"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Με την αντιχριστιανική γλωσσική μεταρρύθμιση του 1977 η νέα γενιά αποκόπηκε βίαια από την παράδοση των προγόνων της, αφού πλέον δεν μπορούσε να μιλήσει την ίδια γλώσσα. Αυτή η γενιά και οι επόμενες, είμαστε τα θύματα αυτής της μεταρρύθμισης και τα δικαιώματά μας στη γνώση των πατρικών διδαγμάτων, κανείς δεν τόλμησε να τα υπερασπιστεί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (Αριστοτέλης Δελήμπασης).
Σήμερα στις αρχές του ΚΑ΄ αιώνος η μεγάλη πλειοψηφία των νέων αδυνατεί να κατανοήσει, όχι μόνο τα λόγια κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας (για αρχαίους Έλληνες δεν συζητούμε καν), αλλά ούτε και τις απλές γλωσσικές μορφές, όπως τη γλώσσα του Ευαγγελίου ή των εκκλησιαστικών ύμνων.
Και βεβαίως θεωρούμε πως η μετάφραση των ύμνων στη νέα ελληνική, σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί, αφού τα λειτουργικά κείμενα αποτελούν τον τελευταίο κρίκο που μας ενώνει με τη γλώσσα των προγόνων μας, όμως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η μετάφραση των κειμένων των Πατέρων στη νέα ελληνική γλώσσα. Όχι απλά επιβάλλεται, αλλά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Πρέπει να υπάρξουν τέτοιες αναζωογονητικές εργασίες, διότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Οι αιρέσεις και οι κακοδοξίες που προσβάλλουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην άγνοια των πατερικών κειμένων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι παναιρετικοί Λατίνοι, έπεσαν σε τόσες πλάνες εξαιτίας της άγνοιας του έργου των Πατέρων, που ήταν γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.
Καλώ λοιπόν όλους τους δυνάμενους να συνεισφέρουν, στο τιτάνιο έργο της παρουσιάσεως ολοκλήρου του έργου των Αγίων Πατέρων στη νεότερη γλώσσα και να είναι σίγουροι πως ο Θεός θα τους ανταμείψει πλουσιοπάροχα και σ' αυτήν και στην αιώνιο ζωή.
Ήδη έχουν γίνει κάποιες σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν - ενδεικτικά αναφέρω τις πατερικές εκδόσεις "Γρηγόριος ο Παλαμάς" - Ε.Π.Ε. (Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας), αλλά και άλλες μεμονωμένες, όμως φρονώ πως πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη εργασία με βάση την Πατρολογία του Migne, - όπως επίσης και των Συνοδικών Αποφάσεων από την έκδοση του Mansi - και να αναρτηθεί δωρεάν στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου