"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΟΤΑΝ Ο π. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΡΙΚΑΜΗΝΑΣ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΩΣ

Ήρθε πριν λίγο καιρό στα χέρια μου ένα παλαιό και σπάνιο περιοδικό με τίτλο "Άγιος Ευθύμιος ο Ομολογητής" (Επίσκοπος Σάρδεων - μνήμη 26 Δεκεμβρίου) με ημερομηνία "Μάρτιος 1990". Το περιοδικό αυτό περιλαμβάνει μια επιστολή του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά προς τον κάποτε Πνευματικό του π. Στέφανο Λάχανη Καρακαλλινό και την απάντηση του δευτέρου προς τον πρώτο. Στην επιστολή εκείνη ο π. Ευθύμιος πολεμά την Αποτείχιση κακίζοντας τον π. Στέφανο επειδή αποτειχίστηκε από τον τότε Δημητριάδος Χριστόδουλο, ενώ υπερασπίζεται τον γνωστό αιρετικό Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, εκφράζοντας παράλληλα και άλλες μη ορθόδοξες θέσεις (επισημαίνονται στην επιστολή). Η απάντηση όμως που λαμβάνει (την οποία αξίζει να διαβάσετε και να ξαναδιαβάσετε) είναι πραγματικά συντριπτική, μιας και στην σύνταξή της συνέβαλε (κατά τις πληροφορίες μου) ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής μας ο Αριστοτέλης Δελήμπασης, οποίος σχετιζόταν τότε με τον π. Στέφανο.
Τα κείμενα αυτά αναρτώ τώρα μετά από απαίτηση πολλών αδελφών. Με την ανάγνωση των τότε θέσεων του π. Ευθυμίου γίνεται  κατανοητό πλέον, για ποιο λόγο ο π. Ευθύμιος ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ (δεν υπάρχει έγγραφο Αποτειχίσεώς του όπως άλλων αποτειχισμένων κληρικών) και μίλησε για αυτήν μόνο μετά την καθαίρεσή του, την οποία καθαίρεση τηρούσε και δεν ιερουργούσε (μέχρις ότου θεώρησε ότι λύθηκε το πρόβλημα υπό του Επισκόπου Ράσκας Αρτεμίου).
Αυτά ας τα έχουν υπόψιν τους όσοι προσωπολάτρες οπαδοί του (διότι περί οπαδών πρόκειται) έσπευσαν εσχάτως - για άλλη μια φορά - να πολεμήσουν τους Παλαιοημερολογίτες και να παρουσιάσουν τον π. Ευθύμιο - που για μας είναι ένας ακόμη διασπαστής του αντιοικουμενιστικού αγώνα  - ως τον σωτήρα της Ορθοδοξίας.
Οι Γνήσιοι Ορθόδοξοι έναν Σωτήρα γνωρίζουμε, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, τους δε μοναχικούς δρόμους των "μοναδικών ορθοδόξων" τους απορρίπτουμε ως αδιέξοδα και οδούς υπερηφανείας και απωλείας.
 
Ν.Μ. 
 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7 σχόλια:

  1. Τί δὲ ὑμῖν δοκεῖ; ἄνθρωπός τις εἶχε τέκνα δύο, καὶ προσελθὼν τῷ πρώτῳ εἶπε· τέκνον, ὕπαγε σήμερον ἐργάζου ἐν τῷ ἀμπελῶνί μου.
    ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν· οὐ θέλω· ὕστερον δὲ μεταμεληθεὶς ἀπῆλθε.
    καὶ προσελθὼν τῷ δευτέρῳ εἶπεν ὡσαύτως. ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν· ἐγώ, κύριε· καὶ οὐκ ἀπῆλθε.
    τίς ἐκ τῶν δύο ἐποίησε τὸ θέλημα τοῦ πατρός; λέγουσιν αὐτῷ· ὁ πρῶτος. λέγει αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ.
    Ετσι και ο Πατήρ Τρικαμηνάς μπορεί στην αρχή να ήταν αντίθετος πλην όμως στο τέλος έπραξε το θέλημα του πνευματικού του πατρός και σήμερα είναι ορθοδόξως αποτειχισμένος . Άραγε όσοι τότε έλεγαν μετά προθυμίας και ανευ αντιρρήσεων ναι.. ναι... στον π. Στέφανο Λάχανη Καρακαλλινό σήμερα είναι σαν αυτόν ορθοδόξως αποτειχισμένοι ? Τι άραγε έγινε με τον γέροντα και την συνοδεία του γέροντα ? Πάντως , συνεργούντος του πνευματικού νόμου ευλόγησε το πνευματικό του τέκνο με εφόδια που ταιριάξανε " γάντι " στην περίπτωση του και αποστομώνουν όποιον βρεθεί να τον κατηγορήσει τώρα που μετανόησε και αποτειχίστικε και μάλιστα είναι μπροστάρης πολλών αποτειχισμένων .
    Ολα αυτά που τότε γραφόταν για τον π Ευθύμιο τώρα ισχύουν για όσους τον κατηγορούν αυτόν και την ορθόδοξη αποτείχιση . Είθε και αυτοί να μετανοιώσουν όπως μετάνοιωσε και ο π Ευθύμιος και να τους αναδείξει και αυτούς ο Θεός ομολογητές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Ζουρίδη, το θέμα είναι ότι ο π.Ε.Τ. δεν αποτειχίστηκε, αλλά εκδιώχθηκε και μετά καθαιρέθηκε. Τώρα όντως παριστάνει τον μπροστάρη των αποτειχισμένων, πολεμώντας εκείνους που επί 90 χρόνια έχουν αποτειχιστεί από τους οικυομενιστές και δίνουν τον Αγώνα της Καλής Ομολογίας (παρά τις αδυναμίες και τα λάθη ορισμένων εξ αυτών), χαρακτηρίζοντάς τους σχισματικούς, όπως ακριβώς δηλαδή μας θεωρούν και οι Οικουμενιστές.
      Και θέλω να σας ρωτήσω και κάτι αν ξέρετε: Σε ποιον εξομολογείται ο π. Ευθύμιος;

      Διαγραφή
    2. Και έτσι να είναι , που δεν είναι , εκδιώχθηκε όχι γιατί ήταν πόρνος ή κλέφτης ή άλλο τι αλλά διότι είναι υπέρμαχος της απάξ παραδοθείσας πίστης . Δεν διάβαζες όσα γράφει ο π. Στέφανος Λάχανης Καρακαλλινός ( και ο Αγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας ) για όσους διώκονται και τιμωρούνται και καθαιρούνται απο άδικους και υποστηρίζοντας αίρεση επισκόπους τα οποία εσύ ανάρτησες ?
      Οσο για το τί είναι οι "παλαιοημερολογίτες" η ορθοτομούσα Εκκλησία ΠΡΙΝ αυτή πέσει σε αίρεση συνοδικώς απεφάνθη Είναι ενα ζήτημα θεολογούμενο εκ των πραγμάτων το ότι κάποιοι των αποτειχισμένων δεν την σέβονται γιατί την θεωρούν άδικη ή αντικανονική και υπαγορευμένη απο μασόνους και κάποιοι άλλοι την σέβονται λέγοντας τίνες εξ αυτών οτι η απόφαση αυτή δεν αναιρείται παρά μόνο με απόφαση συνοδική όταν η Εκκλησία βεβαίως βεβαίως εξέλθει απο την αίρεση και ορθοτομεί . Όσο για το "Σε ποιον εξομολογείται ο π. Ευθύμιος;" δεν τον έχω δεί ποτέ εκ του πλησίον και αν τον έβλεπα σαφώς και πρίν τεθώ "υπο το πετραχήλι"του θα δοκίμαζα την ορθόδοξη πίστη του . Πχ δεν θα κοινωνούσα ποτέ σε Ιερέα που τελεί μνημόσυνο όσων ετελεύτησαν σε κοινωνία με την αίρεση ακόμα και αν αυτοί ήταν και τάχα μου "αντι οικουμενιστές " .

      Διαγραφή
    3. Είδαμε γιατί εκδιώχθηκε: διότι υποστήριζε τον Θεολόγο (που ήταν κοινωνικός με τους Οικουμενιστές). Τα υπόλοιπα ήλθαν εκ των υστέρων. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Είναι το να βγαίνει σήμερα και να μας κατηγορεί ως σχισματικούς, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον σωστό και πατερικό!
      Εσείς δεν διαβάσατε τι γράφουν οι επιστολές για όσους τιμωρούνται άδικα! Ο π. Στέφανος γράφει ότι οι άδικες ποινές δεν πρέπει να τηρούνται, ενώ ο π. Ευθύμιος λέει ότι πρέπει (το οποίο εφάρμοσε μάλιστα αφού σταμάτησε να λειτουργεί μετά την άδικη καθαίρεσή του - μέχρι που εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Αρτέμιος). Επομένως μη το χρησιμοποιείτε υπέρ του.
      Ευχαριστώ για τα σχόλια.

      Διαγραφή
  2. Στὴν εἰσαγωγὴ ὁ κ. Μάνης γιὰ νὰ χτυπήσει τὸν π. Εὐθύμιο, γράφει ὅτι "ο π. Ευθύμιος ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ (δεν υπάρχει έγγραφο Αποτειχίσεώς του όπως άλλων αποτειχισμένων κληρικών)". Δὲν ἔκανε τὸν κόπο νὰ μᾶς ρωτήσει γι' αὐτὸ ὁ κ. Μάνης, παρόλο ποὺ ἔχει ἐπικοινωνήσει παλαιότερα μὲ κάποιον ἀπὸ τοὺς διαχειριστὲς τοῦ ἱστολογίου μας. Ἐπειδὴ τέτοιο ἔγραφο, Διακοπῆς Μνημοσύνου τοῦ Ἐπισκόπου του, ὑπάρχει ἀπὸ τὸ 1999, πολλὰ χρόνια δηλαδὴ πρὶν καθαιρεθεῖ (κι ἄρα δὲν ἰσχύει αὐτὸ ποὺ ἐπιπολαίως διαδίδει ὁ κ. Μάνης) τὸ δημοσιεύουμε, μετὰ τὴν εἰσαγωγὴ τοῦ κ. Μάνη, ΕΔΩ> https://paterikiparadosi.blogspot.in/2016/08/blog-post_95.html .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἀριστούργημα!!! Κατατροπώνει τόν πολέμιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας π. Εὐθύμιον Τρικαμηνᾶν, ὁ ὁποῖος διά γελοίων "ἐπιχειρημάτων" (πρβλ. τήν ἀπαξίωσιν τοῦ ζητήματος τοῦ ἑορτολογίου καί τήν θεωρίαν τῶν "παραλλήλων ἐπισκόπων") προσπαθεῖ ν' ἀκυρώσῃ τόν ἱερόν ἀγῶνα τῶν Ὀρθοδόξων (χλευζομένων ὡς "Παλαιοημερολογιτῶν")!

    ΑπάντησηΔιαγραφή