλλως κινδυνεύετε την ώρα που οι αληθινοί δούλοι του Θεου θα καταλάσσονται εσεις να παραμείνετε εκτός πετροβολούντες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογοκρίνει και εμένα που ασχολούμαι πολύ λίγο με αυτά τα θέματα και ως παρατηρητής ακόμη,δε δημοσιεύει τίποτα από τις αναρτήσεις μου.Οι κύριοι εκεί όχι μόνο συνήθισαν να κοιτούν το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι που τους δείχνεται,αλλά μάλλον κοιτούν και προς τις μεθόδους του φασισμού των πρωτίων.

      Διαγραφή
  25. Και κάτι τελευταίο αφιερωμένο στον Βασίλη :

    http://eosforikos-oikoumenismos.blogspot.com/?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή