"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Μη κλαις! Και εμένα με έδιωξαν...


«Εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν καὶ ὑμᾶς διώξουσιν» ('Ιω. ιε΄ 20)
 

Κάποιος, σαν ήταν ακόμη παιδί, άκουγε συχνά τη γιαγιά του να του λέει: «Παιδάκι μου, όταν μεγαλώσεις και κάποια στιγμή νιώσεις άσχημα, να πας στην εκκλησία· εκεί θα αισθανθείς καλύτερα».

Τα χρόνια πέρασαν, το παιδί μεγάλωσε και ακολούθησε άσχημο δρόμο. 

Κάποια στιγμή, έφθασε σε αδιέξοδο και κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτόν. Θυμήθηκε όμως τη συμβουλή της γιαγιάς του και πήγε σε ένα ναό. 

Μπήκε σε αυτόν και σε λίγη ώρα κάποιος τον πλησίασε και του είπε: «Δεν σταυρώνεις σωστά τα χέρια σου!». 

Ένας άλλος έσπευσε: «Τα ρούχα σου δεν είναι κατάλληλα...». 

Ένας τρίτος γκρίνιαξε: «Κανονικά δεν καθόμαστε αυτή τη στιγμή!». 

Από πίσω ακούστηκε μια φωνή: «Και ούτε μάσκα φοράς... Αν μας κολλήσεις κάτι;». 

Τότε μια γυναίκα ήρθε και του είπε:

«Καλύτερα να φύγεις. Πήγαινε να αγοράσεις ένα βιβλίο για το πώς πρέπει να στεκόμαστε στο ναό και έλα μετά».

Φεύγοντας του φώναξε κάποιος: «Φέρε μας και βίντεο ή φωτογραφίες από τη βάπτισή σου για να δούμε αν σε έχουν βαπτίσει σωστά!». 

Ο άνδρας βγήκε από τον ναό λυπημένος, κάθισε σε ένα παγκάκι και άρχισε να κλαίει πικρά. 

Ξαφνικά άκουσε μια φωνή:

- Γιατί κλαις, παιδί μου;

Ο άνθρωπος σήκωσε το δακρυσμένο του πρόσωπο και είδε τον Χριστό. 

Του είπε:

- Θεέ μου! Δεν μου επιτρέπουν να μείνω στο ναό!

Ο Ιησούς τον αγκάλιασε:

-Μη κλαις! Και εμένα με έδιωξαν...

(διασκευή εκ του ρωσσικού)

9 σχόλια:

  1. Φεύγοντας του φώναξε κάποιος: «Φέρε μας και βίντεο ή φωτογραφίες από τη βάπτισή σου για να δούμε αν σε έχουν βαπτίσει σωστά!».

    Ιερού Αυγουστίνου Ομιλίες στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο σελίδα 81 :

    Τί θέλεις λοιπόν να αφαιρέσεις ; Από που δυσαρεστείσαι με αυτόν που θέλεις να αναβαπτίσεις ; Δεν μπορείς να δώσεις αυτό που ήδη έχει, αλλά τον κάνεις να αρνηθεί αυτό που έχει. Τί δεινότερο έκανε ο ειδωλολάτρης, ο διώκτης της εκκλησίας;

    Εσύ τί διδάσκεις αυτόν που θέλεις να αναβαπτίσεις, εί μη μόνο να πεί πρώτα : Δεν είμαι Χριστιανός; Γι'αυτό κάποτε ο διώκτης προσήγε την πυρά, γι'αυτό συ βγάζεις την γλώσσα σου. Με το ότι τον χωρίζεις από την εκκλησία κάνεις αυτό που εκείνος δεν έκανε με τον φόνο.


    Ο Ελάχιστος Αδελφός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια από το προηγούμενο :

    Αν έχουν αντίρηση στα παραπάνω οι απανταχού της γης αναβαπτιστές και αναβαπτισμένοι, ας αναθεματίσουν δημοσίως τον Άγιο Αυγουστίνο και μαζί του και την Ε' Οικουμενική Σύνοδο.

    Διαφορετικά ας σταματήσουν και να βρουν μια σπηλίτσα να χωθούν μέσα και να κλάψουν τα εγκλήματά τους.

    Ο Ελάχιστος Αδελφός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο άρθρο! Θυμήθηκα πραγματικό γεγονός το οποίο συνέβη στη ενορία μου με τον μακαριστό πια πνευματικό μου. Είχε έρθει ένας αδελφικός μου φίλος εκ του νεου να παρακολουθήσει την πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να μίλαγε με τον πάτερ καθώς στην εποχή που ζούμε δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους να βιώνουν το πιστεύω μας! Ο φιλος είχε κάνει δόκιμος σε μοναστήρι Αγίου όρους. Γνωρίστηκε με τον πάτερ, ψαλανε μαζί καθότι ο φίλος είναι και ψάλτης και γενικά τον υποδέχθηκε σαν παιδί του κι ας μην τον ήξερε μόνο βλέποντας την άδολη προαίρεση του. Φεύγοντας από τον ναό έτυχε και τον ρώτησε σαν πρόσθετη πληροφορία αν είχε πάρει ρασοευχη και έχει πετάξει τα ράσα η ήταν μέχρι δόκιμος (ήταν μόνο δόκιμος). Ο φίλος μου αφού φύγαμε εξεπλάγην καθότι μου είπε ότι για να τον ρωτήσει κάτι τέτοιο θα είχε σκέψη ότι μπορεί και να πέταξε τα ράσα παρόλα αυτά του φέρθηκε καλύτερα κι από πατέρας που μέχρι στο ψαλτήρι τον ανέβασε! Ο φίλος μου έχει και το λέει ακόμα ότι βρήκε στην ενορία αυτή τη φιλοξενία ακόμα και αν είχε διαπράξει τέτοια αμαρτία που για πολλούς ιερωμένους θα ήταν αφορμή να τον κοιτάξουν με μισό μάτι. Ζητήσατε και θα σας δωθεί. Ότι και να έχουμε κάνει αν έχουμε αγαθή προαίρεση ο Θεός μας περιμένει. Ας μην γινόμαστε εμείς εμπόδιο για τους αδερφούς μας που ίσως είμαστε χειρότεροι από αυτούς!

    Νικόλαος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερό άρθρο.
    Επίκαιρο όσο ποτέ.
    Θυμάμαι Κυριακή των Βαϊων 2020 σε ιερό ναό του πατρίου τη σύσταση που έκανε στον επίτροπο επιφανής κυρία του ναού γιατί δεν φορούσαν μάσκα όλοι στο εκκλησίασμα και την επίπληξη που είχα δεχθεί με αυστηρό ύφος από μια κυρία μέσης ηλικίας γιατί δεν φορούσα μάσκα εγώ και η οικογένεια μου. Σημειωτέον δε ότι η κυρία που με επέπληξε κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων.
    Πλέον ο φόβος υπερτερεί της συνειδήσεως και η ακίδα (spike!) στον οφθαλμό του πλησίον μας μοιάζει με κανόνι που μας σημαδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι προλαλλησαντες εκφράζουν απόψεις κάτω από την ανωνυμία και αυτοχαρακτηρίζονται ως "ελάχιστοι" κλπ. Οι ελάχιστοι όμως δεν έχουν το θάρρος της άποψης επωνυμως.
    Το παραπάνω storytelling αγγίζει την αλήθεια, αλλά δεν είναι η αλήθεια. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι πιστοί άνθρωποι ακόμα, πραγματικά ελάχιστοι.
    Ας προσέχουμε καλύτερα τα του εαυτού μας και τα των " ανωνύμων αδελφών" που ίσως από τον μεγάλο τους "ζήλο" μας οδηγήσουν στα χνάρια γνωστών τηλε-περσονων της καινοτομίας, που κατέληξαν να πετάξουν τα ράσα. Εμείς αντί αυτών ( που δεν έχουμε) μπορεί να πετάξουμε την πίστη και να ενδυθουμε τις πλάνες.
    Με αδελφική αγάπη
    Μαρία Μπαλουση Σακελλιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι προλαλήσαντες, αν και επέλεξαν την ανωνυμία για λόγους που δεν γνωρίζουμε, διότι δεν είμαστε καρδιογνώστες (μπορεί να το έκαναν από διάκριση για να μην εκθέσουν τους ναούς που συνέβησαν αυτά), εξεφράσθησαν ευγενώς για αυτό και έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της ανωνυμίας σύμφωνα με τους κανόνες του παρόντος ιστολογίου, στο οποίο φιλοξενείσθε. Το "storytelling", όπως το αποκαλείτε, όντως αγγίζει την αλήθεια, δεν είναι η αλήθεια, διότι η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη! Άνθρωποι έχουν πεταχτεί έξω από τις εκκλησίες με βάναυσο τρόπο και οι ταγοί όχι μόνο δεν ανέλαβαν την ευθύνη τους, αλλά τη μετέθεσαν εξολοκλήρου στους "άλλους", τους οποίους χαρακτήρισαν με διάφορα επίθετα. Μην απορρίπτετε την πιθανότητα κάποιοι άλλοι, ακόμη και ανώνυμοι, να γνωρίζουν καλύτερα πράγματα και καταστάσεις...
      Καλό Τριώδιο!

      Διαγραφή
    2. Καλό Τριώδιο και σ εσάς. Δυστυχώς ο καθένας γνωρίζει τα της αυλής του. Σίγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγούμε από την αυλή μας να μας φάνε οι λύκοι....
      ..... εκεί έξω υπάρχουν πολλοί με ύφος αγωνιστή και καρδιά... λύκου....
      Στη καινοτομία που ήμουν συχνά το έλεγαν αυτό..." Όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος"
      Κάτι ξέρουν αυτοί καλύτερα απ' εμάς . Συγχωρέστε με
      Καλον αγώνα σας εύχομαι.

      Διαγραφή
    3. Ναι, συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σας αυτή. Χρειάζεται προσοχή στους "αγωνιστές".
      Δεν φεύγουμε, αλλά αγωνιζόμαστε από μέσα (εφόσον μάλιστα δεν τίθεται θέμα διακήρυξης αιρέσεως, κατεγνωσμένης υπό Συνόδων και Πατέρων). Απλά διαπιστώνουμε κάποια πράγματα και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη λύση τους, ξεκινώντας από την διόρθωση του εαυτού μας.

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε πολύ σωστά κατάλαβες τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση η ανωνυμία μου έγκειται στη διάκριση. Διότι ο αδελφός για τον οποίον αναφέρομαι δεν έχει γνώση για τη δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού και δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν σύμφωνος να το εκθέσω επωνύμως. Κατά κύριο λόγο όμως κρατώ ανωνυμία διότι δεν θέλω να αμαυρωθεί η μνήμη του πνευματικού μου στη σκέψη πχ ότι ανέβασε στο ψαλτήρι έναν άγνωστο από το νέο. Η ότι συνεψαλε με κάποιον που ίσως είχε πετάξει τα ράσα. Επειδή ξέρω δυστυχώς ότι πολλοί από τον χώρο μας είναι πάντα σε μια γωνιά να πετάξουν μια πέτρα για αυτό κράτησα την ανωνυμία μου. Η εμπειρία μου μέχρι τώρα έχει δείξει ότι μόνο με αγάπη και παράδειγμα μια καλοπροαίρετη ψυχή μπορεί να υποστεί την καλην αλλοίωση και όχι με κανόνες να κρέμονται πάνω από το κεφάλι της ψυχής που πλησιάζει την αλήθεια. Αυτό ήθελα να δείξω με την έστω και ανώνυμη δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού. Είθε όλοι να έχουμε ένα καλό Τριώδιο!
    Νικόλαος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή