"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Θα ξυπνήσουν οι Αγιορείτες Πατέρες;

Διαβάζουμε στο "Αγιορείτικο Βήμα":

ΝΕΑ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ;

15Ανταπόκριση Άγιο Όρος - Γιώργος Θεοχάρης

Αίσθηση προκαλεί η απουσία της εκπροσώπησης της Ιεράς Μονής  Κωνσταμονίτου στην επίσκεψη του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στο Άγιο Όρος. 

Η μη παρουσία του ηγουμένου και του αντιπροσώπου της εν λόγω Μονής τόσο στην υποδοχή του Πατριάρχη όσο και στις λοιπές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος που χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης , προκαλεί ερωτηματικά και ήδη πυροδοτεί συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους, σύμφωνα με πληροφορίες του "Αγιορείτικου Βήματος".
 
Ευχόμαστε να ξυπνήσει το Άγιον Όρος και ο ορθόδοξος αγώνας της Αποτειχίσεως από τους νεωτεριστές πατριάρχες, που ξεκίνησε το 1924 και κορυφώθηκε το 1971, με την πλειοψηφία των Μονών να έχουν διακόψει το μνημόσυνο του Αθηναγόρα, να συνεχιστεί, και οι υπόλοιπες Μονές - η Εσφιγμένου συνέχισε μόνη της τον δρόμο της εμπράκτου ομολογίας - οι οποίες κατέβασαν τις σημαίες της Ορθοδοξίας, να τις ανυψώσουν ξανά.
Δεν γίνεται άλλη αναμονή. Δεν υπάρχει άλλο "άχρι καιρού". Και δεν υπάρχει καλύτερος μπροστάρης να δώσει το έναυσμα για αυτήν την στροφή μετανοίας και ορθοπραξίας, από τον σεβαστό παρά πάντων ηγούμενο της Κωνσταμονίτου (η οποία για όσους δεν το γνωρίζουν είναι η μοναδική Μονή, εκτός της Εσφιγμένου, που δεν δέχεται χρήματα από τους Δαναούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Γέροντα Αγάθωνα.
Μακάρι να αντιδράσουν και οι άλλοι ορθόδοξοι ηγούμενοι και να μιμηθούν το παράδειγμα των αδελφών τους της Εσφιγμένου και όχι των οσφεοκαμπτών κοσμικοφρόνων ρασοφόρων, για τους οποίους ο Άγιος Κοσμάς Φλαμιάτος έγραφε διακόσια χρόνια πριν πως θα δράσουν με σκοπό να "μορφώσωσι κατά το πνεύμα της πλάνης πολλούς νέους ρασοφόρους υποκριτάς, και μετά ταύτα, εξ αυτής της ζύμης, ψηφισθώσιν ηγούμενοι εις όλα τα Μοναστήρια του αγίου Όρους, και ούτως ανεπαισθήτως, άνευ τινός υποψίας, παύση και καταργηθή όλη η τάξις του αγίου Όρους" (Επιστολή προς Αγιορείτες Πατέρες).
 
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ

3 σχόλια:

 1. Φίλε δάσκαλε μακάρι να υπάρξει μεγαλύτερη και γενικότερη αφύπνιση στο Άγιο Όρος, αν και εγώ προσωπικά δεν περιμένω, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Το κείμενο που αναδημοσιεύεις όμως είναι εξαιρετικό, παρά την μικρή του έκταση λέει περιληπτικά σοβαρές αλήθειες. Ανάμεσα σε αυτές, με μία μικρή φράση αναφέρει, ότι ο αγώνας της Αποτείχισης στο Άγιο Όρος άρχισε το 1924 και κορυφώθηκε το 1971. Αυτά ας τα διαβάζουν κάποιοι σύγχρονοι " μεγάλοι θεωρητικοί διδάσκαλοι " του Αντιοικουμενισμού , με μικρή όμως πραγματική γνώση της Εκκλήσιαστικής ιστορίας του περασμένου αιώνα, οι οποίοι με ευκολία παραθεωρούν ή και εκμηδενίζουν τον αγώνα των Πατέρων μας, θεωρώντας, ότι το οποιοδήποτε καλό και θετικό στον αγώνα ξεκινάει μόνο από τους ίδιους ή το πολύ τους Γέροντές τους (Π.Δ.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το να απέχεις από τις τιμές που αποδίδονται στον Αιρεσιάρχη του Φαναρίου είναι κάτι σημαντικό. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό. Πρέπει πάραυτα να προχωρήσουν οι ι. Μονές του Α.Ο. σε διακοπή του μνημοσύνου του, κατά την διδασκαλία και πράξι των Αγίων, ειδάλως θα κολασθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το Περιβόλι της Παναγίας
  αποσαθρωμένο οπωροφυλάκιο Ορθοδοξίας !!!

  Του κυρίου Ιωάννου Κορναράκη, Ομοτίμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.


  «Ο Θεός ήλθοσαν έθνη εις την κληρονομίαν σου, εμίαναν τον ναόν τον άγιόν σου, έθεντο Ιερουσαλήμ ως οπωροφυλάκιον» (Ψαλμ. 78, 1)


  Η επέλαση της παπικής αιρέσεως, τον Νοέμβριο του 2006, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετέβαλε το Άγιο Όρος ή μάλλον την πνευματική του ηγεσία, τους ηγουμένους των είκοσι Ι. Μονών του, σε εγκαταλελειμμένο και έρημο οπωροφυλάκιο Ορθοδοξίας!

  Ο λαός του Θεού, το πλήρωμα της Εκκλησίας, ανέμενε την άμεση, δυναμική παρέμβαση του Αγίου Όρους στα διαδραματισθέντα στο Φανάρι, με την επίσκεψη-συλλειτουργία του Πάπα, ως αυτονόητη παρουσία ορθόδοξης αντιδράσεως και μαρτυρίας, όπως ακριβώς συνέβη στο παρελθόν επί Πατριάρχου Αθηναγόρα, με την άρση των αναθεμάτων, όταν σύσσωμο το Άγιο Όρος, η πνευματική του ηγεσία, διέκοψε τη μνημόνευση του ονόματός του!

  Αλλά η πνευματική ηγεσία του Αγίου Όρους των ημερών μας, δεν έπραξε το ίδιο!
  Δεν διετράνωσε μαχητικά την ορθόδοξη μαρτυρία με το γνωστό κύρος του αγιορείτικου λόγου, ως διορθωτική παρέμβαση στις αυθαίρετες και κραυγαλέες πατριαρχικές παραβιάσεις των ι. Κανόνων της Εκκλησίας.
  Αντίθετα επιβράβευσε τις πατριαρχικές αυτές αντορθόδοξες ενέργειες με τη διακήρυξη της ευλαβείας της στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου!

  Έτσι οι φύλακες της Ορθoδόξου Παραδόσεως, οι πυλωροί της προστασίας και διασφαλίσεως του κύρους των Ι. Κανόνων της Εκκλησίας, εγκατέλειψαν τη θέση τους!
  Αρνήθηκαν τον εαυτό τους.

  Άφησαν ξέφραγο και απροστάτευτο τον αμπελώνα του Κυρίου και συσχηματίσθηκαν με τον νυν αιώνα του οικουμενισμού, του κακόδοξου χριστιανικού συγκρητισμού.

  Ευθυγραμμίσθηκαν με τους νεοεποχίτικους νόες κληρικών και λαϊκών θεολόγων, αρνητών της αληθείας της Μίας, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού, της Εκκλησίας των ι. Αποστολικών και Συνοδικών Κανόνων, της Πατερικής Παραδόσεως!

  Η στάση αυτή της πνευματικής ηγεσίας του Αγίου Όρους αποστερεί σήμερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία το φρουρό και φύλακα των παραδεδομένων αληθειών της πίστεως και της διδασκαλίας της.

  Σήμερα έπαυσε να είναι το Άγιο Όρος εγγύηση και στήριξη Ορθοδοξίας, έπαλξη παρατάξεως μαρτύρων και ομολογητών Ορθοδοξίας.

  Σήμερα το Άγιο Όρος, μοιάζει με αποσαθρωμένο από τον οικουμενισμό και την αίρεση οπωροφυλάκιο, μνημείο πλέον αγιορειτικής εγκαταλείψεως του περιβολιού της Παναγίας!

  Το θλιβερό αυτό γεγονός συμβαίνει σήμερα, σε ώρα και στιγμή προχωρημένης αποδυναμώσεως της Ορθοδοξίας από ζωτικές και άγρυπνες δυνάμεις μαρτυρίας και ομολογίας, δεδομένου ότι, σήμερα, επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι και

  Πατριάρχες αλλά και κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, μεταποιούμενοι αλαζονικώς σε τάξη εκκλησιαστικής οικουμενικής συνόδου, αποφθέγγονται άρρητα ρήματα κακοδοξίας, «επ’ αγαθώ» της Ορθοδοξίας!

  Αιρετικές χριστιανικές κοινότητες αναγνωρίζονται σήμερα ως εκκλησίες, συλλειτουργίες με τους πάσης φύσεως αιρετικούς και συμπροσευχές βαπτίζονται ως αγαπητικές σχέσεις και κάθε ορθόδοξη αλήθεια παραπέμπεται στον κάλαθο του οικουμενισμού, για επανερμηνεία με τα νέα δεδομένα της μετανεωτερικότητας, η οποία απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό των πάντων στη θεολογία και γενικώς στη ζωή της Εκκλησίας!

  Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα της οικουμενιστικής λαίλαπας, δεν έστερξαν οι αγιορείτες ηγούμενοι να αναδειχθούν· «θεία παρεμβολή και θεηγόροι οπλίται παρατάξεως Κυρίου»!

  Παραδόθηκαν στη δειλία και το φόβο της μαρτυρίας, με το…αιρετικό πρόσχημα της ευλαβούς υπακοής στο πρόσωπο του Πατριάρχου!

  Έτσι μετέτρεψαν την πνευματική τους ηγεσία σε αποσαθρωμένο οπωροφυλάκιο του περιβολιού της Παναγίας!

  Έκαναν την επιλογή τους!

  Επέλεξαν την συνοδοιπορία τους με την πατριαρχική οικουμενιστική λογική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή