"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Περί της ΡΟΕΔ στα κατεχόμενα της Κύπρου


Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τα αμερικανοκίνητα μέσα ενημερώσεως κατά της Ρωσικής Εκκλησίας για δήθεν προκλητικές ενέργειες αυτής στην Εκκλησία της Κύπρου, αποκαλύφθηκε τελικά ότι η εν λόγω "ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ" (РУССКАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКОВЬ НА СЕВЕРНОМ КИПРЕ) ανήκει στην ΡΟΕΔ (Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία της Διασποράς), η οποία, ως γνωστόν, δεν αναγνωρίζει, ούτε έχει εκκλησιαστική κοινωνία με τις λεγόμενες επίσημες Εκκλησίες, λόγω των αιρέσεων του Οικουμενισμού, Μοντερνισμού, Σεργιανισμού κλπ..
Και τίθεται πλέον το ερώτημα. Έχει δικαίωμα η ΡΟΕΔ να συστήσει εκκλησιαστική κοινότητα στα κατεχόμενα της Κύπρου; Ή ας θέσουμε αλλιώς το ερώτημα. Έχουν δικαίωμα οι Ρώσοι πολίτες, που καλώς ή κακώς ζούνε και εργάζονται στα κατεχόμενα, να εκκλησιάζονται και να τελούν τα Μυστήρια ορθοδόξως ή όχι; 
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είπε στους Αποστόλους: "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη". Σε όλα τα έθνη, όχι μόνο στα ευγενή, δίκαια και πολιτισμένα. Οι Επίσκοποι ως διάδοχοι των Αποστόλων οφείλουν να δημιουργούν εκκλησιαστικές ενορίες και ιεραποστολές οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και σε κράτη βάρβαρα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Στην περίπτωσή μας εγείρονται όμως και κάποια πιο συγκεκριμένα ερωτήματα:
1. Πρόκειται άραγε για εισπήδηση σε έδαφος άλλης Εκκλησίας; 
Σαφέστατα, όχι, αφού η λεγόμενη "Εκκλησία της Κύπρου" δεν εκπροσωπείται κανονικώς και νομίμως από την νυν φερόμενη - και αναγνωριζόμενη από το κράτος - ως Ιεραρχία της, εφόσον βαρύνουν αυτήν:
α. Η παράνομος και αυθαίρετος ημερολογιακή καινοτομία του 1924.
β. Η αντικανονική δίωξη κλήρου και λαού από τον Παποκαίσαρα καθηρημένο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο κατά την δεκαετία του 1970, και
γ. Η συμμετοχή και αναγνώριση της αιρετικής Ψευδοσυνόδου της Κρήτης το 2016.
Όταν λοιπόν αποκατασταθεί η τάξη στην Εκκλησία της Κύπρου και τεθεί πραγματικά Ορθόδοξη Ιεραρχία, τότε σαφώς η ΡΟΕΔ οφείλει να συνεργαστεί μεθ᾿ Αυτής για την μετάβαση των εκεί ενοριών της στην ποιμαντικής δικαιοδοσία της πρώτης. Ως τότε έχει κάθε δικαίωμα να δρα αυτόνομα και μάλιστα αυτό είναι και ευεργετικότατο για την Ορθοδοξία εφόσον εμποδίζει με την δράση της να μετατραπούν οι ναοί που χρησιμοποιεί, και εκείνοι ως τζαμιά ή κάτι άλλο, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι ναοί στα κατεχόμενα.
2. Τίθεται θέμα αναγνώρισης της εισβολής και επιδοκιμασίας αυτής;
Ξεκάθαρα, όχι, διότι δεν πρόκειται για κληρικούς που συνεργάστηκαν με τους εισβολείς και εγκαταστάθηκαν εκεί άμα τη καταλήψει των εδαφών αυτών, αλλά για εκκλησιαστική κοινότητα που ιδρύθηκε 40 χρόνια μετά την εισβολή. Είναι δυνατόν να θεωρούνται συνένοχοι των εγκλημάτων που διεπράχθησαν από άλλους; Με την ίδια λογική τότε θα έπρεπε να θεωρείται συνένοχο των εγκλημάτων των Τούρκων, και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που υφίσταται κανονικώς από το 1453 και μετά, όπερ άτοπο!
3. Τίθεται ζήτημα προδοσίας της εθνικής συνειδήσεως με την αναγνώριση του ψευδοκράτους;
Βεβαίως, όχι, μιας και δεν πρόκειται για εκκλησιαστική κοινότητα  Ελλήνων, αλλά αλλοεθνών. Είναι λογικό να ζητούμε από Ρώσους να έχουν ελληνική εθνική συνείδηση; Εδώ όταν πολλοί Έλληνες καλά καλά (με πρώτους τους πολιτικούς μας), δεν έχουν εθνική συνείδηση  και αναγνωρίζουν π.χ. την "Βόρεια Μακεδονία", δεν είναι υποκριτικό να κακίζουμε μη Έλληνες επειδή αναγνωρίζουν την "Βόρεια Κύπρο". "Μα είναι κατακτητές!" θα αντιτάξει κανείς. Σωστά. Είναι κατακτητές όπως ακριβώς και οι Ρωμαίοι ήταν κατακτητές της Ιουδαίας, αλλά ο Κύριος δεν ασχολήθηκε με την "εθνική απελευθερωτική επανάσταση" των Εβραίων (όπως ακριβώς ήθελαν τον "Μεσσία" οι Ιουδαίοι εθνικιστές). Κατά συνέπεια (είτε αρέσει είτε όχι στους "ελληνορθοδόξους εθνικιστές"), δεν είναι έργο της Εκκλησίας Του η σωτηρία κάποιου έθνους, αλλά η σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων κάθε έθνους.
Ας κλείσουμε με το εξής:
Το 1912 οι Σέρβοι εισέβαλαν και κατέκτησαν από τους Τούρκους το ελληνικότατο Μοναστήρι (νυν Μπίτολα), ενώ προέβησαν σε φοβερότατες διώξεις κατά του ελληνικού πληθυσμού (λεηλασίες, βιασμούς, αρπαγές σπιτιών και ναών κ.α.) και εκδίωξαν τον τελευταίο Έλληνα Μητροπολίτη Άγιο πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομο.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε δύο από τους μεγαλύτερους Ομολογητές της εποχής μας, τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς και τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ως καθηγητές του Θεολογικού Σεμιναρίου Μοναστηρίου το 1933. Μπορεί κανείς νοήμων να θεωρήσει υπευθύνους τους Αγίους αυτούς για τα εγκλήματα των Σέρβων εναντίον των Ελλήνων στην ελληνική αυτή περιοχή που κατέλαβαν;

  
Ας είμαστε λοιπόν ψύχραιμοι, λογικοί και κυρίως ανεπηρέαστοι από την αντιρωσική υστερία των ενταύθα πολιτικών και εκκλησιαστικών οργάνων των Η.Π.Α..

16 σχόλια:

  1. Ο σ.Αγαθαγγελος ανήκει στην εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο; Πρόκειται για τον ίδιο που δεν ενώθηκε με το πατριαρχείο Μόσχας ,το 2007;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάγεται στον Μητροπολίτη Ονούφριο (ο οποίος έχει κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας). Ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος ηγείται της ΡΟΕΔ που δεν ενώθηκε με το Πατριαρχείο Μόσχας το 2007.

      Διαγραφή
    2. Νικόλαε είναι σωστό να ευχαριστούμε τον Θεό που υπάρχουν οι αιρετικοί παπικοι, προτεστάντες, μονοφυσιτες?

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Κυριάκο για την διόρθωση του εκ παραδρομής λάθους, τακτοποίησα.
      Το ερώτημά σου δεν το καταλαβαίνω.

      Διαγραφή
  2. "Οι Επίσκοποι ως διάδοχοι των Αποστόλων οφείλουν να δημιουργούν εκκλησιαστικές ενορίες και ιεραποστολές οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και σε κράτη βάρβαρα, εφόσον αυτό είναι εφικτό."

    Πολύ σωστά. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν θα αξιολογηθεί και η δραστηριότητα του συγκεκριμένου Επισκόπου. Αν κλείσει τα μαγαζιά των παπικων, των προτεσταντων και των λοιπών εωσφοριστων τότε θα είναι ΑΞΙΟΣ και θα πρέπει να του βάλουμε όλοι μετανοία.

    Αν αρχίσει όμως να μιλάει για ειρηνική συνύπαρξη των δογματων και τα λοιπά αγαπητικα τότε βράσε ρύζι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, αλλά η ειρηνική συνύπαρξη είναι ίδιον των Ορθοδόξων.
      Το ότι δεν αποδεχόμαστε τις πλάνες των αιρετικών και προσπαθούμε να τους φέρουμε στην Ορθοδοξία δεν σημαίνει ότι αν δεν το πετύχουμε, πρέπει να τους γκρεμίσουμε τους ναούς τους και να τους σκοτώσουμε!
      Όστις θέλει.

      Διαγραφή
    2. Δεν μίλησε κανείς για βία. Αλλά είναι απλό : Όπου υπάρχει το φως το σκοτάδι φεύγει. Τώρα που ανέτειλε το φως της Ορθοδοξίας στα Κατεχόμενα, είναι απολύτως φυσικό και φυσιολογικό το σκοτάδι των αιρέσεων να μειωθεί αισθητά, έτσι δεν είναι?

      Για να δούμε....

      Διαγραφή
    3. Και μόνο η δημιουργία ορθόδοξης εκκλησιαστικής κοινότητας εκεί σημαίνει μείωση του σκότους. Παντελής έλλειψη του σκότους όμως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στην παρούσα ζωή και ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τα έσχατα.

      Διαγραφή

    4. Τα ζιζάνια (αιρετικοί) πάντοτε θα υπάρχουν.

      Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να μειωθεί η ανάπτυξή τους. Καν αν μειωθεί η ανάπτυξή τους τότε θα αρχίσει και η αντίστοιχη μείωση του πληθυσμού τους και τότε ο Ιερέας της περιοχής σίγουρα θα γίνει μάρτυρας, καθώς τα ζιζάνια θα τον "φροντίσουν" αναλόγως με την βοήθεια βέβαια του καθεστώτος.

      Διαγραφή
  3. Προς τον Ανώνυμο πολιτικολόγο:
    Αν ψάχνεις να επιρρίψεις ευθύνες για κάλυψη της τουρκικής αρπακτικότητας σε παραπέμπω σε γνωστές δηλώσεις των Αθηναγόρα και Βαρθολομαίου (ευλογία του Θεού η Άλωση της Πόλης, ειρηνική συνύπαρξη 400 χρόνια Ελλήνων και Τούρκων κλπ.) και μάλιστα όλα αυτά μετά από τις γνωστές θηριωδίες (Σεπτεμβριανά 1955, εισβολή στην Κύπρο κλπ).
    Άντε γεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκαναν ερμηνεία σε κατά γραμμα μετάφραση της google και ανακάλυψαν "αίρεση"....!!!! Άμα σε έχει χτυπήσει το ΘΝΠ κατακεφαλα..... Να τους βάλουμε τους κύριους να φτιάξουν εκκλησιολογικο κείμενο για την πανορθόδοξη με τον μεταφραστή της Google να γελάσει ο κάθε πικραμένος..... Την Κοκκινοσκουφίτσα να βάλεις από τα ρωσικά στα Ελληνικά να σου μεταφράσει το Google θα νομίζεις ότι διαβάζεις τα 3 γουρουνάκια!

    ΥΓ Και μιας που το ανέφερα να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά εμπόδια μιας γνήσιας πανορθοδοξης συνοδου.... Η κεντρική γλώσσα εκκλησιολογικής συζήτησης στην οποία θα μεταφράζεται η συζήτηση από τις υπόλοιπες. πχ. Κεντρική γλώσσα τα ελληνικά με κοινή τα αγγλικά οπότε από ρουμάνικα ρωσικά βουλγάρικα πρέπει να μεταφράζονται και να αποδίδονται (βασικό) στα αγγλικά και μετά να μεταφράζονται και να αποδίδονται (ακόμα πιο κρίσιμο) στα Ελληνικά και το αντίστροφο για τα 5 εκκλησιολογικά κείμενα. Και κάποιοι κύριοι βασίζονται σε μεταφραστή της Google και μεταφράζουν (ευτυχώς για τον εαυτό τους) .... κατά την καρδία τους!

    ΥΓ 2. Ο λόγος που είναι βασικό το παραπάνω είναι ακριβώς η αποφυγη δογματικού λάθους κατά την απόδοση του εκκλησιολογικου κειμένου και των αποφάσεων της γνήσιας πανορθοδοξης συνοδου και γι'αυτό δεν χρειάζεται απλά διερμηνέας αλλά Θεολόγος διερμηνέας και μάλιστα γνήσιος ορθόδοξος και όχι η google... γιατί οι εν λόγω πράκτορες των οικουμενιστων με την πυρά του δόλου αναμμένη είναι έτοιμοι να τους ρίξουν μεσα.

    Για μια ακόμα φορά φάνηκε ότι κάποιοι βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία (;) και Βλέποντας την ορθοδοξία να θριαμβεύει αηδιάζουν.... Αγκαλιά με τους οικουμενιστες και τα συμφέροντά τους..... Κρίμα!

    Γεώργιος



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει στην Κύπρο ΓΟΧ Αρχιεπίσκοπος , ο Επιφάνειος ο Δ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Επιφάνιος έχει κοιμηθεί, είναι ο Σεβαστιανός τώρα. Και είναι σχισματικός.

      Διαγραφή
    2. Η Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος γιατί δεν έχει ενορίες στην Κυπρο; Έχουν άλλοι όπως οι του Μακαριου νομίζω και καποιες Σύνοδοι Ματθαιϊκων

      Διαγραφή
  6. Πριν την κοίμηση του Επιφανιου, δεν υπήρχαν άλλοι γοχ στην Κύπρο. Μετά την κοίμηση του, χωρίστηκαν σε 2 κόμματα. Από την πλευρά του Σεβαστιανου, υπάρχει ο αρχιεπίσκοπος Επιφανιος, ανιψιός του Σεβαστιανου και ένας Λαζαρος, που γυρίζει στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά είναι ο Παρθενιος με το περισσότερο κόσμο. Γοχ καλλινικου δεν νομίζω ότι υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή