"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΨΑΛΜΩΔΙΑΣ-ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ



Να λες στον Θεό πολλά και στους ανθρώπους λίγα. Κι αν ακόμη με τα χέρια σου εργάζεσαι, το στόμα σου ας ψάλλει και ο νους σου ας προσεύχεται. Η ψαλμωδία ας είναι συνεχώς στο στόμα σου, γιατί ο Θεός όταν τον επικαλούμαστε διώχνει τους δαίμονες και αγιάζει τον ψαλμωδό.
Η ψαλμωδία είναι γαλήνη της ψυχής και χορηγός ειρήνης. Η ψαλμωδία είναι σύνδεσμος της φιλίας, ένωση των απομακρυσμένων, συμφιλίωση εχθρών. Η ψαλμωδία είναι προσέλκυση της βοήθειας των αγγέλων, όπλο για τους νυχτερινούς φόβους, ανάπαυση για τους κόπους της μέρας, ασφάλεια για τα νήπια, κόσμημα για τους γέρους, παρηγοριά για τους ηλικιωμένους, ταιριαστό στολίδι για τις γυναίκες. Στέλνει κατοίκους στις ερήμους, συνετίζει τα πλήθη των πόλεων. Είναι το αλφάβητο για τους αρχάριους, η αύξηση για αυτούς που προοδεύουν, το στήριγμα για αυτούς που προχωρούν στην τελειότητα, η φωνή της Εκκλησίας. Αυτή λαμπρύνει τις γιορτές. Αυτή προξενεί την κατά Θεόν λύπη, γιατί βγάζει δάκρυα ακόμη και από πέτρινη καρδιά. Η ψαλμωδία είναι το έργο των Αγγέλων, το ουράνιο πολίτευμα, το πνευματικό θυμίαμα. Η ψαλμωδία είναι ο φωτισμός των ψυχών, ο αγιασμός των σωμάτων.
Αυτήν, αδελφοί, ας μη σταματήσουμε να τη μελετούμε πάντοτε, και στα σπίτια μας, και στους δρόμους, και όταν κοιμόμαστε και όταν ξυπνάμε, συνομιλώντας μεταξύ μας με ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές. Η ψαλμωδία είναι η χαρά των ανθρώπων που αγαπούν τον Θεό. Αυτή εξορίζει την αργολογία, καταργεί το γέλιο, υπενθυμίζει την κρίση, διεγείρει την ψυχή προς τον Θεό, χορεύει μαζί με τους Αγγέλους. Όπου υπάρχει ψαλμωδία με κατάνυξη, εκεί και ο Θεός μαζί με τους Αγγέλους. Όπου όμως υπάρχουν τα τραγούδια του Εχθρού, εκεί υπάρχει η οργή του Θεού και το «ουαί» είναι η ανταμοιβή του γέλιου.  Όπου υπάρχουν τα ιερά βιβλία και τα αναγνώσματα, εκεί η χαρά των δικαίων και η σωτηρία των ακροατών. Όπου όμως υπάρχουν κιθάρες και χοροί, εκεί υπάρχει σκοτισμός ανδρών και γυναικών και γιορτή του Διαβόλου.
Ω της κακής πανουργίας και επινόησης του Διαβόλου! Πως ανατρέπει με τέχνη τον καθένα και τον εξαπατά και τον πείθει να πράξει τα άσχημα σαν να είναι καλά! Σήμερα φαίνονται ότι ψάλλουν και αύριο χορεύουν με προθυμία. Σήμερα είναι Χριστιανοί και αύριο εθνικοί. Σήμερα ένδοξοι και αύριο ειδωλολάτρες. Σήμερα δούλοι Χριστού και αύριο αποστάτες του Θεού. Μην πλανιέστε! Κανείς δούλος δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους, όπως είναι γραμμένο. Δεν μπορείτε να υπηρετείτε, τον Θεό και να χορεύεται μαζί με τον Διάβολο.
Σαν γνήσιοι δούλοι του Χριστού, αυτόν ας υπηρετήσουμε, αυτόν ας προσκυνήσουμε, σε αυτόν ας αφοσιωθούμε, σε αυτόν ας παραμείνουμε μέχρι την τελευταία μας αναπνοή και να μην υπακούσουμε στον Δράκοντα, ο οποίος σαν λιοντάρι που βρυχάται, τριγυρίζει ζητώντας να βρει κάποιον για να τον καταβροχθίσει, να βρει κάποιον να τον εξαπατήσει.  Αντισταθείτε του μένοντας ακλόνητοι ως στρατιώτες του Χριστού, υπηρετώντας το Χριστό  και μένοντας σταθεροί. Μην ψάλλεις σήμερα και χορεύεις αύριο. Μην μετανοήσεις σήμερα για τις αμαρτίες σου και αύριο να βάλεις ορχήστρα για την απώλειά σου. Μην αναγνώσεις τα αναγνώσματα σήμερα και αύριο να παίξεις με τα μουσικά όργανα. Μην εγκρατεύσεις σήμερα και αύριο να είσαι περιπλανώμενος και να σε περιγελούν όλοι.
Ας μη χάσουμε, αδέρφια, τον καιρό της σωτηρίας μας, κοροϊδεύοντας και κοροϊδευόμενοι.  Γίνε σαν καλός γεωργός που εργάζεται και φυλάει. Μην καταφρονήσεις, αδελφέ, τα εφόδια της αιώνιας ζωής. Μην απορρίψεις την ξηροφαγία, μην απομακρυνθείς από την αγρυπνία, μην αμελήσεις για την χαμαικοιτία, μην εγκαταλείψεις την ψαλμωδία. Γιατί αυτά και τα όμοιά τους σε συνοδεύουν στην αιώνια ζωή και χαρά και ευφροσύνη και ανάπαυση. Αγάπησε τη σιωπή και όχι την κακή συναναστροφή. Οι κοσμικές συναναστροφές χωρίζουν το νου από το Θεό.

2 σχόλια:

  1. Εὐχαριστοῦμε γιά τό παράθεμα. Μεγάλος Ἅγιος ὁ Ἅγιος Ἐφραίμ ὁ Σῦρος.
    Ἐπειδή θά τελέσουμε ἱερά ἀγρυπνία φέτος στή μνήμη του, ψάχνουμε νά βροῦμε ἀκολουθία. Ὑπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Λεωνίδα εκτός του Μηναίου (χωρίς απόστιχα, καθίσματα και αίνους) δεν έχω βρει κάτι άλλο στο διαδίκτυο.
    Ακόμη και στο Ψαλτολόγιο, που συνήθως έχει βρήκα μόνο αυτό: http://analogion.com/forum/showthread.php?t=13753
    Αν πας όμως σε κάποιο βιβλιοπωλείο να ψάξεις μήπως βρεις το βιβλίο "Ἀκολουθία καί βίος τὼν ὁσίων θεοφόρων Πατέρων ἡμῶν Ισαάκ καί Εφραίμ τῶν Σύρων, ψαλλομένη τῆ ΚΗ΄ Ιανουαρίου, ποιηθεῖσα παρά Νήφωνος μοναχοῦ Ἁγιορείτου" που εκδόθηκε το 1962 από το τυπογραφείο της «Ἁγιορειτικῆς Βιβλιοθήκης» του Σωτηρίου Ν. Σχοινά στο Βόλο.
    Αν εν τω μεταξύ βρω κάτι θα σε ειδοποιήσω.
    Να σαι καλά αδερφέ μου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή