"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Περί παραλλήλων Επισκόπων και Συνόδων (Β΄)


Νικολάου Μάννη

Πραγματικά μου είναι πολύ δυσάρεστο να προβαίνω σε αναίρεση θέσεων καλών και αγωνιστών πατέρων και αδελφών, όταν το μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Εκκλησία είναι η Λερναία Ύδρα των αιρέσεων με τα κεφάλια του Οικουμενισμού, του Νεοπαπισμού Φαναρίου, του Επισκοποκεντρισμού, του Σεργιανισμού, αλλά και του Ακραίου Ζηλωτισμού.
Αναγκάζομαι όμως να το πράξω, χάριν της αλήθειας, και κατόπιν προτροπής πολλών πατέρων και αδελφών, με την ελπίδα να συντελέσω στη διόρθωση των αστοχιών, αλλά και να συνεισφέρω, το κατά δύναμιν, στην κατά Θεόν ενότητα, η οποία μόνο με αποδοχή των λαθών εκατέρωθεν μπορεί να επέλθει. 
Ως γνωστόν, προ εξαετίας περίπου συνέταξα ένα κείμενο με το οποίο απαντούσα στις ενστάσεις κάποιων Νεοαποτειχισμένων οι οποίοι απέρριπταν, ως αποδεκτό ιστορικό προηγούμενο, την ύπαρξη δεύτερου Επισκόπου ή Συνόδου σε μία περιοχή χωρίς προηγουμένως να υπάρχει καθαίρεση του πρώτου. Στο κείμενο εκείνο (εδώ: http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2016/08/blog-post_30.html ) παρέθεσα τρία παραδείγματα αναιρετικά της θέσης αυτής: α) την περίπτωση Ευαγρίου/Δημοφίλου στην Κωνσταντινούπολη, β) την περίπτωση Αγίου Μελετίου/Παυλίνου στην Αντιόχεια και γ) την περίπτωση της χειροτονίας νέας Ιεραρχίας στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία.
Σχετικά προσφάτως ο αγαπητός Ιερομόναχος Ευγένιος εκ Καστανούσσας Σερρών προσπάθησε να αποδείξει ότι αυτά τα παραδείγματα όχι μόνο δεν στέκουν (χρησιμοποιώντας κάποια αντεπιχειρήματα, τα οποία θα δούμε στη συνέχεια), αλλά και όπου υπάρχει δεύτερος Επίσκοπος ή Σύνοδος στην ίδια περιοχή τότε αυτό σημαίνει Σχίσμα, δηλαδή απόσχιση από την Εκκλησία του Χριστού. Προχθές μάλιστα αναρτήθηκε και σχετικό βίντεο στο οποίο αναφέρεται και πάλι ο ίδιος (μαζί με τους συναγωνιστές του Γέροντα Σάββα, Γέροντα Αλύπιο και κ. Γεώργιο Βλαμάκη - γνωστούς σε μένα και λίαν αγαπητούς για το ήθος και τον αγώνα τους) στο θέμα αυτό (το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=7ZBgKHyRpe0). 
Θα ξεκινήσω από το τρίτο παράδειγμα (την περίπτωση της χειροτονίας νέας Ιεραρχίας στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία) στο οποίο και μόνο έχει δίκαιο ο π. Ευγένιος και λάθος εγώ. Συμφωνώ λοιπόν με τον π. Ευγένιο ότι το εν λόγω παράδειγμα δεν δικαιώνει την θέση μου, διότι όντως πριν γίνει η χειροτονία της νέας Ιεραρχίας (το 1620 από τον Ιεροσολύμων Θεοφάνη) είχε προηγηθεί η δίκαιη καθαίρεση των παραβατών Αρχιερέων (το 1596 από την Ορθόδοξο Σύνοδο της Βρέστης). Αυτό δεν το γνώριζα όταν συνέταξα το πρώτο άρθρο μου και ερευνώντας τα Πρακτικά της εν λόγω Συνόδου, που μετέπειτα εντόπισα, το επιβεβαίωσα.
Σχετικά όμως με το πρώτο και το δεύτερο παράδειγμα, ο π. Ευγένιος σφάλλει. Πριν αποδειχθεί αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που μου έδωσε την δυνατότητα να ερευνήσω ακόμη καλύτερα το θέμα, αλλά και να εκφράσω την ευχή να αποδεχθεί και ο ίδιος το σφάλμα του, εφαρμόζοντας την δήλωσή του ότι τον ενδιαφέρει όντως η αλήθεια.
Σχετικά με την περίπτωση Ευαγρίου/Δημοφίλου, ο π. Ευγένιος ισχυρίζεται ότι ο Δημόφιλος ήταν ήδη καθηρημένος το 359 από την εν Αριμίνω Σύνοδο, ενώ η αποκατάστασή του δεν ισχύει για τους Ορθοδόξους και επομένως καλώς έπραξαν οι Ορθόδοξοι χειροτονώντας τον Ευάγριο διότι ο Δημόφιλος ήταν ήδη καθηρημένος. 
Η άποψη αυτή όμως του π. Ευγενίου (ότι δεν υπάρχει αποκατάσταση του Δημοφίλου) αναιρείται πανηγυρικά από τα εξής:
α) από το ότι ως ενεργός Επίσκοπος Βεροίας (της Μακεδονίας) μετατέθηκε το 370 στην Κωνσταντινούπολη,
β) από την παρουσία του Ορθοδόξου Επισκόπου Ηρακλείας Θεοδώρου, ο οποίος ενθρόνισε τον Δημόφιλο (βλ. Φιλοστόργιου, Εκκλησιαστική Ιστορία, P.G. 65, 576!
γ) από την παραδοχή του ίδιου του Μεγάλου Βασιλείου ότι ο Δημόφιλος ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και μάλιστα, όπως έμαθε από τις διαδόσεις, αυτός τελικά υποκρινόταν τον ορθόδοξο και τον ευλαβή και είχε παρασύρει πολλούς· πουθενά μάλιστα εν αναφέρει ότι ο Δημόφιλος ήταν καθηρημένος (βλ. Επιστολή 48 προς Άγιο Ευσέβιο Σαμοσάτων, P.G. 32, 386) 
Όταν μάλιστα πέθανε ο αυτοκράτορας Ουάλης (μέγας διώκτης των Ορθοδόξων) ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ως Επίσκοπος Σασίμων, ήρθε στις αρχές του 379 στην Κωνσταντινούπολη, και ποίμανε τους αληθινούς Ορθοδόξους ως παράλληλος Επίσκοπος στην ίδια πόλη προτού να καθαιρεθεί ο Δημόφιλος (αυτό συνέβη το 380 όταν η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος εξέλεξε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Άγιο Νεκτάριο, καθαιρώντας επίσης και τον άλλο παράλληλο Επίσκοπο που χειροτόνησαν οι Αλεξανδρινοί τον περίφημο Μάξιμο τον Κυνικό). Επομένως, για δεύτερη φορά μετά τον Ευάγριο, οι Ορθόδοξοι της Κωνσταντινουπόλεως δέχτηκαν παράλληλο Επίσκοπο χωρίς να έχει προηγηθεί καθαίρεση του Δημοφίλου.
Σχετικά με την δεύτερη περίπτωση (του λεγόμενου Αντιοχειανού σχίσματος) ο π. Ευγένιος ισχυρίζεται ότι η χειροτονία του Παυλίνου από τον Λουκίφερ Καλλάρεως ήταν αντικανονική και πως ο Άγιος Μελέτιος ήταν ο κανονικός Επίσκοπος. Σε αυτό βεβαίως δεν διαφωνούμε, αλλά αυτό αποτελεί μετάθεση του θέματος! Διότι το θέμα μας εδώ είναι η χειροτονία Επισκόπου στη θέση κάποιου άλλου ΠΡΟ της καθαιρέσεώς του. Και ερωτώ: Χειροτονήθηκε ως Επίσκοπος Αντιοχείας ο Παυλίνος, ενώ υπήρχε ήδη και ο επισήμως αναγνωρισμένος αρειανός επίσκοπος (Ευζώιος), αλλά και ένας Ορθόδοξος (ο Άγιος Μελέτιος), ναι ή όχι; Αναγνωρίσθηκε από τον Μέγα Αθανάσιο και εν γένει από τις Εκκλησίες της Αλεξανδρείας, της Ρώμης και της Δύσης, ναι ή όχι; Ε, λοιπόν το επιχείρημα ότι τάχα "ποτέ δεν συνέβη" καταρρίπτεται και όλα τα άλλα είναι περιττά ματαιολογήματα! Το μόνο που μπορεί να καταφέρει κάποιος με το πείσμα του σε αυτή την θέση είναι να παρουσιάσει τον Μέγα Αθανάσιο ως κοινωνικό με έναν σχισματικό. Ως σχισματικό όμως δεν θεωρούσε τον Παυλίνο ούτε καν ο Άγιος Μελέτιος ο οποίος του είχε προτείνει να ποιμάνουν από κοινού την Αντιόχεια (δύο Επίσκοποι στην ίδια πόλη!) μέχρι να κοιμηθεί ο ένας από τους δύο πρώτος! Ιδού τα λόγια του (σε μετάφραση): "Επειδή ο Κύριος έχει βάλει τη φροντίδα αυτών των προβάτων στα χέρια μου, και εσύ των υπολοίπων προβάτων έχεις αναλάβει την ευθύνη, κοινωνούν δε μεταξύ τους στην ευσέβεια, για αυτό, αγαπητέ μου φίλε, ας ενώσουμε τα ποίμνιά μας και ας τερματίσουμε τη διαμάχη μας για την ηγεσία τους. Και θρέφοντας τα πρόβατα μαζί, ας τα φροντίσουμε από κοινού. Εάν ο δεσποτικός θρόνος είναι η αιτία της διαμάχης, αυτή τη διαμάχη θα προσπαθήσω να την αποτρέψω. Σε αυτόν τον θρόνο θα βάλω το Ιερό Ευαγγέλιο και εμείς ας καθίσουμε εκατέρωθεν. Και αν είμαι εγώ ο πρώτος που θα πεθάνει, εσύ, φίλε μου, θα κρατήσεις την ηγεσία του ποιμνίου μόνος. Αν εσύ πεθάνεις πρώτος, τότε εγώ με τη σειρά μου, το κατά δύναμιν, θα φροντίζω τα πρόβατα" (βλ. Θεοδωρήτου Κύρρου, Εκκλησιαστική Ιστορία, P.G. 82, 1201).

Τί συμβαίνει εδώ, π. Ευγένιε; Δύο Επίσκοποι στην ίδια πόλη και παραβάτης των Κανόνων ο Άγιος Μελέτιος που το προτείνει; 
***
Επιπροσθέτως, δράττομαι της ευκαιρίας να προσθέσω ακόμη τέσσερα παραδείγματα που δεν αναφέρθηκαν για το θέμα και τα οποία όχι μόνο επιβεβαιώνουν την αποδεκτή και ιστορικά μαρτυρούμενη ύπαρξη παραλλήλων Επισκόπων και Συνόδων, αλλά διαψεύδουν και την κατηγορία ότι η ύπαρξη αυτή δημιουργεί Σχίσμα, με την έννοια της απόσχισης από την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία (δημιουργείται σχίσμα με την έννοια του ενδοεκκλησιαστικού διχασμού και μόνο):

Α.   Δύο Επίσκοποι στη Ρώμη  (Γ΄ αιώνας).
Το 217, μετά την κοίμηση του Πάπα Ζεφυρίνου, εκλέχτηκε νέος Πάπας ο  Κάλλιστος, αλλά μια μερίδα της Εκκλησίας αντέδρασε, τον θεώρησε αιρετικό και ΧΩΡΙΣ να καθαιρεθεί πρώτα ο Κάλλιστος εξέλεξε Πάπα τον Άγιο Ιππόλυτο (είναι ο πρώτος Αντίπαπας της Εκκλησίας της Ρώμης). Η κατάσταση αυτή, με την ύπαρξη δύο Ορθοδόξων Επισκόπων, διήρκησε 17 χρόνια, δηλαδή και επί των διαδόχων του Αγίου Καλλίστου (μαρτύρησε το 222), Αγίου Ουρβανού (μαρτύρησε το 230) και Αγίου Ποντιανού. Ο τελευταίος εξορίστηκε στην Σαρδηνία μαζί με τον Άγιο Ιππόλυτο με τον οποίο επήλθε συμφιλίωση και άρση του διχασμού, ενώ αμέσως μετά (το 235) μαρτύρησαν αμφότεροι (Βλ. Βλασίου Φειδά, ό. π.,  σελ. 294-296 και Φιλαρέτου Βαφείδη, Εκκλησιαστική Ιστορία Α΄, Κωνσταντινούπολη, 1884, σελ. 115-116.

Β. Παράλληλοι Επίσκοποι στην Κωνσταντινούπολη (ΙΓ΄ αιώνας)
Το 1261 ο Άγιος Αρσένιος Αυτωρειανός, τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, αφόρισε τον Μιχαήλ τον Η΄ Παλαιολόγο επειδή τύφλωσε τον νόμιμο ανήλικο διάδοχο του θρόνου τον Ιωάννη τον Δ΄ Λάσκαρι και σφετερίστηκε τον θρόνο γενόμενος επίορκος. Ο Μιχαήλ προσεταιρίστηκε σταδιακά την πλειοψηφία των μελών της Συνόδου, η οποία συνεκλήθη και "καθαίρεσε", αδίκως και με ψευδείς κατηγορίες, τον Άγιο Αρσένιο το έτος 1264. Η καθαίρεση προκάλεσε μέγα σχίσμα εντός της Τοπικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, μιας και πολλοί υποστηρικτές του Αγίου αποσχίστηκαν από την επίσημη Ιεραρχία και το νέο Πατριάρχη Γερμανό τον Γ΄ (πατρ. 1265-1266). Το ενδοεκκλησιαστικό αυτό σχίσμα ήταν τόσο μεγάλο ώστε "καὶ κατ᾿ οἰκίαν τοὺς ἐντὸς διῃρῆσθαι", κατά τον ιστορικό Παχυμέρη, ενώ συνεχίστηκε και επί του Αγίου Ιωσήφ του Α΄ του Γαλησιώτου (α΄ πατρ. 1266-1274, β΄ πατρ. 1282-1283). Το 1274 υπογράφεται η Ψευδένωση της Λυών, την οποία ο Άγιος Ιωσήφ αρνείται και στην θέση του τοποθετείται ο γνωστός λατινόφρονας Ιωάννης ο ΙΑ΄ ο Βέκκος (πατρ. 1274-1283). Οι ακόλουθοι του Αγίου Ιωσήφ, διακόπτουν την εκκλησιαστική κοινωνία με την επίσημη Ιεραρχία και πλέον στην Πόλη έχουμε τρεις μερίδες: τους "Ενωτικούς", που αποτελούσαν πλέον την "επίσημη Εκκλησία" και τις δύο μερίδες των Ορθοδόξων, τους "Αρσενιάτες" και τους "Ιωσηφίτες", οι οποίοι δεν κοινωνούσαν ούτε μεταξύ τους. Δηλαδή το 1274 μνημονεύονταν στην Πόλη τρεις Επίσκοποι, ένας αιρετικός, ο Βέκκος, που δεν είχε καθαιρεθεί ακόμη (καθαιρέθηκε το 1283) και τον μνημόνευαν οι "Ενωτικοί", και δύο Ορθόδοξοι, ο Άγιος Ιωσήφ που τον μνημόνευαν οι "Ιωσηφίτες" και  ο εξόριστος Μητροπολίτης Σαρδέων Ανδρόνικος, που τον μνημόνευαν οι "Αρσενιάτες" κληρικοί (ο Σαρδέων Ανδρόνικος είχε αναλάβει την ποιμαντορία τους μετά την κοίμηση του Αγίου Αρσενίου του 1273).
Στον χώρο μάλιστα των "Αρσενιατών" δημιουργήθηκε πολυδιάσπαση, ώστε να γράφει ο "Ιωσηφίτης" Άγιος Θεόληπτος Φιλαδελφείας (δάσκαλος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) για τους αυτούς πως "«εἰς πολλὰ τμήματα γενομένους καὶ διαφόρους διατάξεις, μᾶλλον παρατάξεις, κατασταθέντας καὶ διαφόρων ἀρχηγῶν ὀνόμασιν ἀσέμνως σεμνύνεσθαι καὶ ἐκ πολλῶν ἡγεμόνων κατονομάζεσθαι. Ὁ μὲν γὰρ λέγειˑ ὅτι τοῦ δεῖνά εἰμι πατριάρχουˑ ὃ δὲˑ τοῦ δεῖνα, ἄλλος τοῦτου τοῦ ἀρχιερέως, ἕτερος ἐκεῖνου" (Revue des etudes byzantines, V (1947), Bucarest, 1947, σ. 131, υπ. 1).
Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ και την άνοδο στον αυτοκρατορικό θρόνο του ευσεβεστάτου Ανδρονίκου του Β΄, ο νέος αυτοκράτορας, μετά τις ενέργειές του, διά των οποίων συνεκλήθη Σύνοδος και αποκατέστησε την Ορθοδοξία, αναθεματίζοντας την Ψευδένωση και τους "Ενωτικούς", προσπάθησε να άρει το σχίσμα μεταξύ "Αρσενιατών" και "Ιωσηφιτών" με την εκλογή νέου Πατριάρχου (ο Άγιος Ιωσήφ μόλις είχε κοιμηθεί), ο οποίος να ήταν αρεστός και στις δύο μερίδες. Νέος Πατριάρχης υπήρξε ο Γρηγόριος ο Β΄ ο Κύπριος (πατρ. 1283-1289) επί του οποίου συνεκλήθη για το θέμα του σχίσματος η Σύνοδος του Αδραμυττίου (1284). Σε αυτήν η μετριοπαθής μερίδα των "Αρσενιατών" πρότεινε μία θεοκρισία: να τοποθετηθούν στη φωτιά δύο Τόμοι, ο ένας με τις απόψεις των "Αρσενιατών" και ο άλλος με τις απόψεις των "Ιωσηφιτών". Τα δύο έγγραφα κλείστηκαν σε ασημένια θήκη που έμεινε στην φωτιά όλη τη νύχτα, την οποία, οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο, πέρασαν με προσευχές. Την επομένη ανοίχτηκε η θήκη και οι δύο Τόμοι είχαν καεί! Μια μερίδα "Αρσενιατών" ενώθηκε τότε με την επίσημη Εκκλησία, αλλά οι υπόλοιποι συνέχισαν την διακοπή κοινωνίας και αφορίστηκαν. Μια άλλη παράταξη "Αρσενιατών" ενώθηκε με την επίσημη Εκκλησία, με την μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου που έγινε το 1285 με διαταγή του αυτοκράτορα, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς την άρση του σχίσματος. Ακολούθησαν οι πατριαρχίες του Αγίου Αθανασίου του Α΄ (α΄ πατρ. 1289-1293, β΄ πατρ. 1304-1310) και του Ιωάννου του ΙΒ΄ (πατρ. 1294-1304), μία περίοδος κατά την οποία υπήρχαν σταδιακές προσχωρήσεις "Αρσενιατών" στην επίσημη Εκκλησία και, όπως γράφει ο ιστορικός Γεώργιος Παχυμέρης, "τὰ τῆς ἐκκλησίας μέλη καὶ μέρη, ἃ δὴ χθὲς καὶ πρὸ τρίτης διῃροῦντό τε καὶ διίσταντο ἐξ ἀντιπνοίας κυμαινούσης σφόδρα, συνηρμολογοῦντό τε καὶ καθίσταντο, οὐ μὴν δ' ὥστε καὶ τοὺς τῆς ἐκκλησίας τελείαν ἄγειν εἰρήνην" (P.G. 144, 205-206). Οι τελευταίοι ακραίοι "Αρσενιάτες" (τους οποίους ο Άγιος Αθανάσιος, παραφράζοντας την λέξη "ζηλωτές", ονόμαζε "ξηλωτές"!) επανήλθαν στην επίσημη Εκκλησία το 1310 επί Πατριάρχου Νήφωνος του Α΄ (πατρ. 1310-1315) μετά από ειδική τελετή που έγινε στην Αγιά Σοφιά ενώπιον του λειψάνου του Αγίου Αρσενίου. Όλες οι εισδοχές των "Αρσενιατών" στην επίσημη Εκκλησία έγιναν άνευ επαναλήψεως των Μυστηρίων ή κάποιας άλλης διαδικασίας (δηλαδή μυρώσεως, χειροθεσίας κ.ά.), όπως θα δηλαδή θα έπρεπε να συμβεί αν θεωρούνταν όντως Σχισματικοί κατά πως το εννοεί ο π. Ευγένιος (περισότερα για το ζήτημα βλ. ενδεικτικά στο Πάρι Γουναρίδη, Το κίνημα των Αρσενιατών, Αθήνα, 1999). 

Γ. Παράλληλοι Επίσκοποι και Σύνοδοι στην Αμερική (Κ΄ αιώνας)
Μέχρι τις αρχές του Κ΄ αιώνα εκατομμύρια Ορθόδοξοι μετανάστες, Ρώσοι (και γενικώς Σλάβοι), Έλληνες και Άραβες, είχαν καταφθάσει στις Η.Π.Α. και είχαν δημιουργήσει εκκλησιαστικές δομές. Οι Τοπικές Εκκλησίες (κυρίως τα Πατριαρχεία Ρωσίας - για τους Ρώσους - και Αντιοχείας - για τους Άραβες -, καθώς και οι Εκκλησίες της Ελλάδος - για τους Έλληνες) είχαν δημιουργήσει τις πρώτες Δικαιοδοσίες, που αργότερα εξελίχθηκαν σε ξεχωριστές Συνόδους, όπως της Ρωσορθόδοξης Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας Αμερικής (μετέπειτα Μετροπόλια και νυν Ορθόδοξη εκκλησία Αμερικής), της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής της Βορείου Αμερικής, της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς κ.ά.
Δημιουργήθηκαν δηλαδή στις Η.Π.Α. (αλλά και στον Καναδά, και αργότερα και στη Νότια Αμερική) πολλές Σύνοδοι και παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν πολλοί Ορθόδοξοι Επίσκοποι σε κάθε πόλη.
Όταν μάλιστα ο Ματθαιϊκός Ευγένιος Τόμπρος υποστήριξε τον τότε Μόντρεαλ Βιτάλιο των Ρώσων της Διασποράς έναντι των Ελλήνων επειδή οι τελευταίοι χειροτόνησαν Επίσκοπο στην ίδια πόλη, ο μακαριστός και αξεπέραστος θεολόγος π. Θεοδώρητος Μαύρος του απάντησε καταλλήλως: 
Αυτό ακριβώς σημαίνει να κατανοούμε το πνεύμα των Κανόνων και να μην κολλάμε στο γράμμα τους, όπως οι Φαρισαίοι στέκονταν στο γράμμα του Νόμου και κατηγορούσαν τον Κύριο ως παραβάτη του επειδή θεράπευσε την συγκύπτουσα γυναίκα το Σάββατο!

Δ. Παράλληλοι Επίσκοποι και Σύνοδοι στη Σοβιετική Ένωση (Κ΄ αιώνας)
Το παράδειγμα της λεγόμενης "Εκκλησίας των Κατακομβών" ή "Αληθινής Ορθόδοξης Εκκλησίας" στη Σοβιετική Ένωση είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τί συμβαίνει όταν αφενός μεν η ηγεσία μιας Τοπικής Εκκλησίας υποδουλώνεται σε ένα άθεο Κράτος (γεγονός πρωτοφανές στην Εκκλησιαστική Ιστορία), αφετέρου δε οι συνθήκες παγκοσμίως, αλλά και η πρωτοφανής αποστασία, δεν ευνοούν την επίλυση του προβλήματος.
Με την περίφημη "Διακήρυξη" υποταγής του Μητρ. Σεργίου το 1927 προς την Σοβιετική Κυβέρνηση του Στάλιν, οι αληθινοί Ορθόδοξοι Αρχιερείς αντέδρασαν έως θανάτου χωρίς να περιμένουν την καθαίρεση του Σεργίου, η οποία άλλωστε ποτέ δεν ήρθε. Και άλλοι διέκοψαν την κοινωνία μαζί του, άλλοι χειροτόνησαν κρυφά Ιερείς, αλλά και Αρχιερείς για να ποιμαίνουν το διωκόμενο ποίμνιο, άλλοι έκαναν και Συνόδους ακόμη (με γνωστότερη την του Ιερομάρτυρος Ιωσήφ Πετρουπόλεως, οι ακόλουθοι του οποίου ονομάστηκαν "Ιωσηφίτες").
Ο Αρχιεπίσκοπος Χιλής Λεόντιος (μέλος τότε της Εκκλησίας των Κατακομβών) αναφέρει αργότερα, στην απολογία του για τις χειροτονίες των Ελλήνων Παλαιοημερολογιτών που συμμετείχε, τα εξής "Στην Ρωσία επίσης παραβρέθηκα σε τέτοιες μυστικές χειροτονίες. Η Εκκλησία των Κατακομβών ποτέ δεν κόλλησε στο γράμμα του νόμου. Έγιναν μυστικές χειροτονίες και οι επίσκοποι που χειροτονήθηκαν έκρυψαν τον τίτλο τους" (βλ. Ν. Μάννη, Ο Λέων της Ορθοδοξίας, Αθήνα, 2021, σελ. 205), ενώ ο Συρακουσών Αβέρκιος, ο οποίος τον υποστήριξε μαζί με τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς είχε επίσης δηλώσει πως "δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε τους Κανόνες νομικίστικα. Οι Κανόνες έγιναν για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για τους Κανόνες. Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο" (αυτόθι, σελ. 202-203). 

Άγιοι με άφθαρτα λείψανα (Ιωάννης Μαξίμοβιτς και Φιλάρετος) αναγνωρίζουν τους Παλαιοημερολογίτες Επισκόπους. Ο π. Ευγένιος από την Καστανούσσα, όχι. Διαλέξτε με ποιον συμφωνείτε.


Εύχομαι ειλικρινά ο π. Ευγένιος να παραδεχθεί ότι το μέγα πρόβλημα με τους Παλαιοημερολογίτες (Γ.Ο.Χ.) ΔΕΝ είναι η χειροτονία Επισκόπων, αλλά η κακόδοξος εκκλησιολογία που υιοθέτησαν πολλοί εξ αυτών, η οποία συνίσταται στο ότι θεωρούν ότι μόνο αυτοί αποτελούν την Εκκλησία, απορρίπτοντας τα Μυστήρια (εφαρμόζοντας ακόμη και αναβαπτισμούς) αλλά και τους Αγίους εκτός των κόλπων αυτών.
Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε οι εχέφρονες κάθε πλευράς. Να συνεργασθούμε δε με Λαϊκούς, Μοναχούς, Ιερείς και Αρχιερείς ακόμη, που έχουν ορθά εκκλησιολογικά φρονήματα και κανονική Αποστολική Διαδοχή, αλλά κυρίως έχουν ταπείνωση, διότι μόνο αυτή μπορεί να ελκύσει το έλεος του Θεού, ώστε να γίνει ευοδωθεί ο Ιερός Αγώνας.

115 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον μέγιστο κόπο που κάνατε αγαπητέ αδελφέ Νικολάε για να βοηθήσεται και διαφωτησεται τον ορθόδοξο αγώνα για την ορθοδοξία μας.Συμφωνω και πάλι μενωντας έκπληκτος και μη μπορώντας να σχολιάσω διότι η μελέτη σας είναι τόσο εμπεριστατωμένη και με τόσα στοιχεία που το μόνο που νοιωθω να κάνω είναι σιωπή από την αναξιότητα μμου.Θαυμαζω τον Χριστό μας που φωτησε ένα λαϊκό υπανδρο άνθρωπο μετά τέκνων που με κόπο μεγαλώνει τα παιδιά του ως και επίσης με κόπο διδάσκονται τα ελληνόπουλα ως δάσκαλος μέσα στους χαλεπους καιρούς που ζούμε να γράψει το άρθρο τούτο.Ο Χριστός μαζί σου.Ορθοδοξος αδελφός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος μελετήσει τον Βιο και το έργο του Ισαποστόλου Αρχιεπισκοπου Λεοντιου Φιλιπποβιτς, έχει ήδη ένα Πηδάλιο για το πώς θα έπρεπε να πλοηγείται η ναυς της Αληθινής Ορθοδοξίας κακουχουμενη από τα κύματα του οικουμενισμού και των Νεοορθων. Τόσο ο Αβερκιος όσο και ο Αγιος Ιωάννης Μαξιμοβιτς στηριξαν τις χειροτονίες αποβάλλοντας κάθε νομικίστικο ένδυμα . Έτσι εξαλλου επιβάλλει η Νέα Εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όντως αμερόληπτη και άκρως τεκμηριωμένη η αναίρεση και σημειωτέον τους πατέρες τους γνωρίζουμε και εκτιμούμε αλλά στην παρούσα φάση θα λέγαμε ότι έχει κολήσει η βελόνα! Ευχόμαστε και προσευχόμαστε , αν όντως αναζητούν την αλήθεια να ενσκύψουν στα στοιχεία και να πάψουν να μαθαίνουν στρεβλά τους αδερφούς από το νέο που φεύγουν από τον οικουμενισμό , γιατί πολλοί νεοαποτειχισθέντες μην γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις έχουν κάνει ψωμοτύρι το ότι ο ιπαλαιοημερολογίτες είναι σχισματικοί και αμαρτάνουν βαρέως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχάσατε το κυριώτερο ιστορικό παράδειγμα που έγινε μετά την άδικη καταδίκη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ένας σημαντικός αριθμός Αρχιερέων, Μοναχών, Κληρικών και Πιστών δεν αποδέχθηκαν την άδικη καταδίκη διέκοψαν την Κοινωνία με τους τολμητίες υπέφεραν πολλά δεινά ακόμη και μαρτύριο. Αποκλήθησαν Σχίσμα και δυστυχώς και σε σύγχρονα βιβλία αναφέρονται ως το "Σχισμα" των Ιωαννητών. Στην Ορθόδοξη Παράδοση υπάρχει η Θεολογική έννοια του Επαινετού Σχίσματος όταν υπάρχουν ως αιτία σοβαροί Δογματικοί ή και Κανονικοί λόγοι. Είναι καιρός να πληροφορηθούμε και να καταλάβουμε ότι εκτός από το κατακριταίο Σχίσμα που γίνεται για την εξυπηρέτηση εμπαθών στόχων, υπάρχουν στην Εκκλησιαστική ιστορία και περιπτώσεις Επαινετού Σχίσματος που γίνεται για την υπεράσπιση της Εκκλησίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «οι αληθινοί Ορθόδοξοι Αρχιερείς αντέδρασαν έως θανάτου χωρίς να περιμένουν την καθαίρεση του Σεργίου, η οποία άλλωστε ποτέ δεν ήρθε.»

    Παρακαλώ να μην λέτε έτσι. Ο Άγιος Φιλάρετος έχει γράψει ότι ο Σέργιος είναι διπλά αναθεματισμένος. Πρώτα από τον άγιο Πατριάρχη Τύχωνα.
    Παρόλη την συμπάθεια που σας έχω, εάν βλέπατε πέρα από την παραταξούλα σας θα το είχατε καταλάβει χωρίς να σας το πω εγώ ο ανάξιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά άσε αυτά τα ταπεινολογικά με τα "εγώ ο ανάξιος", γιατί με την άδικη παρατηρήσή σου περί της δήθεν δικαίωσης της "παραταξούλας" μας φαίνεται πόσο υπερηφάνεια κρύβεις (και που να μη μας είχεw και συμπάθεια!).
      Αυτό που λες δεν ισχύει: Ο Άγιος Τύχων κοιμήθηκε το 1925, ενώ ο Σέργιος υπέγραψε την Δήλωση υποταγής το 1927.
      Ακαθαίρετος πέθανε ο Σέργιος. Ειδάλλως αναμένουμε να μας προσκομίσεις το έγγραφο της καθαιρέσεώς του...

      Διαγραφή
    2. Αμφισβητείτε και τον άγιο Φιλάρετο τώρα; Θα γίνετε αγιομάχος για να στηρίξετε ένα επιχείρημα; Για να μην αναφέρω και το ανάθεμα που εξέδωσε ο αγ.Ιωσήφ.

      Θέλετε να σας στείλω το απόσπασμα εδώ, ή καλύτερα ολόκληρο το έγγραφο του αγίου Φιλαρέτου και του αγ.Τύχωνα σε ηλ.ταχύδρομειο;

      Σημείωση: Επιτρέψτε μου να αισθάνομαι μία λύπη πρός όλους τους παραταξιακούς, όχι απολειστικά πρός εσάς. Δεν είναι προσωπικό.

      Διαγραφή

    3. Αφού μπερδεύουν του ανακαινιστές της λεγομένης Ζώσας Εκκλησίας με τον Σέργιο Στραγκορόντσκυ, είναι πολύ λογικό να μην βγάζουν άκρη...καί ούτε πρόκειται να βγάλουν !

      Διαγραφή
    4. Δεν πρόκειται για επιχείρημα, αλλά για ιστορική πραγματικότητα.
      Αναμένω λοιπόν την απόφαση αρμοδίας Συνόδου η οποία καθαιρεί τον Μητροπολίτη Σέργιο από το Αρχιερατικό του αξίωμα λόγω της Διακήρυξης του 1927. Είμαι περίεργος να δω τί θα μου στείλεις, αγαπητέ ανώνυμε.

      Διαγραφή
    5. Πες τα βρε Κυριάκο! Γιατί έχουν όλοι γνώμη για όλα!

      Διαγραφή
    6. Μελετώ ενδελεχώς τι συνέβη στην Ρωσική Εκκλησία αυτά τα χρόνια, όχι δεν είμαι ειδικός, αλλά προσέχω τις γνώμες των ιστορικών και των αγίων. Ο Σέργιος ήταν αρχικά μέρος των Ανακαινιστών, αλλά ας το αφήσουμε για μία άλλη συζήτηση γιατί θα βγούμε εκτός θέματος.

      Σας επαναλαμβάνω ότι δεν το λέω εγώ αυτό για το ανάθεμα, αλλά ο άγιος Φιλάρετος. Δεν κατηγορείτε εμένα όταν τα λέτε αυτά. Σας παρακαλώ, ακούστε αυτόν και μόνο, εφ'όσον λέτε ότι σας ευεργέτησε με την αναγνώριση των χειροτονιών, ως ένα ευχαριστώ. Στέλνω αυτήν την στιγμή στο email σας τα έγγραφα και αν κάνω λάθος ή είναι προϊόν της φαντασίωσης μου, να μου το πείτε.

      Τονίζω ότι δεν υπερασπίζομαι τον Σάββα πρ.Λαυριώτη, καμία σχέση. Είναι ζήτημα αλήθειας της εκκλησιαστικής ιστορίας. Αν ήθελα να σας προσβάλλω ή να σας συκοφαντήσω, υπάρχουν άλλοι τρόποι, αλλά μακριά!

      Διαγραφή
    7. Ευλογημένε, είδα το email σου και όπως ακριβώς το φαντάστηκα δεν προσκομίζεις κανένα τεκμήριο ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΩΣ του Σεργίου, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει!
      Ναι, υπάρχει το Ανάθεμα κατά των διωκτών της Εκκλησίας από τον Άγιο Τύχωνα, υπάρχει το Ανάθεμα κατά του Σεργιανισμού από τον Άγιο Ιωσήφ, υπάρχει και η επιστολή του Αγίου Φιλαρέτο στην οποία εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει Χάρη στη Σοβιετική Εκκλησία.
      ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ όμως του Σεργίου δεν υπάρχει. Είναι τόσο ακατανόητο αυτό που λέω; Μήπως δεν μπορείς να κατανοήσετε την διαφορά μεταξύ αναθέματος (και μάλιστα δοξασίας) και καθαιρέσεως ενός προσώπου από αρμόδιο όργανο;
      Δεν υπερασπίζομαι τον Σέργιο (αντιθέτως επαινώ τους Ορθοδόξους που αποτειχίστηκαν προ Συνοδικής διαγνώμης), αλλά καθαίρεση εναντίον του δεν υπήρχε.

      Διαγραφή
    8. Αν είναι έτσι, τότε:
      1) τι εννοεί ο Άγιος όταν λέει ότι ο Σέργιος έ-π-ε-σ-ε στο ανάθεμα του αγ.Τύχωνα με την προδοσία του;

      2) όταν το 2ο ανάθεμα των Κατακομβιτών του αγ.Ιωσήφ μιλά για αναθεματισμένους Σεργιανιστές, δεν αναθεματίζεται και ο αιρεσιάρχης της; Δηλαδή, αναθεματίζονται οι Σεργιανιστές και όχι ο Σέργιος, ο οποίος πέθανε μέσα στην κακοδοξία του;

      Αυτά είναι τα δύο τελευταία ερωτήματα που έχω.

      Διαγραφή
    9. Στο ανάθεμα πέφτει κάποιος όταν γίνεται παραβάτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεται αυτομάτως η Ιερωσύνη χωρίς καθαίρεση.
      Ως πρόσωπο ο Σέργιος έπεσε στα αναθέματα (όπως π.χ. και ο Νεστόριος όταν κήρυξε την αίρεσή του), αλλά δεν συνήλθε Σύνοδος για να τον καθαιρέσει (ενώ π.χ. στην περίπτωση του Νεστορίου συνήλθε Σύνοδος -η Γ΄ Οικουμενική- η οποία αφού τον προσκάλεσε σε απολογία και εκείνος παρέμεινε αμετανόητος, τον καθαίρεσε).
      Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το ότι βέβαια δεν καθαιρέθηκε, δεν σημαίνει ότι δικαιώθηκε, διότι το δικαστήριο εν Ημέρα Κρίσεως δεν τον γλύτωσε.
      Άλλο παράδειγμα: Ο ΙΑ΄ Κανόνας της Πενθέκτης λέει ότι όποιος τρώει από τα άζυμα των Ιουδαίων πρέπει να αφορίζεται. Αν κάποιος το κάνει και δεν αφοριστεί από τον Επίσκοπό του, λέμε ότι δεν είναι αφορισμένος, αλλά έχει πέσει στον ανάθεμα του Κανόνος και πρέπει να μετανοήσει.

      Διαγραφή
    10. Μία αντίρρηση μόνο σε όσα λέτε ότι δεν χάθηκε η ιερωσύνη επειδή δεν υπάρχει κάποιος τύπος σαν «Πανορθόδοξης Συνόδου» που θα τους καθαιρέσει «επισήμως»: ο Άγιος στο κείμενο αλλά και η πλειοψηφία -αν όχι όλοι- των Κατακομβιτών τους θεωρούσαν εντελώς άχαρους. Ναι, θεωρούσαν άχαρο και τον Σέργιο που τα έλεγαν μπροστά του σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του Σέργιου. «Τροφή δαιμόνων» αποκαλούσαν την «Θεία Κοινωνία» του.
      Άρα το ανάθεμα ισχύει μέχρι σήμερα και μπορεί να αρθεί μόνο με μία νέα Πανρωσική Σύνοδο όπως λέγει ο Άγιος στην επιστολή -αν γίνει ποτέ-.
      Διαφωνείτε σε αυτό ή πιστεύετε ότι διαστρέφω τα λόγια του;

      Διαγραφή
    11. Είναι μεγάλο θέμα αυτό για το τί πίστευε ο ίδιος ο Άγιος Φιλάρετος προσωπικά, η Σύνοδός του και εν γένει οι Ρώσοι της Διασποράς και των Κατακομβών. Δεν νομίζω όμως ότι διαστρέφεις τα λόγια του.
      Παρόλα αυτά το ζήτημα της Χάριτος έχει τόσες πολλές πτυχές που είναι αδύνατον να αναλυθεί εδώ και τώρα.
      Οπωσδήποτε όμως, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, ο Σέργιος δεν καθαιρέθηκε.

      Διαγραφή
    12. Το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ρωσίας που υπήρχε στις Κατακόμβες υπό την ηγεσία του Αγίου Πατριαρχου Τύχωνα, το έχω αναφέρει σε σχόλιο σε ομιλία του Μονάχου Πάτερ Σάββα αλλά κι αυτό όπως κι άλλα πολλά σχόλιά μου έχουν σβηστεί από την διαχειρίστρια του καναλιού.
      Σχόλιά μου για το αν ήταν "παρασυνάγωγοι" οι Άγιοι Μαξιμοβιτς, Φιλάρετος, Ιωάννης Χοζεβίτης κ.α. Άγιοι,
      επίσης σβήστηκαν.
      Σχόλια που τους ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ σβήνονται ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.
      Γεροντολατρες σε όλο τους το μεγαλείο.
      Έχουν καταντήσει οι χούλιγκαν του Πάτερ Σάββα, οι χούλιγκαν του Πάτερ Ευθυμίου Τρικαμηνά και πάει λέγοντας.
      Ας κάνουμε ένα υποθετικό ερώτημα.
      Αν αύριο, μελλοντικά, μετανοήσουν ΔΗΜΟΣΙΑ οι πατέρες αυτοί σε αυτά τα θέματα και ακολουθήσουν ΌΛΑ ΌΣΑ ΌΡΙΣΑΝ οι Οικουμενικές Σύνοδοι, οι χούλιγκαν τι θα κάνουν;Θα τους ακολουθήσουν στη μετάνοια ή θα φύγουν από αυτούς και θα γίνουν οι χούλιγκαν άλλου/ων Πατέρων που αναπαράγουν τα ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙΑ;

      Διαγραφή
    13. Θα μπορούσα να είχα τα έγγραφα περί Αναθεματισμού του Σεργίου και όλα αυτά;

      Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


      Agiospaisios2003@gmail.com

      Διαγραφή
  6. Ἀγαπητέ μου κ. Μάννη, σ' εὐχαριστῶ θερμότατα γι' αὐτήν τήν ἐξαιρετικήν ἀνάρτησιν, ἡ ὁποία θά πρέπῃ νά προκαλέσῃ τήν μετάνοιαν τῶν δύο ἀγαπητῶν καί σεβαστῶν Πατέρων, Εὐγενίου καί Σάββα Λαυρεώτη. Ἰδιαιτέρως μέ χαροποιεῖ τό γεγονός ὅτι μόνον ἕν ἀπό τά τρία παραδείγματα πού παρέθεσες εἰς τό πρῶτον ἄρθρον σου θεωρεῖς τώρα ἐσφαλμένον, ἐνῷ πρό ἡμερῶν πού ἐπεκοινώνησα τηλεφωνικῶς καί συνεζήτησα αὐτό τό θέμα μέ τούς δύο αὐτούς Πατέρας καί τούς ἐτόνισα ὅτι «ἐγώ ἐπείσθην ἀπό τό ἄρθρον τοῦ Ν. Μάννη», ὁ εἷς ἐκ τῶν δύο μοῦ εἶπεν ὅτι «ὁ Μάννης παρεδέχθη τό σφάλμα του» ἤ κάτι τέτοιο. (Λόγῳ τῆς βαρηκοΐας μου, ἰδίως στό τηλέφωνο, δέν ἀποκλείω τό ἐνδεχόμενον νά μοῦ εἶπεν ὅτι «ὁ Μάννης παρεδέχθη τό σφάλμα του γιά τό ἕν ἀπό τά τρία παραδείγματα πού ἀνέφερε». Δέν παίρνω ὅρκον ἐπ' αὐτοῦ, ἀλλ' ἀπό τήν ὅλην συζήτησιν μοῦ ἔδωσε τήν ἐντύπωσιν ὅτι ἡ θέσις των περί «παραλλήλων ἐπισκόπων» δέν ἀμφισβητεῖται πλέον ἀπό κανένα! Μάλιστα, εἰς τό βίντεο τῆς 2-7-2022 μέ τούς τρεῖς αὐτούς Πατέρες, ὁ π. Σάββας εἶπεν ὅτι θεωρεῖ «φαιδρά» τά ἐπιχειρήματα τῆς ἄλλης πλευρᾶς! Ἡ παροῦσα ἀνάρτησις ἀποδεικνύει ὅτι σφάλλει μεγάλως ἐπί τοῦ θέματος αὐτοῦ! Ἐπειδή κάμνει σπουδαῖον ἀγῶνα κατά τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, οὐδόλως θά ἤθελα νά τόν μειώσω, ἀλλά καί δέν θά παραδεχθῶ ὅτι οἱ Π/Ηται ἔκαναν σχίσμα τό 1935, ἐπειδή ἐχειροτόνησαν νέους ἐπισκόπους, ὡς εἶχον χρέος νά πράξουν, δεδομένου ὅτι ὁλόκληρος ἡ ἱεραρχία τῶν Ν/Ητῶν εἶχε πέσει σέ σχίσμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτω ἀπό τό βίντεο τῶν τριῶν αὐτῶν Πατέρων, ὅπου μέ κατονομάζουν, ἀνήρτησα δύο σχόλια. Τό πρῶτον ἁπλῶς παραπέμπει εἰς τήν παροῦσαν ἀνάρτησιν. Τό δεύτερον σχόλιον ἔχει ὡς ἑξῆς:
    «Τελικῶς, Πατέρες, οὐδόλως ἀπαντᾶτε στό θέμα πού σᾶς ἔθεσα, δηλαδή νά μᾶς δείξετε ἕνα Κανόνα που ν' ἀπαγορεύῃ τήν τοποθέτησιν Ὀρθοδόξου Ἐπισκόπου εἰς ἐπαρχίαν ὅπου ὑπάρχει αἱρετικός τοιοῦτος καί δή εἰς περιόδους ὅπου ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΕΙΣ ΣΧΙΣΜΑ/ΑΙΡΕΣΙΝ, ἡ δέ ὑπόλοιπος «Ὀρθοδοξία» σφυρίζει ἀδιαφόρως. Τό ἐπιχείρημά σας ὅτι «αὐτό δέν ἔχει ξαναγίνει» οὐδόλως σημαίνει ὅτι εἶναι πρᾶξις ἀντικανονική. Διότι, ἐν τοιαύτῃ περιπτώσει, ὅ,τι ἔγινε εἰς τούς πρωτοχριστιανικούς χρόνους ἦτο «καινοτόμον»! Μία Ἀμερικανική παροιμία λέγει: «There is a first time for everything»! Ἀλλά τό 1935 ΔΕΝ ἦτο ἡ πρώτη φορά! Εἰς τό προηγούμενον μήνυμά μου σᾶς παρέπεμψα εἰς τό σημερινόν ἄρθρον τοῦ Ν. Μάννη τό ὁποῖον κονιορτοποιεῖ αὐτήν τήν θέσιν σας, καθότι παραθέτει πολλά τέτοια παραδείγματα ἀπό τήν Ἐκκλησιαστικήν Ἱστορίαν. Ἐπίσης, γιά ὅλα τά παραδείγματα πού σᾶς ἔχουν τεθῆ πρίν ἀπό αὐτό τό βίντεο λέτε ὅτι πρῶτα καθῃρέθησαν οἱ αἱρετικοί ἐπίσκοποι καί ΜΕΤΑ ἐχειροτονήθησαν οἱ Ὀρθόδοξοι, ὁπότε συμπεραίνετε ὅτι δέν ὑπῆρξαν ποτέ διπλοῖ ἐπίσκοποι εἰς τήν αὐτήν ἐπισκοπήν. Ἀποσιωπᾶτε, ὅμως, ὅτι τό 1935 οἱ τρεῖς ἀποτειχισθέντες Ἐπίσκοποι ἐκήρυξαν ὡς σχισματικούς καί ὡς μή ἔχοντας Θείαν Χάριν τούς Ν/Ητας «ἐπισκόπους»!!! Τί διαφορά ἔχει αὐτό ἀπό τό νά τούς εἶχαν καθαιρέσει;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. + π. Χρυσόστομος Σίδερης4 Ιουλίου 2022 στις 11:48 μ.μ.

    Ως συμπλήρωμα της ανωτέρω εμπεριστατωμένης μελέτης του αδελφού Νικολάου, ας μας επιτραπεί να απαντήσουμε εν συντομία και σε μία ακόμα θέση των πατέρων που ανήρτησαν προσφάτως το εν λόγω video: Χαρακτηρίζουν ως "επισκοποκεντρισμό" την αναζήτηση επισκόπων εν καιρώ ενστάσεως και αποτειχίσεως. Θεωρούν δηλαδή ότι οι αποτειχιζόμενοι που εν συνεχεία αναζητούν επίσκοπο, διακατέχονται από το φρόνημα ότι δεν μπορούν να σταθούν εκκλησιολογικά χωρίς επίσκοπο. Όμως αυτό αποτελεί μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας, διότι χωρίς να παραβλέπουμε την μερίδα των ματθαιϊζόντων (με τις γνωστές ακρότητες), είναι σαφές σε όλους τους ορθοφρονούντες πως η ανάγκη εύρεση επισκόπων από κάποια στιγμή και μετά σε μία περίοδο που η αίρεση παρατείνεται και δεν φαίνεται ανθρωπίνως πουθενά ελπίδα συγκλήσεως Ορθοδόξου Συνόδου έχει κυρίως και βασικώς την έννοια της ΔΙΑΔΟΧΗΣ και της ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ του αγώνα δια των χειροτονιών ορθοδόξων ιερέων και της κάλυψης των πνευματικών αναγκών του ομολογιακού ποιμνίου.

    Αν μεν το ζήτημα της Πίστεως επιλυθεί σύντομα μετά την εμφάνισή του, τότε προφανώς και δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε σώνει και καλά ορθόδοξο επίσκοπο. Αν όμως παραταθεί επί δεκαετίες, όπως στις μέρες μας, τότε τι γίνεται; Πως θα καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ποιμαντικές ανάγκες; Πως θα αντιμετωπιστούν οι «απώλειες» λόγω διωγμών; Πως θα ενισχυθεί το Ορθόδοξο μέτωπο; Μόνο ελπίζοντας ότι κάποιος επίσκοπος από την καινοτομία θα αφυπνιστεί και θα εξέλθει και αυτός αποτειχιζόμενος; Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα που ζούμε; Πόσα χρόνια κηρύσσεται οι οικουμενισμός; Έναν αιώνα. Ποιοι επίσκοποι εξήλθαν της καινοτομίας για να στηρίξουν τους ακανοτομήτους (μιλάμε για τα Ελληνικά δεδομένα); Μόνο τρεις. Ουδείς άλλος εδώ και έναν αιώνα! Ποια θα ήταν λοιπόν η σημερινή πραγματικότητα αν εκείνοι οι τρεις δεν είχαν φροντίσει να αφήσουν διαδόχους (ανεξάρτητα από την μετέπειτα πορεία αυτών των διαδόχων); Τι θα είχε συμβεί αν αργότερα οι ακαινοτόμητοι δεν κατέφευγαν στη Ρωσική Διασπορά (ναι, υπερορίως λόγω της ανάγκης); Δεν θα είχε σβήσει κάθε αντίσταση; Θα υπήρχαμε εμείς σήμερα να μιλάμε και να συζητάμε περί ορθοδοξίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. + π. Χρυσόστομος Σίδερης4 Ιουλίου 2022 στις 11:48 μ.μ.

    Το ζήτημα των εκκλησιολογικών φρονημάτων μερικών εκ του επισκοπικού σώματος δεν έχει ουδεμία σχέση με την αναγκαιότητα της παρουσίας τους (για τους λόγους πάντα που προαναφέρθηκαν). Αλλά οι εν λόγω πατέρες επειδή διαφωνούν με τα εσφαλμένα φρονήματα ορισμένων επισκόπων (και καλά κάνουν – και εμείς διαφωνούμε) θεωρούν ότι όλα έγιναν κακώς και προσπαθούν με νομικίστικο πνεύμα να στηρίξουν μία θέση ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ (συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών αναγκών του ποιμνίου, πολλοί εκ των οποίων λόγω δικαιολογημένης έλλειψης εκκλησιολογικής και κανονικής παιδείας δεν θα μπορέσουν να στηριχθούν στην ομολογία χωρίς μία εκκλησιαστική δομή που να τους υποστηρίζει). Αυτή η θέση τους είναι σίγουρο ότι θα τους γυρίσει «μπούμερανγκ» αργά ή γρήγορα. Διότι θα έρθει η στιγμή που δεν θα βρίσκουν ιερέα (λόγω εκδημίας ή διωγμών) ή που οι ίδιοι δεν θα είναι σε θέση να ασχολούνται ενεργά με τα εκκλησιαστικά (πχ. ασθένειες, θάνατοι) και τότε ποιος θα αναλάβει το πόστο τους αφού οι ίδιοι απέκλεισαν τη διαδοχή τους; Ποιος θα βαπτίσει τα παιδιά, ποιος θα κηδέψει τους νεκρούς, ποιος θα παντρέψει τους νεόνυμφους;

    Ένα ακόμη δείγμα της προσκόλλησης των εν λόγω πατέρων στο γράμμα και όχι στο πνεύμα των Ιερών Κανόνων είναι και η ακόλουθη θέση που έχει εκφραστεί από τον π. Σάββα σε σύναξη ενημέρωσης προ μερικών ετών στην οποία ήμασταν παρόντες (ως λαϊκός τότε). Κάποιος παριστάμενος έθεσε στον π. Σάββα το εξής ερώτημα: επιτρέπεται ένας ορθόδοξος αποτειχισμένος κληρικός στην επισκοπή/μητρόπολη Α να μνημονεύσει επίσκοπο, επίσης ορθόδοξο και αποτειχισμένο, που ποιμαίνει μία επισκοπή/μητρόπολη Β; Η απάντηση ήταν κατηγορηματική: όχι διότι έτσι ο επίσκοπος της Β κάνει ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ στη δικαιοδοσία του επισκόπου της Α! Δηλαδή, να μην ενισχυθούν οι ορθόδοξοι δια της κοινωνίας και μυστηριακής εξυπηρετήσεως υπό άλλου ορθοδόξου επισκόπου και μάλιστα προς έλεγχο του εγχώριου ο οποίος δεν πράττει το καθήκον του, μόνο και μόνο δια τον φόβο της εισπήδησης, ενώ το μείζον είναι η Πίστις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. + π. Χρυσόστομος Σίδερης4 Ιουλίου 2022 στις 11:48 μ.μ.

    Όπως έχει εύστοχα αναφέρει ο νυν μητροπολίτης Ωρωπού και Φυλής Κυπριανός προ ετών ως αρχιμανδρίτης, σε περίοδο αιρέσεως που χάνεται η εξωτερική συνοχή των ορθοδόξων και το μείζον ζήτημα είναι η διαφύλαξη της Πίστεως, είναι δυνατόν να γίνουν ΠΑΡΑΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ενέργειες (προσοχή: όχι ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΕΣ) οι οποίες δεν προβλέπονται επακριβώς από τους Ιερούς Κανόνες αλλά και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν λόγω της φύσης και του εμπερίστατου των συνθηκών. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην ανά τον κόσμο δράση του αγίου Λεοντίου Χιλής. Το πολύτιμο αυτό βιβλίο της ζωής του Λεοντίου που συνέγραψε ο αδελφός Νικόλαος πρέπει να μελετηθεί από κάθε καλοπροαίρετο ενδιαφερόμενο για να καταλάβει τις συνθήκες και τον τρόπο που οφείλει να δρα η εκκλησία στη σύγχρονη εποχή, την πεπληρωμένη ψεύδους και απάτης.

    Κλείνοντας, να μην θεωρηθεί ότι δια των παραπάνω τρέφουμε την οποιαδήποτε αντιπάθεια προς τους πατέρες (ορισμένους μάλιστα τους γνωρίζουμε και προσωπικώς), ούτε ότι γράψαμε τα όσα γράψαμε πολεμούντες εναντίον προσώπων. Καταθέσαμε τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από την δική μας εμπειρία και ενασχόληση με αυτά με μοναδικό σκοπό την ευόδωση του Ιερού Αγώνος και την άρση των εμποδίων που τον δυναμιτίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. π. Χρυσόστομε, συγχαρητήρια γιά τά αὐτονόητα πού γράφετε! Τούς τά ἔχω πεῖ κι ἐγώ, ἀλλά δέν ἀκούουν. Ἔγραψα στόν π. Σάββαν ὅτι ἡ νομικίστικη αὐτή θέσις των περί «παραλλήλων ἐπισκόπων» ὁμοιάζει μέ τήν πολεμικήν τῶν Ἑβραίων κατά τοῦ Χριστοῦ, ἐπειδή Ἐκεῖνος ἔκαμνε θαύματα τήν ἡμέραν τοῦ Σαββάτου!!! Ὅ,τι δέν ἀπαγορεύεται ρητῶς ἀπό τούς Ἱερούς Κανόνας, προφανῶς ἐπιτρέπεται. Ἐπίσης, ἐξ ὅσων γνωρίζω, οἱ Ἱεροί Κανόνες δέν λένε τί ἐπιτρέπεται, διότι τότε θά ἔπρεπε νά ἔχουμε 1.000.000.000.000 κανόνες, ἀλλά λένε τί ΔΕΝ ἐπιτρέπεται.

      Διαγραφή
  11. Ούτε ο Σέργιος καθαιρεθηκε
    Ούτε ο Στάλιν και οι συνεργάτες του έπεσαν παρότι αναθεματίστηκαν από την Εκκλησία της Ρωσίας.
    Αυτό προς απάντηση του σχολίου κάποιου/ας παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το αναθεμα της Ζ Οικ.Συνόδου για κάθε καινοτομία που θα υπάρξει στο μέλλον στην Ιερά Παράδοση είναι ΔΟΓΜΑΤΟΚΑΝΟΝΙΚΟ θέμα πάτερ Σάββα;
    Τα Αναθεματα 3 Πανορθοδοξων στο Παπικό εορτολόγιο είναι ΔΟΓΜΑΤΟΚΑΝΟΝΙΚΑ ζητήματα;
    Όλοι οι προαναφερθέντες Άγιοι ήταν παρασυνάγωγοι;
    ΈΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ χούλιγκαν του παπα-Σαββα και του παπαΕυθυμίου Ή ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΔΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ;;;;
    Αίρεση του Οικουμενισμού εμφανίστηκε το 2016 ή αναγνωριστηκαν οι χειροτονιες των Αγγλικανών από το 1918;
    Την Αγία Αικατερίνη Ρουτη ΤΗΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ που ΈΔΩΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ,εσύ που μου έσβησες το σχόλιο και το όνομά σου ΈΓΙΝΕ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ,ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;;;
    Μετανοήστε,όσο προλαβαίνετε.

    ΔΗΜΟΣΙΑ.ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΙΜΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΤΕ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΑΣ και πείτε ότι θέτε μεταξύ σας ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νικόλαε καλησπέρα.
    Σου είχα ζητήσει να κάνεις αναδημοσιευση το ακόμα πιο παλιό άρθρο σου περί "κανονικότατας" των Επισκοπων του ΠΑΠΙΚΟΥ εορτολογίου.
    Θαρρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να το αναδημοσιευσεις γτ είναι ισάξιο(και βάλε)με τα δύο αυτά άρθρα που ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ(ΦΛΗΜΑΦΗΜΑΤΑ) ΠΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ οι Νεο-ημι-αποτειχισμενοι χουλιγκαν.
    Θα εκφράσω και κάτι ακόμη,τους αρέσει ή όχι,δυστυχώς γι αυτούς είναι αλήθεια.
    Ομοιαζουν στο πνεύμα και την πρακτική με τους Ματθαιϊκούς υπερ-Ορθοδόξους.
    Μοναδική εξαίρεση ο Πάτερ Παΐσιος,
    σήμερα είχε και επίσκεψη από δικαστικό κλητηρα από την ψευδο-μητροπολη Φλωρίνης ώστε να φύγει από το Μοναστήρι που Λειτουργεί ως Αρχιμανδριτης εδώ και πόσα χρόνια.
    Αναμένουμε νεότερα κι εκφράζουμε ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ μα και χαρά για τον αγώνα του που:
    -είναι ενωτικός
    -έχει πνεύμα Χριστού
    Η Παναγιά μαζί σου Πάτερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εν λόγω άρθρο υπάρχει εδώ: http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2013/07/blog-post_2103.html
      Το γνωρίζουν πάντως!
      Για τον π. Παΐσιο διαφωνώ κάθετα!
      Πρόκειται για μεγάλη περίπτωση πλάνης και όποιος αμφιβάλλει ας περιμένει το μέλλον να αποκαλύψει...
      Πάντως πουθενά στην εκκλησιαστική ιστορία δεν θα βρείτε έναν αληθινά Ορθόδοξο να εκλιπαρεί να χειροτονηθεί Επίσκοπος για να "σώσει" την Εκκλησία. Μόνο πλανεμένοι το έκαναν. Οι Άγιοι κρύβονταν για να μη τους χειροτονήσουν και είχαν την πεποίθηση ότι η Εκκλησία σώζει αυτούς και όχι αυτοί την Εκκλησία της οποίας μόνος Σωτήρας είναι ο Χριστός.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ που κάνεις ανάρτηση το λινκ,
      ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΌΛΟΙ κι ας βάλουν σελιδοδείκτη για να το έχουν κατά νου κάθε φορά που θα τολμούν κάποιοι να ομιλούν για κανονικούς Επισκόπους του Λατινο-Φαναρίου.

      Σε ότι αφορά τον Πάτερ Παΐσιο, ανέφερα τα καλά του.
      Τα αρνητικά του δεν είναι μόνον αυτά που έγραψες, στα οποία συμφωνώ, έχει κι άλλες πλανες,
      θέματα κακης συμπεριφοράς κι αναρμοστης έκφρασης,ακόμα και σε μένα έχει φερθεί απαράδεκτα.
      Τον συγχώρησα παρ' αυτά.

      Όμως δεν μπορούμε να μη του αναγνωρίσουνμε ότι είναι ο μοναδικός που δεν πολεμά το Εορτολόγιο της Εκκλησίας και τους πιστούς(λαό και κλήρο)που το ακολουθούν,
      που εκφράζει την αλήθεια σε δογματικά θέματα(όπως στο ότι ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ είναι οι ΝΗτες)
      και σε άλλα.
      Αυτά, καλό ευλογημένο
      ξημέρωμα αδελφέ!

      Διαγραφή
  14. Πολυμενοπουλος Διονυσιος6 Ιουλίου 2022 στις 9:06 π.μ.

    Ο Αριστοτέλης βλέπει το θέμα πιο καθαρά. Οταν ένας αποτειχισμένος διώκεται, ανεξάρτητα εαν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε κάποια πράγματα μαζί του, οφείλουμε να είμαστε παρα το πλευρό του απέναντι στους διώκτες του, άλλωστε το ίδιο κάνουμε τόσα χρόνια και με την Μονή Εσφιγμένου και εκεί δεν συμφωνούμε σε όλα αλλα είμαστε μαζί της στο θέμα του διωγμού τους και απέναντι στους διώκτες τους. Δεν φτάνει να δηλώνουμε μετριοπαθείς στους λόγους και τα κείμενά μας, αλλά να είμαστε πραγματικά μετριοπαθείς ει δυνατόν σε όλα ώστε να οικοδομούμε αληθινά τους αδελφούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ώρες ώρες μου θυμίζουν μερικοί τον Κλεομένη που πάει και τα σπάει όλα, υβρίζει και άλλα έκτροπα, και όταν συλλαμβάνεται λέγει: ΔΙΩΓΜΟΣ!!!

      Διαγραφή
  15. Αν θέλεις βάλτω στα σχόλια ότι θα σε πλακώσω στις σφαλιάρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες να γράψεις το όνομά σου, αγαπητέ!

      Διαγραφή
    2. Αρχιμ. Παΐσιος

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ που αποκαλύφθηκες και δικαιώνεις την θέση μου. Είθε ο Θεός να σου το ανταποδώσει κατά την κρίση Του.
      Τα βλέπεις, κ. Πολυμενόπουλε;

      Διαγραφή
    4. Τραγικότατον και απαράδεκτον το σχόλιον που είδα! Αναμενώ φυσικά άλλην μίαν συγνώμη προς το πρόσωπό σου!
      Αίσχος και ντροπή από ανθρώπους που φέρουν το τιμημένο ράσο να ομιλούν κατ΄ αυτόν τον τρόπον! Αν έχουν τα ''κότσια'' τότε να αποδείξουν θεολογικά ότι δεν φέρουν πνεύμα πλάνης, και όχι δια μέσω πεζοδρομιακών χαρακτηρισμών! Δηλαδή δεν κατάλαβα; Θα πρέπει να συμφωνούμε με τον κάθε έναν για να μην μας εκφοβίζει;
      Ο Θεός να τον λυπηθεί και να συγχωρέσει!

      Λοιπόν για να συνέλθουν λίγο οι παπάδες, ειδάλλως να βγάλουν το ράσο (θέλετε και Επισκοπικό βαθμό μετά!) ώστε να δούμε το ζήτημα ''σφαλιάρες''!
      Όσον αφορά τον διονύσιο:
      Λοιπόν αγαπητέ όταν δεν μνημονεύεις τον Επίσκοπό σου τότε δεν ανήκεις και στον χώρο που ανήκει ο ίδιος.
      Τα κτίρια, οι πέτρες, οι ορόφοι κ.α., όπως διδάσκει ο ι. Χρυσόστομος είναι ασήμαντα διότι έχουμε τον ένοικο και όχι τις πέτρες! Φεύγεις και τελειώνει η υπόθεση, για να το πω λαϊκά και τότε θα δούμε αν θα υπάρξει διωγμός....
      Όσον αφορά την Εσφιγμένου, όχι δεν την υποστηρίζουμε! Ο Μεθόδιος προτίμησε τον δικό του δρόμο οπότε ας μείνει με τους οπαδούς του όπως και άλλοι...... Η Εκκλησία έχει πιστούς και όχι οπαδούς! Και αυτό να το θυμούνται όλοι οι παπάδες!

      Και πάλι ντροπή!

      Διαγραφή
    5. Πολυμενοπουλος Διονυσιος6 Ιουλίου 2022 στις 4:01 μ.μ.

      Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με την αντίδραση και το παραπανω σχόλιο, εάν είναι γνήσιο , και εσύ δάσκαλε παραπάνω έγγραψες εναντίον του με πολύ σκληρό τρόπο και μάλιστα σε μιά δύσκολη για εκείνον ημέρα που έφτασαν οι διώκτες στο μοναστήρι του. Αν το έκανες σε κάποιον άλλο μπορεί να το σκεπτόταν αλλά να μή στο έγγραφε αυτό που έγγραψε. Εκείνος το είπε, τώρα τι να κάνουμε να του πάρουμε το κεφάλι; Δεν έχει τίποτα θετικό αυτός ο αδελφός μας, ώστε να αξίζει στην δυσκολία του να του φερθούμε ανθρώπινα πόσο μάλλον Χριστιανικά.

      Διαγραφή
    6. Στην Αντιόχεια της Ανατολής, στα χρόνια του αυτοκράτορα Ουαλεριανού, ζούσαν ο ιερέας Σαπρίκιος και ένας φίλος του, ο Νικηφόρος. Ο Νικηφόρος είχε για πνευματικό οδηγό τον ιερέα Σαπρίκιο. Όμως ο διάβολος μίσησε την φιλία των δύο αυτών πνευματικών αδελφών. Κάποια συκοφαντία που έφτασε στα αυτιά του ιερέα Σαπρικίου ήταν ικανή να διαλύσει τον χριστιανικό τους σύνδεσμο. Κύριος φταίχτης της συκοφαντίας θεωρήθηκε ο Νικηφόρος και γι’ αυτό ο Σαπρίκιος τον μίσησε θανάσιμα.
      Πολλές φορές ο Νικηφόρος προσπάθησε να τον πλησιάσει, αλλά μάταια. Ο Σαπρίκιος δεν άκουγε κουβέντα. Κι όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πείσμωνε ο ιερέας.
      Τότε ξέσπασε στα μέρη της Ανατολής ένας τρομερός διωγμός σε βάρος των Χριστιανών. Ανάμεσα στους Χριστιανούς που έπιασαν ήταν και ο ιερέας Σαπρίκιος. Τον βασάνισαν για ν’ αρνηθεί την πίστη του. Τον έφεραν μπροστά στο χρυσό είδωλο του Δία, μα εκείνος αρνήθηκε να θυσιάσει. Και τον έριξαν στην φυλακή, όπου συνέχισαν να τον βασανίζουν περισσότερο.
      Ο Νικηφόρος βλέποντας τα μαρτύρια του ιερέα, με αρκετά χρήματα έπεισε τον φύλακα να τον αφήσει να μπει στο κελλί της φυλακής για να ζητήσει συγχώρεση και πάλι από τον Σαπρίκιο. Κλαίγοντας ο Νικηφόρος τον παρακαλούσε, αλλά εκείνος δεν τον συγχωρούσε με τίποτα.
      Την άλλη μέρα ο δήμιος διάβαζε τη θανατική καταδίκη του ιερέα και ετοίμαζε το ξίφος του για να τον αποκεφαλίσει. Ανάμεσα στο πλήθος που είχε μαζευτεί ήταν κι ο Νικηφόρος, που φώναζε δυνατά στον Σαπρίκιο ζητώντας του συγχώρεση την τελευταία εκείνη στιγμή. Ο Σαπρίκιος και πάλι αρνιόταν. Αλλά ο Θεός, που δεν θέλει τέτοιους μάρτυρες, πήρε τη χάρη Του από τον Σαπρίκιο κι ο ιερέας μπροστά στον δήμιο αρνήθηκε ότι ήταν Χριστιανός και θυσίασε στα είδωλα.
      Το πλήθος έμεινε στη θέση του παγωμένο. Ο Νικηφόρος σάστισε. Γύρισε το βλέμμα του στον ουρανό και είδε έναν Άγγελο έτοιμο να στεφανώσει τον μάρτυρα. Μα όταν ο Σαπρίκιος αρνήθηκε τον Χριστό, το στεφάνι παρέμεινε εκεί, περιμένοντας κάποιο μάρτυρα καινούριο.
      Τότε ο Νικηφόρος πετάχτηκε από το πλήθος και φώναξε στο δήμιο:
      -Ο Χριστός θέλει σήμερα ένα μάρτυρα. Είμαι Χριστιανός! Εμπρός, τι περιμένεις; Αποκεφάλισέ με!
      Κι έτσι τη θέση του Σαπρικίου πήρε ο Άγιος Νικηφόρος.

      ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΙΚΟΙ!

      Διαγραφή
    7. Πολυμενοπουλος Διονυσιος6 Ιουλίου 2022 στις 6:30 μ.μ.

      Ιωάννη οι Πατέρες δεν μας άφησαν την παρακαταθήκη να παραδίδονται τα Μοναστήρια και οι Ναοί σε εκείνους που δεν είναι Ορθόδοξοι. Μόνο με την βία αφαιρούνται τα Ιερά από τους Ορθοδόξους. Όσο για την Ιερά Μονή Εσφιγμένου οχι μόνο εμείς, που είμαστε Κοινωνικοί μαζί τους, αλλά και άλλοι Άγιορείτες μνημονευτές καθώς και Αντιοικουμενιστές του Νέου τους συμπαρίσταντε στο διωγμό που υποφέρουν και ας εχουν διαφορές σε άλλα ζητήματα. Οσο για το θέμα του π.Παϊσίου ας δούμε και κάποια θετικά πράγματα, όπως για παράδειγμα οτι είναι ίσως ο μοναδικός από τους νεοαποτειχισμένους που δεν μας λέει Σχισματικούς. Βεβαίως υπαρχουν και αρνητικά αλλα ισως στα επόμενα χρόνια ολα αυτά να διορθωθούν, τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να ελπίζουμε και πιθανόν εκεί που υπάρχει η καλη πρόθεση γινονται μεγαλες αλλαγες καθώς περνάνε τα χρόνια. Ας μην είμαστε ετοιμοι στο να καταδικάζουμε τους άλλους γιατι μπορει αυτοι που καταδικαζουμε να βελτιωθούν και εμεις να πεσουμε γιατί καταδικαζουμε τους αλλους. Εγω παιδια αυτα καταλαβα στα 65 χρονια της ζωής μου, εσεις Νικο και Γιαννη πιο νεοι με μεγαλυτερο ζήλο και ενεργεια φυλαχθειτε μηπως κρινοντας τους άλλους τελικά ζημιωθειτε πνευματικα. Το να προτείνετε για διαφορα θέματα ειναι εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά την κρίση καταστασεων και προσώπων και μάλιστα σε αυτό τον βαθμο αφηστε την στην Εκκλησία των Ορθοδοξων. Να είστε σίγουροι οτι ο δρόμος αυτος ειναι ο ασφαλεστερος

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ κ. Πολυμενόπουλε, θλίβομαι ειλικρινά με την πτώση σας (και ειδικά έχοντας ηλικία μεγαλύτερη από εμάς) να δικαιολογείτε τέτοιους τραμπουκισμούς και απειλές για σφαλιάρες επειδή τολμήσαμε να έχουμε άλλη άποψη.
      Είθε ο Θεός να σας το ανταποδώσει κατά την κρίση Του.

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ διονύσιε, πρσωπικά άλλα γνωρίζω από τους Πατέρες μας: https://entoytwnika1.blogspot.com/2022/07/blog-post_87.html και όπως θα έπρεπε να γνωρίζεις εκ της εκκλ. ιστορίας, παλαιοί πατέρες που διέκοψαν το μνημόσυνο φεύγοντας εις τας ερήμους και τις οπές της τής, διέπρεψαν πολύ περισσότερον διότι τους εφανέρωσεν ο Θεός έστω και κρυμμένους....
      Για την Μονή Εσφιγμένου εις το μόνο που συμφωνούμε πάντες είναι περί του Πατριάρχη και του Οικουμενισμού, πέραν από αυτές τις εξαιρέσεις μας χωρίζει - σήμερα - μέγα χάσμα!
      Το ότι ο π. Παίσιος δεν ονομάζει ''σχισματικούς'' τους παλ/τες δεν με ενδιαφέρει, όπως δεν με ενδιαφέρει επίσης αν τους ονόμαζε έτσι. Μελέτες υπάρχουν επί του ζήτηματος και μου φτάνουν.
      Δεν καταδικάζω κανέναν, κρίνουμε όχι για να κατακρίνουμε αλλά για να διακρίνουμε...... Εσύ βέβαια ονομάζεις ως ''κάτακριση'' ή ''καταδίκη''... Με το σκεπτικό που γράφεις τότε δεν θα έπρεπε να ομιλεί κανείς και για κανέναν.
      Τέλος όσον αφορά το ''νέον'' της ηλικίας μου και το ''γηραίον'' το δικό σου (αν και στα 65 σου δεν είσαι και τόσο μεγάλος) σου θυμίζω ότι ο σεβασμός δεν κερδίζεται από τα άσπρα μαλλιά ή από την ίδια την ηλικία: https://entoytwnika1.blogspot.com/2020/09/blog-post_78.html και https://entoytwnika1.blogspot.com/2020/09/blog-post_33.html

      Υ.Γ. Kαι για τον π. Παίσιο αν όντως έγραψε ο ίδιος: https://entoytwnika1.blogspot.com/2022/01/blog-post_66.html

      Διαγραφή
  16. Χαιρετώ πατέρες και αδελφούς. Υπάρχει ένας δυνατός διάλογος. Εγώ συμφωνώ με την θέση περί παραλλήλων Συνόδων, αν και θα προτιμούσα ο αντιοικουμενιστής Επίσκοπος να μην έχει τον τίτλο του (ακρίτου) οικουμενιστή.
    Αυτό που θα έκανα ως παρατήρηση είναι ότι θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να ομιλούμε και να γράφουμε (όλες οι πλευρές) όσο πιο απαθώς μπορούμε, και αυτό για δύο κυρίως λόγους: α. αυτό απαιτεί η αγάπη, η ταπείνωση και η αμνησικακία που οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε, και β. όσο πιο απαθέστερα μιλούμε και γράφουμε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τα βρούμε μεταξύ μας στο εγγύς η το απώτερο μέλλον (ας ευχόμαστε να συμβεί γρήγορα, προς δόξαν Θεού και χαράν των Αγγέλων μας).
    Επίσης, πρέπει να μη λησμονούμε ότι μπροστά μας έχουμε τους αντίχριστους νεοταξίτες που προσπαθούν με πρόφαση την πανδημία που έστησαν με ένα κατασκευασμένο ιό, να ολοκληρώσουν το ολοκληρωτικό καθεστώς που οικοδομούν τις τελευταίες δεκαετίες, ημων διχασμένων και μη αντιδρώντων όσο και όπως θα έπρεπε. Ας κάνουμε τον διάλογο για τα εκκλησιολογικά όσο απαθέστερα μπορούμε (ίσως και όχι δημοσίως) και ας επικεντρωθούμε περισσότερο στον αντιοικουμενιστικό αγώνα και στο τί δέον γενέσθαι με όλα αυτά που μας βρήκαν. Περιστολή ελευθεριών, ηλεκτρονικό φακέλλωμα, εμβόλια, αντιχριστιανική Παιδεία, ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ κ.ά., τα οποία αφορούν άμεσα στην επιβίωσή μας, ως χριστιανών, στον σύγχρονο κόσμο. Για τα εκκλησιολογικά είμαι βέβαιος πως αν έχουμε άδολη καρδιά και μιλάμε και γράφουμε απαθέστερα, εν τέλει θα τα βρούμε... πιθανώς σε κατακόμβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εἰρήνη ὑμῖν! Εἰρήνη ὑμῖν! Όσοι δεν θέλουμε να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουμε ας τραβήξουμε τον δρόμο μας, δεν μας δένει κανείς μεταξύ μας. Όσοι θέλουμε να συμφωνήσουμε, ας μιλήσουμε ωραία μεταξύ μας, διότι μας δένει η αγάπη του Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυμενόπουλος Διονύσιος6 Ιουλίου 2022 στις 10:52 μ.μ.

    Αγαπητοί Νικόλαε και Ιωάννη για ξαναδιαβάστε τι έγγραψα, δεν δικαιολόγησα ούτε τις σφαλιάρες ούτε οτιδήποτε άλλο παρόμοιο ούτε ακόμη και στην περίπτωση που λέγεται σαν λόγος που βέβαια δεν γίνεται και δεν έχει γίνει στο παρελθόν πράξη. Σε αυτό ειμαι ξεκάθαρος. Το να πάρω ομως αυτό ή και κάποια άλλα πράγματα και να τα βάλω σε μία ζυγαριά για να βγάλω συμπέρασμα για ένα προσωπο που δεν εχω συναντησει ποτέ από κοντά στη ζωή μου δεν το κάνω ,πρωτο γιατί η ζυγαρια εχει δυο μερη και άρα κινδυνεύω να σφάλλω λιγο ή πολύ στην κρίση μου, οπως την λέω εγώ ή στην διακριση μου, όπως την λετε εσεις. Και δευτερον δεν ειμαι το αρμοδιο Εκκλησιαστικό Προσωπο ή Οργανο για να κρίνω ή διακρίνω ενα Κληρικό, δυστυχώς η δικη μου καμπουρα ειναι γεμάτη από τα δικά μου εννιοτε σοβαρά λαθη. Εσεις κανετε οτι νομιζετε, εγω κανενα δεν δικαίωσα ή δικαιολογησα αλλα καταλαβα στα 65 χρόνια οτι αυτη η οδος ειναι ασφαλεστερη για την ψυχική σωτηρια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. https://www.protothema.gr/culture/article/1262136/agalma-tou-olubiou-dios-i-istoria-tou-perifimou-arhaiou-mnimeiou-pou-anakataskeuastike-meta-apo-25-aiones/

    Υγ: Περιμένω να δώ ποιός παράλληλος Επίσκοπος ή/και Σύνοδος θα αντιδράσει και θα βγάλει εγκύκλιο που θα απαγορεύει την προσέλευση των Χριστιανών σε αυτό τον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας διότι εδώ επρόκειτο για τέχνη, μήπως να πάμε να κατεδαφίσουμε την Ακρόπολη επειδή κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς;

      Κυριάκο το νου σου εις τα δυο άκρα......

      Διαγραφή

    2. Αγαπητέ Ιωάννη, η Ακρόπολις υπήρχε και δεν ανακατασκευάστηκε εξ'αρχής.

      Το συγκεκριμένο αίσχος ανακατασκευάστηκε εξ'αρχής μετά από 25 αιώνες....

      Τόσοι καλλιτέχνες πέρασαν...και κανείς δεν είχε αυτή την ιδέα ! Δεν σε προβληματίζει το timing ?

      Διαγραφή
    3. Μάλλον έχεις αρκετά έτη να ανέβεις πάνω ώστε να δεις τις ανακατασκευές - αναστηλώσεις που έχουν γίνει αλλά και που γίνονται εκεί....

      Κύριε ανώνυμε αν είσαι άσχετος και δεν γνωρίζεις, δεν είναι κακό να το λες, διότι το δείχνεις και είναι ακόμα χειρότερο που δεν το παραδέχεσαι.

      Άντε γκρεμίστε την!

      Διαγραφή
    4. Υ.Γ. Να πας να γκρεμίσεις και το μουσείο της Ακροπόλεως διότι περιέχει αγάλματα - ''δαιμόνια'' για σένα εκεί που τα έχουν τοποθετήσει ανακατασκευασμένα ή μη. Μην γράψεις για τους αγίους που τα γκρέμιζαν γιατί θα ντροπιαστείς προειδοποιώ.....

      Διαγραφή
  20. Ανακεφαλαιώνοντας την παρούσα ανάρτηση.
    Ο Δάσκαλος ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ το Οικουμενιστικό ποιηματάκι περί αντικανονικής δημιουργίας Συνόδου που ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ την Ιερά Παράδοση και δεν ακολούθησε ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΝΗτες.Αυτοί οι Ιεράρχες κράτησαν ανόθευτη την Ορθοδοξία δίχως να παραβουν κανένα ΙΚ.-
    Η εκκλησιαστική ιστορία έχει πολλά παραδείγματα τα οποία από μόνα τους, διαμέσω του αγώνα των Αγίων Πατέρων ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ το ΠΡΟΦΑΝΕΣ και ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ το σκοτάδι που φέρουν οι μέχρι πρότινος υποδεχόμενοι τους αιρετικούς στο Άγιο Όρος που κάνουν τώρα αγώνα ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΌΜΩΣ εκτός από τους Οικουμενιστές και τους Ορθοδόξους.
    Τέτοιον αγώνα κάνουν Νικόλαε,έχουν 2 μέτωπα, ένα κατά της αίρεσης κι ένα εναντίον των Ορθοδόξων.
    Τέτοιον αγώνα Νικόλαε...
    Να τον χαίρονται οι ίδιοι και οι χούλιγκαν που τους ακολουθούν τυφλά.

    Στην παρούσα ανάρτηση είτε ο ίδιος ο Πάτερ Παΐσιος είτε κάποιος εμπαθής και ραδιουργος,
    εξαπέλυσε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον του Δασκάλου με κίνητρο την διχόνοια.
    Καντε προσευχή να τον/τους ελεήσει ο Κύριος,να φωτιστούν όλοι τους.
    Το χρειάζονται...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το σχόλιο είναι του π. Παΐσιου, το ομολογεί μόνος του σε νέο βίντεο......

      Διαγραφή
  21. Ας υπάρχει και αυτό το βίντεο εδώ ως τεκμήριο εξευτελισμού των ψευτοσωτήρων και των ανόητων οπαδών τους:
    https://www.youtube.com/watch?v=2RJtMpU14ts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δαμιανός μοναχός7 Ιουλίου 2022 στις 1:46 μ.μ.

    Οι αείμνηστοι γέροντες π. Θεοδώρητος και π. Χρυσόστομος Σπετσών, δεν θέλησαν να μπούν σε παράταξη παλαιοημερολογιτών μόνο και μόνο για ένα λόγο. Ζητούσαν την επίσημη διακήρυξη της εκκλησιολογίας του πρ. Φλωρίνης απο την μεγαλύτερη και ιστορική σύνοδο των Φλωρινιακών και την αλλαγή του απαράδεκτου τίτλου του πρώτου ώς Αρχιεπισκόπου σε Πρόεδρο της Συνόδου. Για τις άλλες παρατάξεις ουδείς λόγος διότι προέκυψαν εκ πλάνης (ματθαιϊκοί) και εκ φιλαρχίας κυρίως οι υπόλοιπες. Η κόκκινη γραμμή γι' αυτούς ήταν το απονενοημένο φρόνημα των ακύρων μυστηρίων. Αυτός ήταν ο αγώνας των γερόντων και ποτέ δεν μίλησαν, τουλάχιστον κατηγορηματικά, για παράλληλη σύνοδο, πολύ περισσότερο δε για σχίσμα όπως διατείνονται οι σεβαστοί κατα τα άλλα πατέρες περί ών ο λόγος. Θεωρώ την υπέρβαση αυτής της κόκκινης γραμμής αποτέλεσμα εμπαθούς διαθέσεως κατά των παρατάξεων γενικώς, διότι στοιχειοθετούν τις κατηγορίες τους βασιζόμενοι στην αποδοχή της πλάνης των ακύρων μυστηρίων από όλους τους παλαιοημερολογίτες. Γεγονός που βέβαια δεν ισχύει.
    Και λέγω εμπαθούς διαθέσεως διότι οι συγκεκριμένοι πατέρες προερχόμενοι εκ του νέου ημερολογίου ποτέ δεν συμπάθησαν τους παλαιοημερολογίτες, αρεσκόμενοι σε ένα διαρκές κατηγορητήριο για τα όσα λάθη έγιναν απο τους επισκόπους. Οπωσδήποτε έγιναν πολλά λάθη, αλλά ποιός είχε την τόλμη (λέγε θράσος) να βάλει ένα μεγάλο "χ" στον τίμιο αγώνα των πατέρων μας, εν μέσω απηνών διωγμών, εξοριών της ψυχής του αγώνος, του πρ. Φλωρίνης, αποσχηματισμών ιερέων, απαγορεύσεως εκκλησιασμού των πιστών, μέχρι και φόνο έκαναν και τόσα άλλα που καταμαρτυρούνται μέχρι σήμερα; Κανείς παρά μόνο οι αντίδικοι νεοημερολογίτες. Και όμως προστέθηκαν και συντάχθηκαν στην πολεμική εναντίον της μαρτυρικής παρατάξεως του Κυρίου (με τα όσα λάθη της επαναλαμβάνω) και οι νεο-αποτειχισθέντες, προς μεγάλην χαράν προφανώς των αντιδίκων νεοημερολογιτών και για να αποδείξουν το λεγόμενο οτι, πάντοτε τα δύο άκρα συναντώνται. Αυτή την κόκκινη γραμμή διέκριναν οι γέροντες και δεν την ξεπέρασαν διότι ήξεραν ότι θα τους οδηγήσει σε ακρότητες σάν αυτές που βιώνουμε σήμερα, σάν να μή μας έφταναν όσες ήδη υπήρχαν.
    Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εδώ το οποίο δυστυχώς δεν εννοούν να καταλάβουν οι συνοδικοί και θα έλεγα κατα κάποιον τρόπο που δίνει υπόσταση σ' αυτές τις κατηγορίες. Με άλλα λόγια βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Το πρόβλημα είναι οτι βρίσκονται ακόμη σε ισχύ οι εγκύκλιοι του '50, του '74, του '98 και αυτή του 2014, αφού η "μή διαβεβαίωση περί της εγκυρότητας των μυστηρίων των νεοημερολογιτών", εάν την καλοεξετάσουμε ισοδυναμεί με την ακύρωση αυτών.
    Ότι το πρόβλημα αυτό δίνει υπόσταση σ' αυτές τις κατηγορίες, έγκειται στο ότι αποδεχόμενοι τις εγκυκλίους, αποτελούμε μόνοι οι παλαιοημερολογίτες την Μία Εκκλησία της Ελλάδος. Και ώς εκ τούτου δεν αναμένεται πλέον Ορθόδοξο Συνοδικό δικαστήριο έναντι της αιρέσεως του οικουμενισμού, άρα η ένσταση των παλαιοημερολογιτών έναντι της ημερολογιακής αυθαιρεσίας και του οικουμενισμού, πλέον δεν υφίσταται. Αυτό δεν συνιστά σχίσμα από μόνο του; Αφήνω τα περί παραλλήλου Συνόδου Νικόλαε, διότι τα αναίρεσες επιτυχώς και αξίζεις πολλά συγχαρητήρια για τον κόπο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωτήσατε Πάτερ Δαμιανέ ποιός τολμά να διαγράψει τον τίμιο αγώνα λαού και κλήρου που ακολούθησε πιστά την Ιερά Παράδοση.Απάντησα ήδη.Δείτε το σχόλιό μου πιο πάνω.
      Η διαχείριση του καναλιού του παπαΣαββα διέγραψε πάρα πολλά σχόλιά μου με φασιστικό τρόπο, μέχρι και την αναφορά μου στην Αγία Αικατερίνη Ρουτη και για το αν ήταν παρασυνάγωγοι όλοι οι Άγιοι που δεν διατελουσαν σε κοινωνία με την αίρεση.
      Όλα μου τα σχόλια ΣΒΗΣΤΗΚΑΝ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
      Βασικά, δεν έχουν τι να πουν, αρκεί να μην εκφραστεί το σκοτάδι που διακατέχει τον "ΗΓΕΜΟΝΑ",ισοπεδώνουμε δηλαδή τους Άγιους για χάρη ενός ΠΟΛΕΜΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ.
      Αυτό δεν είναι αγώνας,είναι βοήθεια στον Οικουμενισμό.
      Μην προσωποποιείτε την πολεμική τους πρακτική μόνο προς την μεγάλη Σύνοδο, δεν αναγνωρίζουν κανένα ως έγκυρο από την Ορθοδοξία.
      Θα μου πείτε τώρα αν έχουμε ανάγκη για την αναγνώρισή τους.
      Σίγουρα πάντως δεν μας χρειάζεται ο πόλεμος από τους νεο-ημιαποτεχισμενους.
      Δεν ζητώ να έχουν υπαγωγή σε κάποια Σύνοδο, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ όμως να πολεμούν την Εκκλησία.
      Τις κρατικές εγκυκλίους,εφόσον δεν μιλάμε για Οικουμενική Σύνοδο ή Πανορθόδοξη,το ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ,είναι λευκές κόλλες.

      Διαγραφή
    2. Ἀριστοτέλη, ἀνάρτησε σέ παρακαλῶ τό λίνκ τοῦ καναλιοῦ τοῦ π. Σάββα.

      Διαγραφή
    3. Διαφήμιση στον φασισμό θα κάνουμε αδελφέ;

      Διαγραφή
    4. Θαρρώ πως αντιλαμβανεσαι ότι το σχόλιο,όπως και αυτο που γράφω τώρα έχουν και μια δόση χιούμορ,γιατί κι αυτό χρειάζεται.

      Προτιμώ να δω να σχολιάσει κάποιος από αυτούς εδώ,
      για τη τιμή των όπλων βρε αδερφέ,τα διαβάζουν που τα διαβάζουν και κάθονται με τις ώρες στα κινητά και μιλούν μεταξύ τους γι αυτά,ας κάνουν μια φορά την διαφορά να μας τιμήσουν με την παρουσία τους σε ένα γραπτό τους ακόμα φληνάφημα ή αν φωτιστούν να μετανοησουν.
      Βασικά ας μετανοησουν δημόσια κι ας μη γράψουν εδώ τίποτα.

      Διαγραφή
    5. Στά σχόλια κάτω ἀπό τήν ἀνάρτησίν των, ὡς ἀπάντησιν εἰς τό ἰδικόν μου σχόλιον, ὅπου τούς λέγω ὅτι σφάλλουν εἰς αὐτό τό θέμα καί τούς παραπέμπω εἰς τήν παροῦσαν ἀνάρτησιν, ἀπήντησεν ὁ π. Σάββας ὡς ἑξῆς: «Δεν σφαλλουμε. Θα απαντήσουμε λίαν συντόμως. Σε όλα». Μήπως, λοιπόν, ἀπαντήσουν στό κανάλι των καί διαφύγει τῆς προσοχῆς μας καί θεωρήσουν ὅτι μᾶς κατετρόπωσαν!

      Διαγραφή
    6. Πάτερ Δαμιανέ, συμφωνώ με το σχόλιό σου, και βασιζόμενος στις δύο τελευταίες παραγράφους του, θα ήθελα να παραθέσω το ακόλουθο ερώτημα στην ομήγυρη: πώς θα βλέπατε την δημιουργία μιας Συνόδου με τα φρονήματα που περιγράφονται και στην νέα ανάρτηση του Νικολάου, στην ωραιοτάτη επιστολή του μακαριστού πατρός Θεοδωρήτου; Δεν είμαι υπέρ των διχασμών, των διασπάσεων, αλλά καθ’ ην στιγμήν δεν διαφαίνεται κάποια ελπίδα να αλλάξουν θέση οι περισσότεροι Συνοδικοί (και άλλοι) της Συνόδου που έχουν το άλλο φρόνημα, μήπως, λέω μήπως, είναι καλύτερα να είμαστε χώρια (χωρίς βέβαια να διακατεχόμαστε από επικριτικό πνεύμα εναντίον τους· ό,τι γίνει να γίνει με πολλή ταπείνωση και αγάπη). Να υπάρχει μία Σύνοδος με ξεκάθαρα φρονήματα, τέτοια που να τα βλέπει ο κάθε νεοαποτειχισμένος και να αναπαύεται, η δε Σύνοδος να τον αγκαλιάζει πατρικά στους κόλπους της, άνευ «διαδικασιών». Ερωτώ: Είναι ωραίο το φαινόμενο να είμαστε στην ίδια Σύνοδο και να μαχόμαστε μια ζωή για το ίδιο θέμα; Ταιριάζει να θεωρεί κάποιος εκκλησιολογική αίρεση το φρόνημα περί «απωλείας Χάριτος στο Νέο» και από την άλλη να υπερασπίζεται την Σύνοδο; Μας τιμά να βλέπουμε αγνά παλληκάρια (τώρα τελευταία είχα επικοινωνία με ένα νεαρό αδελφό, έτοιμο να αποτειχισθεί) που θέλουν να βρουν πατρική εκκλησιαστική στέγη μακράν του Οικουμενισμού και να μας αποστρέφονται λόγω των φρονημάτων που έχουν οι περισσότεροι (ίσως) κληρικοί και λαϊκοί στην Σύνοδο; Επαναλαμβάνω: δεν είμαι υπέρ των διασπάσεων, αλλά και η παρούσα «ενότητα» είναι πλασματική, με τόση διχόνοια και τέτοιες αντιπαραθέσεις. Κάτι γνώριζαν οι μακαριστοί νέοι ομολογητές και σύγχρονοι απολογητές Γέροντες Χρυσόστομος και Θεοδώρητος και κρατούσαν αποστάσεις από την Σύνοδο. Ο Θεός να μας φωτίσει, διότι όπως είπα σε άλλο σχόλιο, πέραν του θέματος αυτού υπάρχουν και τόσα άλλα που αφορούν άμεσα στην επιβίωσή μας, ως χριστιανών, στον σύγχρονο κόσμο.
      Πάτερ Δαμιανέ, δεν χρειάζεται να μου απαντήσεις εσύ. Είναι γενικό το ερώτημα και τίθεται για να το συλλογισθούμε όλοι οι πατέρες και αδελφοί. Δεν θα το λύσουμε, βέβαια, τώρα. Εξάλλου υπάρχουν πολλά προσκόμματα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Και πρώτα από όλα η έλλειψη ταπεινώσεως.
      Βοήθειά μας ο Τίμιος Πρόδρομος.

      Διαγραφή
    7. Ναί εἰς μίαν νέαν Σύνοδον μέ τό φρόνημα καί τήν διδασκαλίαν τοῦ Ἁγίου καί νέου Ὁμολογητοῦ πρ. Φλωρίνης Χρυσοστόμου, τοῦ π. Θεοδωρήτου κ.ἄ. καί ΟΧΙ εἰς «Ἐκκλησίαν ΓΟΧ», οὔτε θρησκευτικόν νομικόν πρόσωπον (ΘΝΠ) τοῦ ν. 4301/2014.

      Διαγραφή
    8. Δημήτριε ας πουν ότι θέλουν αδελφέ μου,
      ενημερώστε τον κόσμο αν μετανοήσουν για να το μάθω κι εγώ γτ έχω πάνω από ένα έτος να τους ακούσω,το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να μετανοησουν.
      Αυτά που γράφουμε τώρα θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί καιρό τώρα αλλά εμείς προτεραιότητα έχουμε την προσευχή,τον εκκλησιασμό,την μετάνοια,όχι την προβολή και τα ποζεριλίκια.

      Για να γίνει αυτό πράξη,να μετανοησουν δηλαδή, πρπ πρώτα να κάνουν υπακοή στους Άγιους Πατέρες και σε όσα ΌΡΙΣΑΝ και η μετάνοια χρειάζεται ταπείνωση.

      Έρχονται δύσκολες καταστάσεις,
      το τελευταίο που με απασχολεί είναι οι Νεο-ημιαποτειχισμενοι και οι έπαινοι που θα δώσουν οι χούλιγκαν στους αρχηγούς τους κι οι αρχηγοί στους χούλιγκαν.

      Καλό ευλογημένο ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  23. Δαμιανός μοναχός7 Ιουλίου 2022 στις 1:57 μ.μ.

    Βρήκα το παρακάτω ανώνυμο σχόλιο σε μία απο τις ομιλίες του π. Σάββα Λαυριώτη και το έβαλα επειδή συμφωνώ με τις απόψεις του.
    "Συμφωνώ με τα λεγόμενά σας, πλήν ενός ζητήματος που η σοβαρότητα θα έλεγα επισκιάζει αυτή την πράξη της αποτειχίσεώς σας.
    Αποδομείτε πρώτα τον αγώνα των παλ/τών, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να κανουν Σύνοδο Επισκόπων, και ύστερα μιλάτε για "εντείχιση" (πού τον βρήκατε τον όρο;), αποτρέποντας όσους θέλουν να φύγουν απο την αίρεση του οικουμενισμού να εισέλθουν σε μία επίσης οργανωμένη Εκκλησία σε Συνοδικό σχήμα που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να μετέχουν της κοινωνίας των μυστηρίων χωρίς τον μολυσμό της αιρέσεως.
    Δεν γνωρίζετε ότι ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος έστειλε στην εξορία τρείς φορές τον πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομο Καβουρίδη ακριβώς για το λόγο ότι έκανε επισκόπους με σκοπό να οργανώσει το ποίμνιο δια συνοδικού σχήματος "προς καλυτέραν εξυπηρέτησιν του αγώνος", όπως έλεγε ο ίδιος;
    Δηλαδή κατά την γνώμη σας έπρεπε να αφεθεί περί το ένα εκατομμύριο πιστοί που δεν ακολούθησαν το νέο ημερολόγιο, χωρίς επισκόπους και σε λίγες δεκαετίες χωρίς ιερατείο, ούτως ώστε στο τέλος τέλος να μείνουν μόνο οι νεοημ/τες στην Ορθόδοξη Ελλάδα;
    Τί φοβήθηκε και τον εξόρισε; Ασφαλώς μή τυχόν φύγουν πολλοί πιστοί και κληρικοί απο το νέο ημερολόγιο στο ήδη υπάρχον παλαιό και έτσι θα ανατρέπονταν πιό εύκολα η αντικανονική αλλαγή του ημερολογίου.
    Λέτε ότι έκαναν παράλληλη Σύνοδο.
    Δέν γνωρίζετε οτι οι επίσκοποι που χειροτονήθηκαν τότε έγιναν απλώς τιτουλάριοι, δηλαδή επαρχιών (αρχαίων) χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος νεοημερολογίτης επίσκοπος; Ασφαλώς ο πρ. Φλωρίνης ενήργησε έτσι αφοπλίζοντας τον καινοτόμο Αρχιεπίσκοπο απο το επιχείρημα περί δημιουργίας παραλλήλου Συνόδου. Με δεδομένη επίσης την αδυναμία, όχι καθαιρέσεως των καινοτομούντων επισκόπων, αλλά και απλής κανονικής καταδίκης της ημερολογιακής αυθαιρεσίας, τί έπρεπε κατά την γνώμη σας να κάνει ο πρ. Φλωρίνης;
    Επίσης δεν γνωρίζετε ότι πολλοί παλ/τες δεν δέχονται την περί ακύρων μυστηρίων των νεοημ/τών θέση των ακραίων ματθαιϊκών;
    Αυτός είναι ο αγώνας μας να επανέλθει η πιό μεγάλη και ιστορική Σύνοδος των Φλωρινιακών στην Ορθόδοξη εκκλησιολογία του πρ. Φλωρίνης όπως την διετύπωσε στην ιστορική Ποιμαντορική εγκύκλιο και την Διασάφισή της το 1945.
    Θα ήταν πιό θετικό για σάς να εισέλθετε σ' αυτή τη Σύνοδο και να αγωνιστούμε όλοι μαζί οι ορθώς φρονούντες περί της εγκυρότητας των μυστηρίων προς την κατεύθυνση αυτή. Να διορθωθούν τα κακώς κείμενα περί ακύρων μυστηρίων κυρίως, διότι αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο για την αποτείχιση πολλών νεοημ/τών αντιοικουμενιστών. Και μή νομίζετε πως είναι εύκολο να ακολουθήσουν οι πολλοί εσάς τους ελαχίστους, με 1 ή 2 ιερείς. Ο αείμνηστος π. Θεοδώρητος έλεγε "θυσιαστήριο που δέν μετέχει της αιρέσεως δια της κοινωνίας, είναι ότι ιερώτερο υπάρχει σ' αυτόν τον κόσμο". Δέν μπορείτε να το αρνηθείτε αυτό τουλάχιστον για την ιστορική σύνοδο των Φλωρινιακών. Και εσείς αναμασάτε το επιχείρημα των πολεμίων νεοημ/τών ότι είναι σχισματικοί!
    Εν κατακλείδι, αποτειχιστήκατε και καλώς. Τουλάχιστον μήν καταφέρεστε κατά των παλ/τών στο θέμα της συστάσεως συνόδου. Κάνετε μεγάλο λάθος. Μή νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ σωστή παρατήρηση, ήταν τιτουλάριοι επίσκοποι, δεν είχαν πραγματική εξουσία και δεν μπορούσαν να χειροτονήσουν άλλους από μόνοι τους. Ίσως αυτό έκανε τους περισσότερους να γυρίσουν πίσω και τον Ματθαίο να ψάχνει αφορμή για να βγάλει τον Καβουρίδη αιρετικό, για να αρχίσει την δική του πορεία και να αρχίσει να χειροτονεί με ψεύτικη δικαιολογία.

      Ο Σάββας πρ.Λαυριώτης πολλές φορές αντικρούει τον εαυτό του γιατί λέει ότι «γεννηθήκαμε μέσα στον Οικουμενισμό» και μετά απορρίπτει το Ακαινοτόμητο Πλήρωμα. Γεννήθηκε στο σχίσμα, αλλά σχισματικοί είναι οι Π/τες. Αδυνατώ να καταλάβω την λογική του.
      -Ο ανώνυμος του 5:39

      Διαγραφή
    2. Τα περί ακυρων Μυστηρίων τα υιοθετούν και πάρα πολλοί πιστοί της μεγαλύτερης αριθμητικά Συνόδου στο Εορτολόγιο της Εκκλησίας.
      Ο Δάσκαλος ξέρει ποιός/οί ευθύνονται γι αυτό
      Εξέφρασα επίσης την αποχώρησή μου από την μεγαλύτερη Σύνοδο δίχως να έχω υπαγωγή σε άλλη Σύνοδο.
      Η αδελφοσύνη και η αγάπη με 4ο Νικόλαο είναι μεγαλύτερη από πριν,αυτή χαροποιεί κι εμάς και Τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

      Τι θέλω να πω;
      Αυτό που τονίστηκε πολλάκις!
      Οι Νεο-ημιαποτειχισμενοι είναι σε πνεύμα και πρακτική ΊΔΙΟΙ με τους Ματαθαιϊκούς.
      Δεν διαφέρουν σε τίποτε.
      Δεν είδα κανένα εξ αυτών να έχει το ΣΘΕΝΟΣ να βγει δημόσια και να μετανοήσει,ρασοφόροι και ακόλουθοι τους.
      Σε αυτή τους κάλεσα,μάταια,
      ως τώρα...

      Διαγραφή

    3. Περί παραλλήλων Συνόδων και ο λόγος που "κολλάνε" οι αποτειχισμένοι Νγτες :

      Αν οι ΓΟΧ είχαν ακούσει την συμβουλή του Αγίου Λεοντίου να μην υπάρχει στη σύνοδό τους ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και έκαστος Επίσκοπος ποίμενε την επαρχία του και αν είχαν πνευματική τους κεφαλή τον Άγιο Λεόντιο (έτσι του έλεγαν οι ΓΟΧ στην αρχή στις επιστολές τους) τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και ίσως η ένωση των πραγματικά Ορθοδόξων να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

      Τώρα με τέτοιο πληθωρισμό Αρχιεπισκόπων...πιάσε το αυγό και κούρευτο.

      Διαγραφή
  24. Διάβασα του Νικολάου Μάνη περί παραλλήλων συνόδων και είναι άρτιο Μακάρι να έχουν την απαιτούμενη ταπείνωση οι περί τον Γ. Σαββά Λαυριωτη πατέρες και να αποδεχτούν το λάθος τους. Παρακαλώ τον Κύριο Νικόλαο Να δημοσιεύσει την ομολογία εγκύκλιο των τριών αρχιερέων το 1935 Χρυσοστόμου πρώην Φλωρίνης, Γερμανού Δημητριάδος και Χρυσοστόμου Ζακύνθου και να γράψουμε σχόλια οι πάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή ιδέα και θα γίνει!
      Μάλιστα είχα δει γνωμάτευση των θεολόγων των ΓΟΧ του 1985 (μεταξύ των οποίων Καραμήτσος, π. Θεοδώρητος, π. Χρυσόστομος κλπ.) η οποία αναφερόταν στην αναγκαιότητα της εκκλησιολογικής ερμηνείας της εν λόγω Εγκυκλίου του 1935, εφόσον πάνω στην παρερμηνεία της θεμελιώθηκε το Ματθαιϊκό Σχίσμα.
      Σας ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
  25. Ο Παγκρατιος και ο Καλλίστρατος,έχουν φύγει από την σύνοδο του Μακαρίου; Γνωρίζει κάποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για να έχουμε υπόψιν μας και την άλλη άποψη:
    http://www.eordaia.org/index.php/54-2020-martios/42618-anoixti-epistoli-apantisi-pros-ton-potei-s-xisthenta-tis-elladikis-orthodoksis-ekklisias-p-paisio-papadopoulo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πάτερ Δαμιανέ, ταυτίζομαι απολυτα με τις θέσεις σας, όπως και με τον κ. Πολυμενοπουλο.Τι λένε αυτες οι εγκύκλιοι; Οποτε μπορείτε, θα τις ήθελα.evadourou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η "πρεμούρα" κάποιων να "σώσουν" την Εκκλησία ,μόνο αν γίνουν μητροπολίτες,τους σκοτιζει τόσο πολύ,που δεν διστάζουν να αλλάζουν συνόδους,σαν τα πουκάμισα!
    Εδώ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου , αφού μάταια εκλιπαρούσε να γίνει μητροπολίτης, κατέφυγε σε μια ,ας μου επιτραπεί ο όρος, παρακμιακή σύνοδο "ΓΟΧ", από την οποία έλαβε "χειροτονία" επισκόπου,και φυσικά δεν διέκοψε κοινωνία με τους λαϊκούς που δεν ανήκουν στην υπό διάλυση σύνοδο ου τον χειροτόνησε!
    Ο υπερφθίαλος εγωισμός,και η έλλειψη ταπείνωσης ,σε όλο τους το μεγαλείο!
    Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους σωτήρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το θέμα περί απώλειας Χαρίτος και έγκυρων και μη Μυστηρίων στο σχίσμα του νέου Ημερολογίου και την παναίρεση του Οικουμενισμού ταλανίζει τον Ιερόν Αγώνα των, παλαιοημερολογιτών 98 χρόνια ακριβώς. Ο πρώτος που έθεσε θέμα Ακυρων μυστηρίων στους παλαιοημερολογίτες ήταν αυτός ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος του νέου ημερολογίου ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (αυτός πού άλλαξε το ημερολόγιο) και ανταπάντησαν με τη σειρά τους οι Παλαιοημερολογίτες. Αυτό το θέμα είναι Δίκοπο μαχαίρι, για αυτό οι φωτισμένοι και διακριτικοι γέροντες το θέμα αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΎΣΑΝ και ούτε σήμερα το ΣΥΖΗΤΟΎΝ, γιατί όσες φορές και να το συζητήσεις διαμάχες και χωρισμούς θα φέρνεις, είναι θέμα απύθμενο. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν ειναι διολου απυθμενο. Εχει πυθμενα και δεν πρεπει να το θαβουμε. Εξαλλου οι διαμαχες προκυπτουν για πολυ πιο ελαφρια θεματα. Ας ακουσουμε τη φωνη του αειμνηστου πατρος Θεοδωρητου Μαυρου που βοα, αλλα δυστυχως εν τη ερημω.Δειτε τη σημερινη αναρτηση στο Κρυφο σχολειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 98 χρόνια δεν βρέθηκε πυθμένας θα βρεθεί τώρα? Το Μυστήριο είναι κάτι το ανεξιχνίαστο προσπαθείστε εσείς να το εξιχνίασετε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Όποιος κατάλαβε κατάλαβε".
    Δέν γνωρίζετε ότι: "Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται";
    Η ρίζα του προβλήματος εστιάζεται στο φρόνημα των ακύρων μυστηρίων. Πότε θα καταλάβουμε ότι το φρόνημα του πρ. Φλωρίνης είναι η Λυδία λίθος που δοκιμάζει και αποδεικνύει θεολογικά και εκκλησιολογικά την γνησιότητα του παλαιοημερολογιτικού αγώνα; Εάν αυτό δεν αποκατασταθεί όλο και θα πατώνουμε. Αυτή η πλάνη των ακύρων μυστηρίων που κατήντησε αίρεση πια ταλανίζει τον αγώνα. Βλέπε πώς εξ αρχής έγινε το σχίσμα στους παλαιοημερολογίτες εξ αιτίας της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παναιρεση του ΠΑΝΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΎ Οικουμενισμου ΚΑΛΠΆΖΕΙ, περάσανε στον ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΝΙΚΟ Οικουμενισμό ΑΡΝΟΎΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΩΤΉΡΑ ΧΡΙΣΤΌΝ με το να δηλώνουν ότι και οι άλλες θρησκείες είναι όδοί προς Σωτηρία. Και εμείς που έχουμε κάνει αποτείχιση 100 χρόνια τώρα, πέσαμε στη ΒΛΑΚΏΔΗ ΕΣΩΣΤΡΈΦΕΙΑ να εξετάζουμε τα "μυστήρια" Πόσο τοις εκατό έχουν οι Οικουμενιστές!!!!! Προσπαθούμε να σώσουμε το το δέντρο και χάνουμε το δάσος την ΕΝΌΤΗΤΆ ΜΑΣ

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Γ.Ι.Α. αν είναι η ενότητά μας να βασιστεί στο νεοδονατιστικό δόγμα των ακύρων Μυστηρίων τότε χίλιες φορές να μην υπάρχει μια τέτοια ψευδής ενότητα. Τα Μυστήρια τα τελεί το Άγιο Πνεύμα όχι ο ιερέας. Και ο Ιούδας βάπτιζε, αλλά δεν βάπτιζε αυτός! Αυτό πρέπει να καταλάβετε για να εγκαταλείψετε την αίρεση των Δονατιστών που δυστυχώς αναβιώθηκε από τον Ματθαίο και τους μετέπειτα.

      Διαγραφή
  33. Κι ο Ιουδας βαπτιζε αλλα δεν βαπτιζε.Η ποιο αποκαλυπτικη διδακταια ερμηνευτικη προταση στην καταλληλη στιγμη που υποθηκε ποτε.Ευχαριστω αγαπητε δασκαλε.Ο Χριστος μαζι σου .Ορθοδοξος αδελφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχει πει αδελφέ μου ο Άγιος Αυγουστίνος στα κατά των Δονατιστών κείμενά του! Γίνεται μια προσπάθεια για τη μετάφρασή τους, να εύχεσθε να μας δίνει ο Θεός υγεία για να ευοδωθεί!

      Διαγραφή
  34. Πολυμενοπουλος Διονυσιος9 Ιουλίου 2022 στις 6:42 μ.μ.

    Δάσκαλε γράφεις ότι ο Ματθαίος και οι ομόφρονές του αναβίωσαν την Αίρεση των Δονατιστών. Οι Νεοημερολογίτες που λένε τα ίδια ακριβώς εναντίον του Πατρίου ποίων την Αίρεση ανεβίωσαν κατά την γνώμη σου; Και αυτοί των Δονατιστών; Το ερωτώ γιατί εγώ αν και διαφωνώ και με τους δύο στο θέμα αυτό από οτι εχω διαβάσει και οι μεν και οι δε στήριξαν την άποψη τους στον Α Κανόνα του Μεγάλου Βασιλείου που αναφέρεται στους Σχισματικούς, θεωρώντας οι μεν τους δε Σχισματικούς. Βλέπεις το θέμα δεν είναι τόσο απλό, ότι ανεβίωσαν μια αίρεση. Συμφωνώ και με τον Πατέρα Θεοδώρητο για το θέμα και με την δική σου τοποθέτηση περί των Μυστηρίων, αλλά ας αφήσουμε την Εκκλησία όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να δώσει την λύση. Μέχρι τότε κάποιες Οικονομίες χαριν της Ένότητος που είναι τόσο αναγκαία στους καιρούς μας ισως είναι εξαιρετικά χρήσιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στους Ματθαιϊκούς και τους Νεοημερολογίτες. Οι Ματθαιϊκοί εξύψωσαν (ακριβώς όπως οι Δονατιστές!) σε θέση Δόγματος την άποψη "περί ακύρων μυστηρίων", την ονόμασαν "ορθόδοξη ομολογία" και θεώρησαν ως αιρετικό όποιον δεν την πρεσβεύει, αναθεματίζοντάς τον (βλ. Αποκήρυξη κατά του Αγ. πρ. Φλωρίνης το 1937). Αντιθέτως οι Νεοημερολογίτες δεν θεωρούν δόγμα το συγκεκριμένο θέμα και απλά κάποιοι Διοικούντες εξ αυτών θεώρησαν τους Παλαιοημερολογίτες ως σχισματικούς και άρα κατ' ακρίβειαν χωρίς Μυστήρια (κατά την γνώμη τους).
      Χαώδης λοιπόν η διαφορά.
      Αυτή είναι η άποψή μου και ελπίζω να μη θέλετε και εσείς, αγαπητέ κ. Πολυμενόπουλε, να με πλακώσετε στις σφαλιάρες για αυτό!

      Διαγραφή
    2. Διονύσιε, ἐπίτρεψέ μου σέ παρακαλῶ μίαν ἐπισήμανσιν πάνω σ' αὐτό πού ἔγραψες: «και οι μεν και οι δε στήριξαν την άποψη τους στον Α Κανόνα του Μεγάλου Βασιλείου που αναφέρεται στους Σχισματικούς». Ὁ Α' Κανών τοῦ Μ. Βασιλείου ἀναφέρεται εἰς ΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ σχισματικούς, ἄρα οὐδόλως στηρίζει τήν αἵρεσιν τῶν Ματθαιϊστῶν περί «αὐτομάτου ἀπωλείας τῆς Χάριτος». Λέγει ὁ Κανών τοῦ Ἁγίου: «Οἷον, εἴτις ἐν πταίσματι ἐξετασθείς, ἀπεσχέθη τῆς λειτουργίας ...». Ἑρμηνεία Ἁγίου Νικοδήμου: «Καί Παρασυνάγωγοι μέν εἶναι οἱ ἀνυπότακτοι Πρεσβύτεροι καί Ἐπίσκοποι ἐκεῖνοι, οἵτινες μέ τό νά ἔπεσαν εἰς σφάλματα, καθῃρέθησαν μέν ἀπό τήν ἱερωσύνην κανονικῶς». Λοιπόν, ἐφόσον ὁ Κανών ὁμιλεῖ γιά ἐξέτασιν καί ἀπομάκρυνσιν ἀπό τήν λειτουργίαν, ἤτοι γιά κανονικήν καθαίρεσιν, ποῦ βλέπουν ὅλοι αὐτοί τήν «αὐτόματον ἀπώλειαν Χάριτος»; Πουθενά! Ἀπό τό ξερό τους τό κεφάλι τήν ἔβγαλαν καί ἔκαναν τόν κόσμον ν' ἀκούῃ π.ἑ. καί νά φεύγῃ τρέχοντας!

      Διαγραφή
  35. Δαμιανός μοναχός9 Ιουλίου 2022 στις 9:12 μ.μ.

    Ακριβώς αυτό συζητούμε. Την ΒΛΑΚΩΔΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ που χαρακτηρίζει το ματθαιϊκό φρόνημα. Είναι ή δεν είναι εσωστρέφεια να φρονείς οτι μόνο οι γοχ είναι Εκκλησία, μόνο οι γοχ έχουν μυστήρια, μόνο οι γοχ θα σωθούν; Εγώ λέω οτι είναι και εγωιστικό, αφιλάδελφο και το πιό φοβερό είναι οτι αρπάζεις την κρίση του Θεού για πλήθος πιστών, που δεν γνωρίζουν ή που δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά πολλοί και την ικανότητα να γνωρίζουν τί είναι ο οικουμενισμός. Είναι αληθές ότι ο οικουμενισμός καλπάζει και περάσανε στον πανθρησκειακό οικουμενισμό αρνούμενοι την Μόνη Αλήθεια της Ορθοδοξίας, αλλά αδελφέ αυτό ισχύει για τα υψηλά κλιμάκια. Δηλαδή, πατριάρχες, επισκόπους, θεολόγους, ηγουμένους και ακαδημίες σε συντριπτική πλειονότητα όντως. Οι πιστοί όμως; Οι οποίοι αποτελούν το κύριο σώμα του πληρώματος της Εκκλησίας κατα τους πατέρες, ενώ το ιερατείο από τον Πατριάρχη μέχρι τον ψάλτη δεν είναι τίποτα άλλο παρά διάκονοι της Εκκλησίας, θα τους ξαποστείλουμε εγώ και εσύ στον πνευματικό θάνατο, σαν να είμαστε πανορθόδοξο συνοδικό δικαστήριο;
    Ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας λέει οτι "η Εκκλησία εν τοις μυστηρίοις σημαίνεται", πράγμα που δηλώνει ότι στα όρια της Εκκλησίας περιλαμβάνονται και οι πιστοί του νέου ημερολογίου, με τη διαφορά ότι, οι έχοντες γνώση πως ο οικουμενισμός είναι αίρεση, μετέχουν μεν των μυστηρίων, αλλά εις κατάκριμα και προδοσίαν της πίστεως ιουδαϊκώς, ενώ οι μή έχοντες γνώση μετέχουν "εις αγιασμόν κατά το μέτρον της πίστεως που δίδει ο Θεός ενί εκάστω".
    Αυτή η πράξη της Εκκλησίας μας φανερώνει εναργέστατα
    πού και πότε σταματούν τα όρια της Εκκλησίας, στον Εσπερινό των αγίων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου στο ε' τροπάριο ως εξής. "Τον διηρημένον Χριστού χιτώνα, και διερρηγμένον κυσίν υλάκταις, σοφώς συνερράψατε σεβάσμιοι Πατέρες". Ο διηρημένος και διερρηγμένος του Χριστού χιτώνας δεν είναι άλλος απο το πλήρωμα της Εκκλησίας, του οποίου μέρος των πιστών παρέμεινε στην Ορθοδοξία (εικονόφιλοι) και το άλλο μέρος ακολουθούσαν τους εικονομάχους επισκόπους παρασυρόμενοι απο τις αιρετικές φωνές τους, τις οποίες φωνές χαρακτηρίζει ο υμνογράφος (κυσίν υλάκταις, και ερμηνεύται, γαυγίσματα σκύλων).
    Αυτά είναι τα "διεστώτα μέλη", όπως ονομάζονται σε άλλο τροπάριο, τα οποία συνήνωσαν, συνέρραψαν οι σεβάσμιοι Πατέρες, Συνοδικώς "εκσφενδονήσαντες, τους βαρείς και λυμώδεις λύκους, του της Εκκλησίας πληρώματος" (γ' τροπάριο των αίνων). Καθαίρεσαν δηλαδή τους εικονομάχους επισκόπους παραμένοντας αμετανοήτους, στις παραινέσεις των σεβασμίων πατέρων της Συνόδου, να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη διδασκαλία της Εκκλησίας. Οι επίσκοποι δε που μετενόησαν εδέχθησαν υπό της Συνόδου ώς επίσκοποι διά λιβέλλου και μόνο κατά της αιρέσεως. Ούτε κάν μύρωμα. Αυτή ήταν διαχρονικά η πράξη της Εκκλησίας και αυτή πρέπει να είναι ο οδηγός μας ειδικά σήμερα που υπάρχει τέτοια εκκλησιολογική σύγχυση.
    Νομίζω ότι είστε θιασώτης των ακύρων μυστηρίων και μιλάτε πλαγίως οτι δεν πρέπει να εξετάζουμε τα μυστήρια και να κοιτάξουμε την ενότητα. Για να δείτε λοιπόν πώς αντιδρούσαν οι άγιοι πατέρες σε τέτοιες πρακτικές σας συνιστώ να δείτε πώς αντιμετώπισαν το "Ενωτικόν του Ζήνωνος".
    Είναι δυνατόν να υπάρξει ενότητα εάν δεν ελευθερωθούμε απο αυτές τις ματθαιϊκές αγγυλώσεις; Δεν είναι ο πρώτος ακυρωτής των μυστηρίων ο Ματθαίος Καρπαθάκης αυτός που διέσπασε την ενότητα του αγώνα;
    Ενότητα εν αληθεία χρειάζεται ο αγώνας των παλαιοημερολογιτών για να αποδώσει καρπούς και όχι ενότητα οικουμενιστικού τύπου, αληθείας και πλάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολυμενοπουλος Διονυσιος9 Ιουλίου 2022 στις 9:29 μ.μ.

    Αγαπητέ Νικόλαε εσύ που τα ψάχνεις όλα για δες από το 1926 έως τό 1929 ακόμη και πριν ο Ματθαίος καταλήξει σε αυτά που έλεγε κείμενα των ΓΟΧ της εποχής εκείνης οπως το ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΣΤΟΜΟΣ ΡΟΜΦΑΙΑ τι λένε για το θέμα αυτό; Επίσης μη ξεχνάς οτι θεωρουσαν καλως ή κακώς το ημερολογιακό θέμα κεκριμενο απο τις τρεις Πανορθοδοξους Συνοδους. Αυτο και σε απαντηση του Αγαπητου Δημητρίου. Επισης αγαπητε Δημητριε πότε η Ορθοδοξη Εκκλησια κατεδικασε ως Σχισματικούς τους ΓΟΧ ωστε οι του Νέου να λενε ότι δικαιούνται να εφαρμοσουν τον Α Κανονα του Μεγάλου Βασιλειου; Σου απαντώ ποτε!!! Οσο για το καποιοι εκ των Νεοημερολογιτων ,δεν ειναι καποιοι αλλα υπαρχουν εγκυκλιοι δικοι τους και ειναι δυστυχως οι πολλοι. Μαλιστα αυτοι ξεπερνουν και τους αυστηρούς τους δικούς μας ,διοτι κανουν αναβαπτισμους σε οσους ΓΟΧ πανε να παντρευτουν στο Νεο. Αφηστε παιδια. Ο Θεός να μας ελεήσει ολους, αλλά η Ενοτητα για την οποια επιμενω ως πρώτη προτεραιότητα στον χώρο μας ειναι σημαντική γιατί είτε το θέλουμε είτε οχι με τα σημερινα δεδομενα εχουμε μεινει τελευταια εφεδρια. Οσο για τις " σφαλιαρες" που μου έγγραψες Νικόλαε αφήνω τους αναγνώστες να κρίνουν τον λόγο σου. Εγω ουτε δασκαλος ειμαι ουτε και τα ξερω ολα. Καλο βραδυ και καλη Κυριακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητέ Διονύσιε, γράφεις: «Επίσης μη ξεχνάς οτι θεωρουσαν καλως ή κακώς το ημερολογιακό θέμα κεκριμενο απο τις τρεις Πανορθοδοξους Συνοδους. Αυτο και σε απαντηση του Αγαπητου Δημητρίου». Δέν ἀντιλαμβάνομαι τό σχόλιόν σου αὐτό. Διότι ἀκόμη καί κεκριμένον θέμα νά θεωρῇ κάποιος τό ἡμερολογιακόν ὑπό τῶν Συνόδων τοῦ 16ου αἱῶνος, καί πάλιν οἱ Ματθαιϊσταί καί οἱ Ματθαιΐζοντες δέν δύνανται νά ἐπικαλοῦνται τόν Α' Κανόνα τοῦ Μ. Βασιλείου διά νά ὑποστηρίξουν τήν αἵρεσίν των, καθότι τά πρόσωπα πού εἰσήγαγον τό ν.ἑ. τό 1924 δέν ἐξητάσθησαν ὑπό Συνόδου καί ἄρα δέν καθῃρέθησαν. Ἐπίσης, δέν ἀντιλαμβάνομαι γιατί μοῦ ἀπευθύνεις τό ἐρώτημα: «Επισης αγαπητε Δημητριε πότε η Ορθοδοξη Εκκλησια κατεδικασε ως Σχισματικούς τους ΓΟΧ ωστε οι του Νέου να λενε ότι δικαιούνται να εφαρμοσουν τον Α Κανονα του Μεγάλου Βασιλειου;» Εἶπα ἐγώ ποτέ ὅτι ἐδικαιοῦντο οἱ Ν/Ηται νά τό πράξουν αὐτό; Καί μάλιστα καθ' ἥν στιγμήν εἶναι οἱ ἴδιοι ὑπόδικοι διά σχίσμα καί αἵρεσιν, ὁπότε οἱ «καθαιρέσεις» τῶν τριῶν ἀποτειχισθέντων Ἐπισκόπων, εἰς τίς ὁποῖες προέβησαν τό 1935 ὄχι μόνον δέν εἶναι ἔγκυρες, ἀλλ' ἀποτελοῦν καί παράσημα διά τούς «καθαιρεθέντας»;

      Διαγραφή
    2. Πολυμενοπουλος Διονυσιος10 Ιουλίου 2022 στις 5:41 μ.μ.

      Οφειλόμενη απάντηση στον αδελφο Δημητριο Χατζηνικολάου: Αδελφέ Δημήτριε οι ΓΟΧ στα πρώτα χρόνια του αγώνα τους θεώρησαν τους Νεοημερολογίτες ηδη καταδικασμένους από τις 3 Πανορθοδόξους Συνόδους οπότε θεωρούσαν καλως ή κακώς οτι δεν χρειαζόταν νεώτερη απόφαση καταδίκης από συγχρονη Σύνοδο και εφάρμοσαν τον Α Κανόνα του Μεγάλου Βασιλείου σε Σχισματικους(Νεοημερολογίτες). Τα ίδια φρονουν και οι σημερινοί Ματθαιϊκοι. Αλλά και οι Νεοημερολογιτες χωρις να εχουν αποφαση Πανορθοδοξου Συνοδου διότι οι δικες τους αποφασεις με καθαιρέσεις Αρχιερέων και Εγκυκλιους, ενω ηταν οι ιδιοι ενοχοι, δεν αρκούν, επραξαν και πράττουν ακριβως τα ιδια απεναντι σε ολους τους ΓΟΧ ,εφαρμοσαν τον ιδιο Κανονα σε κατ αυτους Σχισματικους. Η αιτια της διπλης αυτης συμπεριφορας ειναι η κακη εφαρμογή του ιδιου Κανόνα. Να τους πουμε και τους δυο Δονατιστές; Απο που και ως που; Οί Δονατιστες δεν αναγνώριζαν Μυστηρια για αλλη αιτια ,διότι κατ αυτους οι αρνητες της Πιστεως κληρικοι δεν ενεργουσαν πλεον για παντα στη ζωη τους Μυστηρια. Τι σχεση εχει το ενα με το αλλο; Αμα βρεις την απαντηση πες την και στον δασκαλο γιατι εγω πλεον εκοψα την συνεργασια μαζι του

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κ. Χατζηνικολάου αυτά που γράφει ο κ. Πολυμενόπουλος είναι ματθαιϊκά επιχειρήματα, τα οποία η Ιστορία εύκολα καταρρίπτει. Οι πρώτοι Γ.Ο.Χ. όχι μόνο δεν είχαν σχέση με τέτοια φρονήματα, αλλά ζητούσαν από τους ιερείς της επίσημης Εκκλησίας να τους λειτουργούν με το παλαιό ημερολόγιο (όπως και συνέβη σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη του Αγίου Νικολάου Πλανά).
      Περί Δονατισμού και της σχέσεως με τον Ματθαιϊσμό, αλλά όχι με τον Νεοημερολογιτισμό, έγραψα σε άλλο σημείο.
      Ο κ. Πολυμενόπουλος δεν θέλει να καταλάβει ή μάλλον δεν μπορεί να καταλάβει, διότι όταν Χριστιανός άνθρωπος δικαιολογεί είτε τις εκτρώσεις (βλ. εμβόλια), είτε τις σφαλιάρες, σκοτίζεται και ο Θεός δεν του ανοίγει πλέον τον νου για να αντιληφθεί τα σφάλματά του.

      Διαγραφή
    4. Πολυμενοπουλος Διονυσιος10 Ιουλίου 2022 στις 6:56 μ.μ.

      Δημητριε τα οσα αναφερει ο δασκαλος για τους ΓΟΧ γινονταν μονο στην αρχη ,μετα το 1926 σταδιακα μαζι με τους διωγμους επεκρατησαν αυτα που σου εγγραψα. Οσο για τον " σκοτισμο "που εχω λογω εμβολιου βγαλε μονο σου τα συμπερασματα. Παρα πολλοι εκ των ΓΟΧ, Αρχιερεις, Ιερεις, Μοναχοι και λαϊκοι έκαναν το εμβόλιο. Τι θέλει να πεί τωρα ο δασκαλος.ολοι αυτοι ειναι οι σκοτισμένοι και αυτος μονο και οι ανεμβολιαστοι εχουν καθαρο μυαλο; Δεν χρειαζεται να σε ρωτησω βγαλε και εσυ και οι αναγνωστες τα συμπεράσματα σας.

      Διαγραφή
    5. Δεν μίλησα για "σκοτισμό λόγω εμβολίου" (ας μη διαστρέφονται τα γραφόμενά μου, τα οποία άλλωστε είναι παραπάνω και φαίνονται), αλλά για σκοτισμό και λόγω δικαιολογίας των εκτρώσεων (που σχετίζονται με το εμβόλιο).
      Πολλοί που εμβολιάστηκαν το έκαναν άλλοι από φόβο για τον κορονοϊό ή για να μη χάσουν την δουλειά τους, άλλοι από πλάνη ότι κάνουν κάτι καλό, άλλοι παρασύρθηκαν από τρίτους (ειδικούς και μη), άλλοι νομίζοντας ότι δεν υπάρχει συσχετισμένος με τις εκτρώσεις κ.ο.κ. Εννοείται πως δεν τους αποκαλώ σκοτισμένους.
      Αυτά για να μη δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις.
      Ο κ. Πολυμενόπουλος δυστυχώς θύμωσε επειδή δεν τον θεωρώ φωτισμένο, μιας και σε όλες τους τις συστάσεις (π.χ. να κάνω το εμβόλιο, να υποστηρίξω τον π. Παΐσιο Παπαδόπουλο, να καταδικάσω τον Πούτιν και την Ρωσία) δεν τον υπάκουσα!

      Διαγραφή
    6. Όχι η όλη του πρεμουρα είναι να μη φύγεις από την Σύνοδο,τυφλή υπακοή κάνει ο Κυρ-Διονυσιος,τώρα ότι κι αν του πούμε εγώ και ο άλλος αδελφός δεν αλλάζει μυαλά. Πίστευα ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο των ΝΗτών,διαπιστώνω ότι το ίδιο διατηρούν οι Νεο-ημιαποτειχισμενοι, το ίδιο υπάρχει και ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ Εορτολόγιο.
      Σε αυτό λπν δίνει κύρια βάση.
      Μη τυχόν και φύγεις από τη Σύνοδο που δεν ορθοτομείται ο λόγος Της Αληθείας.
      Παύει λέει την συνεργασία μαζί σου,δικαίωμά του,εγώ έφυγα και όμως το λέω ξανά η αδελφοσύνη και η αγάπη μας είναι μεγαλύτερη από πριν.
      Οι διαφορές είναι διακριτές.

      Στα υπόλοιπα, δεν καταδικάζω κανένα Ορθόδοξο ρασοφόρο,λέω τα θετικά λέω και τα αρνητικά τους.Το ότι χρησιμοποιησες την λέξη καταδίκη για τον Πάτερ Παΐσιο σε αδικεί, τα μειονεκτηματα του αναφέραμε, καταδίκη υπήρχε στο ανάρμοστο σχόλιο για σφαλιάρες.
      Θα μπορούσε να πει δημόσια συγγνώμη και να τον συγχωρησεις, αν δε το έχεις κάνει ήδη, που πιστεύω ότι το έχεις κάνει γτ το πνεύμα Χριστού δεν αποκτάται από τους πιστούς διαμεσω των ρασοφόρους Κυρ-Διονυσιε, αλλά ΧΑΡΗΤΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

      Στο θέμα των εμβολίων, θα το αναφέρω για πολλοστή φορά, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ για τους Ορθοδόξους.
      Η πρόσβαση σε άρτια και πραγματικά καταρτισμενη πληροφόρηση του Κυρ-Διονύση όπως και της πλειοψηφίας στο θέμα των ιερέων είναι ανεπαρκέστατη, πάραυτα δεν αποτελεί ελαφρυντικό γιατί οι πιστοί τους τα είπαμε όλα και η θέση ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ήταν ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

      Στο θέμα Ρώσων και πολέμου διαφωνούμε μόνο αδελφέ, δεν είμαι με κανένα, δεν ελπίζω σε κανέναν πολιτικό, μακάρι να είναι όντως Ορθόδοξος και να πολεμά το σκοτάδι,θα είμαι ο πρώτος που θα σου πει, πώς είχες δίκιο.
      Το "δε κρίνω κανένα ρασοφόρο" του Κυρ-Διονυση,ασχολίαστο ευτυχώς που Ο Χριστός,ο Άγιοι και οι πιστοί από ενανθρωπήσεως Του Κυρίου ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ αυτό που λέτε Κυρ-Διονυσιε, δεν θα υπήρχε Ορθοδοξία τώρα.
      Πολύ τράβηξε ο σχολιασμός στην ανάρτηση,κουράσατε μερικοί.
      Καλή ευλογημένη εσπέρα αδελφέ.

      Διαγραφή
  37. Η "Δίστομος Ρομφαία" (χωρίς το "Οξεία") εκδόθηκε το 1934 από έναν Αγιορείτη Παρθένιο, ο οποίος ήταν ομόφρων του Ματθαίου, Κοττέα κλπ (διότι από τους Αγιορείτες προήλθε ο νεοδονατισμός αυτός - ήταν οι ίδιοι που αναθεμάτισαν τον Άγιο πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομο το 1937).
    Στα πρώτα χρόνια, και πριν εξέλθουν οι Αγιορείτες δεν υπήρχαν τέτοια φρονήματα. Όταν αυτά εκδηλώθηκαν και πήγαν να εδραιωθούν, τότε χάριτι Θεού βγήκε στον Αγώνα ο Άγιος πρ. Φλωρίνης για να τον συγκρατήσει στα κανονικά του όρια. Η πλάνη όμως επέφερε το Ματθαιϊκό Σχίσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε προηγουμένως ότι και στην Κατακομβική εκκλησία υπήρχε αυτό, οι περισσότεροι μάλιστα πίστευαν ότι είναι άμοιρα χάριτος, μόνο που εκεί δεν δημιουργήθηκε σχίσμα.
      Στην Ελλάδα δυστυχώς τα παίρνουμε όλα προσωπικά.
      Προ συνοδικής γνώμης ο καθένας μπορεί να λέει ότι πιστεύει, αλλά αυτό δεν συνιστά τον εαυτό του σε Σύνοδο. Πάντως, το ότι τίθεται θέμα μυστηρίων δείχνει πόσο σοβαρό είναι το θέμα και χρειάζεται να λυθεί άμεσα από Πανορθόδοξη Σύνοδο.

      Διαγραφή
  38. Καμία εγκύκλιος δεν κρατάει τους ΝΗτες μακριά από το Εορτολόγιο που οι 318 Θεοφοροι Πατέρες της Α Οικουμενική Συνόδου ΌΡΙΣΑΝ να ακολουθεί η Εκκλησία.

    Μακριά τους κρατάνε τα Οικουμενιστικά ποιήματα περί Σχισματικών που παπαγαλιζουν οι ρασοφόροι και οι πιστοί, αλλά και οι αναμυρρώσεις ή/και αναβαπτισεις από ένα μεγάλο μέρος του κλήρου.
    Όχι μόνο(όλων των)Ματθαιϊκών,
    αλλά και πολλών Φλωρινικών.
    Ενότητα εν Αληθεία και Ορθοπραξία λοιπόν,οποιαδήποτε άλλη ενότητα είναι επίπλαστη.
    Στο επερχόμενο θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτητων για παράδειγμα.
    Πείτε μου αν υπάρχει μια Σύνοδος που καλεί τον λαό να μη τις δεχθεί.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πολυμενοπουλος Διονυσιος9 Ιουλίου 2022 στις 11:38 μ.μ.

    Η ατυχής αντιφώνησης που αναφέρει ο Αριστοτελης Δελημπασης στο βιβλιο του Πασχα Κυριου άρχισε στους ΓΟΧ μετα το 1926 ετος που ο Χρυσοστομος Παπαδόπουλος από ατακτα τεκνα χαρακτηρισε τους ΓΟΧ σχισματικους και ολα τα υπόλοιπα. Στο Αγιο Ορος κατ αρχας και στον κοσμο κατοπιν αναπτυχθηκε μια αντιρρητικη Θεολογια η οποια μεχρι περιπου το 1929 εξελισσόταν. Το συγκεκριμένο βιβλίο που χαίρομαι που το βρήκες, γιατι εγώ απλα το δανείστηκα προ ετων, τα γραφει αναλυτικά ολα, δηλαδή το σκεπτικό των ΓΟΧ πως ειχε διαμορφωθεί το ετος 1934. Ελπιζω να το διαβάσεις πριν αποφανθείς περι αναβίωσης του Δονατισμού. Αλλο σφάλλω σε ενα θεμα λογω πολεμικης Θεολογιας, αυτο που χαρακτηρισε ο Δελημπασης ατυχης αντιφωνηση και με βρισκει σύμφωνο και αλλο αναβιωση Δονατισμου. Αναβιωση Δονατισμου στις ημερες μας επιχειρουν ευτυχως ανεπιτυχως καποιοι ελαχιστοι υπερορθοδοξοι που λενε οτι οποιος κληρικος εκανε εμβολιο δεν πρέπει να ξαναλειτουργήσει και κάτι παρομοιες ανοησίες ων ουκ εστι αριθμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πολυμενοπουλος Διονυσιος10 Ιουλίου 2022 στις 6:03 π.μ.

    Με τα παραπάνω λεχθέντα δεν σημαίνει ότι υπερασπίζομαι τους Ματθαίϊκους ή συμφωνώ μαζί τους σε οτιδήποτε για το θέμα των Μυστηρίων, αλλά μέχρι τώρα κανένας δεν τους κατηγόρησε για αναβίωση της Αίρεσης του Δονατισμού ή για Αιρετικούς. Αλλο Ορθόδοξος στο Δόγμα αλλα πεπλανημένος σε θεματα Εκκλησιολογικά και Εκκλησιαστικά και άλλο Αιρετικός. Η Εκκλησία μας μετα το 2014 έκανε μία ανεπιτυχή ,μεχρι στιγμής προσπαθεια ,να προσελκυσει σε ενοτητα ενα μερος των Ματθαιίκων, εάν κατηγορηθούν ως Αιρετικοί Δονατιστες ,καθ υπερβολή, ειναι σαν να τους κλεινουμε την πορτα για μια εστω μελλοντικη συνδιαλλαγή και επιστροφή στην Ενότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  41. Μου έστειλαν μία ομιλία του πατρός Θεοδωρίτου και καταθέτω ένα κομμάτι που απομαγνητοφώνησα.

    "........ Ξέρω τι κάνει Ο Βαρθολομαίος, ξέρω τι κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, ξέρω τι κάνουν όλοι και εγώ ακολουθώ τον  παπά, δεν με νοιάζει τίποτα, παθαίνουν και αυτοί το ίδιο με τον παπά, δηλαδή είναι σαν να μετέχουν και ο μεν και οι δε στο μυστήριον της ευχαριστίας αναξίως, οπόταν δεν παίρνουν χάρη, αλλά τιμωρία, δεν έρχεται φωτισμός αλλά σκοτισμος, τα πράγματα όμως δυστυχώς οι άνθρωποι τα κοιτάνε πολύ υλικά.... ".
    Εδώ μας λέει ο Μακαριστός πατήρ Θεοδωρητος (ο πνευματικός δάσκαλος του κ. Νικολάου Μάνη) ότι τα μυστήρια των Αιρετικών Οικουμένιστων σκοτίζουν τους μετέχοντας αυτά. Θα ήθελα και ο ίδιος ο κ Νικόλαος Μάνης να τα κηρύττει εδώ στο κρυφό σχολειό τα λόγια του π. Θεοδωρίτου όχι μία φορά αλλά πολλές φορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αγαπητέ, συμφωνώ απολύτως ότι με τη συμμετοχή στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού ΑΝΑΞΙΩΣ (δηλαδή κοινωνώντας εν γνώση με όσους κηρύττουν αίρεση) επέρχεται σκοτισμός και όχι φωτισμός. Αν ήταν απλά ψωμάκι και κρασάκι, τότε δεν θα υπήρχαν άλλες συνέπειες, εκτός ίσως διατροφικών τινών...

      Διαγραφή
    2. Επειδή Αγαπητέ Νικόλαε δεν με κάλυψε η απάντησή σας θέλω μία πιο σαφή απάντηση Λέγε ό πατήρ Θεοδωρητος"........ Ξέρω τι κάνει Ο Βαρθολομαίος, ξέρω τι κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, ξέρω τι κάνουν όλοι και εγώ ακολουθώ τον παπά, δεν με νοιάζει τίποτα, παθαίνουν και αυτοί το ίδιο με τον παπά, δηλαδή είναι σαν να μετέχουν και ο μεν και οι δε στο μυστήριον της ευχαριστίας αναξίως, οπόταν δεν παίρνουν χάρη, αλλά τιμωρία, δεν έρχεται φωτισμός αλλά σκοτισμος, τα πράγματα όμως δυστυχώς οι άνθρωποι τα κοιτάνε πολύ υλικά.... ".
      "... Δεν παίρνουν χάρη αλλά Τιμωρία δεν έρχεται ο φωτισμός αλλά σκοτισμός..."
      Εννοεί ο πατήρ θεοδωρητος ότι δεν παίρνουν αγιαστική χάρη από τα μυστήρια για αυτό ακολουθεί σκοτισμός και όχι φωτισμός. εσείς συμφωνείτε? λέτε το ίδιο στις αναρτήσεις σας με τον πατέρα Θεοδωριτο?? Πάντως εγώ δεν το έχω δει μέχρι σήμερα. Θα περιμένω σαφή απάντηση. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Ο π. Θεοδώρητος είναι σαφής: Οι συμμετέχοντες στο "Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας" (ακούς, ανώνυμε, πώς το αποκαλεί; "Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας", όχι "μυστήριο των αιρετικών οικουμενιστών", όπως το αποκαλείς εσύ) που έχουν γνώση της αιρέσεως δεν φωτίζονται, αλλά σκοτίζονται, ως μετέχοντες αναξίως σε αυτήν.
      Η τιμωρία, ο σκοτισμός, ο μολυσμός λοιπόν προκύπτει λόγω της ανάξιας συμμετοχής και όχι λόγω της φύσης του Μυστηρίου. Αν εσύ π.χ. πορνεύσεις και μετά πας να κοινωνήσεις ανεξομολόγητος θα λάβεις Χάρη ή τιμωρία; Σαφώς τιμωρία! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Μυστήριο είναι άκυρο.
      Είναι απλά τα πράγματα, απλά πρέπει να ξεκολλήσετε επιτέλους.

      Διαγραφή
    4. Και γιατί τότε ο Άγιος Θεόδωρος θεωρούσε άκυρα τα μυστήρια των αιρετικών(πρίν καταδικαστούν) στην περίοδο της Μοιχειανικής αιρέσεως; Έκανε λάθος ο Στουδίτης Άγιος; Έχει σχέση ο μολυσμός της Θείας Κοινωνίας με τον σκοτισμό(μολυσμός σημαίνει βανδαλισμός στην γλώσσα των Αγίων);

      Διαγραφή
    5. Δεν θεωρούσε κάτι τέτοιο ο Όσιος Θεόδωρος, ανώνυμε. Δεν ξέρω που τα βρίσκεις, τί διαβάζεις και τί καταλαβαίνεις!
      Μολυσμός και σκοτισμός (όχι της Θείας Κοινωνίας αλλά του μετέχοντος αναξίως, πάλι τα μπερδεύεις) χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα στην περίπτωσή μας.

      Διαγραφή
    6. Πρεπει να αντιληφθει ο Ανωνυμος οτι ο π. θεοδωρητος εννοει εκεινον τον μολυσμο που συνεβη και στον Ιουδα κατα τον Μυστικο Δειπνο. Μετελαβε Σωμα κια Αιμα Κυριου οπως οι υπολοιποι μαθητες, αλλα εκεινος σκοτισθηκε. Αυτο παθαινουμε οσοι κοινωνουμε σε ακατακριτους Αιρετικους.

      Διαγραφή
  42. Πάρα πολλοί Κληρικοί και Λαϊκοί μας αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια τους Ματθαιϊκούς ως αιρετικούς. Τα ονόματα και οι θέσεις τους θα αναφερθούν αναλυτικά σε σχετική εργασία.
    Εδώ μόνο να αναφερθεί πως η ίδια η Σύνοδος της ΡΟΕΔ αντιμετώπισε τις "χειροτονίες" των Ματθαιϊκών (και αποφάσισε την Χειροθεσία) με βάση εκείνους τους Κανόνες ακριβώς που αναφέρονται στους Νοβατιανούς (Καθαρούς) και τους Δονατιστές!
    Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος τους αποκαλούσε αιρετικούς και αντιχρίστους:
    "Οἱ Ματθαιϊκοὶ δὲν εἶναι τίποτε ἄλλο ἀπὸ αἱρετικοὶ καὶ ἔτσι νὰ τοὺς παίρνετε" (Αρχιεπ. Λεόντιος προς Κ. Κόμνιο, 1-9-1962)
    "Πιστεύω νὰ ἔχετε καταλάβῃ καὶ μὲ τὰς τελευταίας ἐνεργείας τῆς ἀντικανονικῆς χειροτονίας τῶν ἀντιχρίστων Ματθαιϊκῶν, ὅπως τοὺς ἀποκαλοῦσε ὁ Λεόντιος, ὅτι ὁ ὡς ἄνω Παντελεήμων …ζητῇ ἐπὶ πίνακι τὰς κεφαλᾶς ἡμῶν καὶ τὴν ἐξαφάνισιν τῆς ἡμετέρας παρατάξεως" (Καναδά Ακάκιος προς Σύνοδο Γ.Ο.Χ., 6-4-1972).
    Σύντομα δε που θα εκδοθεί και στα ελληνικά το κατά των Δονατιστών έργο του ιερού Αυγουστίνου θα κατανοήσουν και οι πλέον δύσπιστοι την ομοιότητά τους.
    Η επιστροφή στην Ενότητα γίνεται με ένα μόνο τρόπο. Με την μετάνοια. Αν αυτή υπάρχει τότε σαφώς και θα υπάρξει Οικονομία. Αυτό όμως θα το αποφασίσει μία αρμόδια Σύνοδος, κατά την άποψη του Αγίου πρ. Φλωρίνης: "Δὲν δυνάμεθα νὰ ἀναγνωρίσωμεν τὴν ἐπισκοπικὴν καὶ ποιμαντορικὴν αὐτῶν [τῶν Ματθαικῶν] ἰδιότητα, κτηθεῖσαν διὰ μέσων ἀντικανονικῶν καὶ προσωπικῶν, πρὶν ἢ μία πανορθόδοξος Σύνοδος καθορίσῃ τὴν θέσιν αὐτῶν καὶ προσώσῃ ἐκ τῶν ὑστέρων τὴν Ἀρχιερατικὴν καὶ ποιμαντορικὴν ἰδιότητα καὶ τὸ δικαίωμα τοῦ ποιμαίνειν Ἐκκλησίαν, ἐὰν βεβαίως ἔχωσι τὰ πρὸς τοῦτο ἀπαιτούμενα προσόντα (εἰς τὴν ἐν τῷ τέλει ὑποσημείωσιν ἀναφέρομεν τοὺς κανόνας, δι᾿ οὓς θεωρεῖται ἡ χειροτονία των ὡς "μὴ γενομένη")" (Εκκλησιαστική Εγκύκλιος, 1954).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πολυμενοπουλος Διονυσιος10 Ιουλίου 2022 στις 2:07 μ.μ.

    Δάσκαλε γνωρίζω ότι στο παρελθόν οι Ματθαιϊκοί μας πολέμησαν πολυ σκληρά και όπως είναι φυσικό θα εχουν γραφεί και ειπωθεί και αντιστοιχα λόγια. Στις ημέρες μας το μεγάλο πρόβλημα τόσο το δικό μας και όχι μόνο το δικό μας αλλά όλου του Πατρίου και των Ματθαιϊκών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και όλης της αληθινής Ορθοδοξίας έχει ένα όνομα που λέγεται καλπάζων Οικουμενισμός. Εαν τωρα εσυ θέλεις να ψαχνεις πληγές του παρελθόντος θα βρεις πολλες. Εαν θελεις να τις ξαναανοίξεις δικαίωμά σου. Η Σύνοδος μας, αν κατάλαβα καλά, με το ενωτικο κείμενο του 2014 επευθύνθηκε με πνεύμα καταλλαγής και προοπτική πιθανης μελλοντικης Ενοτητος και προς μια μερίδα των Ματθαιϊκών ( Σύνοδος Στεφάνου) προβάλλοντας το Ενωτικο κείμενο του 2014 ως βάση συζητησης. Εσύ μπορεί να διαφωνείς με αυτη την ενεργεια και παλι δικαίωμά σου, αλλα ευτυχώς, ο καθένας μας μπορεί να προτεινει ότι νομίζει αλλοι ομως ειναι το αρμόδιο Όργανο των Αποφάσεων. Εγώ σε συμβουλευω μην ανοιγεις μέτωπα που τώρα βρίσκονται σε μεγάλη ύψεση και αύριο ισως αποδώσουν ενώτικους καρπούς. Εσύ κανε ότι νομίζεις δικαίωμά σου και πνευματική ευθύνη σου. Αυτό και τελος οι συνομιλιες μας και η συνεργασία μας ,δεν νομίζω οτι εχει νοημα να σου γραψω οτιδήποτε περισσότερο διοτι δεν προκειται να δωσεις οποιαδήποτε σημασία. Σου ζητώ συγγνώμη για την ενόχληση ευχομαι Ο Χριστός μας να σε φωτίζει στον δρόμο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διονύσιε μιας και όταν γράφεις αναφέρεσαι συνέχεια στο...αρμόδιο Όργανο των Αποφάσεων, θα σου θυμίσω την Συνοδική Απόφαση για το θέμα τον ταυτοτήτων και πως το ΟΧΙ έγινε σιγά-σιγά ΙΣΩΣ και τώρα που πήρε το ΟΚ από το ΣτΕ η υπόθεση...το ΙΣΩΣ θα γίνει κι αυτό σιγά-σιγά ΝΑΙ ;

      http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2022/07/blog-post_997.html?m=1

      Υγ: Οι Σοβαρές Συνοδικές Αποφάσεις, θέλουν σοβαρά Συνοδικά Όργανα Αποφάσεων, και όχι Συνοδικές Ανεμοδούρες...

      Διαγραφή
    2. Πολυμενοπουλος Διονύσιος11 Ιουλίου 2022 στις 12:25 π.μ.

      Κυριάκο αν θυμασαι μίλησα για την Σύνοδό μας από το 2014 ( έτος ενώσεως) και μετά, τα προηγούμενα δεν τα γνωρίζω για να σου απαντήσω. Οσο για τα θέματα που αναφερεις η γνώμη μου είναι ότι η Τεχνολογία από μονη της δεν είναι ο Αντίχριστος, βεβαίως ο Αντίχριστος οταν θα ελθει θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εποχής του για τους σκοπούς του, αλλα μη βιαζόμαστε όταν προκύψουν τα θέματα που θίγεις πιστεύω ότι η Σύνοδός μας θα λάβει την κατάλληλη απόφαση, όχι αυτη που θέλω εγώ ή εσύ ή καποιος τρίτος αλλά εκείνοι που εχουν την πνευματική ευθύνη των αποφάσεων και όποιος θέλει ακολουθεί, οποιος δεν θελει ειναι ελεύθερος ,κανένας δεν τον κραταει με το ζορι.

      Διαγραφή

    3. Αγαπητέ Διονύσιε, χαρακτηριατικό παράδειγμα Συνοδικής Ανεμοδούρας είναι η εγκύκλιος 3022 (εκεί φύσαγε πρίμα) και η εγκύκλιος 3024 (εκεί φύσαγε πλώρα)...

      Διαγραφή
    4. Ποιά Σύνοδος βρε Κυρ-Διονύση, είσαι στα καλά σου μωρέ, πρώτη φορά ακούς ότι ο δυσωνυμος αριθμός εμπεριέχεται στην ψηφιακή μορφή της καην ίδια την κάρτα(ηλεκτρονική ταυτοτητα);
      Ψάξε την προφητεία του Αγίου Αρέθα διαδόχου του Μεγάλου Βασιλείου στην Επισκοπή Καισαρείας και του Αγίου Εφραίμ του Σύρου,τι ασυναρτησίες και εκτός πραγματικότητας πράγματα γράφεις;
      Ποιά Σύνοδος βρε ταλαιπωρε αδελφέ;Δική σου κρίση δεν έχεις;Τα χωρία της Αποκάλυψης τα διάβασες;
      Ποιός είπε ότι ο ανομος θα είναι η τεχνολογία βρε ταλαιπωρε αδελφέ;
      Σου λέμε ότι ο κόσμος θα χρησιμοποιεί το δυσωνυμο αριθμό για να εργαστεί, να ψωνίσει κοκ.
      Ποιός είπε ότι ο ανομος θα είναι η τεχνολογία;Πού το είδες αυτό γραμμένο;Ποιός σου είπε ότι η Σύνοδος η μεγάλη σε αριθμό πιστών ορθοτομει τον λόγο Της Αληθείας;
      Ποιός σου είπε ότι η ουδετεροτητα σώζει σε ζητήματα ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ της ψυχής;
      Ουδέτεροι μπορούμε να είμαστε σε μερικά ζητήματα όπως αυτό του πολέμου στο οποίο είναι η μοναδική περίπτωση που συμφωνώ μαζί σου,σε όλα τα υπόλοιπα είσαι εκτός πραγματικότητας και φταίνε πρώτα εσύ γτ εξακολουθείς να είσαι εκεί που είσαι και κατά δεύτερον οι τυφλοί οδηγοί σου.

      Δεύτερη ή Τρίτη φορά που το γραφω;Καταλάβατε αδελφοί Νικόλαε και Κυριάκο γιατί ρίχνω ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ στο λαό.
      Τώρα θαρρώ πως καταλάβετε.

      Διαγραφή
  44. Φαίνεται από τα λεγόμενά σας δεν κατανοήσατε οτι το ματθαιϊκό φρόνημα ακυρώνει την νομοκανονική θεώρηση της ενστάσεως των παλαιοημερολογιτών έναντι της καινοτομίας του νέου ημερολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Οι Ορθόδοξοι έχουν Χρυσόστομο και οι Σχισματοαιρετικοί βρωμόστομο: https://katakomviki-ecclesia.blogspot.com/2022/07/blog-post_51.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους κύρια Εύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δεν το ισχυρίστηκε αυτό. Η ανάξια συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία μολύνει, όχι η ίδια η Θεία Κοινωνία. Διάβασε και στην Α΄ προς Κορινθίους, κεφ. 11, στίχους 27-30.

      Διαγραφή
  47. Βιβλίο Πατρός Θεοδώρητου
    ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και αίρεσις(1982)

    σελ.52
    "Το ποιοί τυγχάνουν ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ, Παλαιοημερολογίτες ή Νεοημερολογίτες, το έχω αναπτύξει εις την μελέτη 《Κανονική θεώρησις του ημερολογιακού σχίσματος》,Αθήνα 1976,
    την οποία σημειωτέον ηρνήθη να δημοσιεύσει ο <>.

    Και κάτι ακόμη για την εν Χριστώ αδελφή Ευαγγελία.
    《Η αλήθεια είναι πάνω από την φιλία》
    ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή