"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Έξι Λεοντώνυμοι και θεσπέσιοι!

Σήμερα 18 Ιουνίου (π.η.) τιμούμε και θυμόμαστε:

1) Τον Άγιο Μάρτυρα Λεόντιο τον Στρατηγό

Ήταν Έλληνας στην καταγωγή και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Βεσπασιανού (βασ. 69-79 μ.Χ.). Διακρίθηκε ως στρατιωτικός του ρωμαϊκού στρατού για την ανδρεία του και τις νίκες. Όταν έγινε Χριστιανός συνελήφθη στην Τρίπολη της Λιβύης επειδή μοίραζε τα βασιλικά σιτηρέσια στους φτωχούς. Οδηγήθηκε για ανάκριση στον δικαστή Ύπατο, ο οποίος μαζί με έναν στρατιώτη ονόματι Θεόδουλο παρακάλεσαν τον Λεόντιο να τους κάνει Χριστιανούς. Ο Άγιος τότε προσευχήθηκε για αυτούς και ήλθε ένα σύννεφο με νερό πάνω τους το οποίο τους βάπτισε, τους φώτισε και τους έντυσε με λευκά ενδύματα. Βλέποντας αυτό το θαύμα οι ειδωλολάτρες τους οδήγησε στον ηγεμόνα Αδριανό ο οποίος αποκεφάλισε τους δύο νεοφώτιστους, ενώ διέταξε και μαστίγωσαν τον Άγιο Λεόντιο και μετά και από άλλα βασανιστήρια του έδεσαν τα άκρα σε τέσσερις πασσάλους και τον έδειραν μέχρι θανάτου.




2) Τον Όσιο Λεόντιο τον Βοσκό.
Για τον οποίο δεν έχουμε πληροφορίες.

3) Τον Όσιο Λεόντιο τον Μυροβλύτη.
Γεννήθηκε στο Άργος το 1520 και σε ηλικία 17 ετών έγινε μοναχός. Μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους, την οποία είχε προφητεύσει, κατέφυγε στο Άγιον Όρος και μόνασε στην Μονή Διονυσίου για εξήντα χρόνια. Κοιμήθηκε το 1605 και μετά θάνατον τα λείψανά του ανέβλυσαν μύρο.


4) Τον Άγιο Λεόντιο Επίσκοπο Νεαπόλεως (=Λεμεσού).
Έζησε κατά τον ΣΤ΄ και Ζ΄ αι. και αναφέρεται από την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο επειδή έγραψε υπέρ των αγίων Εικόνων. Ήταν μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος (Πατριάρχου Αλεξανδρείας), του οποίου συνέγραψε τον Βίο. 

Ο μοναδικός ναός (ΙΕ΄ αι.) του Αγίου Λεοντίου Νεαπόλεως (Περβόλια Κύπρου). 

5) Τον Όσιο Λεόντιο τον Κανονάρχη.
Ασκήτεψε τον ΙΔ΄ αιώνα στην περίφημη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, στην οποία, ως ψάλτης, εισήγαγε κατά τα ελληνικά πρότυπα τους Κανόνες στις ακολουθίες.


* Η 18η Ιουνίου είναι και η τελευταία επί γης ολόκληρη ημέρα της ζωής του Αρχιεπισκόπου Χιλής Λεοντίου Φιλίπποβιτς (+1971), στον οποίο οφείλει την ύπαρξή της η Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων της Ελλάδος. Κοιμήθηκε στις 19 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του αγαπημένου του φίλου Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς (+1966).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου