"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1925 - 1935

Από το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ

Η ιστορία των αγώνων του ορθοδόξου πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχτηκε την ημερολογιακή καινοτομία και εξακολούθησε να εορτάζει κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, είναι ιστορία λαμπρή, κεκοσμημένη με αίμα και διώξεις.

Μία χαρακτηριστική θρησκευτική εορτή που οι ορθόδοξοι αγωνιστές ομολογούσαν την αγία εμμονή τους στα πάτρια, υπήρξε και υπάρχει αυτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου μας.

Ακριβώς πριν 90 χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου του 1924, ήταν η τελευταία φορά που εόρτασαν ενωμένοι οι Έλληνες ορθόδοξοι. Ακολούθησε η επάρατος ημερολογιακή καινοτομία, που δίχασε το πλήρωμα των πιστών. 

1925
 
Τα πρώτα Θεοφάνεια που οι Έλληνες γιόρτασαν χωριστά (1925), στιγματίστηκαν από την κρατική βία με τις ευλογίες του καινοτόμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου.

Ας διαβάσουμε όμως τι διηγείται για τα γεγονότα ο αυτόπτης μάρτυς Δ. Τζέντζος, όπως τα διέσωσε ο εκκλησιαστικός ιστορικός Καλλιόπιος Γιαννακουλόπουλος (Επίσκοπος Πενταπόλεως) στο περιοδικό του "ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ" (αρ. τ. 5, Ιαν.-Μαρ. 1977):




 
(Ο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου σήμερα)
 
Η περιγραφή των γεγονότων από μεγάλη εφημερίδα της εποχής (πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση):
 
 
 
1927

Μετά από δύο έτη τελείται υπό καλύτερες συνθήκες η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ίδιο Ιερό Ναό. Η "Ελληνική Θρησκευτική Κοινότης των Γ.Ο.Χ." προσκαλεί τους Ορθοδόξους και η συμμετοχή στην ιερή τελετή είναι τεράστια. Η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει την τελετή, αλλά τελικώς η κυβέρνηση δίνει εντολή να αποσυρθεί και να αφήσει τους Ορθοδόξους να την ολοκληρώσουν.

 
(ΣΚΡΙΠ 20-1-1927)
 
 
 
1928

Την χρονιά αυτή ο εορτασμός ήταν λαμπρότερος και έγινε χωρίς απρόοπτα. Γύρω στις 15.000 κόσμος συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας του Παλαιού Φαλήρου, όπου λειτούργησε ο Γερμανός Βαρυκόπουλος, τότε Αρχιμανδρίτης και έπειτα Επίσκοπος Γ.Ο.Χ. Κυκλάδων. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στη θέση "Μπαρ" της ακτής του Παλαιού Φαλήρου.

 
 
 
 
1929

Όπως και την προηγούμενη χρονιά και τα Θεοφάνεια του 1929 εορτάστηκαν με λαμπρότητα και χωρίς απρόοπτα.

 

 
 

 
 
1930
 

 
 
 
 
 
 
1932
 
Το 1931 (όπως και το 1926) είχε απαγορευθεί η τελετή και έτσι το επόμενο έτος που ξαναδόθηκε άδεια η τελετή ήταν ακόμη πιο λαμπρή και ο κόσμος υπερδιπλάσιος των προηγουμένων ετών. Στην τελετή λειτούργησε ο π. Ακάκιος Παππάς, μετέπειτα Επίσκοπος Ταλαντίου των Γ.Ο.Χ.

 
 
 
1933
 
Και αυτή τη χρονιά τα Θεοφάνεια επιτελέστηκαν με την αρμόζουσα τάξη. Μετά το πέρας της τελετής η αστυνομία επιτέθηκε σε μερίδα πιστών, όπως διαβάζουμε σε αντιπαλαιοημερολογίτικη εφημερίδα της εποχής.


 
 
1934
 
Λαμπρή τελετή και εκείνο το έτος -η ακολουθία τελέστηκε στην Παναγία Μυρτυδίωτισσα Παλαιού Φαλήρου-, με ανταπόκριση και φωτογραφίες από πολλές εφημερίδες, ενώ δεν έλλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια, από μερικές από αυτές.



  
 
 
 
 

1935 
 
 


 
Επιμέλεια - Συλλογή στοιχείων: Ν. Μάννης

3 σχόλια:

  1. Αδερφέ μου Νικόλαε
    με την ευχή της Κυρίας Θεοτόκου να εορτάσουμε εμείς οι Ορθοδοξοι
    την αυριανή μεγάλη και αγία ημέρα των Θεοφανίων.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και για τη σημερινή σου ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχως που υπαρχουν αυτα τα δημοσιευματα για να γνωριζουν και οι νεωτεροι την πραγματικη ιστορια μας.
    Τα θεμελια που εθεσαν οι Πατερες ημων με εξωριες διωγμους και αλλες δοκιμασιες, ειναι αυτα η αιτια που υπαρχομε σημερα.
    Συγχαρητηρια για το ανεκτιμητο υλικο που μας προβαλης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή