"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΈΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΊΣΩΣ, ΕΝ ΖΩΗ, ΈΛΛΗΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

3 σχόλια:

  1. Όντως εξαιρετικό κείμενο και, όσο μου επιτρέπουν οι επί του θέματος γνώσεις, πλήρως κατατοπιστικό. Συγκρατώ ότι η ενότητα της Εκκλησίας, ενότητα δηλαδή του Δόγματος, είναι συνάρτηση ενότητας κατά την πίστη, ενότητας κατά την λατρεία, και ενότητας κατά την διοίκηση, όπως εύστοχα γράφει και εξηγεί ο κύριος Τσελεγγίδης :

    "Συγκεκριμένα, η ενότητα της Εκκλησίας υφίσταται και εκφαίνεται θεσμικώς στην πίστη, τη λατρεία και τη διοίκηση της Εκκλησίας. Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω τριπλή ενότητα θεμελιώνεται και αντλείται από το τρισσό αξίωμα
    του Χριστού: το προφητικό, το αρχιερατικό και το βασιλικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι αγαπητέ μου γιατρέ, και μάλιστα το κεφάλαιο περί ενότητος στην διοίκηση αποτελεί καταπέλτη στην επισκοποκεντρική εκκλησιολογία του Ζηζιούλα[1], που δυστυχώς έχει επηρεάσει και πολλούς ορθοδόξους, ακόμη και γνησίους.
      Καλή χρονιά να έχουμε αγαπητέ μου κ. Χριστοδουλίδη!

      [1]Μαζί με το κείμενο του αειμνήστου Κορναράκη: http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7608.html

      Διαγραφή
    2. Αντεύχομαι αγαπητέ ΔΑΣΚΑΛΕ.
      Οι παπικοί, γενικότερα οι Δυτικοί, μη όντας ικανοί να εννοήσουν την ελληνική (παρένθεση, συντείνει σ΄ αυτό και η έκπτωση από την Χάρι λόγω της αίρεσης) ανακάλυψαν νέα μέθοδο. Παρέλαβαν Έλληνες, τους έβαλαν στα Πανεπιστήμιά τους (θεολογικές σχολές αιρετικές) για να μάθουν εκεί την Ορθοδοξία. Δεν έγιναν βέβαια όλα τούτα δωρεάν. Έτσι λοιπόν έφτιαξαν τους Έλληνες παπικούς ιεράρχες ή άλλους - το ίδιο έκαναν και οι προτεστάντες αγγλικανοί ή οι διαφοροποιημένοι Αμερικάνοι - και με αυτούς διέφθειραν την Ορθοδοξία. Μας αποξένωσαν από την αλήθεια. Άλωσαν μάλιστα και το αγ. Όρος.

      Όταν λοιπόν έχεις να κάνεις με δικούς ανθρώπους, τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Την ίδια γλώσσα μιλάμε, αλλά χώρια καταλαβαινόμαστε, επειδή οι τύποι σαν τους Φαναριώτες (Ζηζιούλες κλπ) ή τους εδώ αντιφωνητές (Γιανναράδες κ.α) κατέχουν την ελληνική, είναι τεχνο-λόγοι, έχουν δε και πρόσβαση στα επικοινωνιακά (των σιωνιστών) Μέσα. Εμείς έχουμε τα μπάζα του διαδικτύου. Ο απ. Παύλος δεν είχε τίποτα, είχε μόνο ... τα πόδια του (περιοδείες) και τον Φωτισμό για να μας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθεια (: 13 ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πάσαν τὴν ἀλήθειαν· (...) ἐκεῖνος μαρτυρήσει περὶ ἐμοῦ (...) ἐκεῖνος ὑμᾶς διδάξει πάντα καὶ ὑπομνήσει ὑμᾶς πάντα ἃ εἶπον ὑμῖν). Το έργο συνέχισαν και συνεχίζουν οι πατέρες της Εκκλησίας, όπως και οι ανώνυμοι - κατ΄ άνθρωπο άγνωστοι, αλλά γνωστοί παρά τώ Θεώ - πιστοί.

      Διαγραφή