"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ Γ.Ο.Χ.-ΕΝΙΣΤΑΜΕΝΩΝ

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της "Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος" (συγκεκριμένα εδώ) στο 4ο θέμα, το εξής ευχάριστο:

"Ἀπεφασίσθη ἡ ἐπανέναρξις τῆς προσπαθείας τοῦ διαλόγου μετὰ τῆς Συνόδου τῶν Ἐνισταμένων, ἀφοῦ γίνει ἀξιολόγησις καὶ ἀπολογισμός τοῦ προηγηθέντος καὶ διακοπέντος διαλόγου, τόσον ἐντὸς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ὅσον καὶ ὁμοῦ μετὰ τῆς ἐπιτροπῆς τῶν Ἐνισταμένων, κατὰ τὸν ἑπόμενον Σεπτέμβριον".

Ομοίως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της "Ιεράς Συνόδου των Ενισταμένων" (συγκεκριμένα εδώ) στο 6ο θέμα της προσφάτου συνεδριάσεως Αυτής:

"Ἀπεφάσισε ὅπως πραγματοποιήση συνάντησι ἡ ἀπὸ τοῦ 2008 διαμορφωθεῖσα Ἐπιτροπὴ Διαλόγου Αὐτῆς μετὰ τῆς ἀντιστοίχου τοιαύτης τῆς «Ἐκκλησίας ΓΟΧ Ἑλλάδος» τὸν προσεχῆ Σεπτέμβριο, πρὸς ἐξέτασιν τῆς δυνατότητος ἐπανενάρξεως τοῦ Διαλόγου μεταξύ των σὲ ἐπίσημη πλέον βάσι καὶ ἐπὶ καθωρισμένου θεματολογίου".

Ευελπιστούμε, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, αυτή τη φορά τα πράγματα να πάνε κατ' ευχήν και προσευχόμαστε εκ βάθους καρδίας για την επανέναρξη του Διαλόγου, με την προσδοκία για αίσιο τέλος, προς δόξαν της Ορθοδοξίας και χαρά του Ακαινοτομήτου Πληρώματος των εν Ελλάδι Ορθοδόξων του Πατρίου εορτολογίου.

Οι αγιώτατοι Αρχιερείς και των δύο Συνόδων, των οποίων γνωρίζουμε την πίστη και το ήθος, ευχόμαστε να συνεισφέρουν με θέρμη στην ενωτική αυτή προσπάθεια με κάθε τρόπο και να αγνοήσουν τυχόν κακόβουλες ή προβοκατόρικες εκδηλώσεις ενάντια σε αυτήν την θεάρεστο προσπάθεια, να κλείσουν τα ώτα τους σε κακούς συμβούλους, που δυστυχώς πάντα υπήρχαν κατά τη διάρκεια του Ιερού μας Αγώνος, να δείξουν διαλλακτικότητα και αγάπη και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και οικονομία για το ποθούμενο.

Άλλωστε, οι διακηρύξεις των δύο αρχιερέων (τότε αρχιμανδριτών) το 1979 για κάθαρση της δεινοπαθούσης Εκκλησίας μας και οι προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση,  που ποτέ δεν είναι αργά να ευοδωθούν, μπορούν τώρα να προσδώσουν σε Αυτήν την αίγλη που της αρμόζει, αντάξιο δώρο των αιμάτινων αγώνων των πιστών της και της λαμπρής κληρονομιάς και παρακαταθήκης του μακαριστού πρώην Φλωρίνης Χρυσοστόμου.

Έτσι θα γιγαντωθεί η φωνή της ενστάσεως απέναντι στην παναίρεση του Οικουμενισμού, η φωνή της Ομολογίας, η φωνή της Ορθοδοξίας και όταν συν Θεώ επουλωθεί και η διάσταση του 1995 (που και σε αυτό το μέτωπο διενεργούνται προσπάθειες και αναζητούνται λύσεις, οι οποίες μπορούν να βρεθούν αν υπάρξει αγάπη), τότε τόσο τα σκανδαλισμένα πρόβατα, οι αδύναμοι αδελφοί μας που ταύτισαν τον αγώνα της πίστης με τις ανθρώπινες αδυναμίες εκπροσώπων της, θα επιστρέψουν στην κιβωτό, όσο και οι καινοτόμοι θα μείνουν αναπολόγητοι και ακόμη περισσότερο αδικαιολόγητοι μη αποτειχιζόμενοι της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, αφού θα εκλείψουν οι προφάσεις περί πολυδιάσπασης των Ορθοδόξων του Πατρίου εορτολογίου, αλλά και τα ασύστολα ψεύδη "περί δεκάδων αλληλοαναθεματιζομένων παρατάξεων".

Κλείνω τις παρούσες σκέψεις μου με μια ευχή:

2013 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΑΖΙ

6 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ10 Αυγούστου 2012 στις 6:40 μ.μ.

    Αγαπητέ διδάσκαλε συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις, καθώς και με την ευχή στο τέλος του κειμένου σου, πράγματι είναι μία μεγάλη στιγμή και ευκαιρία για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πιστεύω ότι οι Αγιοι Αρχιερείς σταθμίζοντας την κρισιμότητα των καιρών και στα θέματα της Πίστεως και στα θέματα του κόσμου που ζούμε δεν θα αφήσουν να χαθεί η ελπιδοφόρα αυτή ευκαιρία για την Ορθοδοξία μας. Μακάρι Νικόλαε να εορτάσουμε μαζί τα Θεοφάνεια του 2013 και εγώ το εύχομαι, αλλά εάν χρειασθεί και άλλος χρόνος για να γίνει το ποθούμενο δεν πειράζει, αρκεί να γίνει έτσι όπως το θέλει ο Θεός μας, ώστε να έχει μονιμότητα και ευλογία για όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Δάσκαλε, πολύ σωστά τονίζεις ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε όριο οικονομίας, προκειμένου να γίνει η ένωσις. Το Πάτριο θα επαναρχόταν στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά την κάθοδο των τριών Αρχιερέων το 1935, αν δεν άρχιζαν οι διαιρέσεις. Όσοι επιμένουν σ' αυτές είναι, κατά τη γνώμη μου, αξιοκατάκριτοι. Αν ενωθεί το Πάτριο, τότε οι ευσεβείς του νέου δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμείνουν στην αίρεση. Όταν υπάρχει διαίρεση στο Πάτριο, όμως, τότε είναι δύσκολη η μεταστροφή από το νέο στο Πάτριο. Το ξέρω πολύ καλά διότι το αντιμετώπισα ο ίδιος κατά τα έτη 1998-1999. Αλλά και όποτε καλώ γνωστούς και φίλους του νέου που έχουν ορθόδοξο φρόνημα να έλθουν στο Πάτριο, αμέσως μου αντιτείνουν: "Με ποια παράταξη να πάμε;" Τα σχίσματα δεν είναι καλύτερα από τις αιρέσεις, κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Για μένα, οι διαφορές με τους Ενισταμένους είναι μάλλον λεκτικές παρά ουσιαστικές. Οι δικοί μας επίσκοποι θα πρέπει να είναι ταπεινοί και να μην ζητούν να προσέλθουν γονυπετείς οι Ενιστάμενοι. Όλα πρέπει να γίνουν με αγάπη, τάξη και αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω, πω. τι μπάχαλο γίνεται στους ΓΟΧ. Ποιά είναι η αληθής Εκκλησία τελικά σε σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιτάξτε τα του οίκου σας αδελφέ. Βγάλτε το δοκάρι του οικουμενισμού από τα μάτια σας και αφήστε μας να διορθώσουμε την διάσπαση που μας κληροδότησε η αντικανονική αλλαγή του ημερολογίου από την διοικούσα Ιεραρχία. Η αληθής Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία στην οποία ανήκουν όλοι όσοι δέχονται ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΩΣ τα δόγματα της Ορθοδοξίας. Εσείς καθίστε με τον αδελφό σας τον Πάπα και μην μιλάτε για μπάχαλο. Πάντοτε στην Ορθοδοξία υπήρχε "μπάχαλο" γιατί υπάρχει ο διάβολος που την πολεμά και οι ανθρώπινες αδυναμίες (η μελέτη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας θα πείσει τον καλοπροαίρετο αναγνώστη). Αντιθέτως δείτε στις αιρέσεις και στις πλάνες π. χ. μάρτυρες του ιεχωβά: αρμονία, συμφωνία και όλα εκείνα τα φαινομενικά γνωρίσματα που προσδίδουν μια άριστη εξωτερική εμφάνιση. Μα εκεί αδελφέ δεν υπάρχει Χριστός, άρα και δεν υπάρχει διάβολος για να τους πολεμήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχω μπερδεφτη τελιως τι εχετε να πειτε γιαυτα που λεγωντε εδω?

    http://www.youtube.com/watch?v=-CeU6EPtJPA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λογικό να έχεις μπερδευτεί αδελφέ, διότι στην εποχή μας υπάρχει τέτοιος καταιγισμός απειράριθμων πληροφοριών, που τελικά αντί να φωτίζουν μάλλον μπερδεύουν. Αν έχεις καλή προαίρεση είμαι σίγουρος πως ο Κύριος θα σου φανερώσει ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για να σωθείς και θα σε προστατέψει από τις παγίδες και τις διαβολές. Να είσαι καλά

      Διαγραφή