"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ταμείον Πατρολογίας: Εις μνήμην Δωροθέου Σχολαρίου (+29-6-1888)

 
 
Το περίφημο "Ταμείον Πατρολογίας" αποτελεί σπουδαιότατο έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου Δωροθέου Σχολαρίου, μεγάλου ευεργέτου του Γένους. Μετά το έργο "Κλεις Πατρολογίας και Βυζαντινών συγγραφέων" - το οποίο αποτελεί ευρετήριο όλων των συγγραφέων και των συγγραμμάτων που εκδόθηκαν στη σειρά "Ελληνική Πατρολογία" (Patrologia Graeca) από τον Jacques Paul Migne -  ο ενθουσιώδης και σοφός αυτός ιεράρχης Δωρόθεος, συνέγραψε το περισπούδαστο και χρησιμότατο "Ταμείον", ευρετήριο των κυριοτέρων εννοιών, φράσεων και υποθέσεων των περιεχόντων στην ίδια σειρά.
Σε αντίθεση με την "Κλείδα", το "Ταμείον" είναι ογκώδες και δεν μπορούσε να εκδοθεί σε έναν μόνο τόμο. Το 1883 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος, που περιελάμβανε τα στοιχεία Α-Β και το 1887 ο δεύτερος, με το στοιχείο Γ. Το υπόλοιπο έργο έμεινε ανέκδοτο, λόγω του θανάτου του συγγραφέως στις 29 Ιουνίου 1888.
Όπως βλέπετε, τα χειρόγραφα ολοκλήρου του έργου αυτού βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αριθμό 401, κατά τον κατάλογο του Ιωάννου Σακκελίωνος.
 
 
Ευχόμαστε να βρεθούν άνθρωποι φιλόθεοι, νέοι ευεργέτες και φίλοι της Παιδείας, να εκδόσουν - για την κοινή ωφέλεια, αλλά και τη δική τους ψυχή - αυτόν τον θησαυρό, που κείτεται θαμμένος, μέσα στα μπουντρούμια της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Τους τόμους που έχουν εκδοθεί θα τους βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ, όπου μπορείτε να τους "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας.
 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου