"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Εκδρομή του Νε.Ο.Σ. στις Σπέτσες

Το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 πολ.ημ., μέσα σε κλίμα χαράς και ζωντάνιας, πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή εκδρομή του Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου (Νε.Ο.Σ.) της Εκκλησίας μας με προορισμό το ιστορικό και όμορφο νησί των Σπετσών. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν 100 περίπου νέοι και νέες και από τις τέσσερις Μητροπόλεις του Λεκανοπεδίου καθώς και από την Μητρόπολη Ευρίπου και Ευβοίας. Την εκδρομή συνόδευε ο Θεοφ. Επίσκοπος Γαρδικίου κ. Κλήμης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Νε.Ο.Σ., και ο Ιερομ. π. Καλλίνικος Ηλιόπουλος.

Τα δύο λεωφορεία που μας μετέφεραν έφθασαν ως την Κώστα Αργολίδος, απ’ όπου θαλάσσια ταξί μας πήγαν απέναντι στο ωραίο νησί των Σπετσών.
Picture
Picture
Picture
Εκεί, μετά που συγκεντρωθήκαμε, ο πρώτος μας σταθμός ήταν το 300 ετών αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί σήμερα σαν Μουσείο. Σ’ αυτό, οι ξεναγοί μας, μας έκαναν μια αναδρομή στα γεγονότα του 1821 με σημείο αναφοράς την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και πραγματικά εκείνη την μία ώρα αισθανθήκαμε ότι η ιστορία ζωντάνευε μπροστά μας μέσα από την βιογραφία της ηρωίδας, από τα μικρά και μεγάλα αντικείμενα του αρχοντικού, τους πίνακες, την μεγάλη Σάλα όπου γίνονταν τα πολεμικά συμβούλια, τα όπλα της εποχής που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα, το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του πλοίου "Αγαμέμνονα", ένα από τα καλύτερα πλοία της εποχής που ανήκε στην Μπουμπουλίνα και προσφέρθηκε για την Απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η επίσκεψή μας στο Μουσείο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "ένεση" τόνωσης του εθνικού μας φρονήματος, ειδικά γι΄ αυτή την περίοδο που βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα μας,  και ενσυναίσθησης του χρέους που έχουμε απέναντι  σε αυτή την ένδοξη ιστορική μας παρακαταθήκη.
Picture
Picture
Picture
Επόμενος σταθμός μας, η Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και Αγίων Μυροφόρων. Η πορεία προς την Μονή ήταν ξεχωριστή, εφόσον λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου που υπάρχει στις Σπέτσες, χρειάστηκε να περπατήσουμε μια κάποια απόσταση μέχρι τη Μονή. Το σημείο ήταν ανηφορικό και καταβλήθηκε προσπάθεια για να ανέβουμε, ωστόσο η φύση, το απέραντο γαλάζιο αλλά και η ζεστή φιλοξενία της Μονής μας αντάμειψαν πλήρως.
Picture
Picture
Στο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, ενημερωθήκαμε για την ιστορία της Μονής και τον ομολογιακό αγώνα που έδωσε ο κτήτορας της, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Σπύρου (1923-2014), ο οποίος υπέστη μεγάλο διωγμό για να διατηρήσει αλώβητη την πατρώα παράδοση αντιστεκόμενος στον Οικουμενισμό. Αφού ψάλθηκε Τρισάγιο στον τάφο του Γέροντα και μας δόθηκαν σχετικές με την ιστορία της Μονής ευλογίες, μεταφερθήκαμε στην αυλή του Μοναστηριού με την εκπληκτική πανοραμική θέα του νησιού, της θάλασσας και των άλλων νησιών μπροστά μας, και απολαύσαμε ένα πλούσιο γεύμα που με αγάπη ετοίμασαν οι μοναχές και οι διακονητές του.
Picture
Picture
Έπειτα από το γεύμα αλλά και την αναμνηστική φωτογραφία που βγάλαμε στην Μονή, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Κατά την διαδρομή προς την Αθήνα είχαμε την ευκαιρία να ψάλλουμε ύμνους, να τραγουδήσουμε παραδοσιακά τραγούδια και να συζητήσουμε για την καλύτερη οργάνωσή μας, ώστε το έργο με τους νέους της Εκκλησίας μας να βελτιωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιο, ο οποίος προσφέρθηκε να μας βοηθήσει προκειμένου να διευκολύνει την όλη επίσκεψή μας στην Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και Μυροφόρων.
Η προσκυνηματική εκδρομή έληξε με πολύ καλές εντυπώσεις και την έντονη επιθυμία των νέων να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδρομές και δραστηριότητες συχνότερα.

                                                                                                                             Η Συντονιστική Επιτροπή του Νε.Ο.Σ.
ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου