"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Απάντηση του Ιστολογίου Κατάνυξις προς τους αναγνώστες και φίλους, αλλά και στις διμούτσουνες οχιές του Οικουμενισμού.


Οι διαχειριστές του Ιστολογίου Κατάνυξις ασπαζόμαστε, συμφωνώντας απολύτως, τις διατυπωμένες θέσεις του πνευματικού μας πατρός Νικολάου Μανώλη, που παραθέτουμε παρακάτω:


“ Δεν είμαστε ΓΟΧ, είμαστε με το νέο ημερολόγιο αλλά σεβόμαστε το Παλαιό, το οποίο σέβεται και ακολουθεί το άγιον Όρος και όλα τα Πατριαρχεία, πρεσβυγενή και νεώτερα, εκτός του Οικουμενικού, που για λόγους φιλοπαπικούς, άλλαξε αναιτίως και αιφνιδίως το πάτριο ημερολόγιο.
Πολεμούμε τον Οικουμενισμό και υποστηρίζουμε κάθε θύμα του. Θύμα του πατριἀρχου Βαρθολομαίου, είναι η Ιστορική Μονή της Εσφιγμένου. Θύμα του πατριἀρχου Βαρθολομαίου, είναι οι Αγιορείτες Μοναχοί, που διέκοψαν το μνημόσυνό του, μετά την Σύνοδο του Κολυμπαρίου Κρήτης και βιώνουν διωγμούς, εκφοβισμούς και απειλές. Θύμα του πατριἀρχου Βαρθολομαίου, είναι η μονή του αγίου Γρηγορίου Παλαμά και η συνοδεία αυτής, στο Φιλώτα Φλώρινας.
Στηρίζουμε στη δίωξή τους, τους Πατέρες της Ι. Μονής Εσφιγμένου, που διώκονται για τον αντιαιρετικό τους χαρακτήρα και τη διακοπή του μνημοσύνου του αιρεσιάρχου Πατριάρχου.
Δεν συμφωνούμε βέβαια μαζί τους σε ακραίες και εξωεκκλησιαστικές θέσεις (όπως π.χ. παρά την ορθή διακοπή του μνημοσύνου του αιρεσιάρχου οικουμενικού Πατριάρχου, στη θέση του να μνημονεύουν άλλον επίσκοπο των ΓΟΧ ή να επιβάλλουν αναβαπτισμό και εκ νέου χειροτονία σε ιερείς του νέου ημερολογίου). Γι αυτές τις θέσεις και μερικές άλλες, δεν έχουμε πνευματική κοινωνία μαζί τους, αλλά τη στιγμή αυτή, προέχει η υποστήριξή μας στον άδικο, πατριαρχικό και φασιστικό διωγμό τους, που γίνεται για τη διακοπή μνημοσύνου”.

ΠΗΓΗ: https://katanixis.blogspot.gr/2017/02/blog-post_56.html

4 σχόλια:

  1. Συμπαθῶ πολύ τόν π. Νικόλαον Μανώλην καί ἔχω ἰδῆ πολλά ἀπό τά βίντεο πού ἔχει κάνει. Ἐπίσης, τό ἱστολόγιον "Κατάνυξις" εἶναι ἀξιόλογον καί τό συγχαίρω πού δείχνει τήν συμπαράστασίν του εἰς τήν ἀδίκως διωκωμένην Ἱ.Μ. Ἐσφιγμένου. Ὡστόσον, θά ἤθελα νά παρατηρήσω ὅτι δέν εἶναι ὀρθόν νά ἐκφράζουν μέ εὐκολίαν γνῶμες ὅπως ἡ ἀκόλουθος: "Δεν συμφωνούμε βέβαια μαζί τους σε ακραίες και εξωεκκλησιαστικές θέσεις (όπως π.χ. παρά την ορθή διακοπή του μνημοσύνου του αιρεσιάρχου οικουμενικού Πατριάρχου, στη θέση του να μνημονεύουν άλλον επίσκοπο των ΓΟΧ." Ἀπό τήν στιγμήν πού τό Οἰκ. Πατρ/χεῖον καί ἡ Ν/Η "Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος" ἔκαναν σχίσμα καί ἔπεσαν εἰς αἵρεσιν τό κενόν πού ἄφησαν καλύπτεται ὑπό τῶν Π/Ητῶν τῆς Συνόδου Καλλινίκου, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τήν συνέχειαν τῆς πρό τοῦ 1924 Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια πάντως είναι πως οι Εσφιγμενίτες και γενικώς οι Ζηλωτές δεν μνημονεύουν εκφώνως κανέναν επίσκοπο, ορθώς, μιας και το Άγιον Όρος υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εφόσον λοιπόν ο Πατριάρχης έχει πέσει σε αίρεση γίνεται απλή παράλειψη του ονόματός του. Αυτή την θέση κράτησε η Εσφιγμένου από την αρχή της αποτειχίσεώς της επί του μακαριστού Ηγουμένου Αθανασίου. Επομένως σε αυτό το σημείο τους αδικεί το σεβαστό ιστολόγιο Κατάνυξις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφεύγει του ιστολογίου κατάνυξις ότι και τα λοιπά "Πατριαρχεία, πρεσβυγενή και νεώτερα " μετά τη ψευτο-σύνοδο της Κρήτης, έχουν επίσημα είτε άμεση είτε έμμεση εκκλησιαστική κοινωνία και επικοινωνία με τον οικουμενισμό ? Δηλαδή "κακίζουν" τον Βαρθολομαίο και θεωρούν ότι όλα είναι καλά με τον Θεόφιλο ? Έχει κάποια λογική αυτό ? Η γνώμη μου είναι ότι λέγοντας κάποιος ότι δεν είναι ΓΟΧ, από την στιγμή που δεν έχει προβεί σε αποτείχιση , απλά ακολουθεί κατά πόδας (έστω και διαμαρτυρόμενος) την αίρεση του οικουμενισμού. Λυπάμαι που το λέω αλλά και ο πατήρ Νικόλαος Μανώλης από τη στιγμή που συνεχίζει και μνημονεύει τον Άνθιμο, ακολουθεί κι αυτός τη Πίστη του Άνθιμου και του Βαρθολομαίου.

    Καλά τα λόγια αλλά πρέπει να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες πράξεις.

    Κυριάκος Βαρβέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔτσι ἀκριβῶς εἶναι, ἀδερφέ Κυριάκο! Εἰς τά τῆς Πίστεως οὐ χωρεῖ μεσότης, λέγει ὁ Ἅγιος Μᾶρκος Εὐγενικός.

      Διαγραφή