"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΝΟ ΣΧΙΣΜΑ (ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)

Αφορμή για την πρώτη μου επαφή με την ιστορία του Αντιοχειανού Σχίσματος στάθηκε πριν λίγα χρόνια μια θέση, που εκφράστηκε από μερικούς αδελφούς που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο, σύμφωνα με την οποία από όλες τις Συνόδους του Παλαιού μόνο μία μπορεί να είναι η "Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία". Με αυτή όμως την θέση, το "Μία" που προσδιορίζει την Εκκλησία του Χριστού, εκπίπτει από την ορθόδοξη έννοιά της (η οποία αναφέρεται στην ΜΙΑ Πίστη και περιλαμβάνει επομένως το σύνολο των ορθοδόξως πιστευόντων σε  ένα Κύριο, μία πίστη και ένα βάπτισμα (Εφ. 4, 5)) σε ένα απλό αριθμητικό επίθετο.
Στην πορεία και κατά τη διάρκεια της μελέτης και συγγραφής της παρούσης εργασίας παρουσιάστηκαν και άλλες απαντήσεις και σε άλλα θέματα που απασχολούν και σήμερα τους Ορθοδόξους.
Τα διδάγματα αυτά όμως που προκύπτουν από την μελέτη της εκκλησιαστικής ιστορίας θα τα αφήσουμε να τα εξάγει μόνος του ο καλοπροαίρετος και φιλαλήθης αναγνώστης.
Ο συγγραφέας
 

3 σχόλια:

  1. Αδελφέ φοβερό άρθρο ευχαριστούμε για την δημοσίευση του. Εμένα προσωπικός μου φάνηκε πολύ ψυχωφελές και μου έλυσε πολλές απορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ10 Μαρτίου 2014 στις 6:11 μ.μ.

    Αγαπητέ αδελφέ Νικόλαε η εργασία σου είναι κατά την γνώμη μου εξαιρετική και μας βοηθά όλους εμάς, που λέμε και θέλουμε να ανήκουμε στην Γνήσια Ορθόδοξη Εκκλησία με την ελπίδα να συμβάλουμε στην απελευθέρωση της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας από την αιχμαλωσία της αιρέσεως του Οικουμενισμού, να βλέπουμε και να εξετάζουμε τα πράγματα με αληθινά σφαιρικώτερο τρόπο διδασκόμενοι από την Εκκλησιαστική Ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου δάσκαλε, απεκόμισα κι εγώ πολλά και πολύτιμα διδάγματα από αυτήν την εργασία σου, την οποία μόλις τελείωσα, και σ' ευχαριστώ θερμώς. Άραγε γιατί δεν διδασκώμεθα από αυτή την ιστορία, μια που σήμερα η εκκλησιαστική κατάστασις μοιάζει τόσο πολύ με αυτήν; Γιατί οι επίσκοποί μας δεν μιμούνται τον αγιώτατο Αλέξανδρο Αντιοχείας, τον οποίο για πρώτη φορά κι εγώ ακούω; Θα ήθελα πολύ να δω αυτό το πόνημα ως βιβλιαράκι γραμμένο στην καθαρεύουσα και σε πολυτονικό, αλλά δυστυχώς κοστίζει πολύ αυτό και η αγορά είναι πολύ μικρή για να έχεις κάποια ανταπόδοσι ή τουλάχιστον να βγάλεις τα έξοδά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή