"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Στέφανος Μεσεδάκης: Μια νέα "Μαγδαληνή"

Αρχές της δεκαετίας του '70 η ηγουμένη της μονής Αναλήψεως στην Κοζάνη, Μαγδαληνή Καραγατσίδου, μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, για οικονομικούς λόγους, με τον τότε επίσκοπο Κοζάνης Διονύσιο Ψαριανό  εισχωρεί στον χώρο του παλαιού ημερολογίου. Αρχίζει να γράφει βιβλία ενάντια στην κρατούσα Εκκλησία, γεμάτα ύβρεις, χαρακτηρίζοντας τους νεοημερολογίτες ως αιρετικούς και ως άκυρα τα Μυστήρια τους (νοσηρές απόψεις που εκφράζονται κυρίως από τους "ματθαιϊκούς", και όχι από όλους τους παλαιοημερολογίτες, όπως αδίκως τους κατηγορούν). Όμως μεγάλος σάλος προεκλήθη εκείνη την περίοδο από τη Μαγδαληνή, εξαιτίας μιας σειράς βλασφήμων και κακοδόξων βιβλίων ενάντια στον μεγάλο Άγιο του 20ου αιώνος, τον Άγιο Νεκτάριο. Την αγιομάχο μοναχή την αντιμετώπισαν ικανοί συγγραφείς, οι οποίοι απέδειξαν σαθρά τα επιχειρήματά της, αν και η ίδια δεν μετανόησε. Η Ιερά Σύνοδος της επίσημης Εκκλησίας την αφόρισε το 1976, ενώ και η Ιερά Σύνοδος των Γ. Ο. Χ. το 1979, υπό την προεδρία του Κορινθίας Καλλίστου, εξέδωκε την υπ’ αριθμ. 4/7-3-1979 Εγκύκλιο «δι’ ἧς ἐνετέλλετο πρός τά πνευματικά της τέκνα τήν παράδοσιν τῶν βιβλίων τῆς ἁγιομάχου τέως μοναχῆς τῶ πυρί, ἀπήγγειλε ἐναντίον αὐτῆς κατηγορίαν ἐπί βλασφημία, σκανδαλισμῶ τῶν πιστῶν, ἱεροκατηγορίᾳ καί ἀντιποιήσει ἀνωτέρας Ἐκκλησιαστικῆς Ἀρχῆς».
Σαράντα χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Άνθρωπός τις ονόματι Στέφανος Μεσεδάκης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται πρώην παλαιοημερολογίτης, μέσα από το ιστολόγιό του http://stwmenkalws.blogspot.gr/ και το κανάλι http://www.youtube.com/user/DOXASUOTHEOS, πολεμά με μένος τους Ορθοδόξους του Πατρίου Εορτολογίου και τις άγιες μορφές του, αναγνωρισμένες και από τους νεοημερολογίτες, ασχέτως βεβαίως αν δεν έχει ανακηρυχθεί η αγιότητά τους από την κρατούσα Εκκλησία (και πώς θα μπορούσε βεβαίως βεβαίως να γίνει κάτι τέτοιο που θα την έφερνε σε δύσκολη θέση). Προσφάτως στο στόχαστρό του μπήκε ένα ακόμη καύχημα της Αιγίνης, ο Γέρων Ιερώνυμος, άνδρας εγνωσμένης αρετής και αγιότητος, ακόμη και από το σύνολο των νεοημερολογιτών[χαρακτηριστικά δείγματα εδώ η γνωστή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος "Μυριόβιβλος" παραθέτει αποφθεγματικούς του λόγους και εδώ στοιχεία και θαύματα του Γέροντος που παρατίθονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης (Νέου Ημερολογίου)]. 
Ο δυστυχής Μεσεδάκης, όταν υπήρξε "παλαιοημερολογίτης" - σύμφωνα πάντα με δική του ομολογία, αφού εμείς δεν τον ξέρουμε τον άνθρωπο - θεωρούσε, ως ματθαιϊκός που ήταν,  τους νεοημερολογίτες σχισματοαιρετικούς και τα Μυστήριά τους άκυρα και τους αγίους τους ψευτοαγίους. Τώρα που γύρισε με το νέο, θεωρεί τους παλαιοημερολογίτες σχισματοαιρετικούς, τα Μυστήριά τους άκυρα και τους αγίους τους ψευτοαγίους. Δηλαδή "άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς". Αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία στηλιτεύσαμε εδώ
Όσοι πονούν την πολεμουμένη Ορθοδοξία μας, που πολεμείται από εξωτερικούς (αιρετικοί), αλλά και από εσωτερικούς (οικουμενιστές) εχθρούς πρέπει να απομονώνουν και να στηλιτεύουν τέτοιες συμπεριφορές, από όπου κι αν προέρχονται, αν θέλουν κάποιοι στιγμή να σβήσει το σχίσμα που προκάλεσαν στην Εκκλησία μας οι εχθροί της πίστεώς μας. 
Για δε τους πλανεμένους αδελφούς ας κάνουμε ένα κομποσχοίνι.

1 σχόλιο:

  1. Προς τον ανώνυμο υβριστή του Αγίου Νεκταρίου:
    Μετανόησε πριν να είναι αργά. Άνοιξε τα πατερικά βιβλία να δεις πως γράφανε οι άγιοι και μετά σύγκρινε τα γραπτά τους με την ταλαίπωρη Μαγδαληνή. Μην επικαλείσαι τις ευχές μιας αφορισμένης από την Εκκλησία. Αν νοιάζεσαι πραγματικά για την ψυχή της προσπάθησε να βρεις και να προμηθευτείς όσο περισσότερα βιβλία της μπορείς και να τα παραδώσεις στη φωτιά, όπως κάνουμε κι εμείς, για να μην βαραίνει κι άλλο η ψυχή της από τις ψυχές που παίρνει ακόμη στο λαιμό της.
    Καλή φώτιση και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή