"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

«Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (1914 – 1991) - ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΑΛΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ Κ.Σ.: Το παρακάτω άρθρο του κ. Σακαλάκη αποδομεί πλήρως τον ισχυρισμό γνωστής σέχτας νεοαποτειχισμένων πως τάχα ο Οικουμενισμός εμφανίστηκε επί του νυν Πατριάρχου και την Αποτείχιση την ξεκίνησαν εκείνοι!




Αναμφίβολα, ο κύκλος περί τον Πατριάρχη Δημήτριο που δημιουργήθηκε στα χρόνια της Πατριαρχείας του δεν αντέδρασε στην παναίρεση του οικουμενισμού.
Η οικουμενιστική ιστορική – πνευματική πίεση που ασκήθηκε από τον Αθηναγόρα στο Ορθόδοξο πλήρωμα, βρήκε τη συνέχειά της στον Πατριάρχη Δημήτριο. Ο εκκλησιαστικός ιστορικός έχει καταγράψει, ότι ο Πατριάρχης Δημήτριος πέπτωκε (εξ αρχής) δια του ενθρονιστηρίου λόγου του: «Και διαδηλούμεν την πρόθεσιν ημών, όπως εν πιστότητι προς την άχρι τούδε γραμμήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου ακολουθήσωμεν την αγίαν και μεγάλην γραμμήν του μεγάλου προκατόχου ημών, του αοιδίμου Πατριάρχου Αθηναγόρα του Α»!
Δύο παρατηρήσεις:
- Από την αρχή υιοθέτησε την κακόδοξη και αιρετική πορεία του Αθηναγόρα.
- Αυτή την κακόδοξη – αιρετική πορεία την τιτλοφόρησε ως «αγία».
Να θυμηθούμε, ότι η πίστις η καθαρή και γνησία, είναι η κύρια οφειλή των κληρικών προς τον Θεόν και την Εκκλησίαν του σύμφωνα με τη Γραφή: «Σκοπόν δέδωκάσε τω οίκω Ισραήλ» (Ιεζ. Γ, 16).
Ερώτημα: Τι σκοπός, φύλακας, μπορεί να είναι ένας επίσκοπος, όταν μολύνει με την αίρεσιν την αγίαν παρακαταθήκη της Ορθοδοξίας, των Πατέρων του;
Καταβάλλονται παρεμβατικές προσπάθειες από επώνυμους και «ανώνυμους» σχολιαστές σε πολλά ιστολόγια, για να συνθέσουν πτυχές της πατριαρχικής παρουσίας του Δημητρίου, σε επιλεγμένα σημεία της, ως πιστοποίηση (τάχα) ενιαίου ειρμού ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας, που συνείχε τον Πατριάρχη Δημήτριο (Κων/λεως). Παρακάμπτουν, βέβαια, οι σχολιαστές, την σφαιρική πρακτική των πανοραμικών οικουμενιστικών κατοπτεύσεων του Πατριάρχη και την πεμπτουσία των λόγων του, που θα αναφέρουμε περιεκτικά και εν συντομία (πιο κάτω).
Φυσικά, αυτά τα σημειώνουμε σήμερα συνειδητοποιώντας με θλίψη μια ακόμη ιστορική οικουμενιστική τομή σε βάρος της Ορθοδοξίας. Θα αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα «εγκωμίων» προς τον Πατριάρχη Δημήτριο, ως παράδοξη συμβίωση οικουμενισμού και ορθοδοξίας, ορθοδόξου «νεορομαντισμού» και οικουμενιστικής θετικιστικής σκέψης, που είναι το νέο «αντι-οικουμενιστικό» πρόσωπο της εποχής μας.
- «Ο Πατριάρχης Δημήτριος ήταν ένας ταπεινός και αθόρυβος ιερουργός του μυστηρίου της Εκκλησίας» (Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης – Μάιος 2013 - Βιβλιοκριτική).
- «Ήταν οραματιστής. Δεν θριαμβολόγησε ποτέ για τους ενδόξους προγόνους μας και τους αειμνήστους προαπελθόντας, αλλά έπραξε έργα αντάξια αυτών» (Γέρων Δέρκων Απόστολος – 23/12/2017).
- «Ο σεμνός Πατριάρχης που στρίμωξε την Τουρκία και έβαλε μετάνοια στον Γέροντα Παΐσιο» (Π. Τελεβάντος – 10/9/2011).
- «Ο δε νυν Βαρθολομαίος μαθήτευσε δίπλα σε έναν καταπληκτικό για τα δεδομένα του αιώνα μας Πατριάρχη, αληθέστατο στην πίστη…» (Vas019, 13/6/19, 5.49 π.μ., στην «Πατερική Παράδοση» σχόλιό του).
Η κεντρική φιλοσοφία των εγκωμίων διαψεύδεται από τα ίδια τα λόγια του Πατριάρχου Δημητρίου:
«Εκατέρα των Εκκλησιών (Ορθόδοξη και παπική) έχει παραλάβει και τελεί τα αυτά ιερά μυστήρια. Αναγνωρίζομεν τον Πάπαν ως διάδοχον των Αποστόλων, όπως ημείς είμεθα διάδοχος των Αποστόλων» (Ενθρονιστήριος λόγος – περιοδικό «Επίσκεψις», 15.6.87).
Να θυμίσουμε, επίσης, τον έπαινο του Δημητρίου προς το Π.Σ.Ε. για την 25 ετή δράση του.
Τι σημαίνει έπαινος προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών;
Σημαίνει, ότι: «όλες οι Χριστιανικές εκκλησίες (και η ορθόδοξη) κατέχουν μέρος μόνο της αποκαλυφθείσης υπό του Χριστού Αληθείας» δηλ. «ανήκουσαι εν ίσω μέτρω εις την μίαν αγίαν του Χριστού Εκκλησίαν» και μόνον δια της μεταξύ των ενώσεων θα γίνουν κάτοχοι της πλήρους!
Επίσημα (γυμνή τη κεφαλή), ο Πατριάρχης Δημήτριος διακήρυξε, ότι ο πάπας είναι «σεβάσμιος αδελφός», «πρώτος εν τη καθόλου Εκκλησία του Χριστού», καθ’ ό «ομότροπος και ομόζηλος των πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου» (Επίσκεψις, 15.12.1977, Επίσκ. Νο 214 και Νο 161, 139, 159).
Το 1979 (30/9), όταν λειτουργούσε στον Πατριαρχικό Ναό, τότε χοροστατούσε και ο Πάπας, όπου έψαλλαν τη φήμη του, ως επισκόπου Ρώμης, και στο «αγαπήσωμεν αλλήλους», ο Δημήτριος εξήλθε του ιερού και έδωσε λειτουργικό ασπασμό στον αμετανόητο και αμετακίνητο στις αιρέσεις του Πάπα.
Ο άγιος επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος, σε ανοικτή επιστολή του προς τον Πατριάρχη Δημήτριο, που δημοσιεύθηκε και στην «Χριστιανική Σπίθα» (Αριθμ. 438, Μάρτιος – Απρίλιος 1975), μεταξύ άλλων γράφει: «…είχον παύσει παλαιότερον το μνημόσυνον του προκατόχου σας, πως είναι δυνατόν, λέγω, τώρα, ότε τα ανοίγματα προς τους έξω κατέστησαν ευρύτερα και πλέον επικίνδυνα, να εξακολουθώ να μνημονεύω του ονόματός σας ως ορθοτομούντος τον λόγον της αληθείας;».
Αυτές οι αλήθειες του π. Αυγουστίνου κονιορτοποιούν τις αναλήθειες των εγκωμίων που προανέφερα και οι αλήθειες αυτές του π. Αυγουστίνου, αναπαράγονται μέσα στο κατηγοριακό πλαίσιο ενός σχολίου στο βιβλίο του «Η ορθοδοξία έναντι του οικουμενισμού», σελ. 143 – 144, όπου διαβάζουμε:
«παρά την αλλαγήν όμως προσώπου εις την κορυφήν της Ορθοδοξίας και παρά το ομολογουμένως φιλήσυχον και ταπεινόν του διαδεχθέντος τον Αθηναγόραν Παναγιωτάτου κ. Δημητρίου, η ακολουθουμένη γραμμή ουδόλως ήλλαξε. Ενετάθησαν μάλιστα αι οικουμενιστικαί δραστηριότητες και παραβάσεις των Ι. κανόνων μέχρι σημείου, ώστε όλοι οι πονούντες δια την Ορθοδοξίαν να γίνωνται εναγώνιοι και να προσανατολίζονται προς ενεργείας απευκταίας, ως ήτο η υπό τριών εν ενεργεία επισκόπων υπαγομένων εις τας νέας χώρας (του αειμνήστου μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Αμβροσίου, του μητροπολίτου Παραμυθίας κ. Παύλου και του υποφαινομένου) διακοπή του μνημοσύνου του ονόματος του Πατριάρχου Αθηναγόρου από του έτους 1970 κ.ε.».
Τα ανωτέρω ενδεικτικά εγκώμια προς τον Πατριάρχη Δημήτριο εκφράζουν μια «επικοινωνιακή» ορθοδοξότητα και αντανακλούν τη διαβρωτική εισβολή του οικουμενισμού στην Εκκλησία. Βλέπουμε, ακόμη, την αντιπαλότητα (εκ φύσεως) του ορθού εκκλησιαστικού λόγου (π. Αυγουστίνος) με την «επικοινωνιακή» ορθοδοξότητα, που αναδύεται από την διαστρέβλωση της Πατερικής διδασκαλίας και πρακτικής.
Ερωτήματα: Από το 1973 η Ι. κοινότητα του Αγ. Όρους εν συνεργασία με την Πατριαρχική Εξαρχία (του Δημητρίου) αποφασίζει: … «όπως του λοιπού μη χορηγούνται Καλύβαι και εξαρτήματα εις δεδηλωμένους ζηλωτάς υπό των Ι. Μονών» (Πρακτικόν ΣΑ, συνεδρία της 26/9/73).
Ποια ταυτότητα, ποια ακεραιότητα διασφαλίζεται και ποιους κινδύνους αποτρέπει η απόφαση αυτή; Με απλά λόγια, η απόφαση αυτή διασώζει την ταυτότητα του Αγ. Όρους ως προπύργιο Ορθοδοξίας ή διευκολύνει την οικουμενιστική διάβρωσή του; Ασφαλώς το δεύτερο! Δανειζόμενοι την φιλοσοφική σκέψη του Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλου (Μαθήματα φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού – Αθήνα 1968), ας προσεγγίσουμε το Ιστορικό – Εκκλησιολογικό Αγιορειτικό γίγνεσθαι με τον συλλογισμό: Βυθίζουμε το νου μας μέσα στο χρόνο, από τότε (1973) μέχρι σήμερα (Κολυμπάρι) και παρακολουθούμε τα γεγονότα, όπως ένας κολυμβητής που παρακολουθεί την ρυθμικότητα – κυματισμό που έχει η θάλασσα. Ακούγοντας τη ρυθμικότητά της κατανοούμε τη στοιχείωσή της, προς τα πού πηγαίνει. Διαπιστώνουμε, έτσι, ότι η σημερινή κατεύθυνση του Αγίου Όρους, σε επίπεδο εκκλησιολογίας και μη αντίδρασης στην αίρεση, είναι καρπός κάποιας βαθιάς οικουμενιστικής εκλογής, που αντανακλάται και στα Πατριαρχικά κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποίησε το Πατριαρχείο (Δημήτριος) σε συνεργασία με την Ι. κοινότητα και όχι μόνο. Όπως έγινε σαφές, υπάρχει θεωρητική και πρακτική διασύνδεση του Πατριάρχου Δημητρίου με τον σημερινό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία ερμηνεύει τις σημερινές διώξεις των Αγιορειτών που δεν κλείνουν γόνυ στον οικουμενισμό. Ίσως οι εγκωμιαστικές αναφορές προς τον Πατριάρχη Δημήτριο να είχαν κάποιο (θεολογικό) βάρος αν έλλειπαν οι πράξεις του, που ήταν ένσκοπες, δηλ. δραστηριότητες (οικουμενιστικές), που συνιστούν εκδήλωση πρόθεσης και επιδίωξη πραγμάτωσής των.
ΝΙΚΟΣ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

71 σχόλια:

  1. ο κ.Π.Σ. και οι ομοφρονες του πιστευουν (με βαση τα γραπτα τους, που ευτυχως για μας και δυστυχως για αυτους μενουν) οτι η αποτειχιση για την αίρεση του οικουμενισμου δικαιολογείτε απο τοτε που αποτειχιστηκε ο π.Ευθυμιος και μετα, και οχι πριν. Πριν το 1999 δεν υπηρχε σχεδον καθολου οικουμενισμος!!!(;) Για αυτο δεν αποτειχιστηκε και ο γεροντας Παισιος, δεν υπηρχε λογος να αποτειχιστει. Μονο οι Πατριαρχες ηταν οικουμενιστες, οι επισκοποι ηταν ορθοδοξοτατοι πριν το 1999!!! Δεν ισχυε τοτε η εμμεση επικοινωνια με την αιρεση, το «Ο ΚΟΙΝΩΝΩΝ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΩ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΣ ΕΣΤΩ». Αυτο αρχισε να υσχυει μετα το 1999!!!

    Ο γεροντας παισιος βεβαια δεν τα γνωριζε ολα αυτα. λιγα οικουμενιστικα τοτε. Ας ηταν προφητης, ας ειχε διορατικοτητα, ας μπορουσε να παει στην Αμερικη (διανοητικα) να σωσει καποιον και να γυρισει. Στην Ρωμη και στο Φαναρι δεν μπορουσε να παει να δει τα συλλειτουργα και τις συμπροσευχες.

    Αυτα ειναι αστεια πραγματα. Οι της ΠΠ εχουν πλανηθει εκ δεξιων ως αυθεντιες και ως οι μονοι κατεχοντες πληρως το πνευμα της εκκλησιας. Για αυτο και δεν ασχολειται μαζι τους κανενας αποτειχισμενος κληρικος. Και ο Σηματης εκει επιμενει. Τοσα εχει "καταλαβει", αυτο δεν μπορει να το καταλαβει και να παψει να ζητα εξηγησεις?

    Ανανιας Ανανιαδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ανανία,
      ο π.Ε.Τρικαμηνάς έκανε αποτείχιση το 1995(όχι το 1999)!
      Λέει ο ίδιος του ότι ήταν λάθος του που δεν διέκοψε την κοινωνία πριν το 1995(λόγο αφέλειας)!!
      Ο άγιος Παΐσιος έκανε λάθος(ήταν και αυτός αφελείς).Μόνο ο κ.Ανανιάδης είναι αλάθητος!!!
      Και μια απάντηση στον κ.Μάννη:
      Δεν είναι μέλος του ιστολογίου της Π.Π. ο κ.Βασίλειος Π. και αυτά που γράφει για τον Οικουμενιστή Ψευδοπατριάρχη Δημήτριο είναι αντίθετα με τα πιστεύω του κ Σημάτη και των συνεργατών του!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Βλέπω με προτεσταντικού τύπου ερμηνευτικές μέθοδολογίες και διαστροφές οι ΓΟΧ πάντα χαίρονται.. για την ώρα μπορείτε να συναγωνιστείτε στην απάντηση των ερωτήσεων του ίδιου άρθρου που εχω θέσει στην Π.Π. Βλέπω μάλιστα ότι είστε και πρωτοπόροι στην ανάρτηση , τάχιστοι..Δικτυωμένος ο κ. Μαννης.

      Υπαρχει αποτειχιση του πρωην πνευματικου του π.Ευθυμιου το 1989 περίπου απο τον Χριστοδουλο, τοτε Δημητριάδος για λογια του Ζηζιουλα. Δεν ισχυει ομως το οτι μια μειοψηφια ειναι αιρετικοι, καταστρεφεται αυτοματα ολη η τοπικη εκκλησια χωρις συνοδο. Δεν θα ειχαμε εκκλησια σημερα και φυσικα ουτε τον υπαρχων κοσμο.. Υποχρεωση φυγης εχουν οι γνωριζοντες και μονο για τον επισκοπο τους και δεν φευγουν αν ο επισκοπος τους απο φοβο η/και οικονομια μνημονευει αιρετικο. Αλλο πριν το κολυμπαρι και αλλο τωρα. Συνεπως υπήρχαν και τοτε αιρετικες τασεις και στην Πολη, καθως το καρε διπλα στον Δημητριο περιλαμβανε τον Νυν Βαρθολομαιο και Τον Μελιτωνα. Μαλιστα του ζητουσαν απο το 88 να παραιτηθει..
      Δεν σημαινει ομως οτι αν καποιοι οικουμενιζαν απο τοτε οτι ειναι αιρετικος ο Πατριάρχης. Τα αποσπασματα στο αρθρο ειναι προτεσταντικου τυπου διαστροφες και αποκομενα απο την ομολογιακη και ξεκαθαρη συνάφεια. Πρεπει να αποδειξεις οτι τα γενικολογα αντιενωτικα παραπονα του Αυγουστινου ηταν βασιμα. Για τον Αθηναγορα εγραψε αναλυτικα τις αιρετικες διαστροφες του. Για τον Δημητριο τιποτα συγκεκριμενο παρα γενικα για οικουμενιστικα ανοιγματα..Δεν υπαρχει λογος αποτειχισης απο τον Δημητριο απο τα μεχρι τωρα ΣΥΝΟΛΙΚΑ δεδομενα (και οχι τις επιλεκτικες διαστροφες) με ολες του τις προσφωνησεις και μαρτυριες ειναι ιεραποστολικα και φιλενωτικα ορθοδοξοτατος. Και οι αποστολοι στους ειδωλολατρες δεν πηγαιναν στην κοντρα, με κατι για 13 αγνωστο Θεο ξεκινουσαν για να εχουν κοινη Βαση. Τι σημαινει οτι αποδεχονταν το 12ΘΕΟ η τοποθετουσαν , μη Γενοιτο , τον Κυριο τελευταιο αυτων;
      AΜΑ θελει να διαστρεψει κανεις και πιανεται απο λεξεις , το μονο ευκολο..Και τα λογια του Θεανθρωπου διαστρεφονται, το εχουμε δει ολοι μας..

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Βασίλειε, περί Δημητρίου έχεις άδικο, αλλά θα σου απαντήσει ο κ. Σακαλάκης αν θέλει.
      (Με την ευκαιρία να σου πω ότι άδικο έχεις και για την ψυχολογικοκαρδιογνωστική ανάλυση που μου έκανες στην Π.Π. - ο Θεός ξέρει τα κρύφια της καρδίας του καθενός μας, αδελφέ!). Περί του ότι "Δεν ισχυει ομως το οτι μια μειοψηφια ειναι αιρετικοι, καταστρεφεται αυτοματα ολη η τοπικη εκκλησια χωρις συνοδο", είναι το μόνο σημείο στο σχόλιο που συμφωνούμε απόλυτα.
      Όσο για αυτό που γράφεις: "Υπαρχει αποτειχιση του πρωην πνευματικου του π.Ευθυμιου το 1989 περίπου απο τον Χριστοδουλο, τοτε Δημητριάδος για λογια του Ζηζιουλα", δεν τα γνωρίζεις καλά τα πράγματα.
      Πρώτον, διότι δεν υπάρχει μόνο αυτή η αποτείχιση, αλλά και εκατοντάδων άλλων ήδη από την δεκαετία του 1960 (επί Αθηναγόρα) και μετά.
      Δεύτερον, επειδή την αποτείχιση αυτή ο πρώτος που την πολέμησε με μένος ήταν ο ίδιος ο π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς, όπως έχω αποδείξει εδώ:
      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2016/08/blog-post_8.html
      (Αυτή η αποκάλυψη μάλιστα ήταν η πρώτη αιτία -η δεύτερη ήταν η αναίρεση των ανοησιών του Ρίζου-) για να με μισήσουν τόσο οι της Π.Π., ώστε να με βλέπουν ακόμη και στον ύπνο τους, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες αναρτήσεις τους).
      Όσο για σας κ. Σ.Μ. αδίκως εγκαλείται τον κ. Ανανιάδη. Αν θέλετε να ξέρετε ούτε το 1995 αποτειχίστηκε ο π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς. Διότι πολύ απλά δεν υπήρξε αποτείχιση, αλλά εκδίωξη του. Ιδού οι αποδείξεις:
      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2016/08/blog-post_33.html
      Σας καλώ λοιπόν, αν είστε καλοπροαίρετοι, να μην ενισχύετε άλλο τους εγκάθετους διασπαστές της Π.Π. (μπορείτε να ενημερωθείτε για το ρόλο τους και από τον κ. Κωνσταντίνο Γεωργίτση, παλαιό συνεργάτη του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά) και να προσφέρετε τις δυνάμεις σας στον αγώνα για ενότητα των Ορθοδόξων και όχι στην αυτοδικαίωση κάποιων φερομένων ως "σωτήρων" της Εκκλησίας.
      Ο Θεός μαζί σας!

      Διαγραφή
    4. Αγαπητε Σ.Μ. οσο πιο πισω πατε χρονικα την αποτειχιση του π.Ευθυμιου τοσο περισσοτερο εκθέτετε τον γεροντα Παισιο αλλά και τους άλλους γεροντες Πορφυριο, Ιακωβο, Βησσαριων. Διοτι ολοι αυτοι κοιμηθηκαν σε επικοινωνια με τους αιρετιζοντες επισκοπους τους. Επισκοποι οι οποιοι δεν πολεμησαν την αιρεση του οικουμενισμου και ηξεραν τι συμβαινει (ή οφειλαν να ξερουν).

      Εκτος αν για εσας ολοι οι επισκοποι ηταν ορθοδοξοι την δεκαετια του '90 και μονο ο επισκοπος του π.Ευθυμιου ηταν "αιρετιζων". Ειστε σοβαρος?

      Ανανιας Ανανιαδης

      Διαγραφή
    5. κ.Μαννη δεν ειναι μονο ο Γεωργιτσης που ξερει καλα προσωπα και πραγματα στην αδελφοτητα του Βολου. Ειναι και ο κ.Λαυρεντιος Ντε Τζορτζιο. Ηταν και αυτος καποτε στελεχος της αδελφοτητας εκει. Γιατι σημερα δεν εχει καμια σχεση με τον π.Ευθυμιο, τον κ.Σηματη και τους αλλους? Γιατι διαφωνησαν? Ποιος ξερει να μας πει? Κατι συνεβει σιγουρα.

      Διαγραφή
    6. Υπάρχουν απαντήσεις από τον π.Ε.Τρικαμηνά(22 Οκτωβρίου 2016).
      Γράφει ο π.Ε.Τ.:"Τα τρια γεγονότα τα οποία με ανάγκασαν να αποχωρήσω από την Μ.Δημητριάδος και να ανήκω πλέον στους ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ,ήταν η συμφωνία των Ορθοδόξων στο Μπάλαμαντ και το Σαμπεζύ με τους Παπικούς και τους Μονοφυσίτες αντιστοίχως,και η αγιοποίηση ενδιάμεσα του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμοιυ Σμύρνης...όλα αυτά δεν άρεσαν στον Χριστόδουλο και ήλθαμε σε ΡΗΞΙ.Εζήτησα τότε με αίτησι το απολυτήριό μου αναφέροντας εις αυτήν ότι θέλω να αποχωρήσω,διότι η Μ.Δημητριάδος ΔΕΝ ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας".

      Διαγραφή
    7. @Σ.Μ Οι αερολογίες-συκοφαντίες σου για τον Δημήτριο, βλέπεις ότι έχουν δρομολογηθεί, ώστε να εκτεθούν ως αναπολόγητοι όσοι επιμείνουν εως τέλους σε ανακρίβειες.
      Για πες μας όμως κι άλλα για τον π. Ευθυμιο. Εννοω για την θεωρια που ακουω τώρα, η οποια μου ακουγεται γοχικης προελευσης.. Γιατι επρεπε να αποτειχιστει πριν; Απο ποιον επισκοπο και γιατι; H για την απροσωπη υπαρξη οικουμενισμου; Παντως το 90 τα ελεγε καλα στον πνευματικο του, με βαση βεβαια αυτα που γνωριζε τοτε. Αν ομως επρεπε να φυγει πριν, απο αλλο επισκοπο, θα πρεπει να εχει προηγηθει αλληλογραφια με τον επισκοπο, ελεγχος και εκκληση για διορθωση. Απο αυτα πρεπει ξεκαθαρα να φαινεται αιρετικη εκτροπη επισκοπου και διαθεση αμετανοησιας. Μιλαμε για Ιερεα οχι απλο πιστο. Αν δεν τα επραξε, ενω δεν ηταν ασχετος οπως φανηκε το 90, τοτε σημαινει οτι δεν πιστευε οτι συνετρεχε λογος ή οτι δεν ηταν ξεκάθαρο γυμνη τη κεφαλη.ΜΜην ακουσω γοχικα επιχειρηματα για μπαλαμαντ κτλ που εχουν απαντηθει πολλαπλως..
      Το δικαιωμα αποτειχισης στους πολλους στο μετα κολυμπαρι το εδωσε η μη αντιδραση σε τετοια συνοδο και οχι το τι ψηφισε η συνοδος. Αυτο εκανε και την περιπτωση τραγικη. Αν η Ελλαδικη εκκλησια δηλωνε οτι δεν δεχεται τις αποφασεις χωρις τροποποιήσεις, πολλα θα ήταν αλλιως.
      Νομιζω οτι ο λογος δικαιοσύνης μαζι με την αιρετικη διδασκαλια για το 666 που αναφερει σαν κατηγορια ισως εχουν μεγαλυτερη βαρυτητα για τον π,Ευθυμιο, παρα ο Οικουμενισμος γενικώς και αορίστως τοτε. Αν δεν κατονομασει και δεν τεκμηριωσει ο π.Ευθυμιος στον Δεσποτα του το ποιος ειναι ο οικουμενιστης στην ελλαδικη εκκλησια, ωστε να του δωσει την ευκαιρια να δωσει μάχη στην συνοδο η με αρθρα, κυρηγματα κ.τλ. τι φταιει ο Επίσκοπος που μπορει να μην καταλαβε; Εδω ο Βαρθολομαιος κρυβοταν μεχρι το 99 οπως απεδειξε ο κ.Σηματης.
      Ή αντιθετα (εαν ο οικουμενισμος υπάρχει σαν εκδηλωμενο φρονημα στον επισκοπο του ) δεν καταγειλει τον επισκοπο του στην συνοδο κατι δεν παει καλα. Δεν ξερω για τα πιθανα αναλογα οικουμενιστικα κυρήγματα του νεου του επισκοπου .

      Διαγραφή
    8. Ανανία, ο συλλογισμός σου για τον π. Ευθύμιο είναι σωστός περί έκθεσης της κατάστασης τότε και έθεσα άλλα ερωτήματα σε άλλο σχόλιο. Μπορείς να μου τεκμηριώσεις σε παρακαλώ για τον Βαρθολομαίο μέχρι τα μέσα του 93, μαζί με τη σχετική γνώση που θα έπρεπε να έχει Ο Παΐσιος για το νέο Πατριάρχη; Μπορείς να μου τεκμηριώσεις για τον Πορφύριο , από ποιον επίσκοπο και Γιατί έπρεπε να διακόψει μαζί με την σχετική γνώση που θα έπρεπε να έχει; ; Μήπως για τους Δεσπότες του Ιακωβου και Βησσαριων; Τα κοιμήθηκε σε κοινωνία με την αίρεση είναι φαιδρότητες. Πάντα υπήρχαν αιρετικοί και περίοδοι που γινόταν οικονομία και αναμονή διόρθωσης τους. Εν τω μεταξύ κάποιοι χριστιανοί αδερφοί πάτησαν στην αιωνιότητα. Είναι σωστό να λέμε ότι κοιμήθηκαν στην αίρεση επειδή ο τάδε Άγιος Πατριάρχης έκανε οικονομία Ή αναμονή και δεν του πήρε το κεφάλι με κεραυνούς σε εκτατη σύνοδο;
      Αλίμονό μας άμα μπούμε σε τέτοιους ατραπούς. Επίσης άλλο είναι να μην αντιδράει κανένας πατριάρχης και η πλειοψηφία και αλλιως να υπάρχει μία αιρετική μειοψηφία δεσποτών για την οποία υπάρχει διαδικασία ελέγχου και προτροπή συμμόρφωσης.

      Διαγραφή
    9. Που/Πως μπορούμε κ. Μαννη να μάθουμε τις απόψεις του κ. Γεωργίτση στο θέμα; Διότι από την μια έχουμε το δεδομένο, το διαφορετικό επίπεδο ευαισθησίας στην αίρεση προσδιοριζομενη με θεωρούμενη ατράνταχτη, αμετανόητη απόδειξη. Μαζί έχουμε και την έλλειψη πλήρους γνώσης για το θεμα, όπου όπως φαίνεται όντως κανείς δεν την έχει. Ακόμα και η στάση των αγίων έχει κοινά και διαφορά στα επίπεδα οικονομίας και επιβεβαιωσης της αίρεσης. Και μας έχει εξηγηθεί και τον ορθόδοξο πλούτο, κανείς να μην επαίρεται σαν αλάνθαστος. Όλοι κάπου ΧΑΝΟΥΝ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ. Άλλο ομως η δολιότητα ή και η συκοφαντία για αυτήν.

      Διαγραφή
    10. Για να σου αποδείξω κ. Σ.Μ. ότι έχεις λάθος θέλω να μας δείξεις την αίτηση του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά με την οποία ζητάει απολυτήριο, για να δούμε γράφει άραγε σε αυτήν ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος δεν ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας ή αυτό το επικαλέστηκε εκ των υστέρων; Δεν σχολιάζω δε καν το γεγονός ότι αντί να στείλει ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΩΣ, όπως κάνουν οι αληθινοί Αποτειχισμένοι, έστειλε ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ...

      Διαγραφή
    11. Δάσκαλε, ο π. Ευθύμιος είναι η θεωρητική Αυθεντία της ακρίβειας της αποτειχισης και ο μέγας πολέμιος της δαιμονικής μόνιμης δυνητικοτητας, σεβασμός σε αυτό. Δεν σημαίνει ότι ήταν πάντα, αν και φέρεται να ξέρει αρκετά από το 90.
      Διαφωνώ με την κρίση στο αρθρο σου ότι ήταν κατά της αποτειχισης, δεν προκύπτει. Ήταν κατά της συγκεκριμενης υπο το πρίσμα της δημοσίας γνώσης που είχε για την ενέργεια του άλλου πάτερ. Ολόκληρος Παΐσιος και πιθανόν δεν ήξερε το 1969 ότι ο π.Α.Καντιωτης μίλαγε Φιλιοκβε χρόνια πριν. Μπορεί να μην ήξερε την σημασία. Μπορεί να ήταν τότε ένας ταπεινός ασκητής μοναχός και όχι ακόμα στα μέτρα που έφτασε αργότερα. Μπορεί τότε να είχε λάθος γνώση για την αποτειχιση, πολλά μπορεί. Άλλωστε το Α.Ορος δεν το είχε πράξει συχνά, μερικοί μίλαγαν για αιώνες και συνέκριναν τα επί Βεκκου. Επίσης το πρόβλημα ευρύτερα έγκειται στον προσδιορισμό του αιρετικού, την επιβεβαίωση από αξιόπιστους τρίτους πατέρες και θεολόγους ή συνοδικώς κατεγνωσμενη καθώς και στην συζήτηση περί οικονομίας. Εντάξει φυσικά δεν ήξερε ο άνθρωπος όσα έμαθε έπειτα στην πορεία. Ας μη μένουμε στα τυπικά. Είναι σαν να κατηγορήσουμε τους ηγουμένους του Αγίου όρους για παράδειγμα
      γιατί δεν δημοσιοποίησαν την επιστολή και τον έλεγχό τους προς τον Αθηναγόρα. Όταν μελετούμε όμως με βάση τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε σήμερα, βλέπουμε ότι όντως υπήρχαν παραβάσεις , σοβαρές που δεν σηκώνουν αντίρρηση. Υπάρχει καταγγελία του Αυγουστίνου για Μασονία από τις αρχές του 60 βασισμένη σε πληροφορία δημοσιευμένη σε ξένο περιοδικό η οποία ποτέ δεν διαψεύστηκε από τον Αθηναγορα. Υπάρχει και από τότε καταγγελία για το φιλιόκβε για σχετική δήλωση και όχι απλά ατυχείς εκφράσεις χωρίς διευκρίνηση από την πλευρά του κατηγορουμένου. Υπάρχουν στην πορεία τεκμηρίωση του π.Αυγουστίνου , του Φ.Κόντογλου, του π.Επιφανιου. η κοινή του π. Παισιου, του Όρους κτλ.

      Στην περίπτωση του πάτερ φαίνεται ομως πιο ασάφεια και προφητική. Δεν περιμένει κάνεις τους πάντες που επηρεάζονται να κάνουν αποτείχιση την ίδια μέρα βέβαια , ούτε ο ίδιος ο κανόνας. Συνεπώς δεν είναι το θέμα να δούμε δήλωση αποτειχισης, λες και είναι συναλλαγή με το δημόσιο, αλλά κυρίως να δούμε απόδειξη (πχ. Ότι ο Χριστόδουλος υποστήριξε την απόφαση μπαλαμαντ, την λάθος εκκλησιολογία, κάτι το αιρετικο τέλος πάντων). Εκτός και αν ο π.Ευθυμιος συμμερίστηκε την παλαιά περίπτωση του 90 που είχε αντίρρηση τότε. Αν θεωρείται ότι έγινε από την Δημητριάδος , διότι στην Π.Π θεωρούν ότι έγινε στην ΛΑΡΙΣΑ. Υπάρχει και ένα βιβλίο "Εκκλησιαστικα και άλλα ανάλεκτα" για αυτόν που δεν κατάφερα να διαβάσω και δεν έχω πρόσβαση για την ώρα. Υπάρχει κάποιος έλεγχος για αυτόν; Κάποιος ισχυρισμός έστω, κάποιες επιστολές; Πότε έγινε αυτό με τον Χριστοδουλο; Υπάρχει καταδίκη του οικουμενισμου δημοσίως στην τηλεόραση από τον Χριστόδουλο και μετά δυστυχώς η του Πάπα πρόσκληση και ενώ οι διάλογοι είχαν εκτροχιαστεί, κοινώς διγλωσσία, πιέσεις, παρασκήνιο. Κανείς δεν αμφιβάλει. Αν έχει κάποιος και τα αμυντικά επιχειρήματα του π.Ευθυμιου στο συνοδικό δικαστήριο ίσως υπάρχει περισσότερη διαφάνεια για το τι έγινε. Ουδείς τέλειος σε κάθε περίπτωση.

      Διαγραφή
    12. Βασίλειε, πιστεύω πως μου επιτρέπεις να διαφωνώ και να έχω την δική μου γνώμη σωστά; Ε, λοιπόν σε πληροφορώ πως ο π. Ευθύμιος έχει πέσει σε μεγάλη πλάνη λόγω της φοβερής υπερηφάνειας που έχει, να πιστεύει δηλαδή ότι είναι ο μόνος σωστός "αποτειχισμένος". Θυμίζει πολύ τον Ματθαίο Καρπαθάκη, διότι πρόκειται για περίπτωση που δρα το ίδιο δαιμόνιο: εκείνου που σε πείθει ότι είσαι ο μοναδικός ορθόδοξος επί γης! Όμως αυτοί οι "ομολογητές" όσο επιμένουν στην αυτοδικαίωση εξευτελίζονται, διότι πάντα στο τέλος αποκαλύπτεται η αλήθεια.

      Διαγραφή
    13. @Σ.Μ

      Συμφωνουσε ο Χριστοδουλος με τα κειμενα του μπαλαμαντ και το οτι οι μονοφυσιτες ειναι ορθοδοξοι; Εκει ειναι το κλειδι!

      Διαγραφή
    14. Πάντως Βασίλειε κάνεις ακριβώς αυτό που κάνει και ο π. Ευθύμιος: Επιμένεις στα δικά σου, όταν όλοι σου λένε ό,τι κάνεις λάθος! Πρόσεχε την οίηση, αγαπητέ!
      Ο Πατριάρχης Δημήτριος ήταν Οικουμενιστής και Διώκτης των Ορθοδόξων. Στο τελευταίο μάλιστα ξεπέρασε τον Αθηναγόρα αφού απαίτησε το μνημόσυνό του στο Άγιον Όρος (ενώ ο πρώτος όχι) και το επέβαλε με βία φθάνωντας μάλιστα σε σημείο να προβεί σε αποσχηματισμό μοναχών και να τους κατατάξει στην τάξη των λαϊκών, ποινή ανύπαρκτη στην Ορθοδοξία, αφού είναι σαν να ξεβαπτίζεις κάποιον!

      Διαγραφή
    15. Νικόλα Διάβασε τις απαντήσεις μου για τις "διώξεις" στην Π.Π. οι οποίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει, έρχονται κι άλλα. ένας νέος Πατριάρχης, αφού δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις, Έχει το δικαίωμα, επιβάλλεται από τους νόμους, να απαιτήσει την επαναφορά του μνημοσύνου που έχει διακοπεί για τον προκάτοχό του. Το ότι παρεξήγησαν οι ανθενωτικοί την "Αγια Γραμη" και το κράτησαν μανιάτικο για πάντα, δεν αποτελεί λόγο αιώνιας ταμπέλας..
      Επίσης το "όλοι" είναι σχετικό. Αλίμονο εάν κάθε φορά που υπερασπιζομαστε την γνώμη μας και την θεολογική υπόληψη τρίτου με στοιχεία να οπισθωχωρουσαμε για να μην μας πουν εγωιστές. Άλλωστε η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες, αλλά και οι πράξεις όλου του θεολογικού κόσμου, Άγιοι ανάμεσά τους, που δεν τον θεωρούσαν αιρετικό. Επέτρεψε μου να συμπαθήσω μαζί τους, βάσει και της έρευνας που έχω κάνει και των στοιχείων που έχω δει μέχρι τώρα.

      Διαγραφή
    16. Που είναι η απόδειξη για αποσχηματισμο μοναχών; Αφού δεν ισχύει αυτό, το έκανε προσωπικά; Με εγκύκλιο, πως;

      Διαγραφή
    17. @Δασκαλος, φυσικά, αλλά Αυτή είναι η δική σου γνώμη για τον πατέρα EΕυθύμιο, προσωπικά δεν την συμμερίζομαι καθόλου όπως ακραία την διατυπώνεις. Δεν προκύπτει καθόλου κάποια τέτοια αντίληψη του από τις κινήσεις και τα γραπτά του. Μάλιστα το ύφος των γραπτών του κατά περιπτώσεις είναι πραγματικά σπουδαίο. Το ότι μπορεί να νομίζει ότι ακολουθεί με τελειότητα τον μέσο δρόμο των Πατέρων ενώ θα πρέπει να αναθεωρήσει σε κάποια σημεία, στα οποία δήλωσε ανοικτός για διόρθωση, είναι τελείως διαφορετικό από το να του αποδόσεις τέτοια δαιμονική αντίληψη.

      Διαγραφή
    18. Δεν σου ζητώ αγαπητέ μου να την συμμεριστείς, απλά να την σεβαστείς,δηλαδή να αποδεχθείς το δικαίωμα στον συνομιλητή σου να έχει διαφορετική άποψη από την δική σου!
      Περί του αποσχηματισμού και των άλλων διώξεων υπάρχουν αποδείξεις και έγγραφα τα οποία εν καιρώ ευθέτω θα παρουσιάσω. Υπάρχει μάλιστα και γνωμάτευση του Καθηγητού Κωνσταντίνου Μουρατίδη εναντίον της βλασφήμου αυτής αποφάσεως του Πατριάρχου.

      Διαγραφή
    19. Περί του πατριαρχικού εγγράφου «Συνοδικαί Πράξεις καθαιρέσεως του Ηγουμένου της Μονής και αποσχηματισμού των προμνησθέντων τριών μοναχών αυτής Χαρίτωνος, Κυριακού και Εφραὶμ λόγω της ανταρτικής και στασιαστικής κατά της Εκκλησίας διαγωγής και πολιτείας των» και των αντιδράσεων εναντίων αυτού, βλ. Ορθόδοξος Τύπος αρ. φύλ. 217 και 219. Αν δεν έχεις αυτά τα φύλλα στείλε μου στο email να σου τα στείλω να φρίξεις.

      Διαγραφή
    20. Το δικαίωμα αυτό το αναγνωρίζω σε κάθε συνομιλητή. Δεν πρόκειται να φρίξω, οι πράξεις αυτές δεν συνιστούν αίρεση. Άλλωστε είχαν αρχίσει τα γνωστά επεισόδια με την Εσφιγμένου τότε και ήθελε να προλάβει καταστάσεις με καταλήψεις..

      Διαγραφή
    21. Αφού γράφει ο π.Ευθύμιος:"Εζήτησα τότε με αίτησι το απολυτήριό μου ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ότι θέλω να αποχωρήσω,ΔΙΟΤΙ( δηλαδή αναφέρει στην αίτησή του ΓΙΑΤΙ Θέλει να αποχωρήσει )η Μ.Δ. δεν ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας"!
      Δεν πιστεύω να μας λέει ψέματα(στην απάντησή του προς το ιστολόγιο " Κ.Σ.").
      Δεν ξέρω κανέναν Άγιο(ούτε και ο π.Ευθύμιος)που να έκανε δήλωση αποτειχίσεως.Αυτό ζητάει στην απάντησή του,να του πουν ποιός Άγιος έκανε γραπτή δήλωση( π.χ. υπάρχει δήλωση από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογιτή ή τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά;).Από την απάντησή του που διάβασα,κ.Μάννη,νομίζω κι εγώ πως η διακοπή μνημόνευσης(για τους κληρικούς)και η διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας αρκούν.Δεν βλέπω όμως απάντηση,ούτε και από τον κ.Παπαρρήγα,εδώ και τρία(3)χρόνια.Γιατί;

      Διαγραφή
    22. Σ.Μ. στο κείμενο της Αίτησης δεν γράφει "σας ζητώ απόλυση επειδή δεν ορθοτομείτε τον λόγο της αληθείας", διότι πολύ απλά δεν θα του την έδιναν! Προφανώς κάποιον άλλο λόγο επικαλείται και το "δεν ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας" το αναφέρει ο π. Ευθύμιος για την Μ.Δ. ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ μάλλον για να προσδώσει ομολογιακό χαρακτήρα στην πράξη του! Που ξέρουμε λοιπόν ότι δεν ζήτησε Απολυτήριο για άλλο λόγο. Ας μας δείξουν την Αίτησή του!

      Διαγραφή
    23. Έχω να δηλώσω τα εξής μετά και την πληροφορία τόσο του δάσκαλου όσο και του Ν.Μ που με παρέπεμψε στο θέμα των εγγράφων και κυρίως των λόγων αποτειχισης. Σε συνδυασμό με την απαράδεκτη φίμωση μου πλέον στην Π.Π για τη θέση μου στο συγκεκριμένο θέμα που όπως φαίνεται Αγγίζει την αποτείχιση του π.Ευθυμιου και την ευρύτερη θεωρία τους για το πώς προσδιορίζεται ένας αιρετικός επίσκοπος και ο βαθμός προσχώρησης της στο ευρύτερο εκκλησιαστικό σώμα, κοίταξα πιο προσεκτικά το θέμα, διαβάζοντας και τη συγκεκριμένη σελίδα για αποτείχιση από το Χριστόδουλο παρακαλώ, όσο Μάλιστα ήταν επίσκοπος Δημητριάδος. Σε αυτή τη σελίδα μάλιστα που αναφέρονται πιο πάνω ως κείμενο του πατέρα Ευθυμίου, στηλιτεύεται η φίμωση και η μη δημοσίευση απάντησης αντίθετης γνώμης, κάτι όμως που κάνει η Π.Π σε τουλάχιστον πέντε τελευταία μου μηνύματα και απαντήσεις. Ταυτόχρονα δεν παγώνει το θέμα αλλά με καινούργιο άρθρο του παρόντος συγγραφέα κ. Σακαλάκη υποτίθεται για τον Άγιο Ιουστίνο, έχει νέα αναφορά στον Δημήτριο, παρά την δηλωμένη ανικανοτητα του να απαντήσει στις 40 ερωτήσεις μου με τουλάχιστον ναι - όχι. Είναι αυτή μια κλασική μέθοδος που διαστρέφεται και απομονώνεται μικρο κομμάτι φράσεων από την συνάφεια του και διαστρέφεται το ερμηνευτικό πλαίσιο, για να "αποδειχτεί" (υποτίθεται) η μόνιμη ταμπέλα και η οικουμενικότητα του Πατριάρχη η όποιου άλλου "αιρετικού", αληθινού η μη. Αυτή είναι μία κλασική δαιμονική τακτική πλύσης εγκεφάλου και αποδεικνύει ότι καμία αποτείχιση δεν αποτελεί ανάχωμα στη γνωστή πάλη των χριστιανών μετά των δαιμόνων.
      Εδώ θα ήθελα να πω ότι βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ανήκω στην ομάδα φιμωμένων χωρίς εξήγηση και χωρίς να έχω κάνει κάτι αξιοκατάκριτο. Από Άθεους, ποικίλα χριστιανικά φόρουμ και blog , YouTube, Ακτίνες, Τελεβαντος, επιλεκτικά στο Βήμα Ορθοδοξίας, Π.Π και εδώ, έχω συνηθίσει τα φερσίματα των "φυλών" των ορθοδόξων και μή, Όταν δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος. Για να είμαι όμως δίκαιος δικαιολογώ και κατανοώ τον βασικό και μόνο λόγο πού φιμώθηκα στο κρυφό σχολείο, προσωρινά. Ευχαριστώ δημοσίως τον κ. Μάννη που τότε είχε δημοσιεύσει τον κύριο λόγο, αυτόν της έμμεσης έστω προσβολής της μνήμης των αγωνιστών. Τότε πίστευαν ότι πάλευαν για την υπεράσπιση της αγίας πίστης τους και υπέστησαν απαράδεκτο και διευρυμένο διωγμό. Παρ' όλες τις διαφωνίες μας, θα ομολογήσω ότι ήταν η μόνη περίπτωση όπου υπήρχε βάσιμη θεώρηση των πραγμάτων.
      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

      Διαγραφή
    24. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
      Από την έρευνα λοιπόν, λόγω και της ήπιας επιμονής του κ. Μάννη , ο οποίος έδωσε την εντύπωση ζυγισμένης άποψης και συμβατής και με τους υπολοίπους εκτός της Π.Π αλλά και με βάση το νέο αυτό κείμενο που αγνοούσα, και που είναι μία μετέπειτα έστω ομολογία και εξήγηση των λόγων αποτειχισης του π. Ευθυμίου, προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά. Φαίνεται ότι ο λεγόμενος (θεωρητικώς) πατέρας της απέτυχε να την εφαρμόσει κανονικά στην πράξη. Να δηλώσω επίσης ότι είχα παρασυρθεί τότε από συναγωνιστές και είχα διαμαρτυρηθεί έντονα μαζί με τα πούλμαν από τη Λάρισα στο συνοδικό δικαστήριο και τραβούσα φωτογραφίες με επαγγελματική μηχανή μεταξύ άλλων. Αυτό διότι είχα πληροφορηθεί ότι διώκεται για αντι-οικουμενισμό από τον επίσκοπο του και τους άλλους οικουμενιστές της ΔΙΣ. Τόσο καιρό επίσης νόμιζα ότι είχε αποτειχιστεί από τον μοιχεποιβάτη Λαρίσης και κατανοούσα πρωτογενώς το περί δικαιοσύνης Αποστολικό κανόνα. Αγνοούσα επίσης και άλλες παραμέτρους ή και τα περί επαναφοράς μνημοσύνου συνθήκες. Ταυτόχρονα είχα διαβάσει αλλού περί διαμαρτυρίας του για τον δήθεν ακίνδυνου 666 που κηρυξε ο νέος Δεσπότης του καθώς και γενικούς, μη τεκμηριωμένους προσδιορισμούς ότι ήταν οικουμενιστής. Το θέμα Λοιπόν Νικόλαε, όντως δεν είναι η ύπαρξη ρητού εγγράφου, αλλά η ύπαρξη τεκμηρίων που να δείχνει επικοινωνία διευκρινήσεων και απαντήσεων μετά του Δεσπότη ή τουλάχιστον απόδειξη κήρυξης γυμνή τη κεφαλή, συνήθως άνω της μιας φοράς που δείχνει αμετανοησία σε τυχών διαμαρτυρίες. Εδώ όμως έχουμε μετέπειτα σαφή ομολογία και εξήγηση από τον π.Ευθύμιο. Ζήτησε απόλυση λόγω διαφωνίας, προφανώς επάνω σε προσωπική συζήτηση και όχι σε κάποια Ημερίδα ή αλληλογραφία στον τύπο. Η αίτηση απόλυσης σημαίνει ότι δεν είχε τότε πλήρη παραδοχή μέσα του ότι ολόκληρη η ελλαδική εκκλησία είχε πέσει σε αίρεση. Ευελπιστούσε μέσω αυτής να βρει κάποια άλλη Μητρόπολη ώστε να γίνει Δεκτός και να είναι αναπαυμένος. Το μεγάλο δε πρόβλημα τώρα, είναι ότι ο Χριστόδουλος έχει αντιοικουμενιστικες δημόσιες δηλώσεις μέχρι και το 98. Επίσης για τα γνωστά συνέδρια του Μπάλαμαντ κ.τ.λ που προβάλει σαν αιτίες φαίνεται να είναι ανυπόστατες δικαιολογίες ως προς το δικαίωμα στον επίσκοπο σου. Η ελλαδική εκκλησία συνοδικά απέρριψε αυτές τις συμφωνίες των εκπροσώπων με παπικούς και μονοφυσίτες. Πώς Λοιπόν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον δικό του Δεσπότη, σαν οικουμενιστή που αποδέχεται αυτά,
      χωρίς Μάλιστα να προσκομίσει κάποια απόδειξη τέτοιων κηρυγμάτων. Μιλάμε για μία εποχή που υπήρχαν οπτικοακουστικά μέσα. Μιλάμε για μία Μητρόπολη που μετά το Χριστόδουλο Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει σήμερα για τις κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και τα αμετανόητα όπως φαίνεται φρονήματα του σημερινού κάτοχου του θρόνου.
      Ακόμα όμως και στην περίπτωση που από υπερβολική ευθιξία περί των δογματικών, ο π. Ευθύμιος αποφάσισε να φύγει από τη Μητρόπολη, θα έπρεπε να επιστρέψει λίγο αργότερα όταν ο συγκεκριμένος επίσκοπος με παρρησία έκανε αντι-οικουμενιστικές δηλώσεις και υπερασπίστηκε τη μοναδικότητα της Εκκλησίας στην Ορθοδοξία.

      * Άνευ όμως της πλήρους αποδοχής όλων των Οικουμενικών Συνόδων η ένωσις Ορθοδόξων - Μονοφυσιτών είναι τελείως αδύνατη, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε και ο τέως αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος
      εριοδικό Ορθόδοξη Μαρτυρία, τεύχος 101, σελ. 44.
      * ο τέως αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, «καμμία πανορθόδοξη Διάσκεψη δεν παρεδέχθη τοιούτόν τι (ότι δηλαδή ο Παπισμός είναι Εκκλησία με αποστολική διαδοχή, έγκυρα μυστήρια... Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία,
      φύλλο 32 (139), σελ. 36

      Διαγραφή
    25. Αγαπητέ Βασίλειε, χαίρομαι για το θάρρος σου να παραδεχθείς κάποια πράγματα. Όχι μόνο δεν σε μειώνει, αντιθέτως φανερώνει (πρωτόγνωρο, είναι η αλήθεια) θάρρος και ανδρισμό, και επιπροσθέτως δείχνει ότι σε ενδιαφέρει η αλήθεια και όχι η αυτοδικαίωση (άλλωστε το πρόβλημα γενικώς στις διαδικτυακές εκκλησιαστικές συζητήσεις δεν είναι η διαφωνία, αλλά η επιβολή μιας απόψεως με κάθε κόστος).
      Σε ευχαριστώ κι εγώ που όχι μόνο κατανόησες την στάση μου, αλλά και δημοσίως προβαίνεις σε εξηγήσεις, διότι και άλλοι με παρεξήγησαν -ακόμη και με συκοφάντησαν- αλλά δεν είχαν την τόλμη να αναιρέσουν δημόσια.
      Περί δε της Π.Π. ήταν απλά θέμα χρόνου να σε φιμώσουν, διότι είναι γνωστή η τακτική τους. Και όταν τον πρώτο καιρό σου έδιναν απλόχερα βήμα, το έκαναν για να χτυπήσεις εμένα, ή τους ΓΟΧ γενικώς, και όχι επειδή σε εκτιμούσαν.
      Διότι, αγαπητέ μου, δεν είναι άνθρωποι που η αγάπη είναι αυτή που τους ωθεί να κάνουν συνεργασίες και φιλίες, αλλά το μίσος για τους "κοινούς εχθρούς". Για αυτό και έχουν απομείνει μόνοι τους.
      Ο Θεός να τους ελεήσει και να τους φωτίσει!

      Διαγραφή
    26. Σε ευχαριστώ για τις υπερβολικές φιλοφρονήσεις αλλά κυρίως γιατί εντόπισες την αναζήτηση στην αλήθεια. Η οποία βέβαια πολλές φορές είναι πολύ χρήσιμη για να την εφαρμόζουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό με αυστηρή αυτομεμψία, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Είχα ακούσει βέβαια την επίσημη θέση για να μην δίνεται εκτεταμένο βήμα στους ΓΟΧ, είχα ακούσει παράπονα και από άλλους αλλά μάλλον η περίπτωση ήταν διαφορετική τώρα. Δεν συμφωνώ ότι μου έδιναν βήμα για να χτυπήσω τους ΓΟΧ. Δεν νομίζω καταρχάς ότι είχαν τέτοια ανάγκη άλλωστε, απεναντίας.
      Δεν έγραφα μόνο για τους ΓΟΧ, για τους οποίους και συμπάθεια έχω γενικά για την περίπτωση και για καφέ έχω πάει στο παρελθόν με κάποια εξαιρετικά άτομα και έχω εγκωμιάσει στο ίντερνετ μερικούς πολύ δυνατούς στη μάχη κατά των Αθέων. Απλά διαφωνώ κάθετα στο εκκλησιαστικό και δεν έχω και δεν είχα και δεν έχω ποτέ καμία τέτοια κοινωνία. Δεν μου αρέσουν όμως οι διακρίσεις στους ανθρώπους σε γενικευμένα πλαίσια και πέρα από τις πολύ συγκεκριμένες διαφορές.Επίσης στην Π.Π έχουν σαφώς αρετές και θετικά αλλά απέχουν από την τελειότητα έργω και λόγω. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν είναι η εφαρμογή και η συνειδητοποίηση θεμάτων που επισύρουν διχόνοιες. Πέρα από την αντίληψή πολλών περί "καθαιρεμένου- σχισματικού Τρικαμηνά" που έχει πλέον θέση λαϊκού εξειδικευμένου συμβούλου κατά πολλούς, υπάρχουν βασικές διαφορές φιλοσοφικής αντίληψης σαν εμπόδια στην ενότητα. Αυτή κάνει και την εκκλησιολογία τους τόσο κλειστή, ακόμα και αν ήθελαν άλλοι αποτειχισμένοι εκκλησιαστικού τύπου ένωση μαζί τους. Εκεί οφείλεται και η αντίληψή τους περί "σωστής" αποτειχισης και η νομιζόμενη μοναδικότητα τους που καυτηρίασες. Άλλωστε τα γνωρίζεις και από το χώρο των ΓΟΧ, διαφόρων ομάδων. Έτσι η αντίληψη τους περί εφαρμογής της εκκλησιαστικής οικονομίας, η νομιζόμενη αυτόματη και τάχιστη μολυσματική κοινωνία μέσω συγκοινωνουντων δοχείων (ενώ ο επίσκοπος προσφέρει αυτήν την απομόνωση Ιερέων και Πληρώματος με δική του ευθύνη σε σχέση με την ευρύτερη κοινωνία με την παγκόσμια ορθοδοξία), η εύκολη, πολλες φορές αστήρικτη μόνιμη ταμπελοποίηση "αιρετικός" είναι μεταξύ αυτών που δημιουργούν χάσμα. Συνεπώς όταν κάποιες φορές ξεπερνάνε τα όρια με μόνιμο ερειστικό ύφος αδέκαστου ελεγκτή για την πρακτική εφαρμογή του αντιαιρετικού μετώπου με επίθεση στους άλλους, επέρχονται οι προσωποπαγείς αντιπάθειες, που δεν προσφέρουν καμία βοήθεια ούτε στον κοινό αγώνα, ούτε στην προσωπική σωτηρία όταν γίνονται κατά σύστημα.
      Το ποιος είναι πιστοποιημένος και αμετανόητος αιρετικός είναι επίσης άλλο θεμα. Όταν ο κ.Βαρθολομαιος το 13 δηλώνει ότι δεν είναι οικουμενιστής κτλ. τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς. Λες, άρχισε την μετανοια ή μας κοροϊδεύει άλλη μια φορά;
      Ενώ έχουν κάνει τέτοια κοινή προσπάθεια να δείξουν τα θεωρητικά λάθη των πρώτων ΓΟΧ ως προς την τότε αποτειχιση, πέφτουν σε παρόμοιες εφαρμογές και παγίδες. Εδω να πω ότι π.χ η πρόσφατη μετανοια του Σεβ. Καλαβρύτων για τους Παπικούς, θα έπρεπε να κάνει τον κ. Σηματη να σκεφτεί να επιστρέψει εάν ακόμη ανήκει εκεί. Άλλα βλέπεις το κολυμπάρι δίνει άλλη επιχειρηματολογία, λόγω των μεθοδεύσεων.
      Τότε επί ΓΟΧ, η γνώση ήταν περιορισμένη σε σχέση με το σήμερα και το συγκεκριμένο θέμα. Όπως ήταν και στο Άγιο Όρος πριν δεκαετίες. Οι δηλώσεις αποτειχισης ποικίλουν από πολύ έγκυρες ως πολύ αμφίβολες και φυσικά δεν είναι ταυτόχρονες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα όρια συνολικής αντίληψης περί οικονομίας, ανοχής του καθένα, πληροφόρησης, αλλά και η βεβαιότητα περί αμετανόητου αιρετικού διαφοροποιούνται σημαντικά.
      ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

      Διαγραφή
    27. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
      Ένα από τα καλύτερα επιχειρήματα λοιπόν που είπε κάποιος ΓΟΧ σε αποτειχισμενους περί των συνόδων, είναι και το εξής. Tι άραγε θα έκαναν Σήμερα/Αύριο οι απανταχού αποτειχισμένοι, ειδικά της ακρίβειας και αυστηρής μη κοινωνίας, εάν για παράδειγμα τρεις επίσκοποι της σημερινής ιεραρχίας διέκοπταν μνημόσυνα όλων των άλλων συντασσόμενοι με την αποτειχιση; Δεν θα πήγαιναν Άραγε για Συλλείτουργο αλλά και για μελλοντική ένταξη, οι αποτειχισμένοι ιερείς από όλη την Ελλάδα; Δεν θα πίεζαν για να συγκροτηθεί μία σύνοδος και να χειροτονηθούν και περισσότεροι νέοι επίσκοποι και νέοι ιερείς από λαϊκούς με αγωνιστικό φρόνημα αν δεν φαινόταν άλλη λύση για έτη πολλά; Αυτό θα ήταν άραγε νέο θυσιαστήριο; Mε τέτοια λογική αλλά και διχογνωμία όμως, είναι βέβαιο ότι Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν σχίσμα, ειδικά με την ευκολία και την παθογένεια που κάποιος χαρακτηρίζεται αιρετικός( λόγω οικονομίας δειλίας φοβίας, διαφορετικής στρατηγικής, ενωτικής διάθεσης, διπλωματικών δηλώσεων κτλ.) Πόσο εύκολο να είναι άραγε να χωρίσεις την εκκλησία με παρατάξεις όταν μπορεί να γίνει οικονομία ( και για όσο μπορεί);
      Το συμπέρασμα είναι ότι η εφαρμογή του κανόνα στο Ποιος κηρύττει αίρεση δεν μπορεί να είναι μονομερής. στην περίπτωση του πάτερ Ευθυμίου, Δεν φαίνεται για παράδειγμα κάποιος άλλος εκείνη την εποχή από το θεολογικό κόσμο να ελέγχει τους συγκεκριμένους δεσπότες για αίρεση.Εάν αφήσουμε την απόλυτη υποκειμενικότητα για το τι είναι να κηρύττει κάποιος γυμνή τη κεφαλή δεν θα βρούμε άκρη. Ακόμα και στην περίπτωση του Αγίου Θεοδώρου, η παγκόσμια ορθοδοξία το αναγνώρισε στην πορεία, ότι όντως όλοι οι άλλοι ήταν στην αίρεση. Το θέμα είναι ότι εδώ πέρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο εκ των υστέρων και για εκείνη τη χρονική περίοδο, Όσον αφορά το συγκεκριμένο Δεσπότη. Πάντως τα συνέδρια μετά των αιρετικών στο balamand είναι επιχείρημα δανεισμένο καθαρά από ΓΟΧ που έχει απαντηθεί από αρκετούς, σε αντί ΓΟΧ μάλιστα επιχειρηματολογία. Αφού βολεύει όμως τον π. Ευθυμιο, το χρησιμοποιεί για την πρόωρη αποτοίχιση του όπως φαίνεται, παρά την πολεμική τους κατά ΓΟΧ. Φαίνεται όμως ότι γενικά στην Π.Π θέλουν σαν στρατηγική να δραματικοποιήσουν την κατάσταση και να δείξουν Όσο γίνεται περισσότερο παγιωμένη και γιγαντωμένη αίρεση, που έχει κυριεύσει τους πάντες εδώ και δεκαετίες. Κοινό συμφέρον τους δηλαδή στο σημείο με την θέση των ΓΟΧ και κοινό με τους δυνητιστές. Οι τελευταίοι βέβαια θέλουν να δείξουν την υποτιθέμενη αδράνεια του Α.Παισιου που αγίασε στην αίρεση που "σάπιζε" τα πάντα και σε κοινωνία με τον μέγα "αιρεσιάρχη" Δημήτριο Α'..
      Το ποιος είναι πιστοποιημένος και αμετανόητος αιρετικός είναι επίσης άλλο θεμα. Όταν ο κ.Βαρθολομαίος το 2013 δηλώνει
      ότι δεν είναι οικουμενιστής κτλ. τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς. Λες, άρχισε την μετανοια ή μας κοροϊδεύει άλλη μια φορά;
      Σε κανέναν δεν αρέσει η διάσπαση σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς, αλλά όμως είναι φανερό και σε πολλούς που θα
      σκεφτόντουσαν να το πράξουν στο μέλλον, ότι κάτι δεν πάει καλά με την εφαρμογή της. Όλα αυτά σε καιρούς που πλησιάζει η φυγή στα όρη..και η πεποίθηση βολέματος στην αίρεση, αφού η πεποίθηση ότι μπορεί να "σωθείς" με το να μείνεις "αχάρακτος" εσωτερικά κερδίζει δυστυχώς έδαφος.

      Διαγραφή
    28. Για την διαφάνεια Να βάλω το απολογητικό έγγραφο του π. Ευθυμίου που όντως είναι σημαντικό και διφορούμενα ερμηνευμένο, γενικόλογο, για τους "λόγους πίστεως". Μοιάζει να κάνει γενική κριτική στην Εκκλησία και την κατάσταση και όχι στον επίσκοπο του. Ενώ θα μπορούσε και καλώς να το κάνει ως κληρικός σε άρθρα κτλ. αμφιβάλω ότι αυτό συνιστά βάσιμο λόγο. Προφανώς για αυτό δεν τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής η υπόθεση του. Αυτά ενώ θα μπορούσε βέβαια πιο τεκμηριωμένα να κάνει κανονική αποτειχιση από τον σημερινό επίσκοπο Βόλου. Για την μετά από 10 έτη δίκη του από το συνοδικό δικαστήριο. Νομίζω ότι εάν καθόταν στον Βόλο και "περίμενε" τον σημερινό επίσκοπο, θα είχε πολύ μεγάλη βάση για την αποτειχιση του.
      Εδώ λοιπον είναι το υπόμνημα στο συνοδικό.
      https://www.scribd.com/document/369068338/%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%99%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A9%CE%A320180113-18195648#from_embed

      Διαγραφή
    29. Η ανησυχία του από νωρίς αλλά η αδυναμία απόδειξης αίρεσης στον Επίσκοπο του τότε, φαίνεται και εδώ.
      https://apotixisi.blogspot.com/2018/01/blog-post_54.html#comment-form

      Διαγραφή
    30. Ο π.Ευθύμιος μιλάει για την προσωπική του ιστορία αποτειχισης. Ενώ όλα αυτά που λέει είναι αγωνιστικα, αληθινά και άγια, στηλιτεύοντας την δεσποτοκρατια που ομως σχεδόν πάντα υπήρχε στην εκκλησία, δεν ισχύει σαν καθαρός λόγος αποτειχισης όταν το έπραξε. Παραπονέθηκε στον τότε Χριστόδουλο για άλλους επισκόπους και την συνολική κατάσταση! Ίσχυε η αποτειχιση για τον επόμενο επίσκοπο του Βόλου ως γνωστόν. Η αποτειχιση τότε φαίνεται ότι ήταν αυτό που λέμε προφητική, παρόλο που το 90 ήξερε ακριβώς τι πρέπει να ισχύει. Ο π. Ευθύμιος φαίνεται ότι έγινε λοιπον θεωρητική αυθεντία στο θέμα για το υποχρεωτικό (αλλά με ασαφή μεθοδολογία απόδειξης του αιρετικού φρονήματος) έπειτα και όσο δεν είχε άδεια ιερουργίας. Λέει για τότε :

      "καταθέτω τήν προσωπική μου ἐμπειρία καί ἀναφέρω ὅτι, ὅσο χρονικό διάστημα τά ἐπήγαινα καλά μέ τόν τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο, μέ ἐκθείαζε, μοῦ παρεῖχε κάθε ἐξυπηρέτησι, ὑπεστήριζε τήν μονή μου, μοῦ ἔστελνε ἀνθρώπους μέ διάφορα προβλήματα πρός πνευματική των καθοδήγησι, μέ παρακαλοῦσε νά προσεύχωμαι δι’ αὐτόν κ.λπ. Ὅταν, κατά τό δή λεγόμενο, τά χαλάσαμε, καί ἀντέδρασα γιά τά θέματα τῆς πίστεως, καί ἔκανα ἀνυπακοή, καί ἐσήκωσα ὅπως λέμε κεφάλι καί, βεβαίως, τόν ἤλεγξα γιά τήν παθητική καί προδοτική στάσι τῶν Ἐπισκόπων, τότε ἄλλαξε τό σκηνικό καί ἔγινα ἐχθρός του. Μέ ἐπολέμησε μέ κάθε τρόπο ἀπό θέσεως ἰσχύος, μέ κατηγοροῦσε ὡς ἀντάρτη καί ἀνυπάκουο στήν Ἐκκλησία, μέ ἀπομάκρυνε ἀμέσως ἀπό τήν Μητρόπολί του καί, κοντολογίς, ἔδειξε τό πραγματικό του πρόσωπο·"
      https://apotixisi.blogspot.com/2014/09/blog-post_28.html

      Διαγραφή
  2. Νομίζω υπερβολική λέξη και πράξη αποδίδεις με το ψυχο...γνωστικό.
    Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν ισχυρίστηκα αυτό, είπα αυτό που βάσιμα αντιλήφθηκα από τα γραπτά σου χωρίς προσωπική επαφή, και γενικά ήταν μία συνοπτική αναφορά και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις. Αν νομίζεις ότι κάτι πρέπει να αναφέρεις και ήταν δραματικά λάθος, δεν θα σε κατηγορήσω ότι περιαυτολογεις.

    Το ότι θα είχα να υπερασπιστώ ένα Πατριάρχη που πολλοί ομολογούν αγιότητα και Χάρη,και μέχρι τώρα δεν έχω δει κανέναν σοβαρό λόγο για να στηριχτεί βάσιμα κατηγορία παρά μόνο τραβηγμενη συκοφαντική δραστηριοτητα και αρρωστημένες παρερμηνείες,δεν το περίμενα, με τέτοια δε σύμπραξη των μαχητικών "ορθόδοξων φυλών" απέναντι μου, που λέει και πάτερ.
    Όλοι σας, για διαφορετικούς λόγους συμφέροντος στην θεωρία και πράξη σας, επιθυμείτε το άρον άρον σταύρωσον αυτόν (τον Μακ.Πατριάρχη). Χωρίς μάλιστα διάθεση αφαίρεσης ταμπέλας στην μετανοια, στην περίπτωση που ιεράρχης κάνει λάθος(υποθετικά), εκφραστικό ή του φρονηματος, και επανέλθει στην τάξη.
    Κάθε αποτειχιση πρέπει να τελειώνει εξυπηρετώντας τον σκοπό της και να ληγει με μετανοια επισκοπου, θάνατο ή καθαίρεση/παραίτηση/αλλαγή.
    Νομίζω ότι εάν αδικειτε (οι εχέφρονες , όχι οι γοχικοί αγιομάχοι,. αυτοί .. ) τον πατριάρχη, κατόπιν εορτής και για τέτοιο θέμα στην κρίση σας, με τέτοιες αδύνατες ενδείξεις λόγω της φιλενωτικης του προσπάθειας, είστε όλοι τρομακτικά υπόδικοι και λογικά η συκοφαντία ανήκει στα θανάσιμα που λένε "άντε μαζευτα" , δηλαδή η εξομολόγηση δεν φτάνει..Πρέπει να επανορθώσεις και καταλαβαίνει κάποιος πόσο δύσκολο είναι αυτό με την εμπάθεια των ανθρώπων και την διασπορά fake news. Δεν νομίζω καμιά αποτειχιση ή δόγμα ή πίστη τέτοιου νομικίστικου τύπου να σώνει κάποιον..Διότι πέρα απο την αγαπη που λειπει, εχει εισχωρησει το ψεμα..Ειναι σοβαρο το θέμα..Στον παραδεισο θα μπουνε μετανοημενοι οικουμενιστες (π.χ Χριστοδουλος που εμφανώς Τον γνωρισε εν ασθενεια μερες πριν παραδόσει), μετανοημενοι μασονοι της τελευταιας στιγμης και αλλοι. Και μερικοι που νομιζουν οτι βαδιζουν ορθως και ανηκουν στους εκλεκτους, θα βρεθουν προ μεγαλης εκπληξεως, ειδικα οσοι (θα) στερουνται εσωτερικης προσευχητικης καταστασης..η ομολογιακου μαρτυρίου.
    Το Θεμα ειναι οτι εαν ηταν οντως οικουμενιστης, κατι που σφοδρα αμφιβαλω με τα υπάρχων συνολικά στοιχεία, (αλλωστε παντα τον ανέφερα κατηγοροι ως ηπιο οικουμενιστη) τοτε υπαρχει εμφανως μεγαλη σχετικοποιηση και αντιληπτικοτητα για το ποιος ειναι οικουμενιστης ή αιρετικος. Για αυτο ετοιμαζει αλλωστε η κατανυξις και εργασιες τεκμηρίωσης για τον Βαρθολομαιο, διοτι και σημερα ακομα πολλοι τα βλεπουν καλα και αγια..Σκεψου για τον Δημητριο που δεν υπαρχει συγκριση, ουτε ποιοτικη ουτε ποσοτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποφαίνεσαι επί παντός επιστητού, ως παντογνώστης. Μπράβο σου.

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς τα παραλές Ανώνυμος20 Ιουνίου 2019 - 11:20 μ.μ.
      Σε ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση, αλλά θα χαιρόμουν αν απευθυνόταν στην συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζουμε εδώ.
      Θα προτιμούσα λιγότερη ειρωνεία και περισσότερη ουσία.
      Είναι σοβαρή περίπτωση διότι αφορά την συκοφαντία / προσδιορισμό ως αιρετικού που είναι ότι χειρότερο για έναν,
      ταπεινό Πατριάρχη μάλιστα, που ήδη είχε την αλήθεια και υποτίθεται εκτράπηκε. Όχι ενός αιρετικού που μπορεί να είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου όπου μπορεί να μην είχε την ανθρώπινη δυνατότητα ή γνώση να προσέλθει στην Αλήθεια. Οπότε αυτονόητα η Θεία Δικαιοσύνη έχει άλλα κριτήρια σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι δουλειά μας να κρίνουμε αυτές τις περιπτώσεις, τις εκτός ορατής στρατευμένης εκκλησίας. Οι αντίστοιχες κατηγορίες ομως εναντίων Ιεραρχών μας, είναι και δική μας υπόθεση σαν παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή..
      Άλλωστε για τον ορθόδοξο πιστό, η κατηγορία αιρετικός είναι ότι χειρότερο ως γνωστόν. Αν δε εκτοξεύεται χωρίς απόλυτη σαφήνεια μετά την κοίμηση κάποιου, χωρίς δυνατότητα απολογίας, τότε ..
      Όμως ο Δημήτριος ενδέχεται να είναι μέχρι και άγιος και σε τέτοια περίπτωση, όλοι οι αμετανόητοι κατήγοροι θα τον αντικρίσουν απέναντι..
      Μάλιστα μιλάμε για εκλεκτούς αγωνιστές με αρετές κτλ. και όχι για άθεους, αδιάφορους κ.τ.λ, οπότε η λύπη είναι τεράστια και οι συνέπειες αστοχίας ως προς την αλήθεια δραματικές. Οι συνέπειες μάλιστα είναι σαν ντόμινο, αφού προσφέρουν δικαιολογίες στους μη αποτειχισμενους, να παραμείνουν ακόμα και όταν τα πράγματα χειροτερέψουν. Στην επερχόμενη εποχή χαράγματος είναι εκθετικά φρικτό.

      Διαγραφή
  3. Ας δουμε και τι ελεγε ο π.Γ.Μεταλληνος για τα φιλενωτικα εναρξης διαλογου το 79 γιατι ο καθε ανθενωτικος βλεπει παντου οικουμενιστες.
    Οι οικουμενιστες ειναι οι ακριτα και απροϋποθετα φιλενωτικοι και υποτακτικοι στον Παπα , στην μασονια και στο πνευμα του κοσμου.

    Μας κάλεσαν οι αντι-παπικοί Ρωμαιοκαθολικοί, που με την Σύνοδό τους στην Βασιλεία (1431-37/1448) αγωνίζονταν να
    απελευθερωθούν από την παπική καταδυνάστευση και να αποτινάξουν τα δεσμά της παπικής τυραννίας. Μας κάλεσε
    όμως και ο πάπας (Ευγένιος Δ’, 1431-1447) που με την Σύνοδο Φερράρας – Φλωρεντίας προσπαθούσε να σώσει το
    «βασίλειο» και την εξουσία του πάνω στη δυτική χριστιανοσύνη. Και μεις – οι Βυζαντινοί τότε πρόγονοί μας –
    ταχθήκαμε στο πλευρό του πάπα και αφήσαμε, ως μη ώφειλε, τους δυτικούς χριστιανούς αδελφούς μας αβοήθητους.
    Αυτό ήταν το έγκλημά μας!

    Μπρος στην ίδια ιστορική ευθύνη βρισκόμαστε ως Ορθοδοξία, αλλά και ως Έθνος, ως Λαός, ως Κράτος αυτή τη στιγμή.
    Τώρα που συνάπτονται πολιτικές συμφωνίες (έστω όχι Κονκορδάτο απ’ ευθείας), που προετοιμάζεται ο «θεολογικός διάλογος»
    με το Βατικανό. Ο σύγχρονος δυτικός κόσμος – και αυτοί οι Ρωμαιοκαθολικοί – όταν ακούουν να γίνεται λόγος για
    «πρωτείο» και «αλάθητο», γελούν με περιφρόνηση. Οι πολλοί τα θεωρούν ως κατάλοιπα ενός τυφλού μεσαιωνισμού.
    Αρκετοί όμως μπορούν να καταλάβουν πόσο τρομερή αλλοίωση της ευαγγελικής αληθείας συνιστούν τα δύο αυτά «δόγματα»

    Το βιβλίο του Χάσλερ μας θέτει το αδυσώπητο δίλημμα: Θα τολμήσουμε (Μάρκ. 15, 43) να απαντήσουμε στους δυτικούς
    χριστιανούς αδελφούς μας, προσφέροντάς τους, την Ορθόδοξη αλήθεια και ζωή, και βοηθώντάς τους να αποτινάξουν το
    ζυγό του Παπισμού, ή θα επαναλάβουμε την κατά το 1438 αχαρακτήριστη συμπεριφορά μας απέναντί τους; Νομίζω ότι
    το δίλημμα αυτό δεν αφορά μόνο την εκκλησιαστική μας Ιεραρχία και εμάς του ειδικούς – «επαγγελματίες» - θεολόγους,
    αλλά σ’ ολόκληρο το ορθόδοξο πλήρωμα. Κάθε Ορθόδοξος πιστός καλείται από το Θεό – και προκαλείται από την ιστορία
    – να αναλάβει την δική του ευθύνη
    Αθήναι, 4 Ιουλίου 1979
    Πώς έγινε ο Πάπας "αλάθητος", Πρωτ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις. Αθήνα, Τρίκαλα 2002

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα του π.Ευθυμιου, τι λες για την γνωμη του κανονολόγου περι λογου δικαιοσυνης - μοιχεπιβάτης επισκοπος και επίσης για την δηλωση περι ακινδυνου 666 του επισκοπου οπου παει εναντια στην Γραφή και Πατέρες ; Οι εκπομπες της Δουράκη, του π.Μαξιμου, του π.Καλυβα, Σωτηρόπουλου της εποχής δεν λενε ρητα ονοματα. Καυτηριαζουν σωστα την θεωρία και την αδρανια των επισκοπων. Διοτι υπήρχε διγλωσια , υποκρισια και παρερμηνεια απο ολες τις πλευρες. Υπονοειται βεβαια ο Βαρθολομαιος σε καποιες περιπτωσεις δειχνοντας ομως βιντεο του Δημητριου στην Ρωμη καμια φορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχολιαστής (ἤ μήπως στρατευμένος προπαγανδιστής;) εἰς τήν κατωτέρω ἀνάρτησιν παρομοιάζει τόν "πατριάρχην" Δημήτριον μέ τόν Ἅγιον Μᾶρκον Εὐγενικόν!!!!!!

    Μητρ. Ιλαρίων: Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τον Πάπα

    https://katanixi.gr/2019/06/05/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81-%ce%b9%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μπέρδεψε μάλλον και σένα η αναφορά της αγίας γραμμής του Αθηναγορα. Η διαφορά είναι ότι ο Αθηναγόρας είχε μεν Αγία Γραμμή, υπό δειγμάτων ενδιαφέροντος των δυτικών για την προσέγγιση με την ορθόδοξη πίστη, την οποία γραμμή βεβαία εξετρεψε στην εκτέλεση, λόγω της αδόκιμης συμπεριφοράς του και εκτροπής του από το ορθόδοξο πλαίσιο.
      Αν κάποιοι θεωρούν αγία γραμμή το να δακτυλοδειχνεις επιθετικά τον άλλο σαν μόνιμα πλανεμένο επειδή έτσι έμαθε από τους προγόνους του και δεν του δόθηκε ευκαιρία (ώστε να μην έχει δικαιολογία στην Κρίση), μάλλον θα πρέπει να μελετήσουν καλύτερα τους Αγιους μας πιο σφαιρικά , κατά πνεύμα και όχι μόνο επιλεκτικά με το γραμμα του νόμου. Μέτα από αιώνες, η επανέναρξη επίσημου διαλόγου στην εποχή της γνώσης ήταν κάτι που δεν μπορείς να αρνηθείς. Το ότι δεν έγινε σωστά και ότι πλέον, λόγω και της υπουλιας του οικουμενισμου των εξωτερικών , συχνών παραστάσεων με αιρετικούς χωρίς να ισχύουν ορθόδοξες προϋποθέσεις και περιθώρια εισχώρησης στο ορθόδοξο δόγμα κτλ. , αλλάζει το θέμα. Ισχύει απόλυτα το μετά από μια , δυο νουθεσίες...Δεν μπορούσες ομως να το πεις από την αρχή, διότι η εντολή μαθητεύσατε πάντα τα έθνη ισχύει ταυτόχρονα..

      Διαγραφή
    2. Οι περιπτώσεις φυσικά έχουν κοινά και διαφορές που δεν εξαρτώνται από τους δύο ανθρώπους αλλά και από το ευρύτερο πλαίσιο. Στα κοινά των περιπτώσεων θα μπορούσαμε να πούμε:

      1) Είχαν και οι δύο παρορμητικούς φιλενωτικούς των μειωμένων ή καθόλου προϋποθέσεων στον περίγυρό τους. Ίσως ο Άγιος Μάρκος περισσότερο.
      2) Υπήρχε πρόβλημα ευρύτερης εισχώρησης πλάνης στο ορθόδοξο πλήρωμα με τα συνλείτουργα των παλαιών και με την ουνία στην σύγχρονη εποχή.

      Μερικά κοινά στα πρόσωπα, τα φρονήματα, τις ιδιότητες και τις ενέργειες τους.

      1)Αρχική διάθεση έντιμου θεολογικού διαλόγου με πνεύμα αγάπης αλλά και με βάση στην αλήθεια χωρίς εκτροπή.
      2) Εκφράσεις προσφώνησης και αναγνώρισης του τίτλου των λατίνων παρ' όλη την ξεκάθαρη έκπτωση τους και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
      3) Σαφής αναφορά των διαφορών που υπάρχουν σαν εμπόδιο για την ένωση ώστε να μην τρέφουν οι Λατίνοι φρούδες, μη ρεαλιστικές, ελπίδες για αυτόματη πανορθοδοξη αποδοχή τους.
      4) Επικεντροποίηση στην διαφορετική πίστη ως πολύ σημαντικό εμπόδιο και αφήνοντας τις επιμέρους εξωτερικού τύπου διαφορές και εγυρότητες μυστηρίων για αργότερα.
      5) Το φιλιόκβε ήταν το βασικότερο αρχικό σημείο και ο Δημήτριος το έδειξε με την επιβολή της ορθόδοξης κοινής ανάγνωσης με τον Πάπα του "Πιστεύω" και επιβεβαίωσε συμβολικά την ίδια "αγία γραμμή".
      6) Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για εμφανή παρουσία θείας Χάρης και Άγιοπνευματικής κατάστασης αρετών στον Δημήτριο, ενώ εξ ορισμού υποθέτουμε το ίδιο για τον Άγιο.

      Μερικές διαφορές
      1) ο Άγιος Μάρκος ήταν βαθύς και λόγιος γνώστης, μέλος της επιτροπής διαλόγου, ενώ ο Ιεράρχης όχι.
      2) Ο Πατριάρχης συναντήθηκε μόνο μια φορά με τον εκάστοτε Πάπα και είχε διαφορετικό ρόλο εκ της θέσεως του.
      3) Η θέση του και η ποιμαντική του παράσταση έδωσε την μαρτυρία της κατάστασης, κοινής ιστορικής αφετηρίας αλλά και των διαφορών σε αμέτρητους Λατίνους. Αντίθετα ο Άγιος Μάρκος περιορίστηκε σε αυτούς που αποφασίζουν λόγω της συμμετοχής του στην επιτροπή.
      4) Ο Πατριάρχης Δημήτριος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω με την απόσπαση ( συνειδητή ή μη) της αποδοχής της απόρριψης του φιλιόκβε)

      Διαγραφή
    3. @vas019: Πρό μερικῶν μηνῶν, διεπίστωσα ὅτι διάλογος μέ σένα δέν ἔχει ἔννοιαν, καθότι ἀνοητολογεῖς καί ψευδολογεῖς. Ἐάν ἤμουν διαχειριστής τοῦ ἱστολογίου, δέν θά σοῦ ἔδινα κἄν βῆμα. Τώρα πού ἀπήντησες στό σχόλιόν μου, όφείλω νά πῶ ἕνα λόγον καί κατόπιν σταματῶ, καθότι ἡ μπουρδολογία, ὅταν μάλιστα ἐνισχύεται καί μέ Τρικαμηνικήν ἐμπάθειαν, εἶναι χαώδης κατάστασις, πρᾶγμα πού ἀντιβαίνει πρός τόν σκοπόν τοῦ καλοπροαιρέτου διαλόγου, πού εἶναι ἡ ἀνταλλαγή ἀπόψεων πρός ἐξεύρεσιν τῆς Ἀληθείας. Λοιπόν, ψεύδεσαι ὅταν γράφῃς ὅτι ὁ Ἀθηναγόρας εἶχεν "Ἁγίαν Γραμμήν," καθότι, ἀφοῦ, μασσωνικῷ τῷ τρόπῳ, ἐδέχθη νά ἐκτοπισθῇ ὁ Πατριάρχης Μάξιμος ὁ Ε', ἐδήλωσε κατά τόν ἐνθρονιστήριον λόγον του ὅτι ὅλες οἱ θρησκεῖες εἶναι δρόμοι πού ὁδηγοῦν εἰς τόν Θεόν καί κατόπιν ἐφήρμοσεν Σατανικήν αὐτήν γραμμήν, φθάσας μέχρι καί τήν "ἄρσιν" τοῦ σχίσματος μέ τόν "πάπαν" (7 Δεκ. 1965)! Ἐξ ἴσου παραπλανητική εἶναι καί ἡ σύγκρισις τοῦ "πατριάρου" Δημητρίου μέ τόν ... Ἄτλαντα τῆς Ὀρθοδοξίας, Ἅγιον Μᾶρκον Εὐγενικόν!!! Τέλος.

      Διαγραφή
    4. @ Δημήτριος Χατζηνικολάου.
      Με το που αναφέρεσαι σε άλλο θέμα στο παρελθόν βλέπεις ότι διαπράττεις προσωποληψία καταρχάς. Κατά δεύτερον πρέπει να αποδείξεις συγκεκριμένα ότι ψευδολογώ και μάλιστα εν γνώση. Αν Μάλιστα ψευδολογώ εγώ για το ξεκαθάρισμα της ορθόδοξης γραμμής και διαλόγου, το ίδιο κάνει και ο π.Γ.Μετάλληνος και άλλοι πολλοί. 'Ήμουν ξεκάθαρος για τον Αθηναγόρα, αλλά πας να με βγάλεις υποστηρικτή του. Άλλο η αγία γραμμή, η φιλενωτική προσπάθεια με ορθόδοξες προϋποθέσεις και άλλο οι εκτροπές και η υποτέλεια του συγκεκριμένου. Σου αρέσει να μην καταλαβαίνεις ομως, και να εφευρίσκεις κατηγορίες. Η πίστη στον Θεό είναι Αγία, ομως εάν κάποιος λατρέψει έναν θεό - είδωλο έχει εκτραπεί από την αγία Πίστη, την οποία δεν μπορείς να κατηγορήσεις.
      Θες να μας πεις κάτι για την άποψη του Μεταλληνού ή για την Αγία Γραμμή του Αγίου ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ?

      Διαγραφή
  6. Και μια απάντηση του π.Ευθυμίου στον κ.Βασίλειο Π. (αλλά και στον αποτειχισμένο από την σύνοδο των γνησίων ορθοδόξων,κ.Ανανιάδη)για τον αντίχριστο Ψευδοποιμένα Δημήτριο:
    Γράφει ο πατήρ Τρικαμηνάς:"Εδώ πρέπει να αναφερθώ ότι θα ηδύνατο ΝΟΜΙΜΩΣ ο π.Στέφανος,όταν ευρίσκετο στο Άγιο Όρος,να διακόψη την μνημόνευσι του Πατριάρχου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,επειδή αυτός π.χ. στον ενθρονιστήριο λόγο του είπε ότι θα συνεχίση το(αντίχριστο)έργο του Αθηναγόρα,τις ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ κ.λπ."!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτιμούσα (@Σ.Μ) να σταματήσεις την χαρακτηριστικη συκοφαντική προπαγάνδα περί αντίχριστου Ιεράρχη κτλ και να είσαι πιο διαλεκτική. Βλέπεις ότι υπάρχει σοβαρός αντίλογος και στοιχεία ενάντια σε ότι πιστεύεις. Διότι με αναπόδεικτους χαρακτηρισμούς ενώ ερευνούμε το θεμα, μόνο την εμπάθεια στην κρίση σου εκφράζεις με αυτό τον τρόπο και την παντελή ανικανότητα να αποδείξεις τους ισχυρισμούς. Δείχνεις μια παθογένεια και εκθέτεις τον π. Ευθύμιο σαν ποιμένα πάνω από όλα, ο οποίος έχει έναν καταπληκτικό τρόπο έκφρασης και διαλόγου προς τους αντιρρησίες γεμάτο με αγάπη. Δυστυχώς δεν έχεις διδαχτεί ακόμα όσο πρέπει. Δεν βοηθάς όσο θα μπορούσες στην αναζήτηση της αλήθειας που είναι και για την δική σου σωτηρία ωφέλιμο. Καλό θα ήταν να μου έδινες πιο συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές για τα λόγια του π. Ευθυμίου, μαζί με την ανάλογη ημερομηνία. Γράφω μεγάλα κείμενα, για να υπάρχει όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφάνεια. Θεωρώ όμως ότι δεν διάβασες τις απαντήσεις εδώ γιατί δεν είχαν εμφανιστεί όταν έβαλες το μήνυμα.
      Η παρεξήγηση με τον ευχαριστήριο λόγο που έκανε αρκετούς να ανησυχήσουν και αυτούς που είχαν διακόψει το μνημόσυνο του Αθηναγόρα να το επεκτείνουν και στο Νέο Πατριάρχη ορμώμενοι μετά της καλής ανησυχίας. Ο ενθρονιστηριος λόγος που του δόθηκε έτοιμος προφανώς, δεν κάνει τον Πατριάρχη αιρετικο. Η απόδειξη είναι ότι όλοι (εκτός των υπερζηλωτων) το επανέφεραν σύντομα. Ο λόγος μάλιστα επίσης η κατάσταση στην Ελλαδική Εκκλησία , λόγω και δικτατορίας ήταν διαφορετική. Όταν δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και κατάλαβαν οτι η φιλενωτικη προσπάθεια θα είναι μεσω διαλόγων για την επαναφορά Λατίνων στις 7 Συνόδους (Απόδειξη μέσω επιστολής Ιεράρχη) το επί Αθηναγόρα σταματημένο μνημόσυνο επανήλθε. Αυτό δεν είναι απόδειξη αιρετικού Πατριάρχη αλλά επρόκειτο για υπερζηλωτικό αντανακλαστικό. Ακόμα (για την οικονομία της συζήτησης) όμως και να ήταν τότε, δεν δίνει δικαίωμα σε κανέναν δεκαετίες μετά να ισχυρίζεται ότι από αυτό το γεγονός μπορεί να αποκαλείται αιρετικός. Ένας πρώην μετανοημένος αιρετικός, δεν είναι αιρετικός εις τον αιώνα.

      Διαγραφή
  7. Ο Πατριάρχης Δημήτριος:
    Ο Δημήτριος διακήρυξε ότι ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του Αθηναγόρα! Επίσης, είπε, ότι «όλοι οι χριστιανοί οι πιστεύοντες εις τον Ιησούν Χριστόν ως Υιόν του Θεού, και σωτήρα του κόσμου είμεθα εν σώμα…»! Είπε, ότι ένας Ορθόδοξος μπορεί «να μεταλάβη» σε παπική εκκλησία, διότι «εκατέρα των Εκκλησιών ημών (εννοεί την Ορθόδοξη και την παπική) έχει παραλάβη και τελεί τα αυτά ιερά μυστήρια»! Είπε ακόμα, ότι «δεν υπάρχει διαφορά εις το θέμα της αποστολικής διαδοχής, αναγνωρίζομεν τον πάπαν ως διάδοχον των Αποστόλων, όπως εμείς είμεθα διάδοχος των Αποστόλων» κτλ.!

    κ ομως για τον vas019 ηταν ορθοδοξος!!!!!!!!!
    Αυτοι την εντυπωση εχουν και οι της ΠΠ!!!!!!!!!

    Ανανιας Ανανιαδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανανια, για την γραμμη εχω εξηγησει και εδω.
      Για τα υπολοιπα που λες ειναι διαστροφικες ανακριβειες και αποκομενες λεξεις απο ομιλιες. Φερε ολοκληρη την ομιλια για να βγαλει καποιος συνολικη εντυπωση φρονηματος και οχι ανοησιες συκοφαντων. Το ιδιο κανουν και οι προτεσταντες, κοβουν μια εκφραση της Γραφης και λενε τα δικα τους..Δεν παει ετσι..Επειδη εχω διαβασει ολους τους λογους του Πατριαρχη, δεν ισχυει αυτο που λες. Κανει ξεκαθαρο οτι υπαρχουν ιστρικα στοιχεια αλλά και το οτι η διαφορα στην πιστη ειναι εμποδιο, τοσο απλα. Στην πιστη και την διαφορα βασιστηκε και ο διαλογος του Α.Μαρκου. Ποτε δεν ειπε για κοινωνια και κοινο ποτηριο ο Δημητριος.

      Διαγραφή
    2. Κοινό ανακοινώθεν του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β’ και του Οικουμενικού πατριάρχη Δημητρίου Α΄ το οποίο κατέκλειε την επίσκεψη της Α.Θ.Π στο Βατικανό (7.12.1987).

      "..Καθολικὴ Ἐκκλησία καὶ ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία
      δύναται ἤδη νὰ συνομολογήσουν ὡς κοινὴν πίστιν ἐπὶ τοῦ μυστηρίου τῆς Ἐκκλησίας καὶ ἐπὶ τοῦ συνδέσμου μεταξὺ τῆς πίστεως καὶ τῶν μυστήριων.
      Ἀμφότεραι αἱ Ἐκκλησίαι ἡμῶν ἔχουσαι καὶ ἱερουργούσαι τὰ αὐτὰ μυστήρια, νοοῦν καλύτερον ὅτι ἐξασφαλιζομένης τῆς ἑνότητος ἐν τῇ πίστει, ποιά τὶς ποικιλία ἐκφράσεων, ὡς ἐπὶ τὸ πολὺ συμπληρωτικῶν, καὶ ἴδιων συνηθειῶν, δὲν ἀποτελεί ἐμπόδιον εἰς τὴν ἑνότητα ταύτην ἀλλ’ ἐμπλουτίζει τὴν ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας καὶ τὴν γνῶσιν, τὴν πάντοτε ἀτελῆ, του ἀποκεκαλυμμένου μυστηρίου
      ΔΗΛΑΔΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΜΕΜΠΤΟ. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΑΡΚΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΙΣΤΗ. ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΟΙΝΗ ΠΙΣΤΗ, ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΑΥΤΙΖΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΙΣΤΗΣ. Η ΚΟΙΝΗ ΠΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΓ.ΜΑΡΚΟΣ.

      Διαγραφή
  8. ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
    6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1987
    ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο 2ος

    εδω το video:

    https://www.youtube.com/watch?v=DaJ9-NBDiV8

    Για δικαιολογειστε το αυτο κ. vas019.

    Ανανιας Ανανιαδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ακρθβως θελεις να δικαιολογηθει; To εχω πραξει μερικως στην Π.Π μερικες μερες πριν σε αλλο αρθρο απο τα δυο τελευταια..
      Ορθοδοξοτατη μαρτυρια μεσα στο βατικανο.
      1) Ο διακονος του διαβαζει τους διαβαζει χωρι για να μετανοησουν και να βαπτιστουν μεσα στα μουτρα τους.
      2) Βαζει τον παπα να διαβασει μαζι του το Πιστευω στα ελληνικα και εν γνωση του Παπα χωρις το φιλιοκβε, σαν δειγμα υποχωρησης. Αυτο ειναι δημοσια νουθετηση του μεγα αιρεσιαρχη και οχι συμπροσευχη.
      Και αλλα πολλα που προκυπτουν..Επισης οι ομιλιες του προς τον παπα σε εκεινη την επισκεψη δηλωνουν καθαρα το ορθοδοξο του Θεματος..

      Διαγραφή
    2. Αιρετικόν άνθρωπον μετά πρώτης και δευτέρας νουθεσίας παρετού.

      Διαγραφή
    3. Απο μια φορα συναντηθηκε με τον καθε αιρεσιαρχη, με σκοπο να ξεκινησουν οι διαλογοι..2 νουθεσιες ολες κιολες λοιπον..
      Το θεμα ειναι οτι οι μετεπειτα δεν παραιτηθηκαν ..

      Διαγραφή
  9. Μια συντριπτική απάντηση εκ του τάφου από τον μακαριστό π. Θεοδώρητο στα γραφόμενα του Βασιλείου (τα οποία είναι αντιγραφή παλαιοτέρων θέσεων του Μελετίου Καλαμαρά - ειδικά στα περί συγκρίσεως με τον Άγιο Μάρκο):
    https://www.scribd.com/doc/58027417/%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%A9%CE%A3-%CE%91%CE%9E%CE%99%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%9F%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%A3%CE%91%CE%9B%CE%A0%CE%99%CE%93%CE%9E-%CE%9A%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%9E%CE%99%CE%91%CE%A3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτη φορα ακουω και το ονομα του ΚΑΛΑΜΑΡΑ, ουτε εχω διαβασει τις θεσεις του. Να είσαι καλά που μου το είπες και χαίρομαι που και άλλος είχε εντοπίσει ομοιότητες.Αυτά που γράφει ο θεοδώρητος είναι ανθενωτικές κορώνες Χωρίς ουσία,
      ΞΕΧΕΙΛΩΜΈΝΕΣ από τον ενθρονηστήριο λόγο του Δημητριου. Φοβιες, δικαιολογημενες λόγω της "Αγίας Γραμής"( του Μεγαλου στον θρονο και την προθεση αλλα αδοκιμου στην πιστη Αθηναγόρα ), δηλαδή της φίλενωτικης κινησης. Ατάκες ήταν, εκκλησιαστική διπλωματία για να προχωρήσουν οι διάλογοι..
      Το μέλλον άλλωστε ύστερα από την δημοσίευση τον διέψευσε τον Θεοδωρητο. Και έρχεσαι εσύ σήμερα και μου λες περι συντριπτικης απάντησης; Εμφανέστατη η διαφορά της πορείας μεταξύ Αθηναγόρα και Δημητρίου. Ο θεοδώρητος φοβήθηκε και υπέθεσε ότι θα ήταν παρόμοια αιρετική εκτροπή. διαψεύστηκε πλήρως από τα ιστορικά γεγονότα. Πριν αρχίσουν οι διάλογοι 80, ο Πάπας είχε προσκυνήσει τα πόδια και είχε συζητήσεις να πετάξει το πρωτείο. μετά από 15 χρόνια, ο Δημήτριος κατάφερε αυτό που δεν το συζητούσε κάν ο Παπας επι Μάρκου ευγενικού . Να τον βάλει μέσα στο Βατικανό να διαβάσει το ορθόδοξο σύμβολο της πίστης χωρίς το περίφημο σου φιλιόκβε.
      Δηλαδή επί Δημητρίου, οι λατίνοι σκεφτοντουσαν να πεταξουν πρωτειο, φιλιοκβε και κατα συνεπεια αλανθαστο..Θεος Συγχωρεστον Θεοδώρητο..Κραταγε θερμοπυλες παντως με τις φοβιες

      -----
      Ἀνακοινωθέν ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐπί τῇ καταργήσει ὑπό τοῦ Πάπα Ρώμης Βενεδίκτου 16ου τοῦ τίτλου "Πατριάρχης τῆς Δύσης", Φανάριον, 8 Ἰουνίου 2006

      ..ὑπενθυμίζεται ἡ ἐν ἔτει 1982 δημοσιευθεῖσα γνώμη τοῦ τότε καθηγητοῦ Joseph Ratzinger, καί νῦν Πάπα Βενεδίκτου τοῦ 16ον,
      ὅτι «ἡ Ρώμη δέν δύναται νά ἀπαιτήσῃ ἀπό τήν Ἀνατολήν εἰς ὅ, τι ἀφορᾶ εἰς τό πρωτεῖον περισσότερον ἐκείνου,
      τό ὁποῖον διετυπώθη καί ἐφηρμόσθη κατά τήν διάρκειαν τῆς πρώτης χιλιετίας». Ἡ ἀρχή αὕτη, συνοδευομένη ὑπό μιᾶς
      ἐκκλησιολογίας τῆς «κοινωνίας» διά τῆς τοποθετήσεως τοῦ πάσης μορφῆς πρωτείου ἐντός τῶν πλαισίων τῆς συνοδικότητος
      τῆς Ἐκκλησίας,

      Διαγραφή
    2. Πρώτον, δεν είναι "Θεοδώρητος", αλλά π. Θεοδώρητος.
      Δεύτερον, σύμφωνα με κοινή ομολογία, το μέλλον τον δικαίωσε:
      https://www.youtube.com/watch?v=DaJ9-NBDiV8

      Διαγραφή
    3. Με ρωτησε και ο αλλος για το Βατικανο. Εβαλε τον Παπα δημοσιως μετα απο 12 αιωνες να παραδεχτει αλλο φιλιοκβε, την ελληνικη εκδοση. Ο Αγ.Μαρκος προσπαθουσε 2 έτη για αυτο συγκεκριμενα, να τους αλλαξει μυαλα..

      Διαγραφή
    4. Η απαγγελία του "Πιστεύω" χωρίς το filioque, χάριν οικουμενιστικών σκοπών, δεν σημαίνει παραδοχή της ορθοδόξου θέσεως και καταδίκη της αιρέσεως. Άλλωστε οι Πάπες ανέχονταν ήδη από αιώνες το Πιστεύω χωρίς την προσθήκη, αρκεί μόνο να αναγνωρίζονταν ως η Κεφαλή της Εκκλησίας (βλ. περίπτωση Ουνιτών).
      Βασίλειε, έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ό,τι σου κάνει κέφι, αλλά το γεγονός πως όλοι σου λέμε ότι κάνεις λάθος πρέπει να σε προβληματίσει σοβαρά.

      Διαγραφή
    5. 1. Υπηρχε δηλωση για πτωση του πρωτειου επισης απο το 82, το εχω βαλει στην Π.Π, αν θες πες μου. Το οτι ηταν στημενο γενικα κτλ , χωρις γνωση πατριαρχη δεν αμφιβαλω..Αλλου ειναι το θεμα, οπως ειπα πριν λιγο στην Π.Π. Το τι θα μπορουσε να κανει ενας πατριαρχης σε μια συνοδικη οικουμενιστικη πλειοψηφια..και τι θα ηταν το καλυτερο να κανει για την εκκλησια. Μετωπικη και να τον τελειωσουν η να προσπαθησει να θεσει τους φιλενωτικους σε ορθοδοξα πλαισια οπως ο Αγ.Μαρκος? ..Για υτο και ο λογος περι Δημητριου, οπου ειναι μια μη ξεκαθαρη περιπτωση κατα κοινη ομολογια..Το οτι η συμμετοχη στο ΠΣΕ ενοχοποιει πατριαρχη βεβαια κατα την αντιληψη πολλων, παει αλλου το θεμα και η ερμηνεια του κανονα κατα το δοκουν..
      Το ολοι αφορα μονο καποιους απο τους αποτειχισμενους και τους ΓΟΧ. Δεν σημαινει οτι εχετε δικαιο σε σχεση με το δικαιωμα εφαρμογης του κανονα στο προσωπο αυτο. Αλλα εσεις οι ολοι , ξερατε καλυτερα απο ολους στις δεκαετιες 70 και 80 , ακομα και του παισου και καντιωτη που το επραξαν επι αθηναγορα ενω επι δημητριου οχι. Προτιμω για την ωρα αυτους στα κριτηρια τους . επετρεψε μου..

      Διαγραφή
    6. Ξέρεις μήπως Νικόλαε την γνώμη της Κατάνυξης περί αυτού;

      Διαγραφή
  10. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω γιατί κηδεύτηκε με κλειστό φέρετρο ο Δημήτριος....

    Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεώργιε, Μήπως; Ας θυμηθούμε τα αποδεδειγμένα γεγονότα..

      1) Δεν έχει τα διοικητικά και ακαδημαϊκά προσόντα. Ο Αθηναγόρας είχε πει για αυτόν ότι είναι "λίγος" για διάδοχος του.
      2) Ο Δημήτριος ΔΕΝ θέλει τη δεσποτική θέση αλλά εκλέγεται έξαφνα. Έχει δει στον ύπνο του μέρες πριν, την σμίκρυνση του Αθηναγόρα μέχρι εξαφάνισης στην ωραία Πύλη και τον εαυτό του εκεί.
      3) Μέχρι του τέλους του, δεν το απολάμβανε αλλά το θεωρούσε σταυρό.
      4) Έχει στη Σύνοδο του εξαιρετικά μορφωμένους οικουμενιστές και ο οικουμενισμός συνεχίζεται στο εξωτερικό κυρίως, αλλά και Λατίνοι πηγαινοέρχονται με το πρόσχημα βελτίωσης σχέσεων
      και έναρξης διαλόγων. Σίγουρα οι πατριαρχικοί του επισήμαιναν συνέχεια την ουνία και την δύναμη του Πάπα σαν μέγα πρόβλημα και ευκαιρία, για να τον κάνουν ανεχτεί τα πολλά πάρε δώσε.
      5) Μαρτυρία Δεσπότη που τον έζησε, αλλά και άλλα που έχουν γραφτεί για ΤΟΝ Δημήτριο φαίνεται καθαρά ότι δεν ήτανε ο τύπος που θα επιβληθεί λόγω θέσης και θα συνετίσει με απαίτηση, Αλλά μόνο με ήπια γνώμη και τη μαρτυρία του.
      6) Άλλη μαρτυρία του π.Αυγουστίνου Καντιώτη αναφέρει ότι αφού τον επισκέφτηκε στην πόλη, είπε " σας κρίνουμε αυστηρά εμείς από την Ελλάδα αλλά δεν ξέραμε Τι τραβάτε εδώ".
      7) Έχει το σημερινό "Μεγιστο" Πατριάρχη ως διευθυντή του γραφείου του.
      8)Αποδεδειγμένα ξεκαθάρισε δημόσια στους αιρετικούς ότι η κοινή πίστη των Πατέρων των 7 Οικουμενικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για Ένωση, κάτι που φυσικά είναι ενάντια στον οικουμενισμό και στην παγκοσμιοποίηση.
      9) Οι θεολογικοί διάλογοι ενώ άρχισαν(80) με προσδοκίες, μετά και τη στάση του Πατριάρχη όταν πήγε(87) στο Βατικανό και στην Αγγλία άρχισαν να εκτροχιάζονται. Έγινε πασιφανές ότι δεν θα βρεθεί άκρη. Ακόμα και ένας Πάπας θα ήθελε να αλλάξει κάτι, το βαθύ παγκόσμιο κράτος δεν θα το επέτρεπε.
      10) Τον επόμενο χρόνο(88), τον πιέζουν να παραιτηθεί, προφανώς κύκλοι από το Φανάρι και μέσα από το Πατριαρχείο.
      11) Τον μεθεπόμενο χρόνο(90) πάει στην Αμερική με τον Βαρθολομαίο, με θερμή υποδοχή από τον πρόεδρο και τα λοιπά αλλά ξαφνικά παθαίνει αιμορραγία στο στομάχι που θα επιβαρύνει την υγεία του σε σημείο να ονειρεύεται την επιστροφή του στην Πόλη.
      12) Λίγους μήνες μετά, ο Νυν Βαρθολομαίος "προσκύνησε" με την συμμετοχή του σε διεθνή πανθρησκειακή συγκέντρωση.
      13) Ένα χρόνο αργότερα(91) μετά την αιμορραγια στις Η.Π.Α. Άφησε την τελευταία του Πνοή στην εντατική σε νοσοκομείο μετά από έμφραγμα.
      14) Ο Γεώργιος παρατήρησε ότι, παρ όλη την διασημότητα του ως προς το χαρακτήρα του, αντί για λαϊκό προσκύνημα κηδεύεται με κλειστό το φέρετρο λες και έφυγε με βίαιο τρόπο.
      15) O σημερινός Πατριάρχης, κατά κόσμο σοφός σε σχέση με τον "λίγο" προηγούμενο, ενθρονίζεται άνετα , με την σαφή υποστήριξη Η.Π.Α όπως φάνηκε πλέον πεντακάθαρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του που ταύτισε τις αξίες του Πατριαρχείου με εκείνες των Η.Π.Α. Με μια λέξη Αδίστακτοι (στην επιβολή του δικού τους με όποια δικαιολογία).

      16)Για τους πιο προχωρημένους, οι εκφράσεις του προσώπου του κατά την ενθρόνισή, προσφέρουν μηνύματα. Τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα αφού, από τον μόλις επόμενο χρόνο, ξεκίνησε μία καταστροφική πορεία, με την γνωστή τακτική δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω (για τις αντιδράσεις).

      Είναι τα παραπάνω αρκετά για να στηριχτεί συνομωσιολογικά σενάριο;

      Διαγραφή
    2. Βλέπω ότι όταν μπορείς αρχίζεις και γίνεσαι λίγο σοβαρός, προσκομίζοντας πηγές, αν και εκφράζεις φανατικά εμπάθεια λόγω συνεχιζόμενης αδυναμίας στα τόσα υπόλοιπα. Κατά την τακτική της διάσπασης του θέματος στα συνολικά μου σχόλια που έχουν τεθεί στα τόσα ταυτόχρονα διαφορετικά άρθρα του "στρατού" της Π.Π για το ίδιο θεμα, τα οποία δεν αντιμετωπίζεις συνολικά ,αλλά μεγένθυνες την έκφραση του ΙΚ και άλλαξες το θεμα στην αποτυχημένη προσπάθεια σου για να με βγάλεις αναξιόπιστο. Αυτή την οικονομία του Α. Μάρκου προφανώς και "μεγεθύνει" ο ΙΚ και είπε ότι είπε. Η τακτική σου πασχίζει να υποκρύψει αυτό που φωνάζουν εδώ και αλλοι για την πράξη της αποτειχισης και τα κριτήρια που εφαρμόζονται για να βγάλουμε κάποιον βάσιμα αιρετικο. Για να μην έχεις γίνει σοβαρός λοιπον, στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον Δημήτριο και σε έχω προκαλέσει, σημαίνει ότι δεν μπορείς. Άλλωστε έχω γράψει πολλά στην Π.Π για τα οποία "κόπηκα" και δεν μου αφέθηκε απάντηση πλέον σε παρανοήσεις και αιτιάσεις περί ..Π.Σ.Ε. Τα οποία προφανώς και είδες αφού αναφέρθηκε..αλλά προσπερνάς αντί επιμελημένης προσπάθειας αναίρεσης. Σοβαρότητα καμία, καθώς και ειλικρίνεια καμιά. Μάλιστα βγάζεις όλο το μένος σου περί οικονομίας περί λατινικού βαπτίσματος του Α. Μάρκου το οποίο δεν αναγνώρισε κάν ο Δημήτριος. Η ουσια ειναι οτι για τον σκοπό υπηρξαν εκατέρωθεν οικονομίες. Αλλιώς συγκρίνουμε ανόμοια. Το βασικότερο από όλα είναι όμως ότι επιτίθεσαι σε μένα προσωπικά μεγάλοποιώντας αυτό και γεμίζοντας το παρόν μη σχετικό θέμα με κάτι τόσο εξειδικευμενο. Όλα αυτά, ενώ έχω κάνει εκτενή αναφορά πιο πάνω σαν πηγή τον εξωτερικό σχολιαστή ( ΙΚ ), δεν ήταν δικό μου συμπέρασμα εκ πρωτογενών πηγών. Είχα δε προκαλέσει για διευκρινήσεις και διάψευση, την οποία δεν παρείχες έγκαιρα. Από όλα αυτά που έβαλες αρκούσαν 2-3 για να διευκρινίσει κάποιος την οικονομία του Αγίου Μάρκου. Άλλωστε ο Δημήτριος προσωπικά δεν αναγνώρισε κανένα βάπτισμα ως έγκυρο ούτε κατ' οικονομιαν. Έκανε διαφορετικού τύπου οικονομία. Δεν συγκρίνουμε Λοιπόν το μεμονωμένο γεγονός, αλλά τις συνολικές κινήσεις για τις οποίες δεν απάντησες. Και για άλλη μία φορά έκανες υπεκφυγή και Προσωπική επίθεση. Όσο για το ποιος είναι ο συκοφάντης Αγίων, Ξαναρωτήσου τι κάνεις εσύ ως προς την θεώρηση συμπεριφοράς του Αγίου Παϊσίου που τον παρουσιάζεις ως φοβισμένο και αδρανή, μαζί με τόσους εκλεκτούς και ευσεβείς της εποχής. Δεν πρόσβαλα τον Άγιο Μάρκο όπως τα παρουσιάζεις, τις οικονομίες του κρίνουμε και ερευνούμε όπως και του Δημητρίου. Οι Άγιοι δεν μπορούν εκ του Αγίου Πνεύματος να είναι φοβισμένοι, αλλά μάλλον δεν είχες ούτε την νοητική γνώση, ούτε την εμπειρική περί αυτού. Αυτά κάνουν τα ψέματα και οι ανακρίβειες με τις εμπαθείς κρίσεις. Δημιουργούν αντιφάσεις στην θεολογία σε διάφορα άλλα σημεία. Άκου φοβόταν τον διωγμό ο Παΐσιος..αλλά και όσοι δεν υπάγονταν στο πατριαρχείο..

      ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΜΩΣ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΝ ΕΧΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ από το ειδικευμένο θέμα στον σύνδεσμο, όπου συνεχίζω, γιατί πολύ μας ανέχτηκε σε λάθος θεμα ο δάσκαλος εδώ.
      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2019/06/1914-1991.html#comment-form

      Διαγραφή
    3. Γεώργιε με την ερώτηση για το κλειστό φέρετρο, διάνα έπεσες! Έχω νέα επιβεβαίωσης από τον Αγ.Πορφύριο αυτή τη φορά.. Οι Αμερικάνοι έφαγαν τελικά τον Δημήτριο , με διπλή προσπάθεια υπέρ του Βαρθολομαίου, όπως διαπιστώνεται και παραπάνω, δεν ήταν καλός οικουμενιστής φαίνεται..
      ========================
      Στό βιβλίο μέ τίτλο «Ὁ Ὅσιος Πορφύριος ὁ Προφήτης. Μαρτυρίες», τόμος Β΄, ἔκδοση Ἁγιοπαυλίτικου Ἱεροῦ Κελλίου Ἁγίων Θεοδώρων, Ἅγιον Ὄρος 2018, στή σελίδα 145, διαβάζουμε τήν ἑξῆς διήγηση ἑνός ὑποτακτικοῦ τοῦ Ὁσίου Πορφυρίου :

      «Λίγους μῆνες πρίν τήν κοίμησή του (τοῦ Ἁγίου Πορφυρίου), καθόμασταν στό Κελλί καί συνομιλούσαμε. Ξαφνικά τίναξε τό κεφάλι πρός τά πίσω καί συνοφρυώθηκε, λέγοντας :
      – Ὥωω…!
      – Τί ἔπαθες Γέροντα; Τί ἔγινε…;
      – Τόν φάγανε…!!!
      – Ποιόν φάγανε;
      – Τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη… τόν φάγανε οἱ Ἀμερικάνοι! Θέλουνε νά βάλουνε δικό τους.

      Ὁ Ἅγιος τό εἶδε τήν ἴδια στιγμή, πού συνέβη. Μετά ἀνακοινώθηκε ἐπίσημα ἡ κοίμησή του». Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Κων/λεως (ἐπί 19 ἔτη στόν Θρόνο) κ. κ. Δημήτριος κοιμήθηκε στίς 2 Ὀκτωβρίου 1991, σέ ἡλικία 77 ἐτῶν, μέ διάγνωση : ‘’ὀξύ ἱσχαιμικό ἐπεισόδιο’’. Ἀκριβῶς δύο μῆνες πρίν τήν κοίμηση τοῦ Ἁγίου (2-12-1991).
      ---------Πηγή :
      https://katanixi.gr/2019/05/14/ο-όσιος-πορφύριος-ο-καυσοκαλυβίτης-γι/

      Ὁ Ὅσιος Πορφύριος, λοιπόν, ἐνῶ σωματικῶς βρισκόταν στό Κελλί του μέ τόν ὑποτακτικό του, νοερῶς, μέ τό διορατικό χάρισμα, πού τοῦ δώρισε ὁ Χριστός, βρισκόταν στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί ἔβλεπε τί ἀκριβῶς γινόταν. Ἡ μαρτυρία τοῦ Ἁγίου Πορφυρίου εἶναι πολύ νευραλγική, διότι μᾶς πληροφορεῖ γιά δύο πράγματα :

      Πρῶτον, ὅτι οἱ Ἀμερικάνοι ‘’φάγανε’’, δηλαδή σκοτώσανε, τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κυρό Δημήτριο, ἀφοῦ τοῦ προκάλεσαν ὀξύ ἱσχαιμικό ἐπεισόδιο. Εἶναι γνωστό ὅτι ὁ Πατριάρχης κυρός Δημήτριος προέβη κι αὐτός μέ τή σειρά του σέ ἀπαράδεκτα καί ἀντικανονικά οἰκουμενιστικά ἀνοίγματα. Αὐτά, ὅμως, ἐν σχέσει μέ τά οἰκουμενιστικά ἀνοίγματα τοῦ Πατριάρχου κυροῦ Ἀθηναγόρα ἦταν ἠπιότερα καί γίνονταν, ὄχι ἰδίᾳ βουλῇ καί ἐκουσίᾳ θελήσει τοῦ κυροῦ Δημητρίου, ἀλλά ὑπό τήν ἀσφυκτικότατη πίεση τοῦ περιβάλλοντός του, στό ὁποῖο ἐδέσποζαν ὁ μέγας οἰκουμενιστής, συνοδοιπόρος τοῦ Πατριάρχου κυροῦ Ἀθηναγόρα, Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κυρός Μελίτων Χατζῆς, Γέροντας τοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ὁ ὁποῖος τότε ὡς μητροπολίτης Φιλαδελφείας ἀπό τό 1973 ὡς τό 1990 ὑπῆρξε διευθυντής τοῦ Ἰδιαίτερου Γραφείου τοῦ Πατριάρχου κυροῦ Δημητρίου, κατευθύνων οὐσιαστικῶς τίς κινήσεις τοῦ ταπεινοῦ καί ἁπλοῦ Πατριάρχου. Ὁ Πατριάρχης κυρός Δημήτριος μέ τόν ἤπιο χαρακτήρα του κατάφερε νά μετριάσει καί νά δαμάσει τόν ἤδη καλπάζοντα Οἰκουμενισμό τοῦ Πατριάρχου κυροῦ Ἀθηναγόρα. Αὐτός, λοιπόν, ἦταν ὁ κύριος λόγος, πού οἱ Ἀμερικανοί τόν ‘’φάγανε’’.

      Διαγραφή
  11. ΣΥΝΕΧΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΠΟ ΕΔΩ

    http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2019/06/blog-post_94.html#comment-form

    Εμένα λοιπον Γεώργιε θα είχες πρόβλημα να συκοφάντησεις, όταν πιστεύεις ότι εσύ Γνωρίζεις καλύτερα από τον Αγ. Παισιο και όλο τον θεολογικό κόσμο της εποχής; Όσο για την Πηγή που έβαλες, τη γνωρίζω πάρα πολύ καλά και την έχω κάνει προσωπικα post στην Π.Π, πριν από σένα, Χάριν διαφάνειας της έρευνας. Μάλλον δεν έκανες τον κόπο να δεις αντικειμενικά τα αυτούσια λόγια, τόσο του Πατριάρχη όσο και των Ιεραρχών και βλέπεις παντού οικουμενιστές σε κάθε υγιή φίλενωτική προσπάθεια. Ούτε και τα συνολικά δεδομένα των προσποιητών έστω κινήσεων μετάνοιας των αιρετικών. Εδω πιο έμπειροι από σένα , στις κινήσεις αποτειχισης τους έπαθαν "παράκρουση" και έκριναν όλη την Εκκλησία, αντί του επισκόπου τους. Ερεύνησε το λίγο. Και μάλιστα ήξεραν καλά και αποδεδειγμένα το πρέπων! Ουκ κατ' επίγνωση ζήλος, αλλά μετά λέμε για τους ΓΟΧ και μάλιστα τους τότε αρχαίους που έχουν περισσότερα ελαφρυντικά λόγω μειωμένης γνώσης και αντίληψης της συνολικής κατάστασης. Όλοι θεμα πίστης επικαλούνται και όλοι παρασύρονται. Ουδείς τέλειος λοιπον, παρά μόνον ο ΘΕΟΣ. ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑς ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΥΧΗ! Η πρόκληση για σένα και όλους τους ομοίους σου που χάνουν το μετρό κατά περιπτώσεις, και γίνονται βάσιμες αφορμές συκοφάντησης όλων των αγωνιστών από τους οικουμενιστες είναι ανοιχτή. Μην ξεχνιόμαστε για αρχή. 40 Ερωτήσεις! και Μάρκου Ευγενικού Σύγκριση για να Αμφισβητήσεις! Πλήρη πολυσέλιδη αναίρεση και όχι διάσπαρτες και άσχετες με το κυρίως θεμα επιθέσεις για εντυπωσιασμό όσων δεν παρακολουθούν λεπτομερειες σε παρακαλώ. Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Γεώργιο Παπαδημητρόπουλε περί της "επίθεσης" σου για το βάπτισμα , ενώ αγνοούσα καν το όνομα σου.
      Μου έκανε αληθινά εντύπωση, Όχι βεβαια η αναμενόμενη υπεκφυγή σου με ύφος ουρανοκατέβατου ειδήμονα, που προσβλήθηκε μάλιστα όταν του ζήτησαν να αποδείξει μία βασική ικανότητα. Αλλά το ότι βρήκες γνώμη ενός άλλου παλαιότερου σχολιαστή, που την χρησιμοποίησα επιγραμματικά για τα περί βαπτίσματος του Αγίου Μάρκου, και το χρησιμοποίησες για να με χαρακτηρίσεις συκοφάντη Αγίων. Χρησιμοποίησες περί αυτού πλήθος από τα λόγια και γνώμες εξωτερικών ερευνητών, εκτός από τα πλήρη σχετικά στο πρωτογενές κείμενο. Μας εξήγησες πότε το βάπτισμα Λατίνων έτυχε συνοδικής Έγκρισής, σε κάτι που γινόταν για αιώνες. Όμως, αν έκανες τον κόπο, να διαβάσεις με διάθεση κατανόησης το υπόλοιπο της επιστολής Αγίου Μάρκου, θα έβλεπες τι εννόησε ο ΙΚ.
      Χαρακτηριστικά εκεί ο Αγιος Μάρκος εξηγεί Μάλιστα και το λόγο της οικουμενικής συνόδου, τον οποίο οικονομικώς το βάπτισμα των λατίνων γίνεται δεκτό, μόνο όμως με τον όρο της μετανοίας και επιστροφής στην εκκλησία. Άρα σημασία έχει, ότι πριν την συνοδική κατακύρωση που αναφέρθηκες( ως δηθεν απόδειξη της δηθεν συκοφαντιας μου), κατά την επιστροφή του Αγίου Μάρκου από τους Λατίνους, έγινε δεκτό σαν πρακτική η αναμύρωση μόνο για την περίπτωση τους. Εκεί λοιπόν βασίστηκε προφανώς προηγούμενος σχολιαστής (ΙΚ) και είπε ότι είπε για τον Άγιο Μάρκο και έκανα εγώ την αναπαραγωγή και για την οποία με συκοφάντησες.
      Ποιος να αξιώσει άραγε συγνώμη από τον άλλον;
      --------------
      "Ει δε κατηχηθήναι, δήλονότι και τω Μύρω χρισθήναι."
      Εάν κατηχηθούν, είναι φανερό ότι και με το Άγιο Μύρο θα χρισθούν.
      ΚΑΙ
      "Διατί δε και χρίομεν τω Μύρω τους εξαυτών ημίν προσιόντας; λέγει γαρ ο ζ' κανών της Β' Οικουμενικής Συνόδου ..."
      Γιατί λοιπόν χρίουμε με Μύρο όσους προσέρχονται σε μας από αυτους (τουςαιρετικούς); γιατί λέγει ο 7ος κανόνας της Β'
      Οικουμενικής Συνόδου..
      ---------
      https://orthodox-voice.blogspot.com/2017/11/blog-post_627.html

      Διαγραφή
    2. Βρε Βασίλειε, από ολα αυτα που παρέθεσα εσύ καταλαβες ότι ο Αγιος Μάρκος αποδεχτηκε το ραντισμα ;
      ότι είχε κυριαρχήσει το ραντισμα ;
      παίρνεις μια φράση κοπτοραπτικη και συκοφαντείς όχι μόνο τον Άγιο Μαρκο αλλα και πολλούς άλλους Πατερες (π.χ. εκεινους της Πανορθοδοξης 1484)

      Στεναχωριέμαι που αναγκάζομαι να σου μιλάω έτσι, αλλά εσύ δεν παίρνεις χαμπαρι και δεν βλέπω άλλο τροπο

      Διαγραφή
    3. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΚΑΘΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΦΗ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΙΘΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

      @ Ανώνυμε - Ισχυρισμός ότι είσαι ο Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος

      1) Αυτά τα "όλα αυτά" που παρέθεσες δεν έχουν στο σύνολό τους άμεση σχέση.
      2) Δεν είναι απαραίτητα το ράντισμα και η κάθε ενδιάμεση παρατυπία ή ακόμα και ο σωστός τύπος που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά η αποκοπή από το σώμα της εκκλησίας και η διάφορα στην πίστη. Υπάρχει σχετική εργασία σύγχρονων ποιμένων περί αυτού και της ανάλογης οικονομίας και εξουσίας της Εκκλησίας να επικυρώνει και να ακυρώνει.
      3) Προφανώς για να γίνει συνοδός αργότερα για το θέμα, κάτι σοβαρό Θα έχει εισχωρήσει στο σώμα της εκκλησίας. Παρ όλη τη μετέπειτα αλλαγή, δεν εκδόθηκε καμία απόφαση ακύρωσης μυστηρίων των πρώην παρατυπιών.
      4) Δεν το κατάλαβα μόνο εγώ, Το κατάλαβε και ο σχολιαστής ΙΚ και προφανώς το πλήρωμα της εκκλησίας για πολύ καιρό πριν ξανακάνουν σύνοδο και το αλλάξουν. Δεν είναι σαφές η αποδοχή με το ράντισμα, αλλά η εισχώρηση με μύρο χωρίς εξέταση στον τύπος εκτέλεσης, που ίσως είναι ακόμα και με ράντισμα ή μια κατάδυση. Το σημαντικό είναι η αποδοχή με μύρωμα και η μη κατηγορηματική θέση επανάληψης, από τον Αγιο.
      5) Δεν έκανες καμία κριτική σε όλα αυτά που είπε ο ΙΚ, αλλά επιμένεις στη γνώμη σου για να εκτρέψεις από το κύριο θέμα εδώ για να κάνεις επίθεση σε μένα. Η εκτός θέματος εκτροπή δεν γίνεται ανεκτή από μένα, Ειδικά όταν βλέπεις ότι θα μπορούσες να συμμετέχεις μαζί με τους ΓΟΧ στο άλλο θέμα που πραγματεύονται το βάπτισμα.
      6) Δεν έδωσες καμία εξήγηση σε αυτά που θεωρείς εσύ "κοπτοραπτική", για να το αποδείξεις ότι είναι έτσι. Κοπτοραπτική κάνεις εσύ για το θεμα με τα "όλα αυτά". Δεν άνοιξα θέμα εγώ για το βάπτισμα και την αποδοχή του στην εκκλησία. Έχουν αποφανθεί αλλοι περί αυτού.
      7) Η κοπτοραπτική μόνο κοπτοραπτική δεν είναι από τη στιγμή που ο Άγιος Μάρκος εξηγεί ακόμα και το σκεπτικό βασιζόμενος σε Οικουμενική Σύνοδο. Κοπτοραπτική φαίνεται ότι έκανες εσύ που εξέτασες τα πράγματα μεμονωμένα. Συκοφαντείς έμενα, όποτε δεν θα συνεχίσω γιατί εξήγησα πλήρως και έδωσα αποδείξεις.
      8) Αν έχεις κάποια σοβαρή Μελέτη αναίρεσης αυτών που υποστηρίζουν τεκμηριωμένα την διαφορετική πρακτική της εκκλησίας Επί αιώνες, για την αποδοχή των λατίνων, μπορείς να βάλεις το σύνδεσμο, αφού βέβαια ανακαλύψεις/ αποδείξεις ότι γνωρίζεις και την απέναντι πλευρά.

      Υστερόγραφο:
      Δεν θέλω να πάρω χαμπάρι από τύπους σαν και σένα που απομονώνουν φράσεις για να κάνουν εκτός θέματος επιθέσεις επί του προσώπου τού άλλου. Υπάρχει Τεράστια διαφορά προαίρεσης και ήθους Καταρχάς από αυτό που θεωρώ αποδεκτό για να συνεχίσω δημόσιο διάλογο. Ακόμα και να πιστεύεις ότι έχεις δίκαιο, η κατηγορία σου περί συκοφαντίας για μία θέση που όπως είδες έχει αντίλογο, υποστηρίζεται από άλλους και έχει βάσιμα επιχειρήματα και στην πράξη της εκκλησίας, είναι στην καλύτερη περίπτωση υπερβολική. Για το αεροβάπτισμα που δεν περιέχει νερό θα μας πεις τίποτα (Στο άλλο θεμα που το ξεκίνησες παρακαλώ!) ;

      Διαγραφή
    4. Και επειδή δεν θέλω άλλο θρασος, ορίστε και η άποψη γνωστού καθηγητού , που προφανώς "κοπτοράπτει" και αυτός (κατ' εσέ) και χρησιμοποιεί ο Σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεος (Κοπτοράπτης στο θέμα και αυτός;). Συ ποιος είσαι τελικά δεν μας είπες;
      =======
      Ὁ καθηγητής Ἰωάννης Καρµίρης παρατηρεῖ:
      «∆ιά τάς ἀνωτέρω δογµατικάς διαφοράς καί παρεκκλίσεις τῶν Λατίνων ἀπό "τῆς ὀρθῆς πίστεως..., καί ταῦτα περί τήν θεολογίαν τοῦ ἁγίου Πνεύµατος", ὁ Μᾶρκος Εὐγενικός χαρακτηρίζει αὐτούς ὡς αἱρετικούς, βεβαιῶν ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία κατά τήν ἐποχήν ἐκείνην καί πιθανῶς ἀπό τῶν
      Σταυροφοριῶν ἐθεώρει πράγµατι τούς Λατίνους οὐ µόνον ὡς σχισµατικούς, ἀλλά καί ὡς αἱρετικούς, δεχοµένη τούς ἐξ αὐτῶν προσερχοµένους εἰς τήν Ὀρθοδοξίαν διά χρίσεως ἁγίου µύρου, τάττουσα οὕτως αὐτούς µετά τῶν Ἀρειανῶν, Μακεδονιανῶν, Σαββατιανῶν, Ναυατιανῶν καί λοιπῶν αἱρετικῶν τοῦ δ΄ αἰῶνος, συµφώνως πρός τόν ζ΄ κανόνα τῆς Β΄ Οἰκουµενικῆς Συνόδου, ὅν
      ἐπικαλεῖται σύν τῇ ις΄ ἐρωταποκρίσει τοῦ Θεοδώρου Βαλσαµῶνος»

      https://www.imdleo.gr/Synod/meta/2016-11-23_Nafpaktou_ierarxia_gia_Synod.pdf

      Διαγραφή
  12. Μερικές Διευκρινήσεις.
    1. Ο Γεώργιος με το μήνυμα για το " με κλειστό φέρετρο" δεν είναι δηλωμένα στο ίδιο πρόσωπο με τον κ.Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, με τον οποίο συνεχίζεται από άλλο θεμα η παρών συζήτηση.
    2. Το μήνυμα μου πιο πάνω , vas01927 Ιουνίου 2019 - 2:37 μ.μ.
    Απαντα στον κ. Παπαδημητρόπουλο για τα όσα έγραψε στο άλλο θεμα περί βαπτίσεως αναγνώριση του Α. Μαρκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρτυρία Μοναχών και Αγ. Ιακωβου Τσαλικη για τον ΦΩΤΕΙΝΟ Πατριάρχη Δημήτριο το 90. Βεβαία ο Βαρθολομαίος πήγε να το εκμεταλλευτεί λες και το σχήμα κάνει τον 'Αγιο..Η μέρα με την νύχτα!

    "στις 30 Σεπτεμβρίου του 1990 έστειλε ο Όσιος Γέρων ημών, ο Όσιος Ιάκωβος, αντιπροσωπεία της Μονής μας τον πατέρα Σεραφείμ, μακαριστό ήδη, και τον πατέρα Νικόδημο στα Άγια Μετέωρα ως αντιπροσώπους κι εσείς με την αγάπη σας προσαγάγατε στον αείδημο Παναγιώτατο Πατριάρχη Δημήτριο για να λάβουν την ευχή του, εκείνος, αφού τους έδωσε την ευχή του, ύψωσε και ένα αντίδωρο στο όνομα του Γέροντος Ιακώβου… Όταν οι πατέρες επέστρεψαν, αφηγήθηκαν στον Άγιο Γέροντα ότι είδαν τον Παναγιώτατο απαστράπτοντα, κι εκείνος τους είπε: «δεν ξέρετε παιδιά μου ότι μετά τον Θεό στη γη είναι ο Πατριάρχης;»"

    https://www.youtube.com/watch?v=OVCkdy_fypo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε πως αποκαλύπτονται πληρως όλοι οι "Άγιοι"....
      πόση πλάνη αλλά και πόση μαλακία υπάρχει στις μέρες μας...

      Διαγραφή
    2. Αν ο Δημήτριος είναι Άγιος ή σωστότερα ήταν ακτινοφώτιστος
      τουλάχιστον εκείνη συγκεκριμένα την ημέρα και ώρα ή ο Θεός θέλησε και τον φανέρωσε έτσι στους μοναχούς, τότε είσαι πολύ λάθος. Έχε υπόψιν σου ότι και ο Α. Μάρκος ήταν περιτριγυρισμένος από ανόητα φιλενωτικούς, σαν τους σημερινούς οικουμενιστες, που δεν καταλαβαίνουν την βαθιά διαφορά και την εμπειρική θεολογία. Ήταν εύκολο να παρεξηγηθεί από δύσπιστους. H διαφορά του Δημητρίου με τον Βαρθολομαίο είναι εξ' ορισμού μεγάλη, όταν μάλιστα ο τελευταίος, σαν ο μορφωμένος της υπόθεσης και κρυφο-οικουμενιστής τότε, έλυνε και έδενε στο Πατριαρχείο πριν γίνει Πατριάρχης. Oι μοναχοί μιλάνε για το Δημήτριο που σήκωνε σταυρό λοιπόν, ανάμεσα σε λύκους της πατριαρχικής συνόδου και πολιτικών πιέσεων. Το σχόλιο πηγαίνει στο Δημήτριο και μόνο όπως και στον κάθε αληθινά ταπεινό και διάκονο Πατριάρχη. Ο κ.Βαρθολομαίος όμως, παρόλο αντιδιαμετρικά τοποθετημένος για δεκαετίες, έσπευσε να το εκμεταλλευτεί, βασιζόμενος στο σχήμα και μόνο και αψηφώντας ότι η καρδιά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά..

      Διαγραφή