"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Σήμερα, μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των ισαποστόλων εν χάριτι, κατά την υμνολογία, θα παραθέσουμε ως αφιέρωμα, μερικά ρητά των μεγάλων αυτών αγίων, που επιλέξαμε από το βιβλίο «Ιερών και φιλοσοφικών λογίων θησαύρισμα» (Αθήνα 1895) του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

Μεγάλου Βασιλείου (του αδικημένου της σημερινής εποχής, λόγω της αντιχριστιανικής, υπό των κοσμικών, ταύτισής του, με τον «Αη Βασίλη» της coca cola)


Γρηγορίου του Θεολόγου (του και «Ναζιανζηνού» αποκαλούμενου)


Ιωάννου του Χρυσοστόμου (το στόμα του Αποστόλου Παύλου)


Υ.Γ. Αξίζει να σταθούμε σε μερικά επίκαιρα σημεία, λόγω του ότι σήμερα είναι μέρα επίσημης αλλαγής δυνάστη. Και εξηγούμαι. Η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 αποτίναξε μεν τον τούρκικο ζυγό, με την υπογραφή όμως του πρώτου αγγλικού δανείου (1824), έθεσε το ελληνικό κράτος (το «ψευτορωμαίικο» που κρατάει μέχρι σήμερα) δέσμιο της Αγγλικής πολιτικής. Το 1945 με τη συνθήκη της Γιάλτας πέρασε στη σφαίρα επιρροής των Αμερικάνων. Σήμερα, αν ψηφιστεί τελικά το Μνημόνιο 2, θα είμαστε και επίσημα σκλάβοι των Ιουδαίων τοκογλύφων.
Ας επανέλθουμε όμως να δούμε τι λένε οι άγιοι, για το θέμα αυτό. Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει ότι όποιος ελπίζει σε άνθρωπο, δεν μπορεί να πει "επί Σε Κύριε ήλπισα". Και συνεχίζει: "μη ελπίζειν επ' άρχοντας" και μαζί με τον Ιερό Χρυσόστομο αναφωνούν: "επικατάρατος ως την ελπίδα έχει επ' ανθρώποις".
Ας μην ελπίζουμε λοιπόν σε πολιτικούς και άρχοντες, αλλά ας μην απελπιζόμαστε κιόλας γιατί δεν είμαστε πολίτες του κόσμου τούτου («Ούκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» γράφει ο Απόστολος Παύλος προς τους Εβραίους και στην ανώνυμη επιστολή του β΄αιώνος προς Διόγνητον διαβάζουμε επίσης για τους χριστιανούς «πατρίδας οικούσιν ιδίας, αλλ' ως πάροικοι· μετέχουσι πάντων ως πολίται, και πανθ'υπομένουσιν ως ξένοι· πάσα ξένη πατρίς εστίν αυτών, και πάσα πατρίς ξένη») και ας φροντίσουμε να διαφυλάξουμε αυτά που μας σώζουν, την ορθή πίστη και τα χρηστά έργα και όλα τα άλλα θα προστεθούν, αφού δεν είναι δυνατόν να βγουν ψεύτικα τα λόγια του Κυρίου "ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου