"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ἀρχιμ. Εἰρηναῖος Ἰ. Χατζηεφραιμίδης: Ἱεροῦ Αὐγουστίνου - Ὁμιλίες στὸ κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγέλιο


Σύντομη βιβλιοκρισία υπό Νικολάου Μάννη

Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε στη γλώσσα μας ένα σπουδαίο πόνημα, για το οποίο, αν είχαμε αναγνωστικό κοινό υψηλού πνευματικού επιπέδου, θα έπρεπε να είχαν γραφτεί διθύραμβοι και να παρουσιαζόταν ως το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς. 

Δυστυχώς στην εποχή μας η μοίρα των σπουδαίων εκδόσεων είναι να παραμένουν στην αφάνεια και υπάρχει μόνο η ελπίδα ότι κάποιες ελάχιστες ψυχές θα τις εκτιμήσουν.

Μία από τις σπουδαιότερες πρόσφατες εκδόσεις είναι η έκδοση, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, των Ομιλιών στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο από τον Ιερό Αυγουστίνο. Τη μετάφραση και την έκδοση επιμελήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τί να πρωτογράψει κανείς για αυτήν την υπέροχη έκδοση. Μόνο όποιος είχε εντρυφήσει μέσα στα αυγουστίνεια νάματα και είχε γίνει κοινωνός του πνεύματος εκείνου του Ιερού Τιτάνα είχε καταλάβει την αξία του αναφωνώντας συνεχώς, μαζί με τον Ιερό Νικόδημο: "καὶ εἴθε νὰ εὑρεθῇ τις φιλόχριστος διὰ νὰ τὰ ἐκδώση", τα ιερά αυτού συγγράμματα. Και ο φιλόχριστος βρέθηκε! 

Πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον π. Ειρηναίο! Είθε ο Κύριος να του χαρίζει υγεία και πολλά έτη, ώστε να μας προσφέρει και άλλα, τέτοιου είδους, αριστουργήματα.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη στη Θεσσαλονίκη το 2021 και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα γνωστά βιβλιοπωλεία.

6 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό βιβλίο :

    Ολόκληρη η 5η ομιλία του Αγίου Αυγουστίνου (σελίδες 71 έως 88) είναι η καθαίρεση της Ματθαϊκής "εκκλησιολογίας" αλλά και καταπέλτης στην πολυδιάσπαση των ορθοδόξων γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφήσαμε τον Ιερό Χρυσόστομο και την εξήγηση της Αγίας Γραφής που έχει κάνει; Τι να μας προσφέρει ένας άνθρωπος που τα έχει κάνει θάλασσα στα θέματα της πίστεως; Κρίμα στους ανθρώπους που χαραμίζουν τον χρόνο τους διαβάζοντας τον Αυγουστίνο και όχι τον Άγιο Ιωάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, ανώνυμέ μου, αγιομαχείς (ενάντια στην Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο που αποδέχτηκε τον Ιερό Αυγουστίνο) και γράφεις ανακρίβειες; Ποιος είπε να αφήσουμε τον Ιερό Χρυσόστομο; Συμπληρωματικά διαβάζουμε όλους τους Πατέρες και δεχόμαστε την συμφωνία τους. Σου χρειάζεται νομίζω λίγο ταπείνωση για να μπορέσεις να μιλήσεις ορθά για τον Άγιο Αυγουστίνο, για τον οποίο - και χωρίς να έχεις μελετήσει εις βάθος! - αναπαράγεις εσφαλμένες και εμπαθείς κρίσεις. Αιδώς!

      Διαγραφή
  3. Πνευματικά γυμνασματα Αγ. Νικοδήμου..Αγ.Μαρκος Ευγενικός... Ε'Οικουμενικη Συνοδος.. Αυτά τα ολίγα περίΑγ. Αυγουστίνου..Καλος ο π. Ρωμανιδης αλλά αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθότατη η παρατήρηση (και Μέγας Φώτιος και Γεννάδιος Σχολάριος και Άγιος Μελέτιος Πηγάς κ.ά.).

      Διαγραφή
  4. Προς τον γνωστό ανώνυμο που θέλει απάντηση στο email του χωρίς να έχει δώσει ποτέ το email του: αν εσύ δεν κουράζεσαι να στέλνεις καθημερινά σχόλια επί τόσα χρόνια τώρα, εγώ δεν κουράζομαι να τα σβήνω. Πρέπει όμως να αναζητήσεις βοήθεια, φίλε, από κάποιον ειδικό. Το μίσος θα σε καταφάει και ψυχικά και σωματικά, πρόσεξέ το. Είθε ο Άγιος Αυγουστίνος να πρεσβεύει για την θεραπεία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή