"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Άγιος Νικόλαος του Μοζάισκ

Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου του Μοζάισκ που βρισκόταν στις πύλες του Πύργου Νικόλσκαγια στο Κρεμλίνο.

Το 1302 η πόλη Μοζάισκ (βρίσκεται δυτικά της Μόσχας και νότια του Βολοκολάμσκ) πολιορκήθηκε από τους Τάταρους και ήταν έτοιμη να αλωθεί. Οι κάτοικοι προσευχήθηκαν και έγινε ένα θαύμα: ο Άγιος Νικόλαος εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από τον καθεδρικό ναό με ένα απειλητικό βλέμμα. Στο ένα χέρι κρατούσε ένα λαμπερό ξίφος, έτοιμο να πέσει στα κεφάλια των εχθρών, και στο άλλο την πόλη, σαν να την προστατεύει από την επίθεση. Οι εχθροί τρόμαξαν τόσο πολύ που τράπηκαν σε φυγή. Οι κάτοικοι από ευγνωμοσύνη λάξευσαν μια ολόσωμη εικόνα του Αγίου Νικολάου στις πύλες του καθεδρικού ναού.
Ο εικονογραφικός αυτός τύπος του Αγίου Νικολάου με το ξίφος στο ένα χέρι και την πόλη στο άλλο, διαδόθηκε γρήγορα και δημιουργήθηκαν αρκετές εικόνες, τόσο από αγιογράφους, όσο και από ξυλογλύπτες.
Μία από αυτές τοποθετήθηκε στις πύλες του Πύργου Νικόλσκαγια του Κρεμλίνου. Κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 τα πυρά των Μπολσεβίκων που έβαλαν κατά του Κρεμλίνου χτύπησαν την εικόνα, αλλά ως εκ θαύματος καμία σφαίρα δεν πέτυχε την μορφή του Αγίου, αλλά όλες έπεσαν περιμετρικά αυτής!
Όταν το Κρεμλίνο κατελήφθη και ο λαός οδηγήθηκε βίαια για να συμμετάσχει στον εορτασμό της νίκης, οι Μπολσεβίκοι για να μην βλέπει ο κόσμος την εικόνα κρέμασαν μπροστά της μία κόκκινη σημαία που έγραφε το γνωστό μαρξιστικό σύνθημα: "Религія опіумъ для народа" ("Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού").
Την ώρα των εορτασμών και ενώπιον πλήθους χιλιάδων ανθρώπων η σημαία αυτή σκίστηκε σταυρωτά και εμφανίστηκε η μορφή του Αγίου Νικολάου με αυστηρή και ακατανίκητη μεγαλοπρέπεια κρατώντας το ξίφος και υπενθυμίζοντας την θεία Δικαιοσύνη!
Η κόκκινη σημαία άλλαξε χρώμα σε καφέ και διασκορπίστηκε σε μικρά κομμάτια από ένα απαλό αεράκι πέφτοντας στα πεζοδρόμια της βεβηλωμένης πόλης...

Η πύλη του Πύργου Νικόλσκαγια (Νοέμβριος 1917).

Το θαύμα αυτό έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που οι αγιογράφοι άρχισαν να απεικονίζουν τον Άγιο Νικόλαο του Μοζάισκ με ίχνη από σφαίρες και θραύσματα, προσπαθώντας να μιμηθούν ακριβώς το πρωτότυπο. Η εικόνα είχε πολλά αντίγραφα και ως σύμβολο του αγώνα κατά των Μπολσεβίκων άρχισαν να την χρησιμοποιούν οι Λευκοί Φρουροί.
Είθε ο Άγιος Νικόλαος να είναι βοήθεια όλων των Ορθοδόξων που αγωνίζονται εναντίον των αντιχριστιανικών δυνάμεων!

Αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Νικολάου Μοζάισκ στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Ισκιτίμ (Νοβοσιμπίρσκ).

ΠΗΓΕΣ
Игуменъ ѲЕОДОСІЙ, Великій поборникъ земли Русской, ПРАВОСЛАВНАЯ РУСЬ-№23-1952г (Ευχαριστώ πολύ τον αδελφό Αριστοτέλη για την κοινοποίηση του κειμένου!)

1 σχόλιο:

  1. Όπως διαβάζουμε παρακάτω η αρχική εικόνα του Πύργου βρέθηκε το 2010 και αποκαταστάθηκε!
    https://www.stnicholascenter.org/around-the-world/customs/russia/icon-lost-found

    ΑπάντησηΔιαγραφή