"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Χριστοκεντρική Εκπαίδευση Κατ’ Οίκον στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Μια ελληνική οικογένεια αποφάσισε να μη στείλει τα 4 παιδιά της στο σχολείο. Τι έγινε μετά;
Ο Χρήστος Καραλιάς κατέγραψε στο ντοκιμαντέρ ΙΧΘΥΣ την ιστορία μίας εντελώς αντισυμβατικής οικογένειας που δεν είχε καμιά εμπιστοσύνη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και προτίμησε την κατ’ οίκον εκπαίδευση. Η ταινία θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 & 10/3/2017. Επάνω μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας.
«Το ντοκιμαντέρ ΙΧΘΥΣ ξεκίνησε ως ένα σπουδαστικό πρότζεκτ, []  και ήρθα σε επαφή με αυτή την οικογένεια εντελώς τυχαία» λέει ο Χρήστος Καραλιάς, σκηνοθέτης της ταινίας και ένας εκ των δύο δημιουργών της (την έφτιαξε μαζί με τον Παναγιώτη Ποντικίδη, που έκανε την παραγωγή). «Είχαμε πάει αρχικά για τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, τον Αθανάσιο, ο οποίος το 2014 είχε κερδίσει το διαγωνισμό cosplay στο Comic Con, εδώ, στην Αθήνα. [] είχαμε πάει να του πάρουμε συνέντευξη για να κάνουμε ντοκιμαντέρ αυτό το θέμα. Αυτός μας κάλεσε στο σπίτι του για τη συνέντευξη [] και όταν πήγαμε εκεί και είδαμε την κατάσταση στο σπίτι, τον τρόπο που οι γονείς έχουν διαχειριστεί τη ζωή των παιδιών τους, αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτό το πράγμα. Τους το είπαμε και μας είπαν «κάντε ό,τι σας φωτίσει ο θεός». Είναι μία εξαμελής οικογένεια, ο πατέρας είναι γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο και η μητέρα πριν έρθουν στην Ελλάδα δούλευε ως δασκάλα. Έχουν έρθει από την Αμερική, ο πατέρας είναι ελληνικής καταγωγής, η μητέρα κατάγεται από τη Σερβία, αλλά τα παιδιά έχουν γεννηθεί όλα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια οικογένεια αρκετά θρησκευόμενη με τέσσερα παιδιά: τον Αθανάσιο, τον Αρσένιο, τον Αλέξιο και την Αγάπη.
Ακολουθούν αποσπάσματα συνέντευξης με τον σκηνοθέτη της ταινίας ΙΧΘΥΣ.


[] Η δική μου άποψη είναι ότι τα παιδιά αυτά είναι πάρα πολύ επιδέξια, πάρα πολύ έξυπνα και πολύ χαρούμενα επίσης. Οι ανάγκες που μπορεί να έχουν από την πλευρά της κοινωνικοποίησης καλύπτονται. Είναι τέσσερα αδέρφια έτσι κι αλλιώς, έχουν σχέση με τους γείτονες που έχουν και αυτοί πολλά παιδιά, είναι νορμάλ παιδιά με φίλους… Το πολύ βασικό είναι ότι μπαίνεις στο χώρο τους και βλέπεις ένα χαρούμενο σπίτι που είναι πολύ δύσκολο να το δεις γενικά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια αντισυμβατικότητα πολύ περίεργη, η οποία δεν είναι απαραίτητα καλή ή κακή. Σίγουρα, όμως, είναι μακριά από την νεοελληνική αντίληψη του πώς μεγαλώνεις παιδιά.
[] Είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και οι δύο γονείς. Ο πατέρας της μαμάς, μάλιστα, ήταν παπάς ορθόδοξος στη Σερβία.   — Θρησκευόμενοι, που ζουν απομονωμένοι, το πρώτο πράγμα που μου φέρνουν στο μυαλό είναι οι Άμις. Δεν είναι, καμία σχέση. [] Απλά έχουν μια πιο πρωτοχριστιανική ορθόδοξη αντίληψη για τη θρησκεία. [] Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε ένα σπίτι, όμως, που η πίστη στο Χριστό είναι πολύ έντονη. Το κέντρο της ζωής τους είναι η ενορία.


[] Εμείς που παρακολουθήσαμε για λίγο την όλη διαδικασία του home schooling ήταν εντυπωσιακή. Η μαμά μπορούσε να διδάσκει μαθηματικά φτιάχνοντας πίτα και βάζοντας να υπολογίσουν τα ml, τα κιλά και τα γραμμάρια. Με διαδραστικούς τρόπους. Φυσικά το home schooling δεν είναι κάτι που έχει πέσει από τον ουρανό, στην Αμερική και σε κάποιες αγγλοσαξονικές χώρες υπάρχουν πολλά παραδείγματα. [] Το έκαναν αυτό γιατί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, γενικότερα στα εκπαιδευτικά συστήματα με τον τρόπο που είναι δομημένα, δηλαδή σου λένε σαν επιχείρημα ότι είναι αντιανθρώπινο να βάζεις όλα τα παιδιά να μαθαίνουν το ίδιο πράγμα στην ίδια χρονική στιγμή, απλά επειδή έτυχε να γεννηθούν τον ίδιο χρόνο. Η μητέρα μας περιγράφει πώς ήταν η εμπειρία να διδάσκει τα παιδιά της στο σπίτι και πόσο διαφορετικό είναι από την εμπειρία του σχολείου.
[] Εκτός από τα μαθήματα, τι άλλο κάνουν για να περάσουν την ημέρα τους; [] Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, γυρνάνε ταινίες, φροντίζουν το σπίτι και το κτήμα, έχουν ζώα, κότες, κατσίκες, μποστάνι, παίζουν μουσική, διαβάζουν, ζουν σε ένα τεράστιο κτήμα. Είναι οι ιδανικές συνθήκες να μεγαλώνει ένα παιδί, πάρα από την πεπατημένη.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο Lifo.

ΠΗΓΗ: http://istologio.org/?p=7884

4 σχόλια:

 1. Πάντα αναρωτιόμουνα αν μπορεί να γίνει αυτό και το αποτέλεσμα αυτής την επιλογής.
  Πάντως απο το λίγο που είδα στην ταινία δεν μου άρεσε η ενδυμασία της γυναικός κυρίως και η στάση της (σταυροπόδι) κατά την ώρα τη λήψης, οχι να πώ την αλήθεια οτι είμαι καλύτερος αλλά απο μια τέτοια κίνηση περίμενα και την ανάλογη πνευματικότητα και συμπεριφορά, που εκφράζετε απο την στάση και την ενδυμασία, όχι οτι είναι βασικό και κριτήριο η ότι ΄κάποιος που ντύνετε ανάλογα έχει αρετές, μπορεί να το κάνει απο καταπίεση, αλλά τέλος πάντων λίγο πιο σεμνότης, αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ἔχει ἐνδιαφέρον ὅλο αὐτό, ἀλλά χρειάζεται καί πολύ προσοχή! Θά ἐπισημάνω δύο σημεῖα. Πρῶτον ὅτι οἱ Χριστιανοί κατά τόν λόγο τοῦ Κυρίου δέν πρέπει νά φεύγουν ἀπό τόν κόσμο καί τή συναναστροφή του καί δεύτερον, ὁ ἰδιότυπος αὐτός "ἀναχωρητισμός" φαίνεται νά "μιμεῖται" ἀδόκιμα τόν μοναχισμό, ὁ ὁποῖος ὅμως εἶναι εἰδική κλήση καί κλίση χαρισματική. Στήν πρός Διόγνητο Ἐπιστολή διαγράφεται ἡ ἐν τῶ κόσμω ἀποστολή τῶν Χριστιανῶν οἱ ὁποῖοι δέν διακρίνονται ἐξωτερικῶς ἀλλά ἐσωτερικῶς μεταξύ τῶν ἄλλων ἀνθρώπων. Ὁ Κύριός μας δέν ζητᾶ στήν προσευχή του πρός τόν Πατέρα νά ξεχωρίσει τούς πιστούς ἀπό τούς ὑπολοίπους ἀλλά νά τούς στηρίξει στήν Πίστη μέσα στόν κόσμο γιά νά εἶναι ἐκεῖνοι (οἱ ἀνά τούς αἰῶνες μαθητές Του) ἡ ζύμη κι αὐτός (ὁ κόσμος) τό φύραμα. Χωρίς καμμία ἀρνητική διάθεση, τό ἐν λόγω τρέϊλερ δίνει τήν αἴσθησι μιᾶς "ἀμερικανιᾶς" πού παραπέμπει λίγο σέ "σέκτες", γι' αὐτό θέλει προσοχή. Ταπεινῶς φρονῶ ὅτι σήμερον οἱ πιστοί χρειάζονται σαφῶς κρυφό σχολειό σέ κάθε οἰκογένεια, δικά τους ἐκπαιδευτήρια ἐφ' ὅσον μποροῦν νόμιμα νά λειτουργοῦν μέ διάφορες καλύψεις, ζωντανή ἐκκλησιαστική Κατήχηση, κοινοτικές Κατασκηνώσεις γιά ἕνα μήνα κάθε Καλοκαίρι καί πολλά ἄλλα κάτω ἀπό τήν καθοδήγηση τῆς Ἐκκλησίας. Ὡστόσο θεωρῶ καλή τήν προβολή τῆς συγκεκριμένης καί κάθε σχετικῆς περιπτώσεως διότι μπορεῖ νά ἔχει καλά στοιχεῖα καί τέλος πάντων γιά νά κριθεῖ μέ σύνεση καί καλή προαίρεση, πάντα πρός δόξαν Θεοῦ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το πολύτιμο σχόλιό σας!
   Βέβαια εμείς μιλώντας για κατ' οίκον εκπαίδευση δεν υπερασπιζόμαστε την φυγή από τον κόσμο, αλλά την επιλογή φυγής από το δημόσιο σχολείο.

   Διαγραφή
 3. Το home schooling προυποθέτει οι γονείς να έχουν υπόβαθρο γνώσεων γενικών και εξειδικευμένων.Στην Ελλάδα διώκεται ποινικά.Ως διαδικασία εγείρει πολλά ερωτηματικά πχ.πώς δέχονται τα πανεπιστήμια αυτά τα παιδιά?Για να λειτουργήσει χρειάζεται να υπάρξει υπόβαθρο και από το εκπαιδευτικό σύστημα και δυστυχώς ακόμα δεν είναι έτοιμο να δεχθεί τέτοιες ρηξικέλευθες αλλαγές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή