"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Επιτάφιος ...άνευ τάφου: Η πρόληψη ήταν εύκολη, αλλά η θεραπεία πλέον δύσκολη

Κατηγορώντας τους "κακούς" Νεοημερολογίτες:


Είκοσι πέντε χρόνια μετά:
 

Σημειωτέτον ότι ο πρώτος διδάξας στον χώρο των Γ.Ο.Χ. ήταν ο Βρεσθένης Ματθαίος Καρπαθάκης, όπως προκύπτει από κατηγορητήριο εναντίον του από τους μακαριστούς Αρχιερείς Δημητριάδος Γερμανό και πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομο (επιστολή 17ης Σεπτεμβρίου 1937):

3 σχόλια:

  1. Αλλά δεν φταίνε μόνο οι χρυσοποίκιλτοι νεομητροπολίτες....Φταίνε και οι λαϊκοί, που σε μεγάλο βαθμό κλείνουν τα μάτια ή ακόμη χειρότερα επιζητούν τέτοιου είδους "πνευματικές" καταστάσεις.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάθε προσέγγιση του Θεού ο μη θεολογικά και πνευματικά καταρτισμένος άνθρωπος Θέλει σχολαστικά και λογικά να φέρει τον Θεό κοντά του, θέλει να τον έχει αισθητά μορφοποιημένο.
    Αν όμως ο τύπος της Εκκλησίας γίνουν αυτοσκοπός μας, τότε τζάμπα κάθε προσπάθεια.

    Τα σχήματα και οι εξωτερικοί τύποι, μέχρι κάποιου σημείου και στην αρχή της πνευματικής ζωής χρειάζονται για να προχωρήσει ο πιστός στα ανώτερα. Η υπερβολή τους όμως παραμερίζουν αναγκαστικά την πνευματική ζωή και τον Σταυρό και ασχολούνται με τα συναισθήματα....

    Δεν κοσμικεύουμε τον Θεό αλλά εμείς δια τους σταυρού αποκόπτουμε την εξάρτηση μας από τα σωματικά και οδηγούμαστε στα πνευματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή