"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Εκοιμήθη ο π. Νικόδημος Μπιλάλης

 
Εκοιμήθη προ ολίγων ωρών (μετά από ατύχημα έξω από το κελλί του) ο λόγιος αγωνιστής αγιορείτης μοναχός π. Νικόδημος Μπιλάλης. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε αφιέρωμα για το πρόσωπό του και την δράση του. Για την ώρα σας μεταφέρουμε την πληροφορία ότι προ ημερών είπε σε ένα γνωστό του στο Άγιον Όρος ότι επιθυμεί, σε περίπτωσι κοιμήσεώς του, να του τελέση την κηδεία γνωστός του ζηλωτής ιερομόναχος. Παρακαλούμε πολὺ, να ενημερωθούν οι Παντοκρατορινοί Πατέρες, να προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία και από μόνοι τους, και να σεβασθούν την επιθυμία αυτή του μακαρίτου.
Ο Θεός να τον αναπαύση! Αιωνία του η μνήμη!

8 σχόλια:

  1. Ὑπῆρξε ἀγωνιστής σέ πολλά ἐπίπεδα καί τομεῖς. Τόν εἶχα γνωρίσει. Εἶχε συγγράψει ἕνα ἐξαίρετο βιβλίο Θρησκευτικῶν γιά τήν Μέση ἐκπαίδευση. Ἴσως τό καλύτερο ἤ τό πιό παραδοσιακό ἐγχειρίδιο γιά αὐτή τήν ὑπόθεση. Ἔφυγε μέ καλή δημόσια ὁμολογία κατά τῆς συγχρόνου παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Ἡ Ἔφορος τοῦ Ἁγίου Ὄρους ὑπ. Θεοτόκος νά μεσιτεύση στόν Κύριο γιά τήν ψυχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του π. Νικόδημου. Όλη του η ζωή υπήρξε μία συνεχής προσφορά για τον πλησίον. Αλλά και στα θέματα της Πίστεως δεν υστέρησε, λόγω και έργω. Εκτός από τους εξαιρετικούς λόγους του, πάντοτε υπέρ της Ορθοδοξίας, σε προσωπικό επίπεδο από ετών δεν ανήκε στους μνημονευτές των Οικουμενιστών, αλλά στις τάξεις των αληθινών Ορθοδόξων. Ας έχουμε την ευχή Του και ας μιμηθούμε το παράδειγμά Του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γεγονός, ότι ζήτησε, εν ζωή, να του διαβάσει την νεκρώσιμη ακολουθία όταν απέλθη του κόσμου γνωστός του ζηλωτής ιερομόναχος, την οποία επιθυμία δεν σεβάσθηκαν, οι δήθεν, τιμώντες την μνήμη Του, παράλληλα με την επιλογή Του, από ετών να μη μνημονεύει τους Οικουμενιστές, τους οποίους θεωρούσε και ονόμαζε Αιρετικούς, παρά τον κάπως μοναχικό δρόμο που ακολούθησε, δίκαια τον κατατάσσει στην πλευρά και στα αιώνια δίπτυχα των Ορθοδόξων. Αδελφοί και Πατέρες ένας αδελφός μας έφυγε για την Ουράνια Πατρίδα αφού αγωνίσθηκε τον Τίμιο Αγώνα της Πίστεως και της αληθινής Αρετής. Ο στρατιώτης του Χριστού έφυγε από κοντά μας, τιμήστε Τον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο λόγος που ο μακαριστός π. Νικόδημος δεν προέβη σε δημόσια αποτείχιση (αν και θεωρούσε αιρετικούς τους οικουμενιστές προκαθημένους) ήταν η ΠΕ.ΦΙ.Π.. Δεν τον απασχολούσαν δηλαδή οι συνέπειες που θα είχε αυτός, από μια τέτοια ενέργεια, αλλά οι πολύτεκνες οικογένειες. Εγώ ως γιος πολυτέκνου (11 παιδιά) - όπως και όλα τα παιδιά των πολυτέκνων πιστεύω - τον ευγνωμονώ για το τεράστιο έργο που προσέφερε, έργο που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν αναλογιστεί κανείς την ανύπαρκτη παρουσία του Κράτους στον τομέα αυτό. Ο Θεός να τον αναπαύσει και να έχουμε την ευχή του!
    Νικόλαος Μάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόκειται για ΨΕΜΑ ότι δήθεν ήθελε να ταφεί από ζηλωτές. Ο π. Νικόδημος Μπιλάλης είχε μεν κάποιες σκληρές ζηλωτικές θέσεις, ήταν δε κανονικό μέλος της Εκκλησίας και σε κοινωνία με τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τα αγιορείτικα μοναστήρια. Όλη σχέση του με ζηλωτές ήταν το ότι ένας ζηλωτής γείτονάς του στην Καψάλα του διέθετε το τηλέφωνό του για τις αναγκαίες συνεννοήσεις του περιοδικού «Πολύτεκνη οικογένεια». Μίλησα προσωπικά μαζί του στις 6/5/2014 για τελευταία φορά, ενώ παλιότερα είχαμε και αλληλογραφία. Μου είχε στείλει μάλιστα μια από τις πρώτες εκδόσεις του για το βίο του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη. Ο π. Νικόδημος είχε φιλική γνωριμία με τον όσιο π. Παϊσιο Αγιορείτη και εκκλησιαστικές σχέσεις και με άλλους κανονικούς Αγιορείτες, ουδέποτε με παρασυνάγωγους ζηλωτές. Το περιοδικό του και η συμβολή του υπέρ των πολυτέκνων είχε πάντα την ευλογία κανονικών μητροπόλεων και αρκετών αγιορείτικων μοναστηριών. Γνωρίζω τον άνθρωπο και ξέρω ότι με ψέματα δεν αναπληρώνεται η αλήθεια. Δυστυχώς, οι παλιοημερολογίτες και οι αυτοαποσχισμένοι αρέσκεστε στην κατασκευή μύθων, τους οποίους εύκολα και άκριτα αναπαράγετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Μιχάλη Γεωργιάδη, κατανοώ το μένος σας για τους παλαιοημερολογίτες-ζηλωτές, αφού γενικώς οι "πρώην" διακατέχονται από το σύνδρομο του να θέλουν να αποδείξουν στους "νυν" ότι μετανόησαν μέσα από την τακτική του να αναδεικνύονται σφοδρότεροι πολέμιοι από αυτούς.
      Λοιπόν δείτε πως καταρρίπτεται το ψέμα σας.
      Πρώτον, γράφετε πως τάχα "Όλη σχέση του με ζηλωτές ήταν το ότι ένας ζηλωτής γείτονάς του στην Καψάλα του διέθετε το τηλέφωνό του για τις αναγκαίες συνεννοήσεις του περιοδικού «Πολύτεκνη οικογένεια»". Δείτε τώρα πως αποκαλύπτεται το ψέμα σας. Στην τελευταία του συνέντευξη (δείτε εδώ: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2014/06/blog-post_1516.html ) διαβάζουμε"Δημοσιογράφος:Συνάδει ὅμως ὁ μοναχικὸς βίος μὲ ὅλα αὐτά;
      π. Νικόδημος: Δὲν συνάδει καθόλου. Θὰ σᾶς πῶ ἕνα περιστατικό. Εἶχα γέροντά μου τὸν Παΐσιο ὅπου κοντά του ἔγινα μοναχός. Ὅταν πῆγα στὴν Καψάλα, ὅπου καὶ μένω, δὲν ὑπῆρχε τηλέφωνο καὶ τὸ χρειαζόμουν διότι εἶχα ἱδρύσει καὶ τὸ σύλλογο Πολυτέκνων. Ἔπρεπε νὰ διανύω πολλὰ χιλιόμετρα ἀπὸ τὴν Καψάλα στὶς Καρυὲς γιὰ νὰ μπορέσω νὰ κάνω ἕνα τηλεφώνημα. Γι’ αὐτὸ παρεκάλεσα τὸν γέροντα Παΐσιο νὰ βάζαμε τηλέφωνο. Ἡ ἀπάντησή του, ἦταν: «Ε, ὄχι τηλέφωνο στὴν Καψάλα»! Ὁπότε, μέχρι ποὺ κοιμήθηκε δὲν ὑπῆρχε τηλέφωνο στὴν Καψάλα. ΜΕΤΑ, ΕΒΑΛΑ ΕΓΩ".
      Είδατε κ. Γεωργιάδη. Ο π. Νικόδημος είχε τηλέφωνο δεν χρειαζόνταν να "αναγκάζεται" να πηγαίνει στον ζηλωτή γείτονά του μόνο και μόνο για το τηλέφωνο.
      Δεύτερον, δεν είστε ο μόνος άνθρωπος που είχε επικοινωνία με τον π. Νικόδημο. Είναι σε όλους μας γνωστό (μου το είχε πει και σε μένα τηλεφωνικώς) πως στο κελί του όταν ερχόταν κληρικός του απαγόρευε να μνημονεύει τον παπικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δεν προέβη σε δημόσια δήλωση αποτειχίσεως, γιατί φοβόταν τις συνέπειες που θα είχε αυτό στην ΠΕ.ΦΙ.Π.
      Τέλος, σας συνιστώ την ανάγνωση της σπουδαίας εργασίας του "ΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ" στον "Ορθόδοξο Τύπο" την δεκαετία του 1970. Αν δεν το έχετε να σας το στείλω.

      Διαγραφή
  6. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο μακαριστός Γέροντάς μας Αγιορ. Μοναχός Νικόδημος Καψαλιώτης (Μπιλάλης) ποτέ δεν εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί από ζηλωτή γείτονά του Ιερέα, παρότι είχε άριστες ανθρώπινες σχέσεις μαζί του, όχι όμως εκκλησιαστικές. Είχε γέροντα, τα τελευταία έτη, τον Γέροντα Εφραίμ στο Σαράι-Αγ. Όρος και κοινωνούσε και με το νέο ημερολόγιο. Ήταν μεγάλος πολέμιος του Οικουμενισμού, δεν είχε όμως ποτέ "αποτειχιστεί" και δεν είχε εκκλησιαστική "κοινωνία" με τους ζηλωτές. Γιά την Π.Ε.ΦΙ.Π. Θαλασσινός Ιωάννης, Διευθυντής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιότιμε κ. Θαλασσινέ, μπορεί να είναι έτσι όπως τα λέτε. Εμείς μάθαμε ότι αυτήν την επιθυμία εκδήλωσε στον άνθρωπο που τον βοηθούσε στις εργασίες του κελιού του. Μάλιστα αν διαβάσει κανείς την τελευταία του συνέντευξη ( http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2014/04/blog-post_9.html ), στην οποία γράφει με τέτοια "ακρότητα" (όπως θα την χαρακτήριζαν ορισμένοι) που ούτε ζηλωτές δεν θα γράφαν, δεν φαίνεται παράλογη μια τέτοια επιθυμία. Γνωρίζουμε πάντως ότι δεν είχε αποτειχιστεί και εξήγησα τους λόγους που δεν το έκανε. Όπως και να έχει υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα και το έργο του (τόσο το συγγραφικό, όσο και της ΠΕ.ΦΙ.Π.) υπήρξε τεράστιο.
      Κλείνοντας, σας ενημερώνω ότι το ιστολόγιό μας είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε. Πέρα από τις διαφορές μας, πέρα από παλαιό και νέο ημερολόγιο, η ΠΕ.ΦΙ.Π. αξίζει την συνδρομή όλων μας!
      Ευχαριστώ πολύ.
      Νικόλαος Μάννης, δάσκαλος

      Διαγραφή