"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΟΡΕΓΕΤΑΙ, ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ ΠΟΙΕΙ;

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ" (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1961, ΑΡ. 1177):


21 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι μπράβο Κυριάκο, τώρα μιλάς με τον ορθό τρόπο και με το σωστό ύφος, μπορεί κάποιες φορές να εμφανίζεις κάπως μεγαλύτερο ζήλο, αλλά από ότι τελικά φαίνεται έχεις πολλά καλά στοιχεία μέσα στην καρδιά σου. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που ο Κύριός μας σε κάλεσε στο Πάτριο. (Ένας αδελφός ΓΟΧ, που σε προηγούμενο σχόλιό του, σου ζήτησε ουσιαστικά να βλέπεις τα πράγματα πιό ψύχραιμα και πιο φιλοσοφιμένα.)

      Διαγραφή
    2. Κανένα αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει για πολλούς λόγους
      και πρώτα απ' όλα γιατί η είσοδος στην εκκλησία γίνεται με την μετάνοια και το χρίσμα και όχι με επισκοπική χειροτονία
      να θυμίσουμε ότι ο π. Παίσιος δεν δέχεται να χριστεί

      Το λοιπόν τζάμπα συζητάμε αλλά για να περνάει η ώρα με την ενοριακή εφημερίδα καλά είναι

      Διαγραφή
    3. Γιατί να χριστεί? Ματθαιϊκοί είμαστε?

      Διαγραφή
  2. Εμ... λογικό δεν είναι? Μια θέση, ένα πόστο, μια νευραλγική έδρα χρειάζεται άνθρωπο πολύ-πολύ δοκιμασμένο, από πολλές και ποικίλες καταστάσεις, πεπειραμένο, και πυρωμένο από πειρασμούς τους οποίους διάβηκε με σύνεση και βαθιά πίστη σε αυτό που έχει ως στόχο του. Χρειάζεται και συναίσθηση, δε ποιμένεις άλογα όντα αλλά λογικές οντότητες, οι οποίες δεν είναι εγγυημένο οτι θα συμφωνούν μαζί σου, κάποιοι δε θα σε κατανοήσουν ίσως εναντιωθούν, και συ θα πρέπει να είσαι πεπειραμένος να αντιμετωπίσεις τους πειρασμούς αυτούς. Μα και όλη η ζωή δε πρέπει να μοιάζει με εκείνη του Πρώτου, που δίδαξε με το παράδειγμά του σε καθημερινή βάση? Ο Γρηγόριος ο θεολόγος έτρεμε μήπως δε μπορεί να αντεπεξέλθει, είχε καταφύγει στην ερημιά του χτήματός του ενώ είχε τα προσόντα να ποιμένει. Τον κάλεσαν, πήγε αλλά και πάλι έτρεμε για το βάρος που είχε να σηκώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ5 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11:37 π.μ.

    Εγώ Δάσκαλε, καταρχάς θαυμάζω εκείνον που ζητά από Την Εκκλησία να του δώσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο θυσίας και προσφοράς, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς καλπαζούσης Αιρέσεως, όπως οι χρόνοι που ζούμε. Είδαμε Δάσκαλε και τους άλλους Επισκόπους του Νέου, που δεν δήλωναν ότι ορέγονται Επισκοπής προ της εκλογής τους και είχαν όλα τα δήθεν Κανονικά προσόντα, τί έπραξαν, ιδιαίτερα μετά την Αποστασία του Κολυμπαρίου, συμφωνία με τους φιλαιρετικούς, σιωπή, ή μυστηριακή ανοχή και μερικοί απλώς λεκτική αντίρρηση για την τιμή των όπλων. Και ερωτώ, αυτοί οι Επίσκοποι αποδείχθηκαν τελικά άξιοι Επισκοπής; Είδαμε επίσης και πολλούς από τους Επισκόπους των ΓΟΧ, ευτυχώς υπάρχουν και αντίθετα παραδείγματα, να ενδιαφέρονται κυρίως για τις Εκκλησιαστικές Πανηγύρεις, ενώ ο εχθρός είναι μέσα στην Εκκλησία και κατατρώγει τα πρόβατα. Ευτυχώς τουλάχιστον οι Επίσκοποι των ΓΟΧ δεν έχουν καμμία σχέση με την Παναίρεση, γιατί αν συνέβαινε και αυτό θα ήμασταν όλοι για κλάμματα. Χρειαζόμαστε επειγόντος Επισκόπους με ένθεη δυναμικότητα υπερ της Πίστεως και ηυξημένο ζήλο, χωρίς παθητικότητα, στα γεγονότα που τρέχουν πλέον με βιασύνη. Εγώ προσωπικά θα ήθελα όποιος Κληρικός μας και γενικά όποιος Ορθόδοξος Κληρικός έχει τα τυπικά προσόντα και το φρόνημα να πολεμήσει και να πέσει, ανα χρειασθεί, υπέρ Χριστού, μακρυά από φιλοδοξίες κοσμικού χαρακτήρα, αλλά από πνεύμα αγάπης και θυσίας για Την Εκκλησία, να δηλώσει εθελοντής για να γίνει Επίσκοπος σε αυτή την μάχη και η Εκκλησία ας κρίνει το αληθές ή όχι των προθέσεών του και ας πράξει κατά το συμφέρον της Πίστεώς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΠ: "Ευτυχώς τουλάχιστον οι Επίσκοποι των ΓΟΧ δεν έχουν καμμία σχέση με την Παναίρεση."

      Εἶσαι σίγουρος γι' αὐτό, ἀγαπητέ μου Διονύσιε; Τό 2013 τό ἱστολόγιον "ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ" ἐδημοσίευσεν ἕν πολυσέλιδον κείμενον μέ τίτλον "Ἔρχεται μεγάλη θλῖψις εἰς τήν Ἐκκλησίαν." Μεταξύ ἄλλων, "προεφητεύετο" καί ὅτι θά προδώσουν τόσον οἱ ἐπίσκοποι τοῦ ν.ἑ. ὅσον καί αὐτοί τοῦ π.ἑ. Ἄν ἐνθυμοῦμαι καλῶς, ἡ διαχειρίστρια τῶν "ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ" Κα Κ. Σουφλῆ ἐσημείωσεν τότε ὅτι συγγραφεῖς τοῦ κειμένου ἦσαν κάποιοι Ἁγιορεῖται, οἱ ὁποῖοι ἤθελον νά παραμείνουν ἀνώνυμοι. Τό κείμενον ἀπεδείχθη ὄντως "προφητικόν"! Τό 2014 ἡ Σύνοδος τοῦ κ. Καλλινίκου ἔπεσεν εἰς αἵρεσιν μέ τήν ἑκουσίαν ὑπαγωγήν της εἰς τόν Ν. 4301/2014, πού, ὅπως ἔχει γραφῆ πολλάκις, εἶναι Σεργιανισμός, ἔμμεσος ἄρνησις πίστεως, ἀνατροπή τοῦ Εὐαγγελίου, καθώς καί ἀνατροπή αὐτῆς ταύτης τῆς ἐννοίας τῆς Ἐκκλησίας. Καί, προκειμένου νά φιμώσουν τόν λαόν, ἐφηῦρον τήν καινοφανῆ αἵρεσιν τοῦ "ἀλαθήτου τῆς Συνόδου," ἐφόσον μέ τήν "ὁμολογίαν πίστεως" πού ὑπέβαλον εἰς τόν Καίσαρα ἀπαιτοῦν ἀπό τούς πιστούς νά πείθωνται προθύμως εἰς τήν Σύνοδόν των!!! Ἐξύβρισαν δέ ἀγρίως ὅσους προέβαλον ἀντιρρήσεις, ὡς "μωροφιλοδόξους," ὡς ἔχοντας δῆθεν προτεσταντικήν νοοτροπίαν, ἐπειδή θέλουν νά ἔχουν λόγον στά Ἐκκλησιαστικά ζητήματα κ.λπ. Μοῦ κάμνει, λοιπόν, τρομεράν ἐντύπωσιν πού οἱ τοῦ π.ἑ. δέν ὁμιλοῦν γι' αὐτό τό θέμα, ἀλλά συνεχῶς προβάλλουν μόνον τίς συνεχεῖς πτώσεις τῶν Ν/Ητῶν, οἱ ὁποῖοι, μέ τήν ψευδο-σύνοδον τοῦ Κολυμβαρίου, ἁπλῶς ἐπεκύρωσαν τίς αἱρέσεις πού κηρύττουν ἐδῶ καί πολλές δεκαετίες, καί ἄρα δέν ἦτο δύσκολον τό 2013 νά προφητευθῇ γι' αὐτούς ἡ μεγίστη πτῶσις των, πού ἔμελλε νά γίνῃ τό 2016. Ἀνοίγεις, λοιπόν, ἕν περιοδικόν τοῦ π.ἑ. καί βλέπεις συνεχῶς τί εἶπε καί τί ἔκανε ὁ Βαρθολομαῖος καί οἱ ὁμόφρονές του, ἀφήνοντας ὑποκριτικῶς νά ἐννοηθῇ ὅτι τά οἴκου των εἶναι ὅλα ἐν τάξει! Ὡς ἐκ τούτου, ποιός θά μποροῦσε νά δώσῃ βάσιν εἰς τήν "προφητείαν" τῆς πτώσεως τῆς Συνόδου τοῦ κ. Καλλινίκου καί νά προσπαθήσῃ νά τήν ἀποτρέψῃ; Οὐδείς! Γι’ αὐτό, τόν Δεκέμβριον τοῦ 2014 κατελήφθημεν ὅλοι ἐξαπίνης! Τείνω νά πιστεύω ὅτι εἰς τήν πραγματικότητα, τό ὡς ἄνω κείμενον δέν ἀπετέλει προφητείαν, ἀλλ’ ὅλα εἶχαν προσυμφωνηθῆ καί εἶχον διαρρεύσει. Γι' αὐτό καί δέν ἔπεσε οὔτε μία "ντουφεκιά" γιά τήν ἐπιβολήν τῆς ἄκρως φασιστικῆς καί ἀντιχρίστου "Κάρτας τοῦ Πολίτου," τήν ὁποίαν, συμφώνως μέ ἀξιοπίστους πληροφορίας, μερικοί νεωτερισταί τῆς ἐν λόγῳ Συνόδου θεωροῦν πρόοδον! Συμπέρασμα: Κράτα "μικρό καλάθι," ἀδερφέ!

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχουν άξιοι κληρικοί στο Π.Η για να γίνουν επίσκοποι αν χρειαστεί.Τον π.Παϊσιο περιμένουν;Η πιστεύει ο π.Παϊσιος ότι ειναι Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ5 Σεπτεμβρίου 2018 στις 3:36 μ.μ.

    Συμφωνώ απόλυτα διότι και εγώ έτσι βλέπω τα πράγματα και αλήθεια σας λέγω ζήτησα από τον τότε πνευματικό μου να γονατίσουμε να προσευχηθούμε να μην συμβεί αλλά μου είπε τότε δεν θα εμποδίσω εγώ το θέλημα του Θεού. Άλλοτε όταν βγήκαμε από την εξομολόγηση το είπε ο Γέροντας μπροστά του. Και κάποτε που συνεχώς προσευχόμουν λέγοντας Θεέ μου θεν θέλω να γίνω, πήρα την απαντηση αλλά δεν είναι να το πούμυ διότι υπάρχει τέτοια δαιμονική κακία που βγάζουν οι Τρικαμηνικοί αφρούς. Λοιπόν όσοι δεν θέλετε μαζί σας και εγώ κάντε προσευχή να μην συμβεί. Όσοι πάλι θέλετε κάντε προσευχή να σας δείξει αν είμαι στην πλάνη. Ο Κύριος δείχνει άλλωστε αν επιτρέψει θα υπαρχει κλαποιος λόγος. Παντως δεν θα αφορίσω την π.π.α γιατί μόνοι τους έκαναν τόση ζημία που αφόρισαν τους εαυτούς τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι πληροφορίες μας(με επιφύλαξη) λένε ότι ο π.Π εντάχθηκε σε ομάδα Γ.Ο.Χ της Β.Ελλάδος όπου υπάρχει Μητροπολίτης,τον οποίο θα πρέπει να μνημονευει. Έρευνα στο διαδίκτυο μας έδειξε ότι ο Μητροπολίτης χειροτονήθηκε απο τους Ρώσους της Διασποράς υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ευλόγιου και την Ιερά Σύνοδο την προεδρευομένη υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιγίνης κ.κ. Αυξεντίου.Περιμένουμε επιβεβαίωση ή διάψευση των παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω οι πληροφορίες σας να μην ισχύουν, διότι ο Ευλόγιος είναι αποδεδειγμένα Μασώνος (έχω έγγραφα που το πιστοποιούν), ενώ ο Αυξέντιος Μαρίνης είναι αχειροτόνητος (ισχυρίστηκε ότι τον χειροτόνησε Επίσκοπο ο Ευλόγιος, αλλά ο τελευταίος το διέψευσε - και ισχυρίστηκε εγγράφως και κατηγορηματικώς - ότι απλά τον χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη).
      Αν ισχύει θα είναι πολύ κρίμα για τον π. Παΐσιο, διότι δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Μακάρι να μην ισχύει!

      Διαγραφή
  7. ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ6 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8:41 μ.μ.

    Μήπως δεν ήμουν σαφής όταν είπα μνημονεύω πάσης επισκοπής Ορθοδόξων και ότι ζητώ χειροτονία απ' όλους;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ π. Παΐσιε, πρώτον χαίρομαι διότι διαψεύσατε μία είδηση που θα ήταν όντως δυσάρεστη.
      Δεύτερον, επιτρέψτε μου να εκφράσω μία απορία και παρακαλώ όποτε έχετε χρόνο, διάθεση και κυρίως ηρεμία να μου απαντήσετε.
      Ζητάτε χειροτονία από όλους όταν:
      α) Οι μεν "Φλωριναίοι" (Σύνοδοι κ. Καλλινίκου και Μακαρίου) έχουν Αποστολική Διαδοχή από την Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς (επί αρχηγίας του Αγίου Φιλαρέτου - με άφθορο λείψανο),
      β) Οι μεν Ματθαιϊκοί έχουν προβληματική Αποστολική Διαδοχή αφού προέρχονται από χειροτονίες υφ᾿ενός, οι οποίες είναι μη αποδεκτές, κατά τους Ιερούς Κανόνες,
      γ) Οι δε τσαρλατάνοι, τύπου Αυξεντίου Μαρίνη, Ιακώβου Γιαννακή, Παρθενίου Βεζυρέα, Ιλαρίωνος Κονσολάκη, έχουν ανύπαρκτη "Αποστολική Διαδοχή".
      Ειλικρινά - ενώ επαινώ τον ζήλο σας για ενότητα - αυτό δεν το καταλαβαίνω.
      Και κάτι ακόμη. Είναι διαφορετικό να είσαι εχθρός της Αλήθειας, όπως είναι οι Τρικαμηνικοί που διαστρέφουν τα πάντα και ακολουθούν το ρητό του Μακιαβέλι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", και διαφορετικό να είσαι φίλος της Αλήθειας με τον οποίο όμως διαφωνείς σε ζητήματα τακτικής. Νομίζω ότι οι Αγιορείτες Πατέρες είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Αποτείχιση στις μέρες μας. Κάντε αγάπη και ξαναβρείτε τα. Δεν είναι δύσκολο, θέλει απλά λίγο ταπείνωση εκατέρωθεν.
      Ναι μεν δεν πρέπει να ενωθούμε με τον κάθε απατεώνα, αλλά δεν έχουμε πολυτέλεια οι φίλοι της αλήθειας να είμαστε διηρημένοι.

      Διαγραφή
  8. ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ6 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9:23 μ.μ.

    Οι συγκεκριμένοι Αγιορείτες δεν είναι εντάξει. Συνεργάστηκα μαζί τους πολύ καλά και κατάλαβα κάποια πράγματα. Επιπλέον είναι αντίθετοι σε όσα λέγουν οι παλαιόημερολογήτες. Δεν θέλω όμως άλλο να ασχοληθώ. Τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνώρισα τους Αγιορείτες (τον π. Αλύπιο τον γνωρίζω πολλά χρόνια, τους π. Επιφάνιο, π. Χαρίτωνα, π. Σάββα και Γέροντα Ευστράτιο πιο πρόσφατα). Είναι εξαίρετοι και κυρίως έχουν ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, μια αρετή που δύσκολα βρίσκεις στην εποχή μας. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σε μερικά θέματα, αλλά όταν υπάρχει ταπείνωση και αγάπη, έρχεται ο Θεός και λύνει τα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
  9. ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ6 Σεπτεμβρίου 2018 στις 10:25 μ.μ.

    Δάσκαλε όπως σε ονομάζουν προσωπικά δεν μίλησα καθόλου για τον Π. Ευστράτιο. Όσο για τον Σάββα αυτοσχεδιάζει και δεν συνεργάζεται. Οι άλλοι όντως είναι ταπεινές ψυχές έχουν όμως πρόβλημα με την αγιοσύνη του Π. Παϊσίου όπως ενδεχομένως και εσείς. Και ισχυρίζονται τα σχετικά περί παρανόμων παραλλήλων συνόδων που ίσως να εκφράζουν και εσάς προσωπικά. Και να κάνω μια ερώτηση σε σας προσωπική είστε αποτειχισμένος Γοχ ή εκ των ΓΟΧ έχετε αποειχισθεί θέλω αληθινή απάντηση. Διότι κάτι αντιλαμβάνομαι χωρίς να γνωρίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ π. Παΐσιε,
      πρώτον, δεν με ονομάζουν "δάσκαλο", αλλά είμαι δάσκαλος, διότι αυτό είναι το λειτούργημά μου (όπως αποκαλούν "γιατρό" τον γιατρό ή "καθηγητή" τον καθηγητή κ.ο.κ.).
      Δεύτερον, κανείς μας δεν έχει πρόβλημα με την αγιοσύνη του Γέροντος Παϊσίου (και μακάρι να αγίασε ο άνθρωπος), αλλά έχουμε πρόβλημα με την βιαστική αγιοκατάταξή του από τους Οικουμενιστές, χωρίς να έχει περάσει ο προβλεπόμενος αριθμός ετών από την κοίμησή του και χωρίς να έχει γίνει ανακομιδή των λειψάνων του.
      Τρίτον, σχετικά με τα περί παραλλήλων συνόδων υπάρχει όντως μία διαφωνία, αλλά έχω καταθέσει τις θέσεις μου εδώ:
      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2016/08/blog-post_30.html
      Τέταρτον και τελευταίον, υπάγομαι στην Σύνοδο του Αρχιεπισκόπου κ. Καλλινίκου η οποία κατά την γνώμη μου, αποτελεί την πιο υγιή έκφραση των Γ.Ο.Χ. στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια και μερικά πράγματα δεν χρήζουν διορθώσεως.

      Διαγραφή
    2. Στέκεσαι καλά εκεί δάσκαλε. Όντως πουθενά δεν θα βρεις το τέλειο, τέλειος είναι μόνο ο Θεός, και η τελειότητα στέκεται στη θριαμβεύουσα Εκκλησία. Εδώ στη στρατευομένη επειδή είμαστε ατελείς και αγωνιζόμενοι, πέφτουμε σηκωνόμαστε άρα ασταθείς στεκόμαστε επί τη πέτρα της πίστης, βρισκόμαστε μέσα στη κιβωτό μαζί με τα θηρία υποθέτω. Η έλλογη φύση με την άλογη φύση μπήκε στο καράβι της σωτηρίας. Το θέμα είναι και αυτή η αλογία να εξέλθει με λόγο σωτηρίας, που σημαίνει επίγνωση της αληθείας, ο κόρακας μπήκε και κόρακας βγήκε. Μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό?

      Διαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάλι μας μπερδεύει ο π.Π.Τι εννοεί όταν γράφει στον Μητροπολίτη Φλωρίνης -"...προκειμένου να δύναμαι να τελώ ακΩλύτως τις ιερές ακολουθίες και Θεία Λειτουργία από την όχληση της διοίκησης καταφεύγω στην Εκκλησία του Πάτριου Εορτολογίου, ήτοι των παλαιοημερολογητών..." και από την άλλη μνημονεύει Ϋπέρ πάσης επισκοπής Ορθοδόξων¨.Ποιά είναι αυτή η Εκκλησία του Π.Ε;;;Μήπως βρίσκεται σε επικοινωνία με κάποια ομάδα Γ.Ο.Χ που του υποσχέθηκε χειροτονία εις Επίσκοπο;Και για μην παρεξηγηθώ.Άλλο να έχεις πνευματικό του Πατρίου (που όπως λέγει έχει και καλά κάνει-δικαίωμά του) και άλλο "καταφεύγω στην εκκλησία του Π.Ε..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μανδύας θα είναι; ζουρλομανδύας θα είναι; θα δείξει....
    Δάσκαλε δεν υπάρχουν 3 παρατάξεις - συνοδοι "κανονικές". Η εξής μια είναι. Ματθαϊκοί διασκορπισμενοι σε διάφορες συνοδους. Ο παλαιοημερολογητισμος τελείωσε με το θάνατο του καβουριδη. Από 5-6 βιβλία περί τον παλαιοημερολογητισμο γραμμένα από παλαιοημερολογιτες τι διεπιστωσα; ότι δεν υπήρξε κανένας εξωτερικός παράγων που δυσκόλεψε το κίνημα. Μόνοι και μεταξύ τους οι δεσποταδες σας τα κάνανε σαλάτα και όλα τα ταραχοποια στοιχεία είχαν σχέση με την κερατέα. Ματθαίος, παστρας, Κάλλιστος, κιουσης, λαγγης, γιαννακουλοπουλος, σαραντοπουλος. Στη φετινή του γιορτή ο αρχιεπισκοπος, όπως δείχνει το επίσημο site, βλέπουμε φώτο όπου ισταται επί του αρχιερατικου θρόνου φέρων σχήμα, καλογηρικον καλπακιον υψηλον με δετο κουκουλιον και κόκκινο ζηλωτικης δηλωσεως σταυρόν επ αυτού.... Ο Άγιος πατήρ σε μετενσάρκωση.... Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος νομίζω ότι και ο καβακιδης έχει γεννηθεί σε Ματθαϊκη οικογένεια... Και μια φορά Ματθαϊκος για πάντα Ματθαϊκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή