"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΟΜΙΛΕΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ ΤΟ 1967!ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ (ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ 1967! ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ:
 
"ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΑΘΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ".
 
"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ; ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΡΥΔΙ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΑΥΤΟ!"

"ΕΙΣΘΕ ΤΟ ΦΡΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΟ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ!"
 

9 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ22 Οκτωβρίου 2014 - 10:23 μ.μ.

  Πράγματι ντοκουμέντο. Είχα ακούσει γι αυτή την παρέμβαση- ομιλία του π. Αυγουστίνου Καντιώτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχα ακούσει το τί ακριβώς είπε. Αυτά ας τα βλέπουν και ας τα ακούουν όλοι εκείνοι , ακόμη και " Αντιοικουμενιστές " που μας κατηγορούν, ως εκτός Εκκλησίας, με ελαφρά καρδία. Επίσης χρήσιμο είναι να σκεφθούμε, πότε έγινε αυτή η παρέμβαση, την χρονική περίοδο κατά την οποία ο Αθηναγόρας βρισκόταν στο απόγειο της αποστασίας του. Τότε η επίσημη Εκκλησία κλονιζόταν συνθέμελα και εμείς αντιπροσωπεύαμε την μόνη σταθερή Ορθόδοξη βάση. Τότε μας θυμήθηκαν μετά κάποιοι μας ξαναξέχασαν για να φθάσουν ορισμένοι " Αντιοικουμενιστές " να ασεβούν αναφερόμενοι στο κίνημα του Πατρίου. Στις δύσκολες στιγμές υποχωρούν οι ανθρώπινες σκοπιμότητες ή οι ανασφάλειες κάποιων απέναντί μας, ζυγίζουν συνολικά τα πράγματα και τα γεγονότα και λέγουν αλήθειες που υπό κανονικές συνθήκες αποφεύγεται να ειπωθούν. Είπε όμως ο π. Αυγουστίνος και μία σημαντική αλήθεια ως έλεγχο για μας. Είπε ότι εάν στον αγώνα μας είχαν αποφευχθεί κάποια σφάλματα το κίνημα του Πατρίου θα είχε επικρατήσει στην Ελλάδα. Σε αυτό είχε μάλλον δίκαιο. Το παρελθόν βέβαια δεν διορθώνεται, ας προσέξουμε το παρόν και το μέλλον, την ευθύνη της δικής μας γενιάς. Το 1967 πέρασε, είμαστε στο 2014 οι κίνδυνοι για την Εκκλησία δεν είναι μικρότεροι, αλλά σαφώς μεγαλύτεροι και οι δικές μας ευθύνες πολύ μεγάλες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία ότι τον Καντιώτη λίγους μήνες μετά τον έκανε δεσπότη η επίσημη Εκκλησία, ενώ ήδη η μασονοκίνητη χούντα είχε ήδη πετάξει από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον Χρυσόστομο Χατζησταύρου (ο οποίος είχε δηλώσει ότι Χρυσόστομος άλλαξε το παλαιό ημερολόγιο, Χρυσόστομος θα το επαναφέρει - αλλά δεν πρόλαβε) και έβαλε στη θέση του τον Ιερώνυμο Κοτσώνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τά "σκληρά καρύδια" κ.λπ. μοῦ τά μέτεφερε ἕνας αὐτήκοος μάρτυς αὐτῆς τῆς ὁμιλίας. Παρά ταῦτα, ἤθελα πολύ νά τό ἀκούσω μέ τά ἴδια μου τά αὐτιά. Σ' εὐχαριστῶ θερμῶς, Δάσκαλε, γι αὐτήν τήν ἀνάρτησιν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διαφωνώ με τον κεντρικό τίτλο της ανάρτησης και πικραίνομαι, όταν από μόνοι μας, καθονομαζόμαστε Παλαιοημερολογίται!!
  Δεν είμαστε παλαιοημερολογίται, είμαστε Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που με τη Χάρη Του Χριστού κρατάμε τας Αγίας παραδόσεις.
  Βλέπετε να αναγράφεται πουθενά στην εφημερίδα "παλαιοημερολογίται"?? Πουθενά.
  Λοιπόν με την έκφραση παλαιοημερολογίτης χωρίς εισαγωγικά, είναι σαν να αφήνουμε να εννοηθεί ότι υφίσταται υγιώς και το νεοημερολογίτης, και ότι εμείς το ακολουθούμε το παλαιό για λόγους δικούς μας, και ο καθένας ακολουθεί ότι θέλει, είτε το νέο είτε το παλαιό.
  Το Άγιο εορτολόγιο όπως μας το παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες κατά τις εργασίες της Α! Αγίας Οικουμενικής Συνόδου, είναι ένα, τελεία και παύλα.
  Συνέπεια αυτού του σκεπτικού, είναι ότι δεν υπάρχει και ο νεοημερολογιτισμός, παρά μόνο ο Οικουμενισμός!
  Κάθε άλλη έκφραση αλλοιώνει την Αγία Παράδοση, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
  Συγχώρα με δάσκαλε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Μαρίνε, σας ευχαριστώ για τις σκέψεις σας.
   Να μην πικραίνεστε καθόλου!
   Είχαν δίκαιο οι προπάτορές μας ΤΟΤΕ να μην αποδέχονται τον περιφρονητικό όρο "Παλαιοημερολογίτης".
   Μετά όμως από τόσους αγώνες και τόσο αίμα, ο όρος αυτός αποτελεί ΤΙΤΛΟ ΤΙΜΗΣ, όπως και σε αντίστοιχη παλαιότερη περίπτωση ο όρος Κολλυβάδες (ο οποίος τότε ήταν περιφρονητικός, αλλά σήμερα αποτελεί ΚΑΥΧΗΜΑ).
   Γι' αυτό να μην ντρεπόμαστε. Είμαστε Παλαιοημερολογίτες, γιατί Παλαιοημερολογίτης ΣΗΜΕΡΑ δεν σημαίνει αυτόν που ακολουθεί τυπολατρικά ένα παλαιό ημερολόγιο, αλλά "το σκληρό καρύδι που δεν τον σπάνε τα σάπια δόντια των αιρετικών".
   Εμείς καυχώμαστε εν Κυρίω για τον τίτλο αυτόν, τίτλο που βλέπεις πόσο τρέμουν μην τους χαρακτηρίσουν έτσι και οι μνημονευτές του Αγίου Όρους και οι αποτειχισμένοι.
   Πιστεύω πως με αυτήν την τοποθέτηση σας κάλυψα, αγαπητέ αδελφέ

   Διαγραφή
  2. Δάσκαλε, πουθενά δεν αναφέρω ότι ντρέπομαι λόγω περιφρονητικού όρου. Άλλωστε βλέπεις δημοσιεύω και όνομα, ενώ πολλοί είναι ανώνυμοι.
   Επιπλέον, εγώ δεν γεννήθηκα σε Οικογένεια ΓΟΧ, αλλά φοιτητής γνώρισα την Αγία Εκκλησία, και εισήλθα με τη Χάρη Του Χριστού και το αναφέρω για να καταλάβεις τον πόλεμο που ακολούθησε.
   Πικραίνομαι, διότι θεωρώ ότι αλλάζουμε έστω και κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις παραδόσεις.
   Επι Εικονομαχίας, οι Οικονομάχοι πάντοτε χλεύαζαν τους Χριστιανούς με την έκφραση εικονολάτρεις. Δεν έμεινε όμως η έκφραση στην ιστορία γιατί ήταν χλευασμός και παραποίηση της παράδοσης. Ενώ το Οικονομάχοι, έμεινε.
   Το κολλυβάδες το αναφαίρουμε στις μέρες μας, διότι υπάρχουν και σήμερα στους ΓΟΧ Πατέρες, που κάνουν μνημόσυνα τις Κυριακές, οπότε είναι αναγκαίο να αναφερθούν, για τον αγώνα τους.
   Για το "σκληροκάρυδο" που αναφέρεις, θα έλεγα Χριστός και Αγία Του Χριστού Εκκλησία, τίποτε άλλο.
   Όσο για την τιμή που αναφέρεις, μου αρκεί που Γνώρισα Τον Χριστόν και είμαι Χριστιανός, με την βοήθειάν Του στην Αγία Εκκλησία.
   Για το "τυπολατρικά" που αναφέρεις σε πληροφορώ ότι πολλοί της Κρατούσης Εκκλησίας Της Ελλάδος, μας θεωρούν τυπολάτρες στο πάτριο, εκ του "παλαιοημερολογιτισμού", οπότε ας μην τους δίνουμε περισσότερη τροφή και με δικά μας κείμενα.
   Δεν είμαστε παλαιοημερολογίτες δάσκαλε, αυτή είναι η ένστασή μου!
   Και πάλι συγχώρα με.

   Διαγραφή
  3. Εντάξει αδελφέ μου, αν και εμμένω στη θέση μου για τους λόγους που ανέφερα, σέβομαι την ένστασή σου.
   Η Παναγιά μαζί σου!
   Νικόλαος

   Διαγραφή
  4. Σ'ευχαριστώ αδελφέ Νικολαε, για την ευχή σου.
   Καλή δύναμη στο έργο σου.

   Διαγραφή