"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο γ. Ιωάννης της Αμφιάλης για τους νεοημερολογίτες

Στοιχεία για τον Γέροντα Ιωάννη Βαξεβανόπουλο, ο οποίος ήταν πνευματικός του πρ. Φλωρίνης Χρυσοστόμου, εδώ.


Το παρακάτω κείμενο βρίσκεται στο βιβλίο "ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ - ΤΟΜΟΣ Α΄" της Γερόντισσας Ανθούσης (Αννέτας, πριν γίνει μοναχή):


"Μια ημέρα ήλθε στο Κορωπί η αδελφή της Αννέτας από την Αμφιάλη, η Ευγενία Τριανταφυλλίδη, είπε της Αννέτας: "Στην γειτονιά μου στον άγιο Δημήτριο, έχομε τον προορατικό γέροντα Iωάvνη. Να έλθεις να πάρεις ευλογία". Η Αννέτα την άλλη ημέρα κιόλας πήγε στην Αμφιάλη και κτύπησε την πόρτα της μονής του αγίου Δημητρίου. Προτού ανοίξουv, άκουσε τον γέροντα να προστάζει την καλογριά του: "Άνοιξε, είναι η αστυνόμισα από το Κορωπί, πέρασε την μέσα". Συγκίνηση έπιασε την Αννέτα.
Την πέρασαν μέσα την Αννέτα, την πήγαν στο βάθος δίπλα από το ναό του αγίου Δημητρίου. Καθιστός ο άγιος μόλις μπήκε η Αννέτα της είπε: "Έλα κοντά μου, δούλη του Θεού, Αννέτα, να διαβάσω τις αμαρτίες σου στο μέτωπό σου". Μόλις πήγε κοντά του εκείνη συγκινημένη γονάτισε μπροστά του και κλαίγοντας του καταφιλούσε τα χέρια με σεβασμό. Εκείνος της σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε το μέτωπό της. Της είπε: «Βλέπω στο μέτωπό σου πολλά ράσα γραμμένα». Και ευθύς της είπε: «Να πεις στον παπά σας του αγίου Φανουρίου με το παλαιόν, του Ιερομονάχου Ευγενίου, να πάψει να διώχνει τα νεοημερολογίτικα πρόβατα του Θεού, γιατί και εγώ το ίδιο έκανα καθώς με είχε συμβουλέψει ο γέροντάς μου. Ώσπου μια ημέρα, την νύκτα, την ώρα του κανόνος μου, παρουσιάσθηκε o Κύριος ημών Iησoύς Χριστός, δείxνοντάς μου εν οράματι, να έχει δεξιά και αριστερά του πρόβατα, με την διαφορά τα πρόβατα που ήταν αριστερά του ήταν καμμένα, κατάμαυρα. Ο γέροντας τρόμαξε και είπε: Κύριε, αριστερά είναι τα ερίφια, πως γίνεται να είναι πρόβατα καμμένα; Τότε ο Κύριος του είπε αγανακτισμένος: Αυτά τα καμμένα πρόβατα είναι τα νεομερολογίτικα παιδιά μου που σου τα στέλνω να τα φωτίσεις και εσύ τα διώχνεις. Θα σου τα  ζητήσω εν ημέρα Κρίσεως, διότι δεν είναι δικό σας δικαίωμα το να επαναφέρετε στην γνήσια Ορθοδοξία τα νεοημερολογίτικα πρόβατα μου. Αυτό μόνο εγώ το διευθύνω. Εσείς πρέπει να τα δέχεσθε όλα και όσα επιτρέψω εγώ θα γυρίσουν στην ορθή γραμμή της Δόξας μου. Δια τας αμαρτίας του λαού επέτρεψα αυτόν τον διχασμόν της εκκλησίας. Εσύ δέξου τα κοντά σου, που σου τα στέλνω. Προστάτευέ τα, διότι θα σου τα ζητήσω εν ημέρα Κρίσεως! Και ευθύς ο Κύριος χάθηκε, αφήνοντάς με τρομαγμένο από την αυστηρότητά του».
Την άλλη ημέρα αμέσως, άνοιξα την εκκλησία μου, για νεοημερολογίτες και παλαιοημερολογίτες. Τώρα έχω τρεις χιλιάδες μαθητές που με έχουν πνευματικό τους πατέρα. Πες λοιπόν στον παπά σας να πάψει να διώχνει τoυς αδελφούς μας νεoημερολoγίτας, και το άλλα είναι του Θεού δουλειά.
Η Aννέτα μόλις πήγε στο Κορωπί, είπε στον παπά της την εντολή. Ο Ιερομόναχος είπε: «Θα υπακούσω στην εντολή του, γιατί έxω ακούσει για την αγιοσύvη του». Και άρχισε να αγαπάει όλον τον κόσμο και να τον εξυπηρετεί, χωρίς να ελέγχει πού ανήκουν παλαιό ή νέο. Μέσα σε ένα χρόνο 15 οικογένειες γύρισαν μόνοι τους με το παλαιό από την αγάπη που τους έδειξε, χωρίς βία. Όταν πέθανε ο άγιος Ιωάννης, τα νεοημερολογίτικα παιδιά του ήταν τόσα πολλά σαν την θάλασσα".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ": Για τον μακάριο π. Ιωάννη ετοιμάζεται βιβλίο, στο οποίο πολλά ωφέλιμα και θαυμάσια εξιστορούνται. Θέλω μόνο να προσθέσω το εξής. Στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως στην Κυψέλη, όπου υπηρετούσα ως ιεροψάλτης το 1999 πρόλαβα την ανιψιά του πρ. Φλωρίνης Χρυσοστόμου, την κ. Μελπομένη Ζαχαρίου, κεκοιμημένη πλέον. Σε αυτόν τον ναό λειτουργούσε στα τελευταία του ο πρ. Φλωρίνης και μάλιστα σε αυτόν διαβάστηκε και η εξόδιος ακολουθία του. Το 1999 λειτουργούσε μια αγία ψυχή, ο μακαριστός π. Παρθένιος Τσιτσιμπάκος, αδελφός του νυν Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης των Γ.Ο.Χ. κ. Μαξίμου. Η κ. Μελπομένη λοιπόν είχε διηγηθεί για τον Γέροντα Ιωάννη της Αμφιάλης πως είχε δει ένα όραμα, όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ετοίμαζαν έναν χρυσό θρόνο. Του ζήτησαν να τους βοηθήσει και εκείνος τους ρώτησε για ποιον είναι. Του απάντησαν ότι είναι για τον πρώην Φλωρίνης και του ζήτησαν να τον ενημερώσει ότι τον περιμένουν. Τότε με δέος ο γέροντας Ιωάννης τους παρακάλεσε να του το πουν εκείνοι. Αυτοί του απάντησαν ότι θα τον ενημερώσουν και αυτοί. Την επόμενη ημέρα ο γεροντας έτρεξε στον πρ. Φλωρίνης και του είπε το όραμα. Ο σεβάσμιος Ιεράρχης απάντησε: "ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΕΚΛΗΘΗΝ!". Μετά από λίγες μέρες κοιμήθηκε... Η διήγηση της κ. Μελπομένης υπάρχει και μαγνητοφωνημένη και θα αναρτηθεί εν καιρώ ευθέτω.
Να έχουμε την ευχή των αγίων αυτών πατέρων! 

1 σχόλιο:

  1. Έλαβα στο email το παρακάτω σχόλιο από τον αδελφό ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟ:
    "Αγαπητέ Δάσκαλε συγχαρητήρια για το κείμενο αυτό. Εξ όσων έχω κατά καιρούς διαβάσει παρόμοιες εμπειρίες είχαν και άλλοι πνευματικοί Γέροντες του Ιερου Αγώνος. Το γεγονός αυτό μας δείχνει σε όλους μας το αληθινά Θεάρεστο φρόνημα που πρέπει να έχουμε ως δούλοι Χριστού, μη γενόμενοι βασιλικώτεροι του Βασιλέως και υπηρετούντες το Θείον Θέλημα και όχι το ιδικόν μας. Ας μη σκανδαλίζονται κάποιοι αδελφοί από τις εμπειρίες αυτές, διότι δεν μπορούν να τις καταννοήσουν, σύμφωνα με τις Θεολογικές τους απόψεις και ερμηνείες, διότι η Θεολογία δεν είναι μόνο το γράμμα, αλλά κυρίως το Πνεύμα και αυτό είναι δώρο του Χριστού μας μόνο στους καλοπροαίρετους. Ας πλησιάσουν, ως μαθηταί, τον Χριστό μας, με ανοικτή καρδία και τότε θα καταννοήσουν αυτά που τώρα δεν καταννοούν. Αγαπητέ Διδάσκαλε, εδώ, σε αυτό το φρόνημα ευρίσκεται το κέντρο και η καρδιά του Ιερου Αγώνος, αξίζει να μελετηθεί σε βάθος, ώστε να απαλλαγούμε, με την Χάρι του Χριστού μας, από όλα όσα μας άλλαξαν, έστω και μερικώς, πορεία, και με εφόδιό μας την άδολη αλήθεια του Κυρίου μας να πορευθούμε από εδώ και πέρα. Η Ορθοδοξία πατέρες και αδελφοί ενίκησε και θα νικήσει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή