"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

"Ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ Φλωρίνης ἀπεκήρυξες ὅλη τήν Ἐκκλησίαν" (Θαυμαστή μεταστροφή του Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου)


Επειδή υπάρχουν μερικοί που αν και αποδέχονται τον Άγιο πρώην Φλωρίνης Χρυσόστομο, θεωρούν ότι "έκανε λάθος" εκφράζοντας τα γνωστά περί "δυνάμει και ενεργεία", παραθέτουμε ένα σημαντικό γεγονός από τον βίο του γνωστού Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου.
Ο Γέροντας Εφραίμ πήγε στον Άγιο Όρος το 1933 και έγινε μοναχός στον Άγιο Εφραίμ στα Κατουνάκια, στην συνοδεία των Ζηλωτών Γερόντων Νικηφόρου και Εφραίμ, ενώ το 1936 χειροτονήθηκε ιερέας από τον Κυκλάδων Γερμανό Βαρυκόπουλο. 
Όταν το 1937 ο Βρεσθένης Ματθαίος Καρπαθάκης και ο Κυκλάδων Γερμανός αποσχίστηκαν από τον πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομο μη αποδεχόμενοι το "δυνάμει και ενεργεία" και θεωρώντας "ήδη εκτός Εκκλησίας" όλους όσους ακολουθούσαν το νέο ημερολόγιο, ο Γέροντας Εφραίμ, συντάχθηκε μαζί τους. Μάλιστα το επόμενο έτος (συγκεκριμένα 15-1-1938) έστειλε, μαζί με άλλους Αγιορείτες, επιστολή προς τον πρ. Φλωρίνης στην οποία δήλωνε ότι τον αποκηρύττει για αυτόν τον λόγο.


Με τον καιρό όμως ο Γέροντας Εφραίμ άρχισε να αμφιβάλει για την ορθότητα της ακραίας στάσης του. Έτσι καταφεύγοντας στην προσευχή έλαβε την απάντηση. 
Προσευχόμενος άκουσε μια δυνατή φωνή που του είπε: "Ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ Φλωρίνης ἀπεκήρυξες ὅλη τήν Ἐκκλησίαν" (Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου, Ο Γέροντάς μου Ιωσήφ ο Ησυχαστής Και Σπηλαιώτης (1897 – 1959), 2008, σελ. 317).
Όπως ήταν επόμενο, ο Γέροντας Εφραίμ έστειλε επιστολή στον Άγιο πρ. Φλωρίνης ζητώντας συγχώρεση, την οποία και έστειλε ο Άγιος.

3 σχόλια:

  1. Σημαντική εἴδησις! Ὅμως, ἔχω μπερδευτῆ μέ τά ὀνόματα. Ποιός γ. Ἐφραίμ Φιλοθεΐτης ἔγραψε σέ βιβλίον του αὐτήν τήν εἴδησιν; Αὐτός πού κτίζει μοναστήρια εἰς ΗΠΑ καί, ἐξ ὅσων ἔχω ἀκούσει, κατηγορεῖ εἰς πᾶσαν εὐκαιρίαν τούς Ὀρθοδόξους τοῦ Πατρίου Ἑορτολογίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γ. Εφραίμ της Αριζόνα (ΗΠΑ) ο λεγόμενος Φιλοθεΐτης έγραψε σε βιβλίο του αυτήν την είδηση για τον γ. Εφραίμ τον Κατουνακιώτη (κοιμήθηκε το 1998), ο οποίος ήταν και αυτός πνευματικοπαίδι του γ. Ιωσήφ του Ησυχαστού.

      Διαγραφή