"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Μνήμη Αρχιεπισκόπου Συρακουσών & Τριάδος Αβερκίου (+31 Μαρτίου/13 Απριλίου 1976)


Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Συρακουσών και Τριάδος της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς Αβέρκιος, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ιεράρχες και θεολόγους της Ορθοδοξίας κατά τον παρελθόντα 20ο αιώνα. Ο φίλος του Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ο μεγάλος θαυματουργός των εσχάτων, συνιστούσε στο πνευματικό του τέκνο, μακαριστό π. Σεραφείμ Ρόουζ, όποτε έχει θεολογικές απορίες, να ανατρέχει στα γραπτά του Αρχιεπισκόπου Αβερκίου. Δυστυχώς στην ελληνική γλώσσα, εκτός από την σημαντική έκδοση με σχόλια στην Αποκάλυψη (https://www.politeianet.gr/books/9789608994959-rose-seraphim-muriobiblos-ekdoseis-i-apokalupsi-tou-agiou-ioanni-22222), υπάρχουν πολύ λίγα κείμενά του. Εμείς έχουμε στην κατοχή μας σχεδόν ολόκληρο το έργο του, στην ρωσική και την αγγλική γλώσσα. Αν κάποιος θελήσει να συνεργαστούμε για την ανάδειξή τους είμαστε στην διάθεσή του. Να έχουμε την ευχή του!


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Παύλοβιτς Τάουσεφ γεννήθηκε στο Καζάν στις 19 Οκτωβρίου 1906. Το 1920 η οικογένεια του μετανάστευσε στη Βουλγαρία και εγκαταστάθηκε στην πόλη Βάρνα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Σόφιας το 1930. Το 1931 μετακόμισε στην Υποκαρπαθία, η οποία τότε ανήκε στην Τσεχοσλοβακία (σήμερα στην Ουκρανία). Στις 19 Μαΐου 1931 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου κοντά στο χωριό Ίζα (στην Επισκοπή Χούστ σήμερα). Διάκονος χειροτονήθηκε στις 20 Μαΐου 1931 και Πρεσβύτερος το 1932. Υπηρέτησε στην Επισκοπή Μουκατσέβου και Πρέσοβ (του Πατριαρχείου Σερβίας). Το 1940 έφυγε στη Γιουγκοσλαβία μετά την κατάληψη της Υποκαρπαθίας από τα Ουγγρικά στρατεύματα. Το 1944 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το ίδιο έτος έφυγε στην Αυστρία και από το 1945 βρισκόταν στο Μόναχο μαζί με άλλους Επισκόπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Υπερορία. Το 1951 μετέβη στις Η.Π.Α. Στις 25 Μαΐου 1953 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Συρακουσών, Βικάριος της Επισκοπής Νέας Υόρκης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης π. Κισινιώβου και Χοτίνσκ Αναστάσιος επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Υπερορία, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιεπισκόπους Νέας Ιερεσέης και Ανατολικής Αμερικής Βιτάλιο, Βρυξελλών και Δυτικής Ευρώπης Ιωάννη και τους Επισκόπους Φλώριδας Νίκωνα, Τριάδος Σεραφείμ και Μανχάταν Ιάκωβο. Στις 12 Μαΐου 1960 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στο Τζόρντανβιλ της Νέας Υόρκης. Στις 17 Αυγούστου 1961 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Συρακουσών και Τριάδος. Εκοιμήθη στις 13 Απριλίου 1976 (ΠΗΓΗ).

ΜΕΤΕΦΡΑΣΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
1. Εἶναι οἱ ὅροι «Χριστιανὸς» καὶ «᾿Ορθόδοξος» ἀκριβεῖς εἰς τοὺς χρόνους μας;
2. ῾Ο ῞Αγιος Ζῆλος
3. Πρέπει νὰ συμμορφοῦται ἡ Ἐκκλησία πρὸς τὰς ἀπαιτήσεις τῆς συγχρόνου ἐποχῆς;
4. Τί εἶναι Ὀρθοδοξία;
5. "Μια δαιμονική πίστη και μια ψεύτικη εκκλησία ετοιμάζεται να ανατείλει"

ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ (ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου