"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ


Ο μεγάλος αυτός άγιος του Θεού, ο γλυκύτατος Ισαάκ ο Σύρος, ειδικά στην εποχή μας, αποτελεί μεγάλο στήριγμα και παρηγοριά, σε όσους έχουν ανατρέξει στους χαριτωμένους λόγους του.

Με τον πόθο να διαδώσω το έργο του αγαπημένου μου αββά, ξεκινάω από σήμερα με τη χάρη του Θεού, να αναρτώ τους λόγους του, σε απλή όμως γλώσσα, για να μην αποτελεί αιτία απομάκρυνσης για έναν νέο, το ακατάληπτο, δυστυχώς έτσι πώς καταντήσαμε, των παλαιότερων μορφών της γλώσσας μας, στις οποίες κυκλοφορούν τα «Ασκητικά» του αγίου πατρός.

Ο όσιος Ισαάκ επηρέασε, όσο λίγοι, παλαιότερους, αλλά και σύγχρονους πατέρες, συγγραφείς και μεγάλα πνευματικά αναστήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον  Νικηφόρο Θεοτόκη (ο οποίος εξέδωσε πρώτος τα «Ασκητικά»), τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, τον Ντοστογιέφσκι, τον Παπαδιαμάντη, τον γ. Ιερώνυμο της Αιγίνης (ο οποίος προέτρεπε μέχρι και στη ζητιανιά να βγαίνουν οι πιστοί για να αγοράσουν τα «Ασκητικά»), τον Κόντογλου, τον π. Ιουστίνο Πόποβιτς, τον γ. Παΐσιο.

Αν και ο άγιος Ισαάκ δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα ως άγιος, οι πιστοί στο Άγιον Όρος, αλλά και αλλού, τιμούν τη μνήμη του είτε στις 28 Ιανουαρίου μαζί με τον έτερο Σύρο, όσιο Εφραίμ, είτε την ημέρα της κοιμήσεώς του στις 28 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα για τον θεοφόρο αυτόν αββά, μπορείτε να διαβάσετε και στους παρακάτω συνδέσμους:

http://isaakosyros.blogspot.com/ (Ιστολόγιο αφιερωμένο αποκλειστικά στον Άγιο Ισαάκ, περιέχον τα έργα του σε απλή καθαρεύουσα).

http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/f/1/c/metadata-291-0000007.tkl (Η έκδοση του Καλλινίκου Παντοκρατορινού από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του    Πανεπιστημίου Κρήτης).

http://publiclibs.ypepth.gr/ (Η επίσημη ιστοσελίδα των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, όπου σε πολλές από αυτές θα βρείτε και την έκδοση του Νικηφόρου Θεοτόκη σε ψηφιακή μορφή).

http://www.orthros.org/Greek/Keimena/K-AgIsaakSyros.htm (Εξαίρετο άρθρο, που πρέπει να διαβάσετε οπωσδήποτε και αναφέρεται στην προσπάθεια νόθευσης του έργου του Αγίου).

Όσιε του Θεού Ισαάκ πρέσβευε υπέρ ημών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου