"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΓΕΡΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ (+1973)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (1973)

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Χαραλάμπης Καφαδάκης γεννήθηκε το 1891 στα Βουρλά της Σμύρνης (Μικρά Ασία).
Το 1925 χειροτονήθηκε διάκονος στην Ελασσώνα από τον τότε Μητροπολίτη Ελασσόνας Καλλίνικο και το 1928 προσήλθε στη Σιμωνόπετρα. Το 1930 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και το επόμενο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του Μητροπολίτου Μιλητουπόλεως Ιεροθέου. Το 1941 ανέλαβε ηγουμενικά καθήκοντα μέχρι το 1949, ενώ έγινε ξανά Ηγούμενος το 1954, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. 
Ο Ηγούμενος Χαραλάμπης ήταν ζηλωτής των αγιορειτικών παραδόσεων, των εκκλησιαστικών τυπικών και των κανόνων της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Το 1964 υπέγραψε μαζί με πολλούς άλλους Αγιορείτες πατέρες προκήρυξη κατά πάντων των φιλενωτικών, φιλοπαπικών και οικουμενιστών, ενώ ήταν ο πρώτος από τους Αγιορείτες Ηγουμένους, που διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχου Αθηναγόρα, ενώ, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, ήταν ο μόνος, μαζί με τον Ηγούμενο της Εσφιγμένου Αθανάσιο, που δεν επανέφερε το μνημόσυνο του Πατριάρχου, όταν κοιμήθηκε ο Αθηναγόρας και τον διαδέχθηκε ο Δημήτριος, αφού ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι θα ακολουθήσει την γραμμή του προκατόχου του, όπως και έπραξε! Η Ιστορία όμως δικαίωσε τους "ακραίους" και έγραψε με μελανά γράμματα στα κατάστιχά της όλους όσους με την υποχωρητικότητά τους θεμελίωσαν σήμερα το Βατικανό της Ανατολής...
Ο Γέρων Χαράλαμπος κοιμήθηκε στις 23 Μαΐου 1973, με το παλαιό ημερολόγιο. Σήμερα έχουμε την χαρά να δημοσιεύσουμε  την σπάνια έκδοση με την Ανοικτή Επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους Αρχιερείς και το Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ένα συγκλονιστικό κείμενο - βόμβα ενάντια στην "πανωλέτειρα λαίλαπα" του Οικουμενισμού, που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι Ορθόδοξοι. Το βιβλίο προέρχεται από την βιβλιοθήκη του μακαριστού αγωνιστού της Ορθοδοξίας, Αθανασίου Πριμάλη, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η παρούσα ανάρτηση. 

ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ
1. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΓΙΟΣ ΣΙΜΩΝ Ο ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ"
2. http://agioritikesmnimes.blogspot.com/2016/05/8437-1891-23-1973.html
3. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ"

10 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Είναι σα να διαβάζεις σημερινή εφημερίδα.

    Αρχίζουν όμως σιγά - σιγά μερικοί και ξυπνούν λιγάκι από τον αιώνιο λήθαργο :

    https://ekklisiastikiparadosigox.blogspot.com/2019/01/blog-post.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων στην Τρίγλια με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
    (to be continued...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το βελτιστοποίησα κάπως, λήψη εδώ https://drive.google.com/open?id=0B6WNw8Pl23cnWk5aYVVWVTNoU2Z1UFBqWWpicGpiQ0Zud1Fr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ25 Ιανουαρίου 2019 στις 8:09 π.μ.

    Φοβερό κείμενο η ανοικτή επιστολή του μακαριστού π. Χαραλάμπους Σιμωνοπετρίτου. Στα 62 χρόνια μου και στα 42 χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα της σύγχρονης Παναίρεσης, διδαχθείς κατά πρώτον το καθήκον μας να εναντιωθούμε στην φιλοοικουμενιστική λαίλαπα από τον αείμνηστο π. Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, δεν εχω διαβάσει, κατά την γνώμη μου, ένα τόσο δυνατό, ξεκάθαρο, συνοπτικό και όχι ιδιαίτερα μακροσκελές φιλοορθόδοξο κείμενο, που τοποθετεί τα πράγματα στη θέση τους με τον καλυτερο τρόπο. Κάποιοι ήδη είπαν ότι το κείμενο αυτό στην κυριολεξία " σπάει κόκαλα " και έχουν απόλυτο δίκιο. Ας το διαβάσουμε καλοπροαίρετα όλοι οι αληθινοί Ορθόδοξοι και ας μην επιχειρούν ορισμένοι, όπως οι αδελφοί της Πατερικής Παράδοσης, να προσπαθούν εκείνοι να ερμηνεύουν το τρόπο σκέψης του Σεβαστού συγγραφέως της ανοικτής επιστολής. Είναι καιρός όλοι μας, όταν βλέπουμε ένα κείμενο που μας μιλάει μέσω ενός αληθινά Ευσεβούς κληρικού, κατά την γνώμη μου, ο Ίδιος ο Θεός, να μάθουμε να ακούμε βάζοντας στην άκρη, έστω για λίγο, το άκαμπτο θέλημά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παράταξη της Π.Π. προσπαθεί να μπει στον τρόπο σκέψης του μακαριστού Γέροντος Χαραλάμπους, αλλά χωρίς να γνωρίζει καν το ότι ο Γέροντας όχι μόνο υπήρξε φιλοζηλωτής, αλλά και υπερασπιστής των Παλαιοημερολογιτών και του τότε Αρχιεπισκόπου τους κυρού Αυξεντίου. Βέβαια και να τους το πει κανείς δεν έχουν την εντιμότητα και τον ανδρισμό για να το παραδεχθούν. Ο σκοπός όμως είναι να πειστούν οι καλοπροαίρετοι. Όσοι εθελοτυφλούν είναι άξιοι της μοίρας τους.

      Διαγραφή
    2. 1. Έχεις κάποια απόδειξη για αυτό;
      2. Μήπως η υπεράσπιση ήταν μόνο για το θέμα του οικουμενισμού;
      3. Μήπως η υπεράσπιση αποσκοπούσε να δώσει λύση στο παλαιοημερολογίτικο και να τους ενώσει μαζί του, να μετατοπίσει δηλαδή την κακή σχισματική τους αιτία του ημερολογίου στην πραγματική δογματική αιτία και στην παραδοσιακή αιώνια στάση;

      Διαγραφή
    3. Βεβαίως και έχουμε αποδείξεις. Διάβασε το περιοδικό "Άγιος Σίμων ο Μυροβλήτης" που έβγαζε με την ευλογία του Γέροντος Χαραλάμπους ο π. Ιάκωβος και το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε "Άγιος Αγαθάγγελος". Εκεί υπάρχει και άρθρο του Γέροντα υπέρ του παλαιοημερολογιτικού λαού τους οποίους αποκαλεί πιστούς τηρητές των Παραδόσεων και υπέρ του τότε Αρχιεπισκόπου των Γ.Ο.Χ. Αυξεντίου. Δώσε μου το email σου να σου το στείλω αν θες.

      Διαγραφή