"Κρείττων γὰρ ἐπαινετὸς πόλεμος εἰρήνης χωριζούσης Θεοῦ· καὶ διὰ τοῦτο τὸν πραῢν μαχητὴν ὁπλίζει τὸ Πνεῦμα, ὡς καλῶς πολεμεῖν δυνάμενον" Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Περί Επισκοποκεντρισμού στους Γ.Ο.Χ.


Θλιβερή διαπίστωση των ημερών μας είναι πως αρκετοί εκ των νεοτέρων Γ.Ο.Χ. (κυρίως νεοφώτιστοι) έχουν γαλουχηθεί (από τους Αρχιερείς που εξομολογούνται) με επισκοποκεντρικά φρονήματα, όπως π.χ. ότι άνευ Επισκόπου δεν τελείται τάχα Θεία Λειτουργία, ότι ο Επίσκοπος είναι "το πρόσωπο του Χριστού" (sic), ότι στον Επίσκοπο, ως υπεράνω πάσης κριτικής, οφείλεται μόνο υπακοή κ.τ.ό.  

Μια ιστορική αναδρομή όμως αποδεικνύει ψευδή αυτά τα φρονήματα! Από το 1924 έως το 1935 ούτε ένας Αρχιερέας δεν είχε διαχωρίσει τις ευθύνες του για την Ημερολογιακή Καινοτομία. Ούτε ένας! Είκοσι οκτώ Λαϊκοί ήταν ο πρώτος πυρήνας που ξεκίνησε τον Ιερό εκείνο Αγώνα πριν από εκατό χρόνια.  Οι ελάχιστοι Ιερείς που λειτουργούσαν με το παλαιό ημερολόγιο δεν μνημόνευαν όνομα Επισκόπου στις Θείες Λειτουργίες.

Ένας Λαϊκός (ο μακαριστός Ηλίας Αγγελόπουλος) ήταν εκείνος που ξύπνησε την συνείδηση του Αγίου πρώην Φλωρίνης Χρυσοστόμου και τον ώθησε να αναλάβει δράση υπέρ του Ιερού Αγώνος μαζί με τους άλλους δύο Αρχιερείς ένδεκα χρόνια μετά την Καινοτομία! 

Ένας Λαϊκός (ο μακαριστός Κωνσταντίνος Κόμνιος) ήταν αυτός που έπεισε, για χάρη του Λαού, τον Αρχιεπίσκοπο Λεόντιο (όταν αυτός ήθελε να επιστρέψει στην Χιλή απογοητευμένος από το επίπεδο των υποψηφίων προς Αρχιερωσύνη) να συμπράξει τελικά στις Αρχιερατικές Χειροτονίες, χωρίς τις οποίες ποιος ξέρει αν υπήρχαν σήμερα Επίσκοποι, και ποίας προελεύσεως θα ήταν η Χειροτονία τους. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς επισκοποκεντρικά συνθήματα περί απροϋπόθετης και τυφλής υπακοής στον Επίσκοπο, ήταν αυτά που χρησιμοποίησαν και οι νεοημερολογίτες Αρχιερείς για να χτυπήσουν τους Παλαιοημερολογίτες αγωνιστές! Προς απόδειξη, ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του τότε Αιγιαλείας Τιμοθέου σε Εγκύλιό του το 1924:

Αν οι προγονοί μας όμως υιοθετούσαν τέτοιες πλάνες τότε δεν θα υπήρχε σήμερα Ιερός Αγώνας, ούτε Γ.Ο.Χ. Επίσκοποι που θα δίδασκαν τέτοια φρονήματα!

Και μιας και έγινε λόγους για Γ.Ο.Χ. Επισκόπους ας πούμε και αυτό: το 1935 με σχεδόν ένα εκατομμύριο πιστούς του παλαιού ημερολογίου είχαμε επτά Αρχιερείς. Σήμερα με λίγες δεκάδες χιλιάδες που έχουμε απομείνει οι Παλαιομερολογίτες, έχουμε περίπου ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ Επισκόπους (και "Επισκόπους") διαφόρων παρατάξεων! Και παρά το γεγονός της υπάρξεως σχεδόν μιας εκατοντάδας Αρχιερέων υπάρχουν άτομα που ζητούν εναγωνίως την χειροτονία και άλλων Αρχιερέων που θα ...σώσουν την Εκκλησία!

Εμείς, σε αντίθεση με αυτούς τους "μνηστήρες" της Αρχιερωσύνης, προτείνουμε και ζητούμε να παραιτηθούν όλοι οι Αρχιερείς: 

1. που έχουν προβληματική Αποστολική Διαδοχή, 

2. που δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν σωστά,

3. που χειροτονήθηκαν πραξικοπηματικά,

4. που χειροτονήθηκαν παρ'  ηλικίαν.

5.  που δεν είναι ούτε θεόκλητοι, ούτε δημόκλητοι,

6. που αναβαπτίσθηκαν για να ιερωθούν.

Να παραιτηθούν δηλαδή σχεδόν όλοι (είναι ζήτημα αν αυτοί που θα μείνουν θα ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού) ώστε να προσφέρουν την μεγαλύτερη υπηρεσία στην Εκκλησία που έχει ανάγκη: να επανδρώσουν τα άδεια μοναστήρια με μοναχούς ενισχύοντας έτσι τον θεσμό του Μοναχισμού που τείνει να εκλείψει (έτσι δεν θα υπάρχει και ο κίνδυνος να τα νοικιάζουν ορισμένοι σε αντιχρίστους για να σατιρίζεται το ιερό ράσο...). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου