"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Αποτελέσματα δημοσκοπήσεως


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών ολοκληρώθηκε η ενδεικτική δημοσκόπηση για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος. Μαζί με την κάτωθι ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτής προβαίνουμε και στις εξής παρατηρήσεις: 
α) Επειδή σε κάποιους μπήκε ο λογισμός ότι για τη δημοσκόπηση αυτή είχαν γνώση και Κληρικοί, με ενδεχομένως υστερόβουλη πρόθεση, δηλώνω - και μάρτυς μου ο Θεός - πως για αυτήν δεν γνώριζε κανείς, πλην δύο Λαϊκών. Επίσης - και για την εξάλειψη των υπονοιών - αποκαλύπτω δημοσίως και ευθαρσώς την προσωπική μου ψήφο· ψήφισα τον Μεθώνης Αμβρόσιο.
β) Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν καλοπροαίρετες επιφυλάξεις (για όσα ψευδή και κακοπροαίρετα διέδωσε γνωστός φαντασιόπληκτος συκοφάντης, αφήνω τον Θεό να τον συνετίσει) για τη δημοσκόπηση ισχυριζόμενοι είτε πως δυναμιτίζει την ενότητα και δημιουργεί διχαστικό κλίμα, είτε πως θα εξάψει τον φθόνο των Αρχιερέων κατά των συνεπισκόπων τους, είτε πως το αποτέλεσμα δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Σχετικά με το πρώτο έχουμε να πούμε πως αφενός μεν η ενότητα ήδη δοκιμάζεται, εφόσον υπάρχει διχογνωμία σε συγκεκριμένα θέματα, αφετέρου δε πως η ενότητα ουδέποτε ήταν πρωτεύον ζήτημα εάν δεν συνοδευόταν από την αλήθεια. Παρόλα αυτά η εν λόγω δημοσκόπηση, με τη χάρη του Θεού, δεν δημιούργησε καμία έριδα και διχασμό μεταξύ των Πιστών εφόσον όλοι μας καταθέσαμε την γνώμη μας, σεβόμενοι την επιλογή των αδελφών μας και δεν παρατηρήθηκε κάποια σοβαρή διένεξη.  
Σχετικά με το δεύτερο, ένα από τα δύο ισχύει: 
ή (όπως ελπίζω) δεν υπάρχει κίνδυνος οι Αρχιερείς να αναπτύξουν αισθήματα φθόνου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, και επομένως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα από τη δημοσκόπηση, 
ή (όπως δεν θέλω να πιστεύω) όντως υφίσταται κίνδυνος οι Αρχιερείς να αναπτύξουν αισθήματα φθόνου, αλλά τότε δεν θα είναι πλέον κατάλληλοι να εκλέξουν μόνοι τους τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο (ως εμπαθείς και επομένως μη αμερόληπτοι), αλλά θα πρέπει να επανέλθει η αρχαία τάξη "ψήφω Κλήρου και Λαού".
Σχετικά με το τρίτο, διαβεβαιώνουμε πως η Επιστήμη της Πληροφορικής μάς παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα μίας ηλεκτρονικής δημοσκοπήσεως, και επομένως οι αντιδρώντες δεν πρέπει να ακούν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις (fake news), αλλά να εμπιστεύονται τους Ειδικούς και να μην εκφράζουν συνωμοσιολογικές απόψεις.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΣ

1. Γαρδικίου Κλήμης                                                                  41,1%

2. Άλλος                                                                                      13,3%

3. Δημητριάδος Φώτιος                                                               11,7%

4. Μεθώνης Αμβρόσιος                                                                8,3%

5. Πειραιώς Γερόντιος                                                                  8,1%

6. Αττικής Χρυσόστομος                                                              6,2%

7. Φυλής Κυπριανός                                                                     6,1%

8. Φιλίππων Αμβρόσιος                                                                3%

9. Θεσσαλονίκης Γρηγόριος                                                         2,2%

12 σχόλια:

  1. Δημοσκόπηση με δήμο ποιον;... Τι να σας πω. Αυτά δεν είναι του Θεού πράγματα.
    Βάζετε φωτιά εκεί που δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ τα επιχειρήματά σας για τις δύο αποφάνσεις σας (ότι αυτά δεν είναι του Θεού πράγματα και ότι βάζουμε φωτιά εκεί που δεν υπάρχει). Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. Έχει ενδιαφέρον και εκπλήξεις! Θεωρώ ενδιαφέρουσα την κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τώρα που ολοκληρώθηκε η παράδοξη αυτή δημοσκόπηση, ποιό το όφελος; Οι Αρχιερείς προφανώς γνωρίζουν καλύτερα τους.... Αρχιερείς από τον πιστό λαό. Επομένως, μάλλον είναι προτιμότερο, άσχετα με την ατυχή αυτή πρωτοβουλία, όταν έλθει η ώρα αυτοί να εκλέξουν μεταξύ των τρεις κατάλληλους για αυτή την διακονία και εν συνεχεία να υπάρχει κλήρωση, όπως γίνεται στο Πατριαρχείο Σερβίας. Τον δε κλήρο να τραβήξει ένας πολιός και ενάρετος μοναχός. Έτσι μπορεί να ενεργήσει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα οφέλη της δημοσκοπήσεως (στην οποία πάντως δόθηκε κακώς δόθηκε υπερβάλλουσα αξία) είναι πολλαπλά αλλά επειδή είστε προφανώς προκατειλημμένος, όπως φαίνεται από το ύφος του σχολίου σας, δεν θα αφιερώσω χρόνο για να τα εκθέσω και να τα αναλύσω.
      Οι Αρχιερείς πάντα γνωρίζουν καλύτερα, ενώ ο λαός πάντα πλανάται. Άλλωστε αυτό αποδείχθηκε και το 1924, ενώ και η Πανορθόδοξος Σύνοδος του 1848 αυτό ακριβώς λέει: "παρ᾽ ἡμῖν οὔτε Πατριάρχαι οὔτε Σύνοδοι ἐδυνήθησαν ποτὲ εἰσαγαγεῖν νέα, διότι ὁ ὑπερασπιστὴς τῆς θρησκείας ἐστιν αὐτὸ τὸ σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι αὐτὸς ὁ λαός", ε, συγγνώμη το διορθώνω κατά τις απόψεις σας "διότι ὁ ὑπερασπιστὴς τῆς θρησκείας ἐστιν αὐτὸ τὸ σῶμα τῆς Ἱεραρχίας, ἤτοι οἱ Ἀρχιερεῖς".
      Σχετικά με τον τρόπο εκλογής που προτείνετε, ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς που υπάρχουν στην Εκκλησία, δεν είμαι εγώ αυτός που θα εκφράσει αντίρρηση αλλά μάλλον εκείνοι που δεν επιθυμούν να μπλέκεται ο λαός ή ακόμη και ο Θεός, στα πόδια τους.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας, θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσατε να μας πείτε πόσα άτομα ψήφισαν στη δημοσκόπηση και πόσα από αυτά (αν γνωρίζετε)είναι της Συνόδου μας;
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου εξακόσιοι και πρόκειται για ανθρώπους της Συνόδου μας (ίσως απειροελάχιστοι εκτός αυτής).

      Διαγραφή
  5. Η δημοσκόπηση αυτή πρέπει να γίνει για τους αρχιερείς η αφορμή για γόνιμο προβληματισμό. Τα αποτελέσματα της ήταν μια έκπληξη. Πάντως σαν λαός νομίζω ότι έχουμε ακόμη ανεπτυγμένο το ορθόδοξο αισθητήριο. Προτιμήθηκε πρόσωπο που έχει ανεπτυγμένο ομολογιακό φρόνιμα,γρήγορα αντανακλαστικά στην τρέχουσα επικαιρότητα,λόγο βαθιά πνευματικό και εποικοδομητικό και αποστασιοποιημένο από φιέστες και ανούσια πατριδολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς όμως αυτοί που πήραν μέρος στην δημοσκόπηση ήταν από την Αθήνα λογικά,θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε και τις περιοχές ώστε να δούμε αν έχουμε βγάλει ασφαλή συμπεράσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως ο λαός έχει κριτήριο μου είπαν και συμφωνώ.
    Δόξα το Θεό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή