"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ


"Προς βαθιά θλίψη μας εμφανίστηκε μια νέα απειλή για την Εκκλησία του Χριστού, η οποία συνδέεται με τις προθέσεις της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για παγκόσμια δικαιοδοσία. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και οι συν αυτώ άρχισαν να απορρίπτουν την κοινώς αποδεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία αντίληψη περί της θέσεως αυτού ως «πρώτου μεταξύ ίσων» στις αμοιβαίες σχέσεις με τις υπόλοιπες Τοπικές Εκκλησίες, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθειες επιβολής μιας αντιλήψεως της θέσεώς του ως «πρώτου άνευ ίσων». Επικαλούμενος αυτήν τη ψευδή και αντικανονική αντίληψη ο Κωνσταντινουπόλεως κρίνει εφικτή παρέμβαση στα εσωτερικά οιασδήποτε Τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε παράβαση της αρχής της Συνοδικότητας, την οποία ως γνώμονα είχε η Εκκλησία από τους αποστολικούς χρόνους. Δυστυχώς οι σημερινές αξιώσεις του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως στην επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν είναι οι πρώτες περιπτώσεις στις οποίες η Κωνσταντινούπολη παραβιάζει την ενότητα και τη συνοδικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ήδη το 1923, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διέσπασε αυθαίρετα την ενότητα των Ορθοδόξων, εισάγοντας το λεγόμενο "νέο ημερολόγιο", που διατάραξε την καθολική προσευχή και τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας".

Ολόκληρο το ρωσικό κείμενο εδώ:
Ολόκληρο το αγγλικό κείμενο εδώ: 

3 σχόλια:

  1. Κατά πολλούς πολυγραφωτάτους κονδυλοφόρους τοῦ Οίκουμενισμοῦ, ἀλλά καί τοῦ "ἀντι-οικουμενισμοῦ," "ὀπισθοδρομικοί" θά εἶναι καί αὐτοί πού ἀσχολοῦνται ἀκόμη μέ ἡμερολόγια! Οἱ ἐν λόγῳ "ἀντι-οικουμενισταί" διαρρηγνύουν τά ἱμάτιά των ὅτι "τό θέμα δέν εἶναι δογματικόν" καί καλοῦν εἰς ἑνότητα ἀνεξαρτήτως ἑορτολογίου! Προφανῶς, θεωροῦν φυσιολογικόν τόν ἐκκλησιασμόν εἰς τόν αὐτόν ναόν τήν 25ην Δεκεμβρίου, κατά τήν ὁποίαν ἄλλοι θά ἑορτάζουν τήν Γέννησιν τοῦ Κυρίου καί ἄλλοι τόν Ἅγιον Σπυρίδωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ρωσική Εκκλησία της Διασποράς παρά τους πειρασμούς των εσχάτων χρόνων που διανύουμε, δίνει Ομολογία Πίστεως, χωρίς να ωραιοποιεί τις καταστάσεις. Λέει τα πράγματα ως έχουν. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να σκέπει τα τέκνα του που αγωνίζονται και ορθοτομούν τον λόγο της Αληθείας !!!

    Με εν Χριστώ αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μέγας αιρεσιάρχης μετά τον Πάπα σήμερα είναι ο κατέχων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μια πληγή που σύρεται από το 1923 επιφέροντας πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Όλοι ποιούν τη νύσσα, τάχα κόπτονται για την ενότητα της Εκκλησίας μα οι ίδιοι τη διαιρούν και της προσθέτουν πληγές. Δεν είναι ιεροκατάκριση, όταν βλέπεις το πασιφανές και σε πληγώνει. Δε είναι ό,τι ευχάριστο να εορτάζεις τον Άγιο Σπυρίδωνα όπως έκαναν σχεδόν 2000 χρόνια οι πάντες ορθόδοξοι Χριστιανοί και ο άλλος να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Και τί να πεις, ότι εσύ εμμένεις στη παράδοση της Εκκλησίας όπως προτρέπει ο απόστολος Παύλος λέγοντας κρατείτε σε όλα όσα σας ενετειλάμην, κρατείτε τις παραδόσεις, ενώ οι άλλοι πραγματοποιούν καινοτομίες λες και επιδέχεται η χριστιανική διδασκαλία τέτοιες, λες και έχουμε να κάνουμε με κοσμικές καταστάσεις και φρονήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή